• No results found

Deel C: Uitvoeringsprogramma

11 Uitvoeringsprogramma

11.1 Overzicht totale kosten

Inzicht in de uitvoeringskosten is noodzakelijk om tot een realistische l'asering van de planuitvoering te komen. De totale kosten worden geraamd op circa 10 miljoen gulden (planperiode t/m 2010).

In tabel 11.1 is een onderverdeling van deze kosten weergegeven.

maatregelen op/in___________________________kosten hoofdwegenstructuur

-kruispunten ƒ 100.000,-- wegvakken ƒ 800.000,100.000,-- 800.000,-verblijfsgebieden

- 30 km/h-gebieden ƒ 8.860.000,-- 60 km/h8.860.000,--gebieden ƒ 30.000,8.860.000,-- 30.000,-mensgerichte maatregelen__________________ƒ 100.000,-totaal______________________________f

9.890.000.-Tabel 11.1: Totale uitvoeringskosten

De geraamde kosten zijn exclusief BTW en eventuele kosten voor grondaankoop, kabels en leidingen en VAT-kosten (voorbereiden, administratie en toezicht). Bij de kostenraming is uitgegaan van standaardbedragen. Het is van belang c p te merken dat door de combinatie van vorengenoemde maatregelen met herstratingswerkzaam-heden de kosten naar verwachting aanmerkelijk lager kunnen uitvallen.

Naast de gemeentelijke begroting heeft de gemeente nog drie mogelijke: financiële bronnen:

Startprogramma Duurzaam Veilig: middels dit Startprogramma hebben de gemeenten zich verplicht om in 2001 50% van de verblijfsgebieden (gedeeltelijk) ingericht te hebben als 30 zone. Voor de sobere inrichting van de 30 km/h-gebieden heeft het Rijk een totaalbedrag van 120 miljoen gulden beschikbaar gesteld. Dit bedrag is gebaseerd op een subsidie van ƒ 10.000,- per kilometer te realiseren 30 km/h-gebied met een maximum van 40% van de totale uitvoerings-kosten over alle te realiseren 30 km/h-gebieden in de gemeente. In fase l ligt het accent op de te nemen maatregelen bij de 30 km/h-gebieden. Voor de realisering van 60 km/h-gebieden zal de rijksoverheid alleen in bijzondere gevallen subsidie geven aan gemeente en provincie. Voor de uitvoeringskosten van de maatregelen 'bromfiets op de rijbaan' en 'voorrang fietsers van rechts' die uiterlijk in 1999 moeten worden ingevoerd, stelt het Rijk een subsidiebedrag van 60 miljoen

Pagina 42

gulden voor heel Nederland beschikbaar. Dit komt overeen met ongeveer 90%

van de geschatte uitvoeringskosten.

POV/regionale projectgroep Verkeersveiligheid stadsregio Rotterdam: voor mensgerichte maatregelen (te denken valt hierbij aan lesprogramma's voor scholen, bromfietscursussen e.d.); jaarlijks kan de gemeente projecten aanmelden.

Gebundelde Doeluitkering (GDU-gelden): voor infrastructurele maatregelen; door de stadsregio worden jaarlijks de gelden verdeeld tussen de verschillende ge-meenten.

In de kostenraming is geen rekening gehouden met de mogelijke subsidies.

11.2 Maatregelen periode 1999 t/m 2003

Tabel 11.2 geeft een overzicht van de projecten, zoals die gepland zijr voor 1999 t/m 2003. Bij de keuze voor opname van een project in het uitvoeringsprogramma hebben een of meer van de volgende factoren een rol gespeeld:

aantal ongevallen;

aantal klachten (beginspraakreacties);

nodig in kader van Startprogramma Duurzaam Veilig.

projecten

inrichting 30 km/h-gebieden:

- Startprogramma Duurzaam Veilig 1999-2001 - overige 30 km/h-gebieden 2001-2003 vier voorrangskruisingen

fietsstroken langs gebiedsontsluitingswegen rijbaanscheiding Krimpenerbosweg maatregelen tb.v. 'bromfiets op de rijbaan' mensgerichte maatregelen

4.061.000,-Tabel 11.2: Uiti'oeringsprogramma 1999 t/m 2003

11.2.1 Inrichting 30 km/h-gebieden

Ten aanzien van de inrichting van de 30 km/h-gebieden wordt onderscheid gemaakt in de 30 km/h-gebieden waarvoor door de gemeente subsidie is aangevraagd in het kader van het Startprogramma Duurzaam Veilig en de overige in te richten 30 km/h-gebieden.

Co

^

liedsonts liedsonts :oegangs <C

3 3 Cïl

Pagina 43

Srartprogramma Duurzaam Veilig

Bij de bepaling van de kosten van de 30 km/h-gebieden wordt vooralsnog uitgegaan van een sobere inrichting. Dit betekent dat aan de randen van de gebieden duidelijke 'poorten' komen. Daarnaast worden er op knelpunten plateaus, drempels of andere snelheidsremmers geplaatst. Reden hiervoor is dat in het Startprogramma Duurzaam Veilig is opgenomen dat in 2001 50% van alle verblijfsgebieden binnen de bebouwde kom ingericht moet zijn als 30 km/h-gebied. In de tweede fase wordt overgegaan tot een volledige inrichting van de 30 km/h-gebieden, dat wil zeggen om de 50 a 100 m een snelheidsremmer.

Omdat niet alle wijken tegelijk ingericht kunnen worden als 30 km/h-zone, zullen er prioriteiten gesteld moeten worden. Dit is gebeurd op basis van het ongevallenbeeld in de periode 1994 t/m 1997 en het subjectieve onveiligheidsbeeld (klachten van bewoners).

Per 30 km/h-gebied is een prioriteitsvolgorde en kostenraming aangearacht (voor aanduiding verblijfsgebieden zie figuur 11.1):

1. gebieden C, D

Om te voldoen aan de wens om 50% van de verblijfsgebieden in 200! sober ingericht te hebben als 30 km/h-gebied, dient dit gerealiseerd te worden voor (/:ie figuur 11.1):

gebieden C, D;

gebied F;

gebied E;

gebied B;

gebied J.

Het is mogelijk dat bepaalde delen van de verblijfsgebieden eerder aan bod komen dan gepland, bijvoorbeeld als gevolg van riolerings- of onderhoudswerkzaamheden.

In het integrale uitvoeringsplan zal dit naar voren komen.

11.2.2 Maatregelen hoofdwegenstructuur Vier voorrangskruisingen

De volgende kruisingen tussen gebiedsontsluitingswegen type 3 moeten worden aangepast als voorrangskruispunt (in volgorde van prioriteit):

1. Albert Schweitzerlaan - Raadhuisplein;

2. Boerhaavelaan - Raadhuisplein;

3. Vijverlaan - Populierenlaan;

4. Vijverlaan - Moderato.

Fietsstroken langs gebiedsontsluitingswegen

Om de gebiedsontsluitingswegen type 3 binnen Krimpen aan den IJssel conform de eisen van Duurzaam Veilig in te richten, moeten langs diverse wegen fietsstroken worden aangebracht. Het gaat om de volgende wegen (in volgorde van prioriteit):

1. Lekdijk;

2. Albert Schweitzerlaan - Raadhuisplein - Koekoekstraat;

3. Driekamp - Olympiade;

4. Una-Corda - Zwanenkade;

5. Moderato - Sportsingel;

6. Burgemeester Aalberslaan (tussen de Nieuwe Tiendweg en de J. van Goyen-straat);

7. Vijverlaan - Brinkweg;

8. Populierenlaan;

9. Middenwetering;

10. Groenendaal (tussen de IJsseldijk en de Dr. W.M. Blomsingel);

11. Noorderstraat (tussen de Burgemeester Aalberslaan en de Molenvlietsingel);

12. Parallelweg.

Rijbaa nscheiding

Conform de eisen van Duurzaam Veilig dient er een rijbaanscheiding op de Krimpe-nerbosweg (gebiedsontsluitingsweg buiten de bebouwde kom) te worden aangebracht.

Deze weg is in beheer bij de provincie Zuid-Holland. De kosten voor de rijbaanschei-ding komen dan ook voor rekening van de provincie.

11.2.3 Overige maatregelen

Maatregelen ten behoeve van 'bromfiets op de rijbaan'

Per l december 1999 zal het voor bromfietsers verplicht worden om binnen de be-bouwde kom van de hoofdrijbaan gebruik te maken. Beperkte aanpassingen van bebording en infrastructuur zijn hiervoor noodzakelijk.

Pagina 45

Mensgerichte maatregelen

Niet alleen infrastructurele maar ook mensgerichte maatregelen zijn noodzakelijk om de verkeersveiligheid te verbeteren. Hoofdstuk 9 van de conceptnota 'Verkeersveilig-heidsplan; planontwikkeling' bevat diverse activiteiten die gericht zijn op de beïnvloe-ding van het gedrag van de mens. Voorlichting over maatregelen als 'bromfiets op de rijbaan' en 'voorrang fietsers van rechts' verdienen de komende jaren speciale aandacht.