• No results found

Emotie- en Stress eten

In document Herken je eetgewoontes (pagina 12-16)

Je gaat de behoeften achter jouw emotie eten onderzoeken. Emotie eten gaat NOOIT over voedsel, zelfcontrole of wilskracht. Het gaat over het (op)vullen van een échte behoefte op de beste manier die jouw lichaam kent. Troost-eten, stress-eten en eetbuien zijn vaak misplaatst en onbewuste pogingen tot voor jezelf te zorgen.

Emotie-eten is een veel voorkomend obstakel tijdens het doel om gewicht te verliezen. Ondanks dat de emotie vaak als het probleem gezien wordt, is er een probleem dat deze emotie tot stand bracht. Door dat probleem te vinden en aan te pakken kun je op een gerichte manier een oplossing zoeken en emotie-eten voorkomen. Je kunt pas iets oplossen als je weet wat het werkelijke probleem is, dus zoek naar het probleem en vind een werkelijke oplossing. Ga bijvoorbeeld muziek luisteren als je verdrietig bent, uit je frustraties in een schilderwerk, ga sporten als je boos bent en maak het jezelf niet onnodig moeilijk door eetbui-voedsel in overvloed in huis te hebben.

Wanneer je tegen emotie-eten aanloopt, is het goed om te beseffen dat dit niet iets is om je voor te schamen. Bedenk voor jezelf een passende oplossing als een betreffende oorzaak zich weer aandient en vind manieren om met je emoties om te gaan in plaats van ze te verdoven met eten. Het is aan jou om de cirkel te doorbreken.

4.1 Snaai- en eetbuien

Suiker heeft een enorm effect op je hersenen. Door het eten van suiker maakt het lichaam in de hersenen de hormonen dopamine en serotonine aan. Deze hormonen en neurotransmitters zorgen voor een fijn en gelukkig gevoel.

Onderzoek heeft aangetoond dat de aanmaak van serotonine en dopamine in de hersenen wordt gestimuleerd door het eten van veel koolhydraten in combinatie met weinig eiwitten.

Als je een relatief lage bloedsuiker- en serotoninespiegel hebt, zal je zin krijgen in zoetigheid. Hét moment om eens lekker te gaan snaaien. Er is dus steeds meer suiker nodig om hetzelfde fijne gevoel te krijgen. Hierdoor zit je voordat je het weet gevangen in een eindeloze suikerspiraal waarbij je lichaam steeds probeert om dat fijne gevoel terug te krijgen door om suikers te vragen.

& blijf in balans

11

4.2 Aanleidingen om te gaan snaaien of een eetbui te hebben

Negatieve gevoelens zoals verdriet, somberheid, boosheid, angst Je probeert deze gevoelens weg te eten door bijv. een pak koekjes naar binnen te werken

Stress

Gevoelens van stress kunnen een eetbui triggeren. Bouw dus voldoende momenten van ontspanning in gedurende je dag. Als je veel stress hebt maakt je lichaam hormonen zoals cortisol aan. De hoeveelheden van deze hormonen zijn verhoogd waardoor je meer trek in eten krijgt.

Vermoeidheid

Na een lange dag werken plof je uitgeput op de bank en doet de TV aan.

Daar hoort natuurlijk iets lekkers bij, want je vindt dat je dat wel verdiend hebt

Verveling / Gezelligheid

Bij gezelligheid hoort iets lekkers, toch? Dus komen er nootjes o.i.d. op tafel. Je begint met een handjevol, maar al snel volgen er meer.

Om je wat beter te voelen, ga je lekker eten. En dat lekkers geeft je inderdaad een goed gevoel. Dat komt doordat de combinatie vet/suiker/zout het gelukshormoon serotonine aanmaakt. Het nadeel is dat je na het snaaien of je eetbui schuldgevoelens hebt. En omdat je toch al gefaald hebt, ga je door. or.

Deze vicieuze cirkel moet dus doorbroken worden. Voorkom dat het een vaste gewoonte wordt. Maar hoe doe je dat? Dat is zeker niet gemakkelijk, maar de eerste stap is om bewust te worden wanneer en waarom je gaat snaaien of een eetbui krijgt.

Zie Les 4 Hongers en Patronen. Ga naar

Paragraaf Opdracht 2. Schema Gedragspatronen 5 G's. In deze opdracht onderzoek je je gedachten en gevoelens in een bepaalde situatie.

& blijf in balans

12 4.3 Tips om je emotie-eten te doorbreken

Tip 1: Achterliggende probleem zoeken

Zoek het werkelijke probleem en vind een blijvende oplossing. Er is een trigger die je emotie veroorzaakte en die emotie gaf de drang tot eten. Door te gaan eten verdoof je de emotie zonder iets te doen aan het werkelijke probleem. Als honger niet het probleem is, is eten niet de oplossing. Om patronen te doorbreken, gaat meestal wel wat tijd in zitten. Het is niet gek om hiervoor hulp te zoeken. Een therapeut, NLP-coach, gewichtsconsulent, leefstijlcoach kan je hierbij helpen.

Tip 2: Zoek een preventieve oplossing

Zoek een preventieve oplossing voor een volgende keer. Waarom ging het mis en hoe kun je dat in het vervolg voorkomen? Als je vaak door boosheid gaat emotie-eten zoek dan een andere manier om je frustratie te uiten of los de oorzaak van de boosheid op, zodat je je boosheid uit in plaats te verdoven met voeding. Als je te veel hooi op je vork neemt en vanuit stress gaat eten, vind dan manieren om meer rust te creëren in je leven. Alleen dan kun je de cirkel doorbreken. Zoek naar een bron-oplossing en niet naar een verdovend middel. Zie hieronder de alternatieven voor tips wat je kunt gaan doen als je het gevoel hebt je emoties niet de baas te kunnen worden of het werkelijke probleem niet te kunnen oplossen.

Tip 3: Voorkom verleiding

Zorg dat je niet in de verleiding komt snaai-voer te pakken. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan! De gemakkelijkste weg is om gewoonweg niet in huis te halen. Maar zo werkt dat in de praktijk niet altijd, wat je dan kunt doen is het goed op te bergen zodat het niet in je gezichtsveld terechtkomt of dat je er veel moeite voor moet doen om het te pakken. Maak het jezelf gemakkelijker. Als je weet dat je tijdens eetbuien of emotie-eten vooral moeite hebt om van chips af te blijven, haal het dan niet in huis. Maak het jezelf niet moeilijker dan nodig. En zorg dat je altijd gezonde tussendoortjes in huis hebt.

Tip 4: Neem de tijd

Neem de tijd om verkeerde gewoontes te doorbreken. Emotie-eten is iets waar je wellicht al jaren tegenaan loopt. In dat geval is het vermoedelijk niet iets dat je binnen een week volledig onder controle hebt. Leer, maak fouten, leer meer en vind stap voor stap de oplossingen om je emotie-eten te doorbreken.

& blijf in balans

13 Tip 5: Zoek een bezigheid

Als je je verveelt en geneigd bent te gaan eten, zoek dan een fijne bezigheid om je verveling te verdrijven zodat je niet meer aan verveling of eten denkt. Zie hieronder Alternatieven voor tips.

Alternatieven:

Ga bijv. een eindje wandelen of fietsen, ga met je hobby aan de gang, doe ontspanningsoefeningen, ,zoek contact met een vriend of vriendin, ga sporten, lezen, muziek luisteren, zingen, in bad, tekenen, schilderen. Of bedenk zelf iets wat je kunt gaan doen.

Zorg ervoor dat je gedachten niet meer uitgaan naar eten! Het duurt ca. 20 minuten, dan zal de trek naar eten wegzakken en verdwijnen.

Zie Les 4 Hongers en Patronen. Ga naar

Paragraaf Opdracht 2. Schema Gedragspatronen 5 G's. In deze opdracht onderzoek je je gedachten en gevoelens in een bepaalde situatie.

Emotie- en Stress eten vraagt in de meeste gevallen persoonlijke aandacht.

Om dit onderwerp aan te pakken, bied ik je persoonlijke coaching.

Mogelijkheden die er zijn: Persoonlijk contact in mijn praktijk, wandelcoaching of een combi hiervan of Online contact via Zoom of Microsoft teams.

Heb je interesse en wil je hier graag mee aan de slag? Neem dan contact met me op om de mogelijkheden en jouw wensen te bespreken.

& blijf in balans

14

In document Herken je eetgewoontes (pagina 12-16)