• No results found

DIEPERLIGGENDE LEERMOTIVATIE AANPAKKEN EN AANWAKKEREN

In document Scoren zonder huiswerk (pagina 176-180)

176

WAT IS DE VISIE?

De growth mindset speelt in op de diepere mo-tivatie om bij te leren. De theorie stelt dat ons brein een plastisch gegeven is. De gedachte “Ik kan dat niet” wordt omgebogen naar “Ik kan dat nog niet”.

WAT IS DE LINK MET HUISWERK?

Om zich werkelijk in te zetten om te leren, is er een diepere overtuiging nodig dat we KUNNEN bijleren. Die overtuiging is een motor om te le-ren. Als die ontbreekt, zal dat ook een impact hebben op de motivatie.

Huiswerk wordt vaak meegegeven met de ach-terliggende gedachte ‘Ze moeten er voor leren werken’. Dit sluit op zich aan bij de filosofie van de growth mindset. Die zegt dat we op alle vlak-ken vooruit kunnen gaan als daar ook de goe-de strategie én goe-de nodige inzet tegenover staan.

Deze filosofie legt uit, ook aan kinderen, hoe le-ren in zijn werk gaat. Als kindele-ren geloven dat ze echt vooruitgang boeken door met de juiste leerstrategie hard te werken, dan zet je toch een reuzenstap vooruit.

Materiaal rond mindset heeft zeker ook zijn plaats in een leerlijn rond leren leren.

BESCHRIJVING CONCEPT

De theorie van de mindsets komt van professor Carol Dweck van de Stanford University. Zij on-derzocht wat mensen succesvol maakte in sport, studie, zakenwereld of zelfs in de liefde. Wat verbindt al deze mensen?

Het blijkt dat mensen die de opvatting ‘Ik kan dat niet’ hebben vervangen door ‘Ik kan dat nog niet’ (growth mindset), het significant verder brengen dan mensen die denken dat talent en intelligentie statische gegevens zijn (fixed mind-set). Mensen met een growth mindset ontken-nen niet dat iets als talent bestaat, maar zien dit als een soort starkapitaal waarop je kan verder werken.

Als leerkracht kan je wel degelijk impact hebben op de mindset van leerlingen. Je kan ook probe-ren toewerken naar een growth mindset sfeer in de klas. In dit klimaat is er een groter geloof in het eigen leerproces en wordt fouten maken ge-zien als iets dat bij het leerproces hoort.

Enkele belangrijke principes om te komen tot een growth mindset zijn:

1. Als leerkracht er écht in geloven: iedereen kan vooruitgang boeken.

2. Je bewust zijn van je communicatie.

Toegroeien naar een growth mindset, of deze versterken heeft niet te maken met het overmatig complimenteren van kinderen.

Er wordt zelfs sterk gewezen op de valkui-len daarvan. Het heeft wel te maken met éérlijke, concrete feedback aan kinderen. Dit lijkt makkelijk, maar het verwerven van een growth mindset taal vergt een groot bewust-zijn en het aanpassen van vaste communica-tiepatronen. Niet makkelijk maar wél boei-end! In bijlage 3 vind je een blad met een aantal Growth uitspraken.

3. Aan leerlingen uitleggen hoe de hersenen werken. Als leerlingen begrijpen hoe onze hersenen werken, weten ze ook hoe belang-rijk bijvoorbeeld herhaling is. Ze leren dat hersenen plastisch zijn en kunnen GROEIEN.

Dit blijkt bovendien leerstof te zijn die kinde-ren bijna zonder uitzondering boeit.

Hier kan je zelf zien wat er gebeurt in onze hersenen als er een nieuwe verbinding wordt gemaakt.

4. Het aanbrengen van de juiste leerstrate-gieën. Met de leerling stilstaan hoe hij of zij de leerstof tot nu toe aanpakt. Wat werkt?

Wat werkt niet? Hoe kunnen we het anders aanpakken?

Meer weten?

Op fora zoals Pinterest vind je massa’s materiaal rond growth mindset.

Om je hier verder in te verdiepen kunnen we het vlot lezende boek ‘Mindset’ van Carol S.Dweck aanbevelen of ‘Mindsets op school’ van Mary Cay Ricci.

Verschillende uitgeverijen hebben al tal van ma-terialen en boeken ontwikkeld gericht naar leer-krachten of kinderen.

Noot:

Omdat werken met het concept van de mindsets toeneemt, komt uiteraard ook de eerste kritiek naar boven. Uit meta-onderzoeken blijkt dat de verbetering in leerprestaties globaal gezien eer-der beperkt is.

Dus waarom investeren in deze mindset?

• Omdat het concept van mindsets over meer gaat dan alleen direct meetbare leerresulta-ten. Het bewust worden van het verschil in mindset laat mensen anders kijken naar hun eigen beleving rond leren. Je bewust zijn van je mindset kan je bijvoorbeeld helpen om uitdagingen aan te gaan die je vroeger ver-meed.

177

Het bord dat studente Chaima Radouane (studente Toegepaste Psychologie Thomas More) maakte na haar les over de hersenen in het 6e leerjaar in basisschool De Spits (2020).

hersen- verbindingen

178

• Uit dezelfde meta onderzoeken blijkt dat het voor leerlingen uit kwetsbare milieus wél een behoorlijk groot verschil blijft maken, ook in directe studieresultaten. Dit komt om-dat kinderen uit kwetsbare milieus vaker vastzitten in een fixed mindset dan leeftijds-genoten uit de hogere sociale klassen. Wan-neer deze kinderen de ‘switch’ maken van fixed naar growth heeft dit wel degelijk een impact. Wij pleiten ervoor om in te zetten op mindset voor de hele klas. Je kan wel gerich-ter of intensiever werken aan de mindset bij kinderen die vastzitten in de fixed minsdet.

Samengevat kan je stellen dat voor een ge-middelde groep kinderen het effect eerder laag is, terwijl voor een specifieke groep kin-deren het effect wél groot blijft.

Een interessant artikel vind je op de al even inte-ressante blog onderwijsonderzoek.net.

artikel onderwijs- onderzoek

179

7. SPELEND LEREN

SPELEN GEEFT RUIMTE OM OP EEN ANDERE

In document Scoren zonder huiswerk (pagina 176-180)