• No results found

Economische zaken en grondexploitaties

In document 1 e bestuursrapportage 2020 (pagina 26-29)

Wat gaan we doen?

 Pacht van de jacht en visserij

De gemeente heeft ingestemd met een vermin-dering van de jachthuur van € 12 per ha. naar

€ 6 per ha. Redenen hiervoor zijn:

1. de wildstand is de laatste jaren behoorlijk achteruit gegaan;

2. de wetgeving over de jacht wordt steeds strenger en de (administratieve) lasten voor de jagers (wildbeheereenheden) nemen al-leen maar toe;

3. de nu in rekening gevraagde verlaagde jachthuur van € 6 per ha blijft marktcon-form.

De in de begroting opgenomen inkomsten moe-ten daarom naar beneden bijgesteld worden.

 Toeristenbelasting

Vanwege de Coronacrisis zijn er dit jaar weinig overnachtingen door toeristen en arbeidsmi-granten in de vakantieparken en hotels. Hoe groot de derving van inkomsten is, is op dit moment nog niet in te schatten. Voorlopig wordt de opbrengst toeristenbelasting voor dit jaar al met € 100.000 afgeraamd. Het is nog onduide-lijk of hier een vergoeding van het rijk tegenover komt te staan.

 Energiekosten Jan Petersschool Roosteren In 2019 is de Jan Petersbasisschool in Rooste-ren gesloten. Het schoolgebouw Eyckholtstraat 7, is hiermee leeg komen te staan. Er wordt ge-zocht naar een nieuwe invulling van het com-plex. Deze leegstand heeft tot gevolg dat kos-ten, zoals voor energie, voor rekening komen van het gemeentelijk vastgoed. Deze kosten bedragen circa € 300 per maand, een jaarbud-get van € 3.600. Hiermee is geen rekening ge-houden in de bestaande budgetten en dit moet bijgeraamd worden.

Budgettair neutraal

 Klooster Koningsbosch

Op 18 december 2019 heeft de raad een voor-bereidingsbesluit genomen over het Klooster Koningsbosch. Dit betekent dat uiterlijk op 18 december 2020 een nieuw ontwerpbestem-mingsplan ter inzage moet worden gelegd.

Naast het nieuwe bestemmingsplan wordt een exploitatieplan voor het projectgebied opge-steld. Op deze manier verkrijgt de gemeente stevige grip op het verhaal van de kosten en op de beoogde en gewenste fasering van het pro-ject. Woningbouw kan slechts plaatsvinden als ook het monumentale klooster wordt gerestau-reerd.

Er is nog een budget beschikbaar voor plan-voorbereidingskosten van € 15.812. Aanvullend is voor het jaar 2020 een bedrag van € 35.000 nodig voor het opstellen van het bestemmings-plan, het exploitatiebestemmings-plan, een planschaderisico-analyse en voor de inhuur van juridische bij-stand op dit complexe dossier. Omdat de ge-meente zelf het initiatief heeft genomen om een nieuw bestemmingsplan en exploitatieplan op te stellen, kunnen deze kosten niet op een der-de partij worder-den verhaald. Voorgesteld wordt het aanvullende budget te dekken door de inzet van de algemene reserve grondbedrijf.

 Programma Centrum Echt

Voor de verdere ontwikkeling en uitvoering van Programma Centrum Echt is afgesproken met Aldi BV en Mc Donalds Nederland BV, dat al-leen medewerking kan worden veral-leend aan een planologische uitbreiding onder bepaalde voorwaarden. Afgesproken is met partijen dat een bijdrage wordt gedaan aan de nog aan te leggen rotonde Palmbrugweg-Zuiderpoort.

Deze toekomstige voorziening zorgt voor een betere en veiligere doorstroming van en naar het centrum en de locaties Aldi en Mc Donalds zelf. Deze afspraken zijn vastgelegd in hiervoor opgestelde exploitatieovereenkomsten die on-derdeel zijn van de te verlenen of al verleende vergunning. De bijdragen van € 109.000 in 2020 en € 37.400 komen ten gunste van het MIP krediet ‘Herinrichting centrum Echt.

 Programma Centrum Echt

Het Programma Centrum Echt is een gebieds-gerichte aanpak met als centrale doelstelling het behouden en versterken van de regionale functie van Echt. Zorgvuldig ruimtegebruik en compactisering en clustering van stedelijke functies zijn daarbij wezenlijke onderdelen. In 2025 moet er (weer) sprake zijn van een vitaal Centrum Echt.

Het programma is gestoeld op 5 pijlers:

1. Cultuurhuis Edith Stein: de ontwikkeling van een ontmoetingscentrum (voormalig gebouw Plats) dat is getransformeerd naar een bruisend kloppend hart voor het lokale verengingsleven.

2. Planologie: op basis van zorgvuldig ruimte-gebruik ontstaat een compacter en vitaal centrum. Herbestemming en invulling ge-ven aan de lokale transformatieopgage-ven heeft hierbij prioriteit.

3. Bereikbaarheid: de komende jaren wordt ingezet op een verbeterde ontsluiting van

het centrumgebied en het opwaarderen van de parkeervoorzieningen.

4. Activering centrum: het opzetten van een structurele samenwerking tussen de on-dernemers in het centrum (op basis van draagvlak) met als doel een bruisend en vi-taal winkelhart in Echt.

5. Ontwikkeling monument De Valk: de her-bestemming van het Rijksmonument De Valk en de ontwikkeling van een foodmarkt met aanverwante functies die moet leiden tot een versterking van de centrumstructuur en de vergroting van de aantrekkingskracht van het centrum.

Deze pijlers kunnen niet los van elkaar worden gezien en dragen samen bij aan het realiseren van de gemeentelijke ambities. Waarbij opge-merkt moet worden dat de gemeente het niet alleen kan. Er moet worden samengewerkt met alle betrokken partijen en belanghebbenden:

inwoners, ondernemers, vastgoedeigenaren, belangenverenigingen en andere overheden.

Door een goede samenwerking ontstaat draag-vlak voor het Programma Centrum Echt en ook begrip voor de soms lastige keuzes die de ge-meente moet maken. Door samenwerking wordt ook actief de participatie van alle partijen gestimuleerd waardoor het draagvlak voor het programma weer wordt vergroot.

De in 2017 en 2018 beschikbaar gestelde mid-delen voor de voorbereidende werkzaamheden (o.a. planvorming, contractvorming, participatie) zijn inmiddels volledig besteed. Voor de ko-mende jaren is aanvullend voorbereidingsbud-get nodig, waarvan de hoogte beter kan worden ingeschat nu (de uitvoering van) het Program-ma Echt steeds duidelijker en concreter wordt.

In de periode tot en met 2024, de looptijd van dek-ken vanuit de reserve majeure projecten.

In algemene zin is het budget nodig voor de in-huur van deskundigen, voor onderzoeken en voor visievorming. Daarbij kan worden gedacht aan het nieuwe bestemmingsplan, het opstellen van een planschaderisicoanalyse, het uitwer-ken van een visie op de verbinding tussen De Valk en het winkelcentrum (nieuwe inrichting

Ursulinenplein) en - misschien wel het belang-rijkste – het op een constructieve en daad-krachtige wijze faciliteren van de transformatie-opgaven in vooral de Bovenste straat. De ge-meente heeft met het Programma Centrum Echt haar ambities duidelijk gedefinieerd en wil en moet deze ambities met een actief facilite-rende rol realiseren.

 Woningbouw voormalige locatie tennis-complex Nieuwstadt

De gemeente heeft een anterieure exploitatie-overeenkomst met een ontwikkelaar gesloten voor de bouw van 6 woningen op de voormali-ge tennislocatie aan ‘Op de Kasselemeier’ in Nieuwstadt. Het woningbouwplan voorziet in de realisatie van 6 koopwoningen voor senioren.

De grondopbrengst van de locatie bedraagt

€ 125.000. De eigendomsoverdracht vindt in 2020 plaats, nadat de omgevingsvergunning voor de woningen onherroepelijk is. De in-brengwaarde van de betreffende grond be-draagt € 87.500. De algemene dienst ontvangt bij verkoop van de grond genoemde inbreng-waarde vanuit het grondbedrijf. Door de 2e be-stuursrapportage 2019 is aangegeven dat deze opbrengst op grond van het bepaalde in de ‘No-ta reserves en voorzieningen 2019’ toegevoegd wordt aan de reserve regiofonds.

Met het oog op majeure projecten binnen ande-re gebiedsontwikkelingen die momenteel spe-len wordt voorgesteld om de inbrengwaarde weer te onttrekken aan de genoemde reserve en deze te storten in de reserve majeure pro-jecten.

Investeringen

 Programma Centrum Echt

Voorgesteld wordt alle kredieten voor Centrum Echt onder twee kredieten weg te zetten ge-meenten (Wvg) te vestigen op landbouwperce-len ten oosten van bedrijventerrein De Berk. Dit besluit heeft onder andere tot gevolg dat een eigenaar (of beperkt gerechtigde) niet tot ver-vreemding van het perceel mag overgaan zon-der het betreffende perceel eerst aan de meente te hebben aangeboden. Als de ge-meente niet ingaat of afziet van koop, dan mag het perceel aan een derde worden aangebo-den.

Na de vestiging van de Wvg is één perceel aangeboden aan de gemeente. Om tot

aan-e bestuursrapportage 2020

koop van dit perceel over te gaan, is een be-drag nodig van € 35.000.

Om aanbiedingen die zich op korte termijn voordoen op te vangen, wordt een krediet van

€100.000 gevraagd met als doel strategische grondaankopen. Aangezien het hier grondaan-kopen betreft met het oog op een gebiedsont-wikkeling waarvoor nog geen grondexploitatie is vastgesteld, worden deze gronden geactiveerd.

Als risicoafdekking wordt een claim gelegd op de algemene reserve grondbedrijf voor

€ 100.000.

Als de grondexploitatie in 2020 wordt vastge-steld, worden de voor het exploitatiegebied in 2020 geactiveerde gronden (als kostencompo-nent) ingebracht in deze grondexploitatie. Als de grondexploitatie in boekjaar 2021 of later wordt geopend, vindt er in 2020 een herwaar-dering plaats van de gekochte grond naar de geldende bestemming (agrarisch). Deze af-waardering wordt gedekt door de algemene re-serve grondbedrijf.

Wat mag het kosten?

Omschrijving 2020 2021 2022 2023 2024

Vermindering van huuropbrengsten –

jacht 7.100 7.100 7.100 7.100 7.100

Energiekosten voormalige Jan Peters

basisschool Roosteren 3.600

Toeristenbelasting 100.000

Budgettair neutraal

Klooster Koningsbosch 35.000

Algemene reserve Grondbedrijf -35.000

Herinrichting wegen centrum Echt 109.000 37.500

Bijdrage derden - 109.000 - 37.500

Programma Centrum Echt 150.000 100.000 50.000 50.000

Reserve majeure projecten - 150.000 - 100.000 - 50.000 - 50.000

Reserve majeure projecten 87.500

Reserve regiofonds - 87.500

Totaal 110.700 7.100 7.100 7.100 7.100

Investeringen 2020

Herinrichting Centrum Echt wegen 3.300.000

Centrum Echt fase 1 - 2.500.000

Turborotonde Echt - 800.000

Herinrichting Centrum Echt riool 250.000

Turborotonde Echt - 250.000

Grondverwerving uitbreiding de Berk 100.000

Totaal 100.000

In document 1 e bestuursrapportage 2020 (pagina 26-29)