• No results found

Acties om het lerarentekort te helpen oplossen

In document Vlaanderen is onderwijs & vorming (pagina 102-105)

AgODi wil een actieve bijdrage leveren om het lerarentekort te verminderen en de onderwijsarbeidsmarkt te optimaliseren. Daarvoor neemt het agentschap verschillende initiatieven.

Cel ‘Word leerkracht’

De Cel ‘Word Leerkracht’ biedt eerstelijnshulp aan kandidaat-leerkrachten. Dit callcenter beantwoordt telefonische en elektronische vragen over onderwijsbevoegdheid, bekwaamheidsbewijzen, nuttige ervaring, solliciteren in het onderwijs … Ook voor informatie over de samenstelling van het salaris, geldelijke anciënniteit, salarisschalen en voor een beperkte salarissimulatie kunnen geïnteresseerden bij de cel ‘Word Leerkracht’

terecht.

In samenwerking met de VDAB werkte AgODi bovendien de leerkrachtendatabank uit. De cel ‘Word Leerkracht’ speelt daarin een belangrijke rol omdat de cel diploma’s certificeert en de onderwijsbevoegdheid bepaalt van kandidaat-leerkrachten voor de leerkrachten-databank.

Infosessies aan laatstejaarsstudenten van de lerarenopleiding

De infosessies aan de laatstejaarsstudenten van de lerarenopleiding aan hogescholen en universiteiten hebben als doel de eerste indiensttreding van een personeelslid in het onderwijs vlot te laten verlopen. In de infosessie schetsen medewerkers van AgODi het onderwijslandschap en lichten zij de begrippen ‘onderwijsbevoegdheid’ en

‘bekwaamheidsbewijzen’ uitgebreid toe aan de hand van voorbeelden. Ook de praktische kant van de indiensttreding komt aan bod: sollicitatietips, contactgegevens, de nodige documenten bij een eerste indiensttreding … De infosessies worden gegeven op vraag van de hogescholen en universiteiten en bereiken jaarlijks zo’n vijfhonderd studenten.

Leerkrachtendatabank

Om vraag en aanbod in het onderwijs vlot samen te brengen ging in juni 2005 de leerkrachtendatabank van start in een samenwerkingsverband tussen AgODi en de VDAB.

Interessant voor scholen én voor toekomstige leerkrachten op zoek naar een job.

AgODi was in 2014 op verschillende jobbeurzen aanwezig. Werkzoekenden met een interesse in het onderwijs kregen de nodige informatie. De deelname was telkens succesvol.

Op Talentum Brussel 2014, een beurs niet bedoeld voor een job in het onderwijs, komen er veel werkzoekenden informatie vragen over een job in het onderwijs.

Centraal informatiepunt

Op de website www.agodi.be brengt AgODi alle informatie samen die leerkrachten nodig hebben bij de start van hun onderwijsloopbaan. Deze informatie wordt ook op papier aangeboden in de publicatie ‘Je verdiende loon’ en verdeeld op jobbeurzen zoals Talentum in Brussel, afstudeerevenementen zoals ‘Blijf bij de les’ in Antwerpen … Bij elke wijziging wordt de informatie bijgewerkt. Een QR-code in de brochure geeft lezers toegang tot de laatste update van de brochure.

AgODi hield in 2014 de rubriek voor Nederlandse leerkrachten op de website up-to-date. Naast de beschikbare informatie voor startende leerkrachten wordt informatie overzichtelijk aangeboden over thema’s die van belang zijn bij grensarbeid: fiscaliteit, werkloosheid, ziekte en arbeidsongeschiktheid, pensioenen en kinderbijslag. Deze thema’s worden aangepast in functie van de wijzigingen.

Om de inzetbaarheid van Nederlandse leerkrachten te stimuleren is het bundelen en gericht verspreiden van informatie van groot belang. Daarom participeert AgODi ook aan diverse overlegmomenten en projectvergaderingen rond dit thema.

Maandelijkse monitoring van de onderwijsarbeidsmarkt

Sinds de financieel-economische crisis werd de noodzaak duidelijk om de evolutie op de onderwijsarbeidsmarkt op de voet te volgen. Sindsdien publiceert AgODi een arbeidsmarktbarometer, die ook jaarlijks wordt gebundeld. De maandelijkse nieuwsbrieven over de onderwijsarbeidsmarkt worden sinds februari 2010 op de website van het agentschap gepubliceerd (www.agodi.be). In 2013 veranderde de VDAB opnieuw zijn bedrijfsregels zodat er gedurende enkele maanden geen cijfers meer beschikbaar waren.

Het geplande overlegmoment met de VDAB eind 2013 resulteerde in een nieuwe dataset zodat in 2014 een maandelijkse opvolging van de arbeidsmarkt weer mogelijk was.

Samenwerking met Antwerpen en Onderwijstalent

AgODi maakte ook in 2014 deel uit van het sectoraal netwerk dat zich buigt over een sector- en netoverstijgende aanpak om het lerarentekort in Antwerpen op te vangen.

Naar analogie met de sectorfoto basisonderwijs werkte de stad Antwerpen in 2014 met medewerking van AgODi verder aan een sectorfoto secundair onderwijs: een lokale analyse van de arbeidsmarkt voor secundair onderwijs in Antwerpen. AgODi bood ondersteuning via het aanleveren van gegevens en methodiek.

Grensoverschrijdende samenwerking: Interreg - Tendenzen zonder Grenzen

In 2014 zette AgODi de inspanningen om de inzetbaarheid van Nederlandse leerkrachten ook in andere regio’s te ondersteunen voort. Het Interreg-project ‘Tendenzen zonder Grenzen’ heeft als doel de grensoverschrijdende samenwerking aan te moedigen en de tewerkstelling van leerkrachten over de grenzen heen te faciliteren door het oprichten van een mobiliteitscentrum. AgODi ondersteunt dit project als lid van de stuurgroep mobiliteitscentrum door het aanbieden van heldere en eenduidige informatie voor leerkrachten, directies en schoolbesturen. Tijdens de slotconferentie ‘Tendenzen zonder Grenzen’ in Gent stond AgODi in voor de organisatie van een workshop over de inzetbaarheid van Nederlandse leerkrachten in het Vlaamse onderwijs.

Expertmeetings kinderopvang en onderwijs

Als gevolg van de toegenomen interesse voor samenwerking over de grenzen heen organiseerde OVSG in maart 2014 samen met de Nederlandse partnerorganisatie een expertmeeting Kinderopvang en Onderwijs in Kalmthout. In november 2014 organiseerde EGTS Linieland van Waas en Hulst een inspiratiedag Kinderopvang en Onderwijs. AgODi gaf er telkens een toelichting over het Vlaamse onderwijs en de relatie Vlaanderen-Nederland op vlak van leerlingenbewegingen en mobiliteit van leerkrachten.

Samenwerking Dienst Uitvoering Onderwijs

Om de inzetbaarheid van Nederlandse leerkrachten te faciliteren, streeft AgODi naar een vereenvoudiging van de administratieve procedures. Tijdens het wisselleertraject met de collega’s van DUO werden contacten gelegd voor een verdere opvolging in 2015.

Ondersteunen van scholen in hun elektronische

In document Vlaanderen is onderwijs & vorming (pagina 102-105)