• No results found

EISEN VOOR BEDRIJFSVOERING EN BESTUUR

Eis 23. Opdrachtnemer verleent de toegekende ondersteuning zonder enige betaling of enige aanvullende betaling door de cliënt. Opdrachtnemer is wel vrij om aanvullende diensten tegen vergoeding te leveren aan de cliënt die voorliggend zijn op voorzieningen vanuit de Jeugdwet.

Eis 24. Wanneer een cliënt de ondersteuning bij een andere Opdrachtnemer gaat afnemen dan dient de nieuwe Opdrachtnemer een zogenaamde ‘warme overdracht’ van informatie en

werkrelatie van de cliënt met hulpverlener van huidige naar nieuwe Opdrachtnemer te organiseren. De huidige Opdrachtnemer dient hier medewerking aan te verlenen.

Eis 25. Opdrachtnemer informeert Opdrachtgever zo vroeg mogelijk wanneer de continuïteit van ondersteuning in gevaar dreigt te komen. Indien de continuïteit van ondersteuning door Opdrachtnemer in redelijkheid niet gevergd kan worden, verstrekt Opdrachtnemer alle relevante informatie die Opdrachtgever nodig heeft om, indien nodig, vervangende Opdrachtnemers aan de cliënt voor te stellen, waaruit de cliënt een keuze kan maken.

Eis 26. Indien Opdrachtnemer voornemens is een cliëntenstop in te stellen voor alle cliënten die een bepaalde vorm van ondersteuning willen afnemen, gaat hij daarover zo snel mogelijk overleg aan met Opdrachtgever over een mogelijke oplossing. Opdrachtnemer is gehouden

Opdrachtgever een mogelijke cliëntenstop minimaal vier (4) weken van tevoren aan te kondigen bij Opdrachtgever en Opdrachtgever schriftelijk te informeren over gemaakte afspraken. Hieronder vallen ook afspraken over een beschikbaar alternatief aanbod. Dit gebeurt minimaal vijf (5) werkdagen voorafgaand aan de cliëntenstop.

Eis 27. Opdrachtnemer garandeert de continuïteit van de ondersteuning. Dit betekent dat een cliënt de noodzakelijke ondersteuning ook gedurende vakantieperiodes en officiële feestdagen ontvangt.

Eis 28. Opdrachtnemer kan ondersteuning aan een individuele cliënt uitsluitend weigeren of beëindigen indien er gewichtige redenen bestaan, verband houdende met omstandigheden die de persoon van de individuele cliënt betreffen en op grond waarvan (voortzetting van) de ondersteuning in redelijkheid niet van Opdrachtnemer kan worden verlangd. Van de

voorgenomen weigering of beëindiging doet Opdrachtnemer tijdig schriftelijk en met redenen omkleed melding aan de cliënt en een verzoek aan Opdrachtgever. Opdrachtnemer

33 kan de aangevangen ondersteuning slechts beëindigen na voorafgaande toestemming van Opdrachtgever, behoudens de in dit VST opgenomen voorwaarden.

Eis 29. Opdrachtnemer houdt zich bezig met een systematische verbetering van de kwaliteit en koppelt jaarlijks hierover terug aan Opdrachtgever in een jaarverslag.

Eis 30. Opdrachtnemer heeft een inspanningsverplichting voor maatschappelijke waarde voor tenminste 5% van de daadwerkelijke geleverde jaar omzet volgens de vastgestelde bouwblokkenmethode en voorwaarden zoals omschreven in bijlage <INVULLEN>

Eis 31. Opdrachtnemer dient bij inwerkingtreding van de overeenkomst te voldoen aan de norm van bezoldiging in de Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector of indien van toepassing de gewijzigde Aanpassingswet Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector zonder hierbij een afbouwperiode te hanteren.

Tabel 10: eisen voor bedrijfsvoering en bestuur 8.5 Eisen voor dienstverlening

Eis 32. Indien de cliënt naast ondersteuning vanuit de Jeugdwet ook andere zorg of ondersteuning ontvangt stemt Opdrachtnemer de ondersteuning af met de professionele dienstverlener die deze zorg of ondersteuning levert in overleg met de cliënt (of diens wettelijk

vertegenwoordiger) en/of zijn omgeving.

Eis 33. Opdrachtnemer sluit aan op de landelijke verwijsindex risicojongeren.

Eis 34. De opdrachtnemer is aantoonbaar in staat zorg te leveren buiten kantooruren, in het kader van crisiszorg en/of -opvang, of heeft hierover sluitende afspraken gemaakt met een andere toegelaten Opdrachtnemer. De opdrachtnemer maakt zijn procedure inzichtelijk indien Opdrachtgever hiernaar vraagt.

Eis 35. De opdrachtnemer geeft uitvoering aan de Wet Meldcode Kindermishandeling.

Tabel 11: eisen voor dienstverlening

8.6 Eisen voor samenwerking Opdrachtgever en Opdrachtnemer

Eis 36. Het is Opdrachtgever (of door Opdrachtgever daartoe aangewezen deskundige derden) toegestaan verwachte en onverwachte controle uit te voeren op de inhoudelijke kwaliteit van de ondersteuning en op financiële administraties. Uitkomsten hiervan worden met

Opdrachtnemer besproken.

Eis 37. De opdrachtnemer met een verwachte omzet in de regio van hoger dan 500.000 euro, levert per kwartaal een rapportage op zoals omschreven in paragraaf 7.54.

Eis 38. Conform landelijke afspraak vraagt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) twee keer per jaar gegevens op bij gecontracteerde Opdrachtnemers. De opdrachtnemer levert op verzoek van het CBS deze gegevens aan. Zie ook paragraaf 7.4.

Eis 39. Het is de door Opdrachtgever aangewezen toezichthoudende ambtenaar toegestaan verwachte en onverwachte fysieke controles uit te voeren op locaties van de Opdrachtnemer waar de ondersteuning aan cliënten wordt geboden.

Eis 40. Opdrachtnemer informeert Opdrachtgever op zo kort mogelijke termijn over de aard en de inhoud van elke melding aan of verscherpt toezicht door de Inspectie voor de Jeugdzorg of de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Tabel 12: eisen voor samenwerking Opdrachtgever en Opdrachtnemer

34 8.7 Aanvullende eisen per perceel

Eis 41. <ntb>

Eis 42. <ntb>

Tabel 13: aanvullende eisen per perceel

35

Bijlage I: Tarieven

Product Parameter Tarief Eenheid

Tabel 14: tarievenlijst

36

37

Bijlage III: Overzicht productcodes

Voorziening Product Productcode

Tabel 15: overzicht productcodes

38

Bijlage IV: Format productbeschrijving

SAMENVATTINGSTABEL

‘INTENVENTIENAAM’ (hier productnaam invullen) Inkoopperceel

Productcode bij mono-levering Effectlader niveau (0-4)

Kenmerken 2016 2017

Verwacht aantal cliënten voor deze product in de regio Behandelduur (weken)

Totaal uren per week Contactfrequentie per week Contacturen per week Totaal contacttijd (uren)

Totaal overig cliëntgebonden tijd (uren) Totaal uren hele behandeling

Waarvan uren HBO Waarvan uren WO

Verhouding uren CCT / uren totaal

Kosten totaal (met rekentarieven HBO € 70,- / WO € 100,-) Tabel 16: samenvattingstabel productbeschrijving

Korte samenvatting van de product Doelgroep

Activiteiten per fase (frequentie, tijdsinzet) Fase: intake tot hulpverleningsplan Fase: behandeling

Fase: afronden en afsluiten Fase:nazorg

Kosten

Personele kosten

Materiële kosten (vergoed via generieke opslag overhead)

39

Bijlage IX: Definitie van begrippen

Begrip Definitie

Algemene

Inkoopvoorwaarden

De regionale inkoopvoorwaarden van de Regio Gooi en Vechtstreek (zie bijlage)

Cliënt De inwoner jonger dan 18 jaar, aan wie de Opdrachtgever ondersteuning heeft toegewezen.

Cliëntcontracttijd (CCT) Tijd besteed aan directe interactie met een cliënt in het kader van een behandelplan, face-to-face, ear-to-ear of key-to-key.

Cliëntgebonden tijd Cliënt contracttijd (CCT) en overige cliënt gebonden tijd (CGT). Alle tijd besteed aan cliënzorg. Bevat geen indirecte tijd.

Consultatie Defnieren

Digitaal Leefplein Een digitale verbinding tussen de inwoners, aanbieders van

ondersteuning, de gemeenten, samenwerkende partners en de Regio. Met het Digitaal Leefplein maken gemeenten gegevensuitwisseling tussen partijen in het sociaal domein mogelijk.

Drang Drang is versterkte vorm coördinatie in een vrijwillig kader, waarvan de toegang wordt bepaald door Overleg Veilig Verder.

Gecertificeerde instelling

Instelling die bevoegd is jeugdbescherming en jeugdreclassering te leveren conform de Jeugdwet.

Gemeentelijke uitvoeringsdienst

Laagdrempelig integraal toegangspunt waar de cliënt zich kan melden met een hulpvraag

Hulpverleningsplan Plan zoals gedefinieerd in de Jeugdwet.

Inschrijving De door de Opdrachtnemer ingediende contractdocumenten

Indirecte tijd Tijd die niet is besteed aan cliënten, zoals instellingsoverleg, beleidsmatig overleg, ziekte, vakantie en pauze.

Product Een planmatige, doelgerichte, gestandaardiseerde en/of geprotocolleerde, op zichzelf inzetbare hulpvorm. Een product vormt een leveringseenheid van zorg, waarop de hulpverleners worden getraind, waarvan de levering wordt vastgelegd in een dossier en waarvan de effectiviteit wordt

onderzocht. Een cliënt kan gelijktijdig meerdere products ontvangen. Een product wordt ook wel module of product genoemd.

Jeugdhulp Jeugdhulp zoals gedefinieerd in de Jeugdwet, voor zover deze plaatsvindt in een gedwongen kader of in het kader van drang.

Opdrachtnemer Personen en instellingen die jeugdhulp leveren, zoals gedefinieerd in de Jeugdwet.

Nota van inlichtingen Document waarin de antwoorden op vragen van Opdrachtnemers zijn opgenomen, alsmede eventuele wijzigingen van het Voorwaarden Scheppend Toelatingsdocument en/of andere documenten. De Nota van inlichtingen maakt integraal onderdeel uit van dit Voorwaarden

Scheppend Toelatingsdocument en prevaleert boven het bepaalde in het Voorwaarden Scheppend Toelatingsdocument

Opdracht Het leveren van de ondersteuning aan cliënten, voor zover deze daar op grond van de toepasselijke regelgeving aanspraak op maken.

Opdrachtgever De deelnemende gemeenten Blaricum, Gooise Meren, , Hilversum, Huizen, Laren, Weesp en Wijdemeren in deze vertegenwoordigd door de Regio Gooi en Vechtstreek.

40 Opdrachtnemer De Opdrachtnemer waarmee op basis van de inschrijving en toelating een

raamovereenkomst is gesloten.

Overeenkomst De schriftelijke overeenkomst tussen Opdrachtgever en Opdrachtnemer, waarin de voorwaarden en condities zijn geregeld met betrekking tot de uitvoering van de Opdracht.

Overige cliëntgebonden tijd (CGT)

Tijd besteed aan een cliënt, zonder directe interactie (CCT). Ondermeer voorbereiding, reistijd, bijwerken zorgdossier.

Perceel Een afgebakend deel van de zorgmarkt, waarbinnen specifieke eisen kunnen worden gesteld ten aanzien van bijvoorbeeld de marktordening, de toelating, duur van de overeenkomst, bekostiging en tariefstelling.

Regio De Gemeenschappelijke Regeling Regio Gooi en Vechtstreek van de gemeenten Blaricum, Gooise Meren, Hilversum, Huizen, Laren, Weesp en Wijdemeren.

Uitvoeringsdienst Laagdrempelig integraal toegangspunt van de gemeente waar de inwoner kan melden met een hulpvraag.

Overleg Veilig Verder Overleg georganiseerd door de regio waar de toeleiding van jeugdigen met betrokkenen naar de jeugdhulp in een gedwongen kader plaatsvindt.

Voorwaardenscheppend Toelatingsdocument

Het Voorwaardenscheppend Toelatingsdocument ( VST) is dit document waarin de Opdracht en de procedure voor contractering beschreven en toegelicht is

Tabel 17: definitie van begrippen

41

Bijlage X: Privacy

42

Bijlage XI: Productieregels

43

Bijlage XII: Vragenformulier

Naam contactpersoon:

Telefoonnummer:

E-mail adres:

Nummer Vraag

Vraag 1

vraag 1

Antwoord 1 In te vullen door Opdrachtgever Vraag 2 vraag 2

Antwoord 2 In te vullen door Opdrachtgever Vraag 3 vraag 3

Antwoord 3 In te vullen door Opdrachtgever Vraag 4 vraag 4

Antwoord 4 In te vullen door Opdrachtgever

LET OP: Indiening van de vragen kan tot uiterlijk <DATUM INVULLEN>, 12.00 uur o.v.v. ‘Vragen

<PROJECT INVULLEN>’ via het e-mailadres contractbeheer@regiogv.nl

Aanbieder wordt verzocht om bij het indienen van vragen t.b.v. de Nota van inlichtingen dit formulier cq format te gebruiken.

Verzoek om geen wijzigingen te maken in dit format i.v.m. digitale verwerking. Indien er meer vragen zijn dan graag de tabel in hetzelfde formaat aanvullen. De vragen zullen worden overgenomen en geanonimiseerd gepubliceerd worden middels de Nota van inlichtingen.

44

Bijlage XIII: Klachtenregeling Opdrachtnemer

Onderstaande eisen zijn opgesteld op basis van de eisen in de Wkcz. Aanpassing van de Wkcz kan leiden tot aanpassing van onderstaande eisen door Opdrachtgever.

De regeling hanteert de volgende definities:

a. Cliënt:

een natuurlijk persoon aan wie Opdrachtnemer diensten verleent of heeft verleend.

b. Gedraging:

enig handelen of nalaten van Opdrachtnemer of van zijn medewerker jegens de cliënt alsmede het nemen van een besluit dat gevolgen heeft voor een cliënt.

c. Klacht:

uiting van ongenoegen over een gedraging van Opdrachtnemer of van zijn medewerker.

d. Informele fase klachtbehandeling:

de fase waarin klager en Opdrachtnemer in goed overleg proberen tot afhandeling van de klacht te komen.

e. Formele fase klachtbehandeling:

de fase waarin een klachtencommissie4 de klacht behandelt.

De regeling voorziet in bemiddeling bij klachten als eerste fase in het proces van klachtafhandeling op de navolgende wijze:

a. Bemiddeling bij klachten door een klachtenfunctionaris.

b. De klachtenfunctionaris is belast met de behandeling en de advisering over klachten over Opdrachtnemer.

c. De klachtenfunctionaris verwijst een klacht door ter behandeling door een klachtencommissie als klager dit wenst en ondersteunt klager bij het indienen van de klacht.

d. De klachtenfunctionaris neemt binnen drie (3) werkdagen na ontvangst van de klacht contact op met de klager.

e. Bemiddeling vindt plaats binnen twee weken nadat de klachtenfunctionaris contact heeft op genomen met de klager, tenzij de klager afstand heeft gedaan van de

bemiddelingsmogelijkheid.

f. De klachtenfunctionaris stelt de klager en de aangeklaagde en het regionaal meldpunt klachten schriftelijk op de hoogte van de resultaten van de bemiddeling waarin tenminste staat vermeld:

a. datum klacht;

b. aard van de klacht;

c. uitkomst van de bemiddeling;

d. wijze van afhandeling.

g. Indien de klager na de bemiddeling te kennen geeft niet tevreden te zijn over de afhandeling van de klacht, stelt de klachtenfunctionaris de klager in kennis van de mogelijkheid om de klacht te laten behandelen door de (regionaal) ombudsman.

De regeling voorziet in behandeling van klachten als tweede fase in het proces van klachtafhandeling op de navolgende wijze:

a. Behandeling klachten over gedragingen door een klachtencommissie.

4 Bij kleine organisaties kan de klachtenfunctionaris de rol van de klachtencommissie vervullen.

45 b. De klachtencommissie bestaat uit minimaal drie leden waaronder een voorzitter niet

werkzaam voor of bij Opdrachtnemer5.

c. Degene over wie geklaagd wordt neemt niet deel aan de behandeling van de klacht.

d. Een termijn waarbinnen de klachtencommissie de klager, Opdrachtnemer en/of degene over wie geklaagd is schriftelijk en gemotiveerd informeert over de gegrondheid van de klacht al of niet met aanbevelingen, wordt afgeweken van deze termijn dan moet onder vermelding van redenen een nieuwe termijn gesteld worden door de commissie. De klachtencommissie informeert de klager, Opdrachtnemer en/of degene over wie geklaagd is hierover.

e. Waarborgen dat klager, Opdrachtnemer en degene over wie geklaagd in de gelegenheid worden gesteld om:

i. mondeling of schriftelijke een toelichting te geen op de gedraging waarover is geklaagd;

ii. zich bij de behandeling van de klacht kunnen laten bijstaan.

f. Opdrachtnemer zorgt ervoor dat de klachtencommissie werkt volgens een door de commissie op te stellen reglement.

g. Opdrachtnemer deelt de klager en de klachtencommissie binnen een maand na ontvangst van het oordeel van de klachtencommissie schriftelijk mee:

i. Of en zo ja welke maatregelen hij zal treffen; ook over afwijking van de termijn van een maand wordt gemotiveerd bericht aan betrokkenen.

h. Opdrachtnemer stelt jaarlijks een openbaar verslag op waarin aandacht wordt besteed aan:

i. De beschrijving van de klachtenregeling.

ii. De wijze waarop de klachtenregeling onder de aandacht is gebracht.

iii. De samenstelling van de klachtencommissie.

iv. Het aantal klachten en de aard van de behandelde klachten.

v. De strekking van de oordelen en aanbevelingen van de klachtencommissie.

vi. De aard van de getroffen maatregelen.

i. Het verslag wordt gezonden aan Opdrachtgever en de organisatie(s) die in de regio de belangen van de patiënten in algemene zin behartigt/behartigen.

5 Bij kleine organisaties kan hiervan worden afgeweken.

46

Bijlage XIV: Invulsjabloon Jeugdbescherming, jeugdreclassering en drang

47

<PROJECT INVULLEN>

ALGEMENE KENMERKEN

Ons kenmerk: <CORSA NUMMER INVULLEN

Datum: <INVULLEN>

Contactpersoon <INVULLEN>

Adres Regio Gooi en Vechtstreek

Postbus 251 1400 AG Bussum

Email <INVULLEN>

Deelnemende Opdrachtgevers:

48 Werkwijze invullen sjabloon

Onderstaande onderdelen A t/m J dienen voor de inschrijving van <PROJECT INVULLEN>.De contractuele bepalingen en facturering staan niet in dit Invulsjabloon, daar deze in de overeenkomst zijn opgenomen.

Dit Invulsjabloon is m.u.v. van de ondertekening digitaal in te vullen. Dit sjabloon dient volledig te zijn en mag niet worden aangepast tenzij dit specifiek is aangegeven. Het verzoek luidt om dit sjabloon in zowel leesbaar Office formaat als in PDF formaat aan te leveren.

Dit invulsjabloon inclusief een uittreksel van de Kamer van Koophandel van Opdrachtnemer en/of combinanten dienen op uiterlijk <DATUM EN TIJD INVULLEN> volledig digitaal ingediend te zijn in de kluis op de Aanbestedingskalender. Alle documenten dienen voorzien te zijn van een paraaf van de rechtsgeldige vertegenwoordiger van de aanbieder.

Onderdelen

A. Algemene gegevens Opdrachtnemer B. Inschrijvingsvorm

C. Opgave inschrijving D. Eigen verklaring

E. Aanvullende eigen verklaring F. Inhoudelijke Voorwaarden G. Holding verklaring <OPTIONEEL>

H. Opgave plan van aanpak maatschappelijke waarde <OPTIONEEL>

I. Opgave Kerncompetenties <OPTIONEEL>

J. Akkoordverklaring Programma van eisen + overige voorwaarden

49

Formulier A: Algemene gegevens Opdrachtnemer

Vul hieronder uw algemene gegevens in.

Gegevens: Vul in:

Officiële naam Opdrachtnemer:

(volgens KvK inschrijving) Bezoekadres:

Postadres:

Postcode en Plaats:

Kvk nummer:

Naam van de persoon die de onderneming rechtsgeldig kan vertegenwoordigen:

Opgave contactgegevens t.b.v. planning en noodgevallen.

Gegevens: Vul in:

Naam contactpersoon:

Telefoonnummer:

E-mail adres:

Opgave contactgegevens financiële contactpersoon

Gegevens: Vul in:

Naam contactpersoon:

Telefoonnummer:

E-mail adres:

50

Formulier B: Inschrijvingsvorm

Geef hieronder aan op welke wijze(n) u inschrijft. Voor een uitleg over de inschrijvingsvorm verwijst Opdrachtgever naar paragraaf <NUMMER INVULLEN> van het VST.

Geef aan middels:

Ja/Nee U schrijft zich in als zelfstandige onderneming Ja/Nee U schrijft zich in als zelfstandige onderneming die

beroep doet op de bekwaamheid van derden.

Vul onderdeel B.3. in.

Ja/Nee

51

Formulier B.1: Derden (invullen indien van toepassing)

Vul hieronder de gegevens van derden.

Opgave derden Vul in:

Naam derde partij (1)

KVK nummer:

Voor het perceel/ de percelen :

Opgave derden Vul in:

Naam derde partij (2):

KVK nummer:

Voor het perceel/ de percelen:

Opgave derden Vul in:

Naam derde partij (3):

KVK nummer:

Voor het perceel/ de percelen:

52

Formulier C: Opgave inschrijving

Geef hieronder per perceel uw opgave op.

Opgave derden Geef aan middels:

Ja/ Nee

<VERDERE INFO INVULLEN>

Minimaal te leveren capaciteit per jaar.

U schrijft in voor perceel 1: Ja/ Nee … per <EENHEID

INVULLEN>

U schrijft in voor perceel 2: Ja/ Nee … per <EENHEID

INVULLEN>

U schrijft in voor perceel 3: Ja/ Nee .. per <EENHEID

INVULLEN>

53

Formulier D: Eigen verklaring

Hierbij verklaar ik [naam rechtsgeldig vertegenwoordiger] in mijn functie als [functienaam] en in die hoedanigheid bevoegd om onderstaande vragen te beantwoorden, dat [naam instelling] een onderneming is of een bestuurder heeft waar in de vier jaar voorafgaand aan het tijdstip van de inschrijving niet bij een onherroepelijke rechterlijke uitspraak is veroordeeld wegens:

a. deelname aan een criminele organisatie; hieronder vallen de volgende gedragingen:

a.1. gedragingen van een persoon die opzettelijk en met kennis van het oogmerk en van de algemene criminele activiteit van de organisatie dan wel van het voornemen van de criminele organisatie om de betreffende strafbare feiten te plegen, actief deelneemt:

a.1.1. - aan activiteiten van een criminele organisatie, waaronder wordt verstaan een gestructureerde vereniging die duurt in de tijd van meer dan twee personen, die in overleg optreedt om feiten te plegen welke strafbaar zijn gesteld met een vrijheidsstraf of met een maatregel welke vrijheidsbeneming meebrengt met een maximum van ten minste vier jaar of met een zwaardere straf, welke feiten een doel op zich vormen of een middel zijn om vermogensvoordelen te verwerven en, in voorkomend geval, onrechtmatig invloed uit te oefenen op de werking van overheidsinstanties, zelfs indien hij niet deelneemt aan de feitelijke uitvoering van de betrokken strafbare feiten en, onder voorbehoud van de algemene beginselen van het strafrecht van de betrokken lidstaat, zelfs indien deze niet worden uitgevoerd,

a.1.2. aan de andere activiteiten van de organisatie, waarbij hij er tevens kennis van heeft dat zijn deelname bijdraagt tot het verwezenlijken van de hierboven genoemde criminele activiteiten van de organisatie.

a.2. gedragingen van een persoon die erin bestaan dat hij met een of meer personen tot overeenstemming is gekomen over de uitoefening van een activiteit waarvan de uitvoering neerkomt op het plegen van een hierboven genoemd strafbaar feit, zelfs indien hij niet deelneemt aan de feitelijke uitoefening van de activiteit.

b. omkoping; onder omkoping wordt verstaan het opzettelijk een ambtenaar onmiddellijk of middellijk een voordeel, ongeacht de aard daarvan, voor hemzelf of voor een ander beloven of verstrekken, om in strijd met zijn ambtsplicht een ambtshandeling of een handeling in de uitoefening van zijn ambt te verrichten of na te laten; dan wel in de privésector opzettelijk, onmiddellijk of middellijk, aan een persoon bij diens zakelijke activiteiten een niet gerechtvaardigd voordeel, ongeacht de aard daarvan, voor die persoon zelf of voor een derde beloven, aanbieden of verstrekken, in ruil voor het verrichten of nalaten door die persoon van een handeling, waarbij die persoon zijn plicht verzuimt;

c. fraude; onder fraude wordt zowel fraude op het gebied van de uitgaven als ontvangsten verstaan.

Dat wil zeggen elke opzettelijke handeling of elk opzettelijk nalaten waarbij hetzij valse, onjuiste of onvolledige verklaringen of documenten worden gebruikt of overgelegd, hetzij in strijd met een specifieke verplichting informatie wordt achtergehouden, hetzij van een rechtmatig verkregen voordeel misbruik wordt gemaakt, met als gevolg dat middelen afkomstig van de algemene communautaire begroting of van de door of voor de EG beheerde begrotingen, wederrechtelijk

Dat wil zeggen elke opzettelijke handeling of elk opzettelijk nalaten waarbij hetzij valse, onjuiste of onvolledige verklaringen of documenten worden gebruikt of overgelegd, hetzij in strijd met een specifieke verplichting informatie wordt achtergehouden, hetzij van een rechtmatig verkregen voordeel misbruik wordt gemaakt, met als gevolg dat middelen afkomstig van de algemene communautaire begroting of van de door of voor de EG beheerde begrotingen, wederrechtelijk