• No results found

Acht soorten honger

In document Herken je eetgewoontes (pagina 5-8)

Als we spreken over honger, kunnen we wel acht soorten hongers onderscheiden. Honger/trek laat ons merken dat het lichaam om voeding zeurt.

Elke soort honger is verbonden met een deel van het lichaam. Vaak zijn combinaties van de verschillende soorten van toepassing. Het is soms heel lastig om te herkennen om welke honger het nou echt gaat. Dit kan wel ontzettend handig zijn om uit te zoeken!

2.1 Lichaamshonger

De echte honger. Je mag voelt leeg. Je hoort en voelt hem misschien zelfs knorren. Eigenlijk heb je al te lang niets gegeten en het knorren wordt veroorzaakt door het samenknijpen van je maag. Of je voelt je slapt omdat je bloedsuikerspiegel wat aan de lage kant is. Het gevoel kan voor iedereen anders zijn, maar meestal weet je precies waar het vandaan komt en wat je lichaam op dat moment nodig heeft.

2.2 Breinhonger

Ben je met iets bezig wat veel denkwerk en concentratie vraagt? Je hersenen hebben energie nodig en laten zich vooral voeden door koolhydraten. Je hebt dan dus koolhydraten nodig. Ook je hersenen vragen veel energie nodig. Doe je taken waar je je hoofd bij moet hebben en die veel focus en concentratie van je vragen?

2.3 Hoofdhonger

Deze honger is gebaseerd op je gedachten. Het heeft eigenlijk niets te maken met je lichamelijke behoeften, maar wordt vooral gestuurd door alles wat je denkt. Alles wat je denkt over bepaald voedsel en wat wel en niet mag van jezelf.

Dit kan zowel positieve als negatieve effecten hebben. Het onderscheiden van hoofdhonger en je echte honger is iets wat je kunt oefenen. Bij hoofdhonger is er vaak sprake van een tweestrijd met jezelf. Leer te vertrouwen op je eigen gevoel.

• Je vindt dat je het wel ‘verdiend’ hebt

• Je denkt vanuit je strafsysteem; ik heb al iets verkeerds gegeten, dan kan dit er ook wel bij

& blijf in balans

4 2.4 Ooghonger

Zien eten, doet eten. Op dit soort momenten zijn je ogen groter dan de maag en als je iemand ziet die iets lekkers eet dan krijg jij daar ook spontaan trek in. Vaak is ooghonger de trek in iets ‘ongezonds’. Nu is de taak aan jou om daaraan toe te geven of niet. Je ogen brengen je brein als het ware op ideeën en dan willen we iets gewoon graag hebben.

2.5 Neushonger

Bij voeding en speelt geur een ontzettend belangrijke rol. Een geur wordt bijvoorbeeld in verband gebracht met een mooie herinnering van vroeger (of juist een nare herinnering). Als jij dus iets ruikt wat een fijne herinnering oproept, dan ga je daar ook trek in krijgen. Er wordt ook vaak gezegd dat als je je huis wilt verkopen en een bezichtiging krijgt, je het beste een appeltaart kunt bakken.

Wanneer je iets ruikt dat jou een fijn gevoel geeft kan dat er dus ook voor zorgen dat je daar trek in krijgt.

2.6 Oorhonger

Wanneer je een verpakking hoort openkraken, zoals een wikkel van een snoepje.

Reclames maken hier soms gebruik van, denk maar eens aan het openploppen van een flesje bier. Doordat je dit herkenbare geluid hoort, krijg je daar zin in.

Ook het kraken van het lekkers in je mond kan je een goed gevoel geven. Denk aan het eten van chips, dat kraakt lekker in je mond. Ben wat geïrriteerd of gefrustreerd, hoe lekker is het dan om iets te eten wat lekker doet kraken.

2.7 Mondhonger

Bij deze vorm van honger wil je gewoon iets lekkers in je mond. Je verlangt naar een plezierig gevoel in je mond. Dat kan plotseling ontstaan maar komt soms ook uit verveling. Je denkt dan aan eten en voor je het weet heb je al iets in je mond gestopt. Soms als je zin hebt in iets fijns kan dat te maken hebben met eten en het bezig zijn daarmee.

2.8 Harthonger

Dit is een vorm van honger die veel mensen zullen herkennen. Harthonger is de honger om jezelf iets te geven waar je naar verlangt. Vaak is het troostvoedsel wat je dan consumeert. Voedsel dat je hart voelt met liefde. Je wilt jezelf en je leven vullen, misschien met liefde, aandacht en verbondenheid, maar omdat je

& blijf in balans

5

daar nu niet aan kan voldoen vertaalt zich dat in de behoefte om te eten.

Emotionele voeding, die je hart moet vullen.

Misschien ben je intens gefrustreerd en boos, ook dan kan voeding een soort uitlaatklep zijn. Je verdriet wegeten of drinken, je hebt er vast wel eens van gehoord of zelf gemerkt. Het is een ontzettend menselijke reactie en het is niet iets wat je hoeft te negeren. Het kan namelijk ook best opluchten om even op die manier met je emoties om te gaan, maar je raad het al; het zal de echte honger nooit stillen. Je zal niet verzadigd raken, het is enkel een manier om een vorm te geven aan die gevoelens, door jezelf te vullen en afleiding te hebben.

De enige manier hoe je deze honger kunt verhelpen is door echt naar je hart te luisteren. Door die gevoelens toe te laten en tot de kern te durven komen, kom je bij het werkelijke gemis. Wat moet er gevuld worden? Waar honger je echt naar? Waar heb je behoefte aan? En belangrijker nog, hoe kun je daar nu zelf voor zorgen op een liefdevolle manier? Je kan er echt achter komen welk verlangen er schuilgaat achter deze honger. Het kost tijd, energie en misschien veel tranen, maar dat is het waard. Geef jezelf de tijd. Pas dan kun je jezelf echt geven wat je nodig hebt.

Bewustwording speelt hierin dus een grote rol, maar ook de keuze die jij maakt.

Per dag maken we wel 200 verschillende eetbeslissingen, blijkt uit onderzoek.

Hoe ga jij om met verschillende soorten honger? Herken jij ze bij jezelf? Door deze soorten honger bij jezelf te leren herkennen, ben je ook beter in staat er mee om te gaan.

Ga naar Paragraaf

Opdracht 1. Hongers en Patronen

& blijf in balans

6

In document Herken je eetgewoontes (pagina 5-8)