• No results found

Hof van Twente:

In document Samen komen we verder (pagina 48-51)

In de gemeente Hof van Twente is sprake van twee werven, een werf in Bentelo aan de Grondhuttenweg en een werf in Markelo aan de Schoolstraat. Tevens is er een opslagterrein aan de Endemansdijk in Markelo in gebruik. In totaal is nu ruim 22.000 m2 in gebruik. Op de werf in Bentelo is de structurele ploeg gesitu-eerd. Deze ploeg houdt zich met name bezig met werkzaamheden vanuit bestek-ken en regulier wederkerend werk. Op de werf in Markelo is de incidentele ploeg ondergebracht. Deze ploeg houdt zich vooral bezig met meldingen openbare ruimte. Beide werven beschikken over kantoorruimte/kantine, opslag en een werkplaats. De werkzaamheden betreffen vooral grijs (wegen), groen en riole-ring.

Hengelo:

In de gemeente Hengelo zijn twee locaties in gebruik; te weten een werf aan de Asveldweg en een werf aan ’t Beukert. Tevens is er nog een opslagterrein aan de Asveldweg. In totaal is bijna 46.000 m2 in gebruik.

De werkzaamheden van de werf aan ’t Beukert zijn gericht op service- en net-heidwerkzaamheden. De werkzaamheden van de Asveldweg zijn gericht op civie-le werken, bouwkundige werken en cultuurtechnische werken (bijvoorbeeld veld- en boomonderhoud). Beide werven beschikken over kantoorruim-te/kantine, opslag en werkplaats.

SWB:

SWB heeft op dit moment een terrein aan de Burenweg in Borne in gebruik, een steunpunt in Delden en een steunpunt in Goor. Deze locaties omvatten een op-pervlakte van 24.000 m2.

Aan de Burenweg zit het schildersbedrijf en de groenvoorziening. De Burenweg beschikt over kantoren/kantine, kleinschalige opslag en werkplaatsen. De steun-punten omvatten voornamelijk kantoorruimte en opslag.

Huidige locaties Boekwaarde Huidige kapitaallasten WOZ waarde

Werf Markelo 77.425 10.078 830.000 incl. brandweer

Werf Bentelo 264.177 20.413 563.000

Opslag Endemansdijk 151.000

Asveldweg Hengelo 488.074 78.000 921.000

’t Beukert Hengelo 183.443 16.966 1.163.000

Burenweg Borne 657.754 72.000 Blijft bestaan

Morsweg Delden 4.248 1.738 111.000 eigendom HvT

Breukersweg Goor 73.000 6.150 138.000

n.b. De locatie aan de Wegterweg is in ons onderzoek niet meegenomen, omdat deze locatie geen onderdeel uitmaakt van het project “ Samen Verder”.

5.2 Mogelijke opties huisvesting

Wij onderscheiden de volgende mogelijke opties voor wat betreft de huisvesting:

1) Huisvesting ongewijzigd: deze situatie is in onze optiek niet wenselijk omdat dit niet leidt tot optimalisatie van processen en juist beperkend zal werken ten aanzien van uitwisseling van personeel en middelen. Tevens leidt dit op geen enkele wijze tot besparingen.

2) Eén centrale huisvesting: voordelen hiervan zijn dat huisvesting perfect kan worden afgestemd op de nieuwe organisatie en dat nieuwbouw lage onder-houds- en energielasten met zich meebrengt. De nadelen zijn echte de hoge investering, het vergroten van reisafstanden (en daarmee een aanzienlijke verhoging van kosten) en het mede daarom aan moeten houden van be-staande locaties voor het stallen van (groot) materieel. Aanzienlijke bespa-ringen zijn hiermee, met name in de beginfase, niet realiseerbaar.

3) Twee hoofdlocaties met een aparte materieelopslag*: het inrichten van twee

“centraal” gekozen locaties en een materieelopslag binnen het totale ver-zorgingsgebied voor de nieuwe organisatie-eenheid levert praktische en fi-nanciële voordelen op. Deze voordelen zijn onder andere meer flexibiliteit ten aanzien van de organisatie van het werk, korte reisafstanden, afstoten (verkoop) bestaande panden en aanzienlijk lagere (huisvestings)kosten.

*) Met materieelopslag wordt met name bedoeld opslag van machines en voertui-gen.

5.3 Voorstel huisvesting en tractie

Op basis van de momenteel beschikbare informatie adviseren wij om in de uit-eindelijke besluitvorming van scenario 3 uit te gaan. Daarbij adviseren wij voor het verzorgingsgebied Hengelo/Borne te kiezen voor de bestaande locatie aan de Asveldweg. Deze biedt ook voldoende mogelijkheden voor de eventuele huis-vesting van staf en kader van de nieuwe organisatie-eenheid. Voor wat betreft het stallen / onderhouden van een groot deel van het materieel is het voorstel hiervoor de locatie aan de Burenweg aan te passen. Hier kunnen dan ook repara-ties aan tractie en gereedschappen plaatsvinden. Bij de overige locarepara-ties kan dan volstaan worden met een beperkte werkplaats. Binnen de gemeente Hof van Twente is er al geruime tijd de wens voor nieuwbouw op een centrale locatie en het daarmee af kunnen stoten van beide bestaande gemeentewerven. Dit voor-nemen past perfect binnen de huisvestingsfilosofie van de nieuwe organisatie-eenheid en resulteert in een optimaal onderkomen voor het verzorgingsgebied Hof van Twente.

Bekeken moet worden hoe de financiering geregeld gaat worden van de nieuw-bouw c.q. de noodzakelijke aanpassingen. Inbreng van de nieuwnieuw-bouw c.q. aan-gepaste gebouwen kan in de vorm van een eigendomsoverdracht. De nieuwe organisatie-eenheid zal dan de lusten en lasten dragen. Een andere mogelijkheid is dat de huidige drie partners afzonderlijk vastgoed inbrengen en verhuren aan de nieuwe organisatie. Deze optie biedt meer flexibiliteit in eventuele uitbreiding van het verzorgingsgebied (zwaan kleef aan).

Mocht het advies worden opgevolgd dan kunnen de panden in Bentelo, Markelo (2x), Delden, Goor en `t Beukert (eventueel) verkocht worden. Voor een schat-ting van de verkoopwaarde kunnen de bestaande WOZ waardes gehanteerd worden. Hierbij aangemerkt dat de WOZ waarde van ’t Beukert niet een realisti-sche verkoopwaarde zal zijn (€ 1.163.000). Het is gewenst in de volgende fase de

opbrengsten van de vrijkomende locaties nader in beeld te brengen. Deze op-brengsten kunnen desgewenst ingezet worden ter financiering van de nieuw-bouw en aanpassingen aan de bestaande huisvesting.

De gevolgen van centralisatie van huisvesting voor het organiseren van de uit-voerende werkzaamheden zijn momenteel nog niet volledig inzichtelijk te ma-ken. Als bij de definitieve inrichting van de nieuwe organisatie de inzet van schaftketen en het woon-werkverkeer wordt geoptimaliseerd zullen de kosten verder verlaagd kunnen worden (“wijkgericht werken”). Centralere huisvesting binnen het verzorgingsgebied Hof van Twente heeft overigens direct al minder vervoersbewegingen tot gevolg.

Op het gebied van tractie gaan wij ervan uit dat een besparing van 10 % mogelijk is. Wij denken deze voordelen onder meer te kunnen halen door gezamenlijke inkoop, efficiëntere inzet van het materieel en door een gezamenlijke professio-nele uitvoering van het onderhoud. Uitgaande van de gemiddelde investerings-last per jaar van € 650.000 van Hengelo, Hof van Twente en SWB samen is een besparing op jaarbasis mogelijk van ongeveer € 65.000.

Huisvesting en faciliteiten

Mede gelet op de bovenstaande conclusies, stellen wij u het volgende voor:

 De nieuwe organisatie-eenheid te laten starten vanuit de bestaande huis-vesting.

 Kiezen voor de huisvestingsvariant van twee centrale locaties binnen het totale verzorgingsgebied en een centrale materieelopslag in Borne.

 In de volgende fase van het project een businesscase uit te werken voor een nieuwe huisvesting van de organisatie-eenheid in de gemeente Hof

van Twente en mogelijke aanpassingen aan de bestaande huisvesting aan de Asveldweg in Hengelo. Hierbij is het uitgangspunt dat de medewerkers die algemeen uitvoerend werk verrichten dit vanuit de werklocatie (wijk-gericht werken) zullen doen (dus niet vanuit de centrale werf). Specifiek uitvoerend werk zal worden verricht vanuit de centrale werven en vraag-gericht werk (meldingen) vanuit huis.

 De wens van de gemeente Hof van Twente om een afval brengpunt te realiseren bij de nieuwe locatie in de Hof van Twente qua haalbaarheid meenemen in de businesscase.

 In de volgende fase aan de hand van een concreet voorstel een besluit te nemen over de verhuur van de benodigde panden en/of een (eigen-doms)overdracht van panden tegen nader te bepalen voorwaarden. Wel-ke variant het beste kan worden gekozen vanuit gemeente-optiek en van-uit de optiek van de organisatie-eenheid, zal in het voorstel nader van- uitge-werkt moeten worden. Hierbij wordt ook aangegeven wat de mogelijke opbrengsten zijn van de vrijkomende locaties. Deze opbrengsten kunnen desgewenst ingezet worden ter financiering van de nieuwbouw en aan-passingen aan de bestaande huisvesting.

 Voor wat betreft tractie uit te gaan van een mogelijke besparing van 10%.

Uitgaande van de gemiddelde investeringslast per jaar van € 650.000 van Hengelo, Hof van Twente en SWB samen is dit op jaarbasis ongeveer € 65.000.

6. Conclusies en aanbevelingen

In dit hoofdstuk geven we de belangrijkste conclusies en aanbevelingen

In document Samen komen we verder (pagina 48-51)