• No results found

6. Discussie en conclusie

6.1 Deelvragen

6.1.1 Eerste deelvraag

De eerste deelvraag heeft betrekking op de duur van de kantoor-klant relatie en de controlekwaliteit in Duitsland en luidt als volgt:

Wat is het effect van de duur van de kantoor-klant relatie op de controlekwaliteit in Duitsland?

In de resultaten van dit onderzoek komt naar voren dat de duur van de kantoor-klant relatie een significante negatieve relatie heeft met de discretionaire accruals van de onderneming. De discretionaire accruals nemen af naarmate de duur van de kantoor-klant relatie langer is. De controlekwaliteit wordt dus beter bij een langere duur van de kantoor-klant relatie; dit is consistent met eerder onderzoek (Myers et al., 2003; Gold et al., 2011; Ghosh en Moon, 2005; Johnson et al., 2002; Davis et al., 2009). Het resultaat is derhalve inconsistent met de eerdere studies die concludeerden dat bij een langere duur van de kantoor-klant relatie de controlekwaliteit minder wordt (Davis et al., 2000; Kealey et al., 2007). Verder wordt in dit

onderzoek aangetoond dat de discretionaire accruals van een onderneming significant hoger zijn bij een korte relatieduur van de kantoor-klant relatie. De controlekwaliteit is dus lager bij een korte relatieduur. Deze conclusie kwam ook in eerdere studies naar voren (Johnson et al., 2002; Davis et al., 2009; Carcello en Nagy, 2004; Geiger en Raghunandan, 2002). Tot slot wordt aangetoond dat een kantoor-klant relatie van zeven jaar en langer een significant negatief effect heeft op de discretionaire accruals van een onderneming. Dus zelfs bij een lange duur van de kantoor-klant relatie van zeven jaar en langer worden de discretionaire accruals significant minder en daarmee de controlekwaliteit beter. Dit zou betekenen dat ook bij een lange duur van de kantoor-klant relatie het effect van een betere bekwaamheid sterker is dan het effect van een verminderde onafhankelijkheid van de accountant.

Doordat eerdere studies voornamelijk op basis van data uit de Verenigde Staten zijn uitgevoerd (o.a. Jones et al., 2002; Mansi et al., 2004; Ghosh en Moon, 2005; Boone et al., 2008) dragen mijn resultaten op basis van data van beursgenoteerde ondernemingen in Duitsland bij aan het onderzoeksgebied naar het effect van de duur van de kantoor-klant relatie op de controlekwaliteit. In dit onderzoek worden resultaten uit eerder onderzoek bevestigd, zoals de positieve lineaire relatie tussen de duur van de kantoor-klant relatie en de controlekwaliteit, maar ook de significant lagere controlekwaliteit in de eerste jaren van de kantoor-klant relatie. Daarnaast wordt naar mijn weten voor het eerst aangetoond dat de controlekwaliteit nog significant beter wordt bij een kantoor-klant relatie van zeven jaar en langer.

6.1.2 Tweede deelvraag

De tweede deelvraag heeft betrekking op de duur van de partner-klant relatie en de controlekwaliteit in Duitsland en luidt als volgt:

Wat is het effect van de duur van de partner-klant relatie op de controlekwaliteit in Duitsland?

Aangezien in Duitsland zowel de verantwoordelijke- als de review partner de controleverklaring persoonlijk ondertekenen worden de resultaten van dit onderzoek per partner besproken.

Verantwoordelijke partner

Voor de verantwoordelijke partner is geen significant verband gevonden tussen de duur van de verantwoordelijke partner-klant relatie en de controlekwaliteit, dit in tegenstelling tot eerdere onderzoeken naar de verantwoordelijke partner waarin zowel een positief verband (Chen et al., 2008; Manry et al., 2008) als een negatief verband (Chi en Huang., 2005; Chi et

al.,2009) met de controlekwaliteit naar voren kwam. Gold et al. (2011) concludeerden net

als in mijn onderzoek geen significant verband tussen de duur van de verantwoordelijke partner-klant relatie en de controlekwaliteit in Duitsland. Eerdere studies naar deze relatie zijn voornamelijk in Taiwan, Australië en de Verenigde Staten uitgevoerd. Het kan zijn dat de

institutionele omgeving van invloed is op het verband tussen de duur van de verantwoordelijke partner-klant relatie en de controlekwaliteit. In dit onderzoek is wel een significante hogere omvang van de discretionaire accruals van de onderneming geconstateerd in de eerste twee jaren van de verantwoordelijke partner-klant relatie. Dit betekent dat de controlekwaliteit lager is bij een korte relatieduur van de verantwoordelijke partner-klant relatie; dit is consistent met een eerder onderzoek (Carey en Simnett, 2006). Dit onderzoek draagt dus bij aan het beperkte aantal eerdere studies naar de relatie tussen de duur van de verantwoordelijke partner-klant relatie en de controlekwaliteit. Er is geen significant lineair verband geconstateerd, maar wel kan geconcludeerd worden dat de controlekwaliteit significant lager is in de eerste twee jaren van de verantwoordelijke partner-klant relatie.

Review partner

Er zijn een handvol eerdere studies die onderzoek hebben gedaan naar het effect van de review partner op de controlekwaliteit, zoals Matsumura en Tucker (1995) en Tucker en Matsumara (1997). Naar mijn weten is echter, op het onderzoek van Gold et al. (2011) na, geen onderzoek gedaan naar het specifieke verband tussen de duur van de review partner-klant relatie en de controlekwaliteit. In deze studie komt een significant negatieve lineaire relatie naar voren tussen de duur van de review partner-klant relatie en de absolute- en negatieve discretionaire accruals. Dit betekent dat de controlekwaliteit beter wordt naarmate de duur van de review partner-klant relatie toeneemt. Deze conclusie kwam ook naar voren in het onderzoek van Gold et al. (2011) op basis van Duitse beursgenoteerde ondernemingen. Mijn onderzoek versterkt de eerdere resultaten van Gold et al. (2011) wel aangezien mijn onderzoek is uitgevoerd over de jaren 1999-2009 en het onderzoek van Gold et al. (2011) over de jaren 2004-2009. Daarnaast is de regressieanalyse voor de review partner uitgevoerd op basis van 1934 waarnemingen ten opzichte van de 763 waarnemingen in Gold et al. (2011). In aanvulling op het onderzoek van Gold et al. (2011) is in dit onderzoek een significant positief effect aangetoond van een korte relatieduur van de review partner-klant relatie op de discretionaire accruals van de onderneming. De controlekwaliteit is dus significant lager in de eerste twee jaren van de review partner-klant relatie. Verder komt in de gevoeligheidsanalyse naar voren dat een review partner-klant relatie van zes jaar en langer een significant positief verband heeft met de negatieve discretionaire accruals in de verschillende modellen van resultaatsturing. Dus de controlekwaliteit wordt beter door lagere negatieve discretionaire accruals bij een review partner- klant relatie van zes jaar en langer.

Deze scriptie draagt dus bij aan de eerdere studie naar de relatie tussen de duur van de review partner-klant relatie en de controlekwaliteit. In dit onderzoek worden resultaten uit eerder onderzoek bevestigd en versterkt, zoals de positieve lineaire relatie tussen de duur van de review partner-klant relatie en de controlekwaliteit. In aanvulling op het onderzoek

van Gold et al. (2011) wordt geconcludeerd dat de controlekwaliteit significant lager is in het eerste en tweede jaar van de review partner-klant relatie.