• No results found

Het lesmateriaal Spreadsheetopdracht Cravatta Pelliano

Namen:

……….. ………..

Opdracht 1: Context en kennis ophalen Hd 3.

Jullie hebben de afgelopen lessen een aantal belangrijke begrippen behandeld. Omcirkel de juiste kenmerken bij de begrippen in de onderstaande tabel.

Begrippen/ kenmerken Periode / moment Invloed op winstresultaat

Invloed op bank/ kas saldo

Opbrengsten Periode / moment Wel / geen Wel / geen

Ontvangsten Periode / moment Wel / geen Wel / geen

Inkoopwaarde van de omzet Periode / moment Wel / geen Wel / geen Betaling leverancier na inkoop

van voorraad

Periode / moment Wel / geen Wel / geen

Kosten Periode / moment Wel / geen Wel / geen

Uitleg Google Spreadsheet

De komende 3 lessen werk je in tweetallen met behulp van Google Spreadssheet stap voor stap aan een praktijkopdracht, namelijk het maken van een financiele begroting voor een bestaande onderneming. Het mooie van Google Spreadsheets is dat al het rekenwerk door de spreadsheet voor je gedaan kan worden. Er is ook al een template gemaakt waar je in verder kan gaan werken. De docent kan je uiteraard ondersteunen bij het gebruik van Google Spreadsheet, maar het meeste leer je door gewoon te proberen en te overleggen met je teamgenoot. Twee personen weten immers meer dan één.

Instructie gebruik Google Spreadsheet (tijdsduur: 10 minuten):

Open de ‘Spreadsheet Cravatta Pelliano’ die met jullie is gedeeld per mail. Deze file bevat een template dat jullie ondersteunt om de opdracht te maken.

Volg de instructie bij de opdrachten 2-A t/m 2-F voor de komende 3 lessen. Begin bij 2-A en werk zo door naar 2-F.

Elke opdracht dient in een aparte worksheet in het template gemaakt te worden. De worksheet indeling vind je onderin je scherm. Deze worksheets zijn al aangemaakt en hebben letters. Opdracht 2-A verwijst naar worksheet A, opdracht 2-B verwijst naar worksheet B, etc.

Vul alleen de grijze velden van de spreadsheet in door bedragen te verzinnen of te berekenen. Uit de opdracht zal duidelijk zijn, wanneer je iets mag verzinnen of moet berekenen.

Als je een waarde van bijvoorbeeld 50.000 in wilt vullen bij bijvoorbeeld cel C5, dan klik je op C5 en typ je het getal 50.000 in.

Bij berekeningen is het noodzakelijk elke berekening met het teken ‘=’ te beginnen. Bijvoorbeeld in cel A1 type je in:

=6+3

=6-3

=6*3 (gebruik bij vermenigvuldiging het teken ‘*’ i.p.v. het teken ‘x’).  =6/3

Probeer zoveel mogelijk Google spreadsheet het werk te laten doen. Dit doe je door cellen aan elkaar te koppelen met behulp van het ‘=’ teken. Als bijvoorbeeld cel C8 de vermenigvuldiging is van cel C2 en cel C5, dan typ je bij C8 in: =C2*C5.

Jonge topondernemers starten modemerk

Afgelopen week lanceerden Steijn Pelle (22) en Bernd Damme (21) het exclusieve dassenmerk Cravatta Pelliano. Zelden wordt er zo’n grootse (pers)lancering georganiseerd in Nederland. Steijn Pelle licht het marketingmodel toe.

Zes maanden zijn de ondernemers bezig geweest met het opzetten van hun dassenmerk Cravatta Pelliano. “Dat is vlot gegaan, gezien de hoeveelheid werk die we moesten verrichten, beschrijft Steijn Pelle. "We hebben een hele collectie ontworpen, uit onderhandeld en geïmporteerd uit Italië, vijfduizend verpakkingen in China laten produceren, een automatiseringssysteem aangesloten en de eerste retailer aangesloten." De twee mannen zitten met eigen geld en een bancaire financiering van ABN AMRO in het bedrijf, waarmee ze het eerste jaar vooruit kunnen. Journalisten werden voor de perslancering in Rotterdam ingevlogen per helikopter. Wat begon als een grapje van pr-man Mike Bulten - “Ik zei: als je journalisten uit Amsterdam in een half uur in Rotterdam wil hebben, kan dat alleen per heli” - werd serieus uitgevoerd. De jonge ondernemers zagen geen belemmering en regelden drie helikopters.

Cravatta Pelliano start met de verkoop van gehaakte kasjmier en zijden stropdassen uit Italië – eigen design. Elk halfjaar verschijnt er een nieuwe collectie designer ties. Voor verkoop van de stropdassen is Cravatta Pelliano een samenwerking aangegaan met de hippe en jonge

winkelketen LokalHeroz.

Het kantoor van Cravatta Pelliano, is gevestigd aan de Rotterdamse Coolsingel. Het monumentale pand is door vastgoedontwikkelaar MAB gratis ter beschikking gesteld aan de jonge ondernemers. De winkel zal er tot december zetelen, daarna verhuist hij naar Amsterdam. Later willen de ondernemers door naar Londen en Parijs.

Cravatta Pelliano wil een 21e eeuws merk zijn. “Dat houdt in dat we dominant zijn online en op social media”, vertelt Pelle. Maar we zien ook in dat de beleving die we willen neerzetten, niet helemaal online kan, dus kiezen we ervoor om eerst te verkopen via kledingwinkels. Daarmee kunnen we het merk opbouwen en klanten de mogelijkheid bieden om de producten te zien en voelen.

In de campagne van de eerste collectie is veel tijd gestoken om de juiste sfeer neer te zetten. “We zijn gaan graven in de wereld van modemerken. Daarin herkende we veel dezelfde dingen. Die zijn we gaan reframen, en daarbij gaan bedenken wat we zelf anders wilden doen.” Dat is uitgemond in een combinatie van Italiaans vakmanschap en een aanpak uit de 21e eeuw, aldus Pelle. “We blazen het stof van vakmanschap af, en combineren dat met Dutch Design.”

Bron: https://www.sprout.nl/artikel/marketing/jonge-topondernemers-starten-modemerk

Opdracht 2: Spreadsheet oefening

De Rotterdammers Steijn en Bernd zijn ambitieuze ondernemers die in 2018 een onderneming zijn begonnen die zich richt op het verkopen van exclusieve stropdassen onder het merk Cravatta Pelliano. De start is voorspoedig gegaan en nu willen de ondernemers doorgroeien. Maar wat worden de opbrengsten, kosten, ontvangsten en uitgaven voor 2019? Via familie zijn jullie in contact gekomen met deze ondernemers en kunnen jullie een mooi bedrag verdienen als jullie de ondernemers helpen met een financiële begroting voor de komende 4 kwartalen van 2019 voor de onderneming Cravatta Pelliano.

De hoofdopdracht waar jullie de komende 3 lessen aan zullen werken luidt als volgt:

Maak in een spreadsheet een begroting van de opbrengsten, kosten, ontvangsten en uitgaven voor 2019 voor Cravatta Pelliano.

Lees hiervoor het bijgevoegde artikel op blz. 3 over Cravatta Pelliano met als titel: ‘Jonge topondernemers starten modemerk.’

Opdracht 2-A (tijdsduur 15-20 minuten):

In de Google Spreadsheet file ‘Cravatta Pelliano’ staat een template wat jullie dienen te gebruiken om deze opdracht te maken. Maak in sheet ‘A: Verkopen en Ontvangsten’ een overzicht van de begrote verkopen en ontvangsten in elk kwartaal van 2019. Jullie mogen zelf de bedragen bepalen. Houd hierbij wel rekening met de volgende aanwijzingen:

 In 2019 wordt aan 1 kledingwinkel (genaamd LokalHeroz) verkocht op rekening. Deze klant heeft een betalingstermijn van 3 maanden.

 De verwachting is dat de verkopen vanaf 1 oktober 2018 elk kwartaal met 20% zullen groeien.

 BTW wordt bij alle opgaves buiten beschouwing gelaten.

Aanbevolen stappenplan:

 Stap 1: Verzin in cel C5 eerst zelf de verkopen in euro’s in kwartaal 4 van 2018

 Stap 2: Bereken daarna de verkopen per kwartaal in 2019 in de cellen C8 t/m F8 op basis van de door jou bepaalde verkopen in kwartaal 4 en het 20% groeipercentage van de omzet.

 Stap 3: Bereken tenslotte de ontvangsten per kwartaal in 2019 in de cellen C11 t/m F11. Houd bij de berekening van de ontvangsten rekening met de betalingstermijn.

Opdracht 2-B (tijdsduur 15-25 minuten)

Voor deze opdracht dienen jullie gebruik te maken van sheet B. Maak in sheet “B: Inkopen en Uitgaven’ een overzicht van de begrote inkopen en uitgaven voor elk kwartaal van 2019. Jullie mogen zelf de bedragen bepalen. Houd hierbij wel rekening met de volgende aanwijzingen: De inkoopprijs bedraagt 25% van de verkooprijs.

 Er wordt aan het begin van elk halfjaar, dus per 1 januari en 1 juli bij hun Italiaanse leverancier ‘Artigianato’ ingekocht op basis van de totaal te verwachten afzet in de komende 6 maanden.

 Van de Italiaanse leverancier ontvang je 3 maanden leverancierskrediet.

Aanbevolen stappenplan:

 Stap 1: Bereken eerst in welke maanden de leverancier wordt betaald en typ deze maanden in cel B5 in.

 Stap 2: De door jou berekende verkopen per kwartaal van 2019 uit sheet A zijn via een koppeling al gekopieerd naar de cellen C9 t/m F9. Controleer of de koppelingen kloppen.  Stap 3: Bereken daarna de inkoopwaarde van de omzet per kwartaal in de cellen C12 t/m

F12.

 Stap 3: Bereken vervolgens de inkopen per kwartaal in de cellen C16 t/m F16.

 Stap 4: Bereken tenslotte de uitgaven per kwartaal als gevolg van inkopen in de cellen C19 t/m F19. Houd hierbij rekening met het leverancierskrediet.

Opdracht 2-C (tijdsduur 15-25 minuten)

Voor deze opdracht dienen jullie gebruik te maken van sheet C. Maak in sheet ‘C: Kosten en Uitgaven’ een overzicht van alle begrote kosten en uitgaven per kwartaal voor 2019. Jullie mogen zelf de meeste bedragen bepalen. Houd hierbij wel rekening met de volgende aanwijzingen:

 Er dient rekening gehouden te worden met een langlopende rekening bij ABN AMRO. De lening is gestart per 1 juli 2018 en per 1 januari 2019 staat deze lening op de balans voor € 100.000. Er wordt op 1 juli jaarlijks afgelost en voor het eerst op 1 juli 2019. De rente wordt jaarlijks achteraf betaald op 1 juli. Verzin zelf het jaarlijkse aflossingbedrag en het jaarlijkse rentepercentage.

 Nieuwe kantoorpand in Amsterdam zal vanaf 1 april 2019 worden gehuurd. De halfjaarlijkse huur wordt vooruit betaald op 1 april en 1 oktober. Bepaal zelf het huurbedrag per halfjaar.

 Afschrijving over aangekochte sofware bedraagt in 2019 € 20.000.

Aanbevolen stappenplan:

 Stap 1: Verzin eerst het jaarlijkse rentepercentage in cel C4 en het jaarlijkse aflossingsbedrag in Cel C5.

 Stap 2: Bereken vervolgens de rentekosten over 2019 in de cellen C7 en C8 en de rente uitgaven in 2019 in cel C6.

 Stap 3: Verzin daarna de halfjaarlijkse kantoorhuur in cel C10.

 Stap 4: De door jou in sheet B berekende inkoopwaarde van de omzet en de uitgaven aan crediteuren als gevolg van inkopen zijn al gekoppeld naar sheet C in respectievelijk de cellen C18 t/m F18 en de cellen C25 t/m F25. Controleer of alle koppeling kloppen.  Stap 5: Bereken daarna de rentekosten, huurkosten en afschrijvingskosten per kwartaal in

rij 19 t/m 21. Typ daarvoor eerst de juiste omschrijving van de kosten in de cellen B19 t/m B21.

 Stap 6: Bereken tenslotte ook de rente uitgaven, huuruitgaven en uitgaven als gevolg van aflossing per kwartaal in rij 26 t/m 28. Typ daarvoor eerst de juiste omschrijving van de uitgaven in de cellen B26 t/m B28.

Opdracht 2-D (tijdsduur 15-25 minuten)

Voor deze opdracht dienen jullie gebruik te maken van sheet D. Maak in de sheet ‘D:

Liquiditeitsbegroting’ een overzicht van de begrote ontvangsten en uitgaven in elk kwartaal van 2019 en bereken per kwartaal het begrote saldo op de rekening courant rekening aan het begin en aan het einde van de periode. Houd hierbij rekening met de volgende aanwijzingen:

 Er is geen kasgeld. Liquide middelen bestaat dus alleen uit rekening courant.

 Op de ABN AMRO rekening courant staat een saldo op 1-1-2019. Dit bedrag mag je zelf bepalen.

Aanbevolen stappenplan:

 Stap 1: Verzin als eerste het saldo rekening courant per 1-1-2019 en vul dit in in Cel C14.  Stap 2: Alle ontvangsten en uitgaven zijn al berekend in de rijen 3 t/m 10 door koppelingen

met de door jullie berekende bedragen bij sheet A t/m C. Controleer of alle koppelingen nog steeds kloppen.

 Stap 3: Bereken tenslotte de mutatie liquide middelen per kwartaal in C12 t/m F12

 Stap 4: Bereken de rekening courant begin- en eindsaldi per kwartaal in respectievelijk de cellen D14 t/m F14 en C16 t/m F16.

Welk inzicht geeft jullie liquiditeitsbegroting over komend jaar 2019?

...

...

...

Opdracht 2-E (tijdsduur 15-25 minuten)

Voor deze opdracht dienen jullie gebruik te maken van sheet E. Maak in de sheet ‘E:

 Resultatenbegroting’een overzicht van de begrote opbrengsten en kosten per elk kwartaal van 2019 en bereken per kwartaal de brutowinst en nettowinst.

Aanbevolen stappenplan:

 Stap 1: Alle opbrengsten en kosten zijn al berekend door koppelingen met de door jullie berekende bedragen bij sheet A t/m C. Controleer of alle koppelingen nog steeds kloppen.  Stap 2: Bereken tenslotte het brutoresultaat per kwartaal in de cellen C7 t/m F7 en het

nettoresultaat per kwartaal in de cellen C15 t/m F15. Welk inzicht geeft jullie resultatenbegroting over komend jaar 2019?

...

...

...

...

Opdracht 2-F (tijdsduur 15 minuten) In Google Spreadsheet sheet F staat een template wat jullie kunnen gebruiken om deze opdracht te maken. Bereken in de sheet ‘F: Eindbalans’ alle geprognosticeerde balansposten per 31-12- 2019. Aanbevolen stappenplan:  Stap 1: Bereken het bedrag per geprognosticeerde balanspost in de cellen D11 t/m D19 door koppelingen te maken met de juiste cellen uit sheets A t/m F.  Stap 2: De eindbalans heeft koppelingen met de zojuist door jou berekende geprognosticeerde balansposten. Is jullie begrote eindbalans in balans? ………..

Opdracht 3: Inzichtvragen

3-A Omschrijf het verschil tussen een liquiditeitsbegroting en een resultatenbegroting?

...

...

...………...………...

...………...………...

3-B Omschrijf in eigen woorden wat het betekent als een bedrijf niet liquide is. ...

...

...

Bijlage 10 Docentenhandleiding Spreadsheetopdracht