• No results found

FOD Financiën

In document Vlaanderen is onderwijs & vorming (pagina 111-117)

Als financierende en subsidiërende overheid heeft AgODi tegenover de Federale Overheidsdienst Financiën een aantal opdrachten die vergelijkbaar zijn met die van een werkgever. Naast het correct toepassen van de regelgeving van de FOD Financiën, bijvoorbeeld op het vlak van de bedrijfsvoorheffing, bezorgt AgODi ook heel wat informatie.

In het voorjaar bezorgt AgODi aan alle gesubsidieerde personeelsleden van het Vlaamse onderwijs de fiscale documenten, met name de fiches 281.10, 281.12, 281.14, 281.18 en 281.25.

Aan de FOD Financiën bezorgt AgODi een samenvattende staat. Tot een aantal jaar geleden gebeurde dat op een cassette. Sindsdien moet dat ook elektronisch gebeuren via de applicatie Belcotax-on-web.

Ook moet deze aangifte nu twee keer per jaar gebeuren: eenmaal vóór eind februari en eenmaal vóór eind augustus. Door deze procedure is het nu bovendien mogelijk om terugvorderingen van voorgaande jaren tot en met de betaling van augustus netto uit te voeren voor de betrokken personeelsleden. Bij de oude werkwijze was dat maar mogelijk tot en met de betaling van februari van het jaar; na februari gebeurde het bruto belastbaar.

Zoals elk jaar gebeurde ook in 2014 weer een update van de elektronische gegevensuitwisseling. Die update is uiteraard noodzakelijk gezien de steeds wijzigende

Een aantal gegevens voor een correcte uitbetaling kon toen direct uit de eigen betalingsbestanden gehaald worden. Dat zorgde voor lagere administratiekosten voor de vastbenoemde personeelsleden, namelijk 1,35% in plaats van de gebruikelijke 2% op het totaal uit te betalen bedrag. De RKW maakte van de gelegenheid gebruik om zijn formulieren aan te passen en klantvriendelijker te maken.

De opvolging van deze beheersovereenkomst gebeurt op basis van zesmaandelijks overleg, met een jaarlijks wisselend voorzitterschap. Daar worden in de eerste plaats afspraken gemaakt over de te hanteren parameters voor de begroting. AgODi moet er namelijk maandelijks voor zorgen dat de benodigde sommen voor de uitbetaling van de gezinsbijslagen vijf dagen voor de effectieve uitbetalingsdag ter beschikking zijn van de RKW. Ook worden afspraken gemaakt over de accenten qua kwaliteitscontroles en worden voorstellen voor optimalisering van de gegevensuitwisseling geformaliseerd. Over die thema’s is er tussentijds regelmatig overleg tussen de wederzijds verantwoordelijke personeelsleden. De beide partijen ervaren de samenwerking al sinds de overname als een win-winoperatie.

Op het vlak van gezinsbijslag is in de zesde staatshervorming voorzien dat deze materie overgaat naar de deelstaten. Concreet gaat het over naar de Gewesten. Men gaat daarbij uit van de woonplaats van het kind. Dat laatste kan tot gevolg hebben dat de referentieperiode en rekening houdend met de vastgestelde evoluties (jaarlijkse leeftijdsbijslag) en met de index. In dit forfaitair bedrag zijn ook de administratiekosten geïntegreerd.

Dat maandelijks forfaitair bedrag dient ter algehele afrekening. FAMIFED zal dan ook geen afrekening meer opstellen van de effectief betaalde gezinsbijslag op basis van de prestaties van de personeelsleden van het Vlaamse onderwijs.

Voor AgODi werden volgende maandelijkse forfaitbedragen vastgesteld op het Paritair Comité van 8 mei 2014 :

• 11.318.306,05 euro voor de vastbenoemde personeelsleden voor de zes maanden van 2014

• 2.128.144,36 euro voor de tijdelijke personeelsleden voor de periode juli – september 2014

• 1.018.956,47 euro voor de tijdelijke personeelsleden voor de periode oktober – december 2014.

Overzicht van het budget voor de uitkering van gezinsbijslag voor tijdelijke en vastbenoemde personeelsleden en de administratiekosten voor de jaren 2012 tot 2014.

2012 2013 2014

Gezinsbijslag tijdelijk onderwijspersoneel 20.291.469 22.218.903 22.547.633 Gezinsbijslag vastbenoemd onderwijspersoneel 137.679.201 138.610.941 137.165.227 totaal bedrag gezinsbijslag 157.970.670 160.829.844 159.712.860

Administratiekosten 2.309.009 2.376.510 2.335.338

Betalingskosten 0 0 0

totaal kosten 2.309.009 2.376.510 2.335.338

AlGeMeen totAAl 160.279.679 163.206.354 162.048.198

De vermelde bedragen zijn met aftrek van de terugvorderingen. Van de uitbetaalde bedragen zijn de teruggevorderde bedragen aan gezinsbijslag dus afgehouden.

Mensura

Sinds begin 2001 werkt het ministerie van Onderwijs samen met een firma voor de ziektecontroles. De samenwerking met die firma (nu Mensura) gebeurt op basis van een contract dat telkens gegund wordt voor een periode van twee jaar, verlengbaar met twee keer één jaar.

De concrete inhoud van de opdracht, namelijk het uitvoeren van ziektecontroles bij het personeel uit het onderwijs, is telkens in detail opgenomen in het contract. De manier van uitvoeren wordt opgevolgd door de stuurgroep ‘controle ziekteverlof onderwijspersoneel’

die ongeveer driemaandelijks vergadert. Tijdens dat overleg wordt de opmaak van het jaarrapport besproken, een rapport dat in de loop der jaren gevoelig is uitgebreid. Zo biedt het verslag interessante gegevens voor het beleid. Ook bijsturingen qua procedures komen aan bod, evenals klachten van personeelsleden of scholen over de manier van werken. Ten slotte wordt daar het budget voor ziektecontrole opgevolgd. Net als in de vorige drie jaren, bedroeg het budget in 2014 729.000 euro.

Corvé

Sinds vele jaren werkt AgODi eveneens samen met Corvé, de coördinatiecel Vlaams e-government. Die Vlaamse overheidsdienst beoogt een efficiënter infor-matiebeheer tussen de burger en de Vlaamse overheid en tussen de Vlaamse over-heidsdiensten onderling. De bedoeling is om de gegevens eenmalig op te vragen bij de burger en die maximaal te delen tussen de administraties. Daartoe werd het MAGDA-platform gecreëerd. MAGDA staat voor ‘Maximale GegevensDeling tussen Administraties’ voor zowel de authentieke persoons- als ondernemingsgegevens.

Voor volgende bestaande projecten werken AgODi en Corvé verder samen:

• Algemeen: aanmaken en opzoeken bisnummers van leerlingen

• Studietoelagen: opvragen persoonsgegevens en gezinsinformatie

• Bouw en onderhoud van de Web-IDM component:

o WebEDISON: wordt door de directeurs gebruikt om zelf de toegangsrechten te beheren voor hun school.

o Studentenportaal hoger onderwijs: inloggen van studenten aan studenten-portaal via elektronische identiteitskaart.

• Uitwisseling van gegevens:

o DIMONA en kwartaalaangifte DMFA: Corvé zorgt voor het transport van de gegevens naar Rijksdienst voor Sociale Zekerheid.

o Kinderbijslag – RKW: Corvé zorgt voor het transport van de gegevens naar de KSZ (Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid); in het kader van de attesten- stroom van Onderwijs en Vorming over KSZ en RKW naar de kinderbijslag-fondsen.

HOOfstuk 3

Innovatie in

In document Vlaanderen is onderwijs & vorming (pagina 111-117)