• No results found

De geselecteerde cases

In document Onderscheid door creativiteit (pagina 45-49)

4 Theoretische verkenning

5.1 Het klanttevredenheidsonderzoek

5.2.1 De geselecteerde cases

Om een goed vergelijk mogelijk te maken is ervoor gekozen om in totaal zeven cases te behandelen. Deze zeven cases zijn verdeeld over zes bedrijven.

De cases die geselecteerd zijn voor de analyse zijn een afspiegeling van de omzetverdeling van IC+E over 2005. In tabel 5.1 is de omzetverdeling van IC+E over 2005 te zien. Op basis van deze tabel zijn er binnen de geënquêteerden zeven personen benaderd voor een interview. Er is ervoor gekozen om alleen de personen voor een interview te benaderen die ook daadwerkelijk de enquête hebben ingevuld. De kans dat de geënquêteerde ook aan een interview mee wilde werken werd groter geacht. De personen zijn geselecteerd op basis van de uitkomsten van de enquête en in overleg met de heer Van Niekerk. Het criterium voor de selectie was dat de persoon persoonlijk de keuze voor een ingenieursbureau moest hebben gemaakt en een mening moest hebben over creativiteit dat bleek uit de enquête-uitkomsten.

Vijf van de zeven respondenten zijn werkzaam binnen het Ballast Nedam concern; twee personen bij BN Infra Projecten, één persoon bij BN Infra International Projects, één persoon van de regio Noord Oost en één persoon bij BN Egmond Offshore Energie. Daarnaast zijn er twee personen benaderd die bij een extern bedrijf werkzaam zijn, namelijk bij de Gemeente Gouda en het bedrijf Cubic Square.

42 – Afstudeerscriptie RuG Omzet (x € 1.000) Omzet (% van totaal) BN Projecten/ Combinaties5 BN International Projects BN Regio’s BN Infra overig Externe markt Overig Totaal

Ballast Nedam Infra Projecten

Ballast Nedam Infra Projecten is de overkoepelende afdeling binnen de divisie Infra. Infra Projecten houdt zich vooral bezig met projecten die zich laten kenmerken door een combinatie van grootte, complexiteit, innovatie en ontwikkeling. Projecten combineert het overkoepelende bouwmanagement met de inbreng van planontwikkeling, ontwerp, uitvoering, contractmanagement en indien nodig financiering.

De werkzaamheden beperken zich alleen tot Nederland. Ballast Nedam Infra Projecten betrekt de expertise van de regionale, specialistische en overige vestigingen van Ballast Nedam om tot een goed resultaat te komen. Projecten treedt in alle gevallen op als hoofdaannemer. Voorbeelden van projecten zijn de aanleg van de Hogesnelheidslijn, de Betuweroute en de Calandtunnel.

Projecten waarbij IC+E ook betrokken is of is geweest zijn de bouw van de Drontertunnel, A12, RoRo te Vlaardingen, N210 en het onderhoud van verschillende kunstwerken in Nederland.

Binnen Ballast Nedam Infra Projecten hebben ik gesproken met twee werknemers; de adjunct-directeur, de heer J.J.A. van Huijstee en een tendermanager, de heer W. Steltenpool. De tendermanager is verantwoordelijk voor alle aanbiedingen die gedaan worden richting de klant en dus ook met welke onderaannemers gewerkt wordt. De tendermanager heeft in deze hoedanigheid een goed beeld kunnen vormen over de mate van creativiteit van IC+E.

De adjunct-directeur is verantwoordelijk voor het genereren van omzet in de breedste zin van het woord. Het aandachtsgebied van de adjunct-directeur is grond, weg en water. Als adjunct-directeur heeft ook de heer Van Huijstee een goed beeld kunnen vormen van de creativiteit van IC+E en de markt.

5 Onder combinaties worden bouwcombinaties verstaan waarbij Ballast Nedam Projecten één van de

Ballast Nedam International Projects

In 2002 is begonnen met de herstructurering van de internationale activiteiten van Ballast Nedam, alle verliesgevende internationale activiteiten zijn hierbij gesaneerd. Nieuwe internationale projecten worden alleen aangegaan wanneer er sprake is van beperkte risico’s. In 2004 is de inmiddels opgeheven divisie Ballast Nedam International samengevoegd met Ballast Nedam Infra; Ballast Nedam International Projects is hiervan het resultaat.

Ballast Nedam International Projects houdt zich bezig met infrastructurele internationale projecten waar een beperkte risico bij komt kijken. Voorbeelden van afgeronde projecten zijn de brug in Suriname en de bouw van een High Speed Rail in Taiwan. Voor de bouw van de Suriname-brug heeft IC+E de engineering aangeleverd.

De geïnterviewde van Ballast Nedam International Projects is de directeur van de werkmaatschappij, de heer Hoekstra. De heer Hoekstra heeft als directeur voldoende inzicht in de capaciteiten van IC+E en concurrenten om een uitspraak te kunnen doen over de creativiteit. Ballast Nedam Infra Noord Oost

In het noorden van het land is Ballast Nedam Infra vertegenwoordigt met Infra Noord Oost. Deze werkmaatschappij voert infrastructurele projecten uit in de provincie Groningen, Drenthe en Overijssel.

IC+E heeft verscheidene D&C-projecten uitgevoerd met BN Infra Noord Oost voor bedragen onder de € 1,5 miljoen en het herinrichtingsplan te Goor.

Bij deze werkmaatschappij is een interview afgenomen met de heer Kerkdijk. De heer Kerkdijk is bedrijfsleider en geeft in deze functie leiding aan alle projectleiders binnen de regio. Daarnaast is de heer Kerkdijk verantwoordelijk voor het strategiebeleid. In de functie als bedrijfsleider bepaalt de heer Kerkdijk voor grote projecten met welke ingenieursbureaus zaken worden gedaan, hierdoor heeft de respondent een goed beeld kunnen vormen van de creativiteit binnen de ingenieursbranche.

Ballast Nedam Egmond Offshore Energie

Ballast Nedam Offshore Energy is een joint-venture aangegaan met turbinefabrikant Vestas voor de bouw van het windmolenpark Egmond aan Zee. Ballast Nedam Egmond Offshore Energie is hiervan het resultaat.

Ballast Nedam Offshore Energy houdt zich vooral bezig met de bouw van de funderingen van windturbines. IC+E heeft de engineeringwerkzaamheden uitgevoerd voor de funderingen van de windmolens in Egmond.

Bij Ballast Nedam Egmond Offshore Energy heb ik gesproken met de heer Van Bergen. De heer Van Bergen is construction manager en verantwoordelijk voor de complete uitvoering. De heer Van Bergen is verantwoordelijk geweest voor de keuze om IC+E als ingenieursbureau in te schakelen en heeft zodoende een goed beeld van IC+E kunnen vormen.

44 – Afstudeerscriptie RuG

Gemeente Gouda

In het hart van Zuid-Holland ligt de Gemeente Gouda. Binnen de dienst Wijk & Stad van de gemeente bestaan de afdelingen Projectbureau Openbare Ruimte (POR) en Beheer Openbare Ruimte (BOR). De BOR is verantwoordelijk voor het op niveau houden van de openbare ruimten binnen Gouda. De BOR formuleert opdrachten indien er werkzaamheden aan de openbare ruimten moeten plaatsvinden, de uitvoerende afdeling is de POR.

Binnen de afdeling POR is er gesproken met de heer Simons, projectleider Civiele Techniek. Als projectleider is de heer Simons onder andere verantwoordelijk voor de inhuur en of aanbestedingen van ingenieursbureaus en aannemingsbedrijven.

Cubic Square

Cubic Square is een klein adviesbureau met zes vaste werknemers die diensten aanbiedt ten behoeve van advisering en realisering van ruimtelijke ordening, delfstofwinning en grond-, weg- en waterbouw. Uniek aan Cubic Square is het aanbieden van de combinatie van de verschillende vakgebieden.

Het laatste project waarbij Cubic Square gebruik heeft gemaakt van de diensten van IC+E was voor de N23 in Flevoland. Daarnaast zijn er verscheidene kleine deelprojecten geweest of projecten waarbij IC+E en Cubic Square bouwpartners waren.

Bij Cubic Square is er gesproken met de heer Tiemersma, directeur van Cubic Square. Hij is als directeur betrokken bij de keuze voor een ingenieursbureau en heeft zodoende voldoende inzicht in de kennis en kunde van IC+E, ook met betrekking tot creativiteit.

5.2.2 De gestelde vragen

Zoals in hoofdstuk 3 te lezen is levert een enquête meer een breed overzicht op dan een diepgaand inzicht. Om een diepgaand inzicht te krijgen is een face-to-face interview zeer bruikbaar.

De interviews zijn semi-gestructureerd van aard; aan de hand van vragenlijsten wordt structuur aan het interview gegeven, maar er is voldoende ruimte en vrijheid om dieper op zaken in te gaan. De structuur van het interview is op te delen in twee delen; een algemeen deel en een deel gericht op creativiteit. Het algemene deel bestaat uit vragen over de positie van de geïnterviewde en de geschiedenis van het bedrijf met IC+E.

Het tweede deel zal vooral gaan over wat creativiteit is, hoe creatief IC+E is en hoe creatief de concurrenten zijn. In bijlage 3 is de complete leidraad te vinden van de interviews.

De deelvragen die beantwoord zullen worden door het afnemen van interviews zijn: 1) Waar dient creativiteit aan te voldoen volgens opdrachtgevers en klanten? 2) Hoeveel belang hechten opdrachtgevers aan creativiteit?

4) Hoe creatief worden de concurrenten bevonden door opdrachtgevers en klanten? Ad 1) Waar dient creativiteit aan te voldoen volgens opdrachtgevers en klanten?

In het interview zal de gevraagd worden naar de definitie van creativiteit in ontwerpen. Daarnaast zal ook de gevonden criteria van creatieve ontwerpen weergegeven worden en naar een mening gevraagd worden naar deze criteria.

Ad 2) Hoeveel belang hechten opdrachtgevers aan creativiteit?

Er zal een beter beeld ontstaan over hoeveel belang aan creativiteit gehecht wordt door te vragen of de creativiteit van een ingenieursbureau de keuze voor een bureau kan beïnvloeden. Ook zal er gevraagd worden naar de bereidheid om meer te betalen voor een creatief ingenieursbureau, de eerder genoemde Willingness to Pay (WTP).

Ad 3) Hoe creatief wordt IC+E bevonden door opdrachtgevers en klanten?

Alle geïnterviewden hebben al zaken gedaan met IC+E en hebben een beeld kunnen vormen van de mate van creativiteit van IC+E. Door te vragen naar de mate van creativiteit zal deze deelvraag beantwoord worden.

Ad 4) Hoe creatief worden de concurrenten bevonden door opdrachtgevers en klanten?

Naast IC+E hebben de geïnterviewden ook kennis over de mate creativiteit van concurrenten van IC+E. In de eerste plaats zal gevraagd worden of er onderscheid is in de mate van creativiteit in ontwerpen tussen de verschillende bureaus. Indien hierop bevestigend beantwoord wordt zal gevraagd worden welk bureau creatief, dan wel niet creatief is. Dit alles in verhouding tot IC+E. Naast bovengenoemde deelvragen hoop ik antwoord te krijgen op de vraag hoe IC+E zich kan verbeteren ten opzichte van zijn eigen creativiteit en wat ertoe bijdraagt dat een ingenieursbureau creatief bevonden wordt. Als laatste zal gevraagd worden of het eigen bedrijf creatief is, door het beantwoorden van deze vraag kan er een beeld gevormd worden over de doelgroep van creativiteit; is een bedrijf op zoek naar creativiteit als aanvulling op zijn eigen creativiteit of zoekt een bedrijf creativiteit omdat het bij zichzelf ontbreekt?

In document Onderscheid door creativiteit (pagina 45-49)