• No results found

CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT

Organisatie & besturing

CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT

Aan: De raad van toezicht van de Stichting Autoriteit Financiële Markten

VERKLARING BETREFFENDE DE JAARREKENING

Wij hebben de financiële overzichten die deel uitmaken van het jaarverslag 2014 van de Stichting Autoriteit Financiële Markten (AFM) te Amsterdam gecontroleerd. Deze financiële overzichten bestaan uit:

- de jaarrekening 2014 bestaande uit de balans per 31 december 2014, de staat begrotings- en realisatiecijfers (baten en lasten) over 2014 en het kasstroomoverzicht over 2014 met de toelichting, waarin zijn opgenomen een overzicht van de gehanteerde grondslagen voor financiële verslaggeving, het WNT-overzicht en andere toelichtingen (zoals opgenomen op de pagina’s 128 t/m 159 van deel II Jaarrekening 2014);

- de op blz 165 van deel III Overige gegevens opgenomen rapportage over de financiële rechtmatigheid van de baten, lasten en balansmutaties over 2014;

- het op blz 166 van deel III Overige gegevens opgenomen overzicht aan onder toezichtgestelden toe te rekenen lasten (afgeleid uit de staat van baten en lasten) ten behoeve van het departementaal jaarverslag van het ministerie van Financiën.

VERANTWOORDELIJKHEID VAN HET BESTUUR

Het bestuur van de stichting AFM is verantwoordelijk voor het opmaken van de financiële overzichten die het vermogen, het resultaat en de financiële rechtmatigheid getrouw dienen weer te geven, alsmede voor het opstellen van het jaarverslag, zoveel mogelijk in overeenstemming met de overeenkomstige toepassing van Titel 9 Boek 2 van het in Nederland geldende Burgerlijk Wetboek (BW), de Beleidsregels toepassing Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector (WNT) en voor de financiële rechtmatigheid in overeenstemming met de overeenkomstige toepassing van de Comptabiliteitswet 2001 en de daaruit

voortvloeiende regelgeving. Het bestuur is tevens verantwoordelijk voor een zodanige interne beheersing als het noodzakelijk acht om het opmaken van de jaarrekening mogelijk te maken zonder afwijkingen van materieel belang als gevolg van fraude of fouten.

VERANTWOORDELIJKHEID VAN DE ACCOUNTANT

Onze verantwoordelijkheid is het geven van een oordeel over de financiële overzichten op basis van onze controle.

Wij hebben onze controle verricht in overeenstemming met Nederlands recht, waaronder de Nederlandse controlestandaarden en de Beleidsregels toepassing WNT, inclusief het Controleprotocol WNT. Dit vereist dat wij voldoen aan de voor ons geldende ethische voorschriften en dat wij onze controle zodanig plannen en uitvoeren dat een redelijke mate van zekerheid wordt verkregen dat de financiële overzichten geen afwijkingen van materieel belang bevatten. Wij hebben onze controle uitgevoerd met een materialiteit die geldt voor de jaarrekeningcontrole van 1% van de omvang van de totale lasten zoals opgenomen in de jaarrekening 2014.

Een controle omvat het uitvoeren van werkzaamheden ter verkrijging van controle-informatie over de bedragen en de toelichtingen in de financiële overzichten. De geselecteerde werkzaamheden zijn afhankelijk van de door de accountant toegepaste oordeelsvorming, met inbegrip van het inschatten van de risico’s dat de financiële overzichten een afwijking van materieel belang bevat als gevolg van fraude of fouten.

Bij het maken van deze risico-inschattingen neemt de accountant de interne beheersing in aanmerking, die relevant is voor het opmaken van de financiële overzichten en voor het getrouwe beeld daarvan, gericht op het opzetten van controlewerkzaamheden die passend zijn in de omstandigheden. Deze risico-inschattingen hebben echter niet tot doel een oordeel tot uitdrukking te brengen over de effectiviteit van de interne beheersing van de stichting AFM. Een controle omvat tevens het evalueren van de geschiktheid van de gebruikte grondslagen voor financiële verslaggeving en van de redelijkheid van de door het bestuur van de stichting gemaakte schattingen, alsmede een evaluatie van het algehele beeld van de jaarrekening.

Wij zijn van mening dat de door ons verkregen controle-informatie voldoende en geschikt is om een onderbouwing voor ons oordeel te bieden.

OORDEEL BETREFFENDE DE FINANCIËLE OVERZICHTEN

Naar ons oordeel geven de financiële overzichten een getrouw beeld van:

- zowel de grootte en de samenstelling van het vermogen van de AFM per 31 december 2014 en van het resultaat over 2014, zoveel mogelijk in overeenstemming met de overeenkomstige toepassing van Titel 9 Boek 2 BW en de Beleidsregels toepassing Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector (WNT);

- de financiële rechtmatigheid van de baten, lasten en balansmutaties over 2014 in overeenstemming met de overeenkomstige toepassing van de Comptabiliteitswet 2001 en de daaruit voortvloeiende regelgeving;

- aan onder toezichtgestelden toe te rekenen lasten ten behoeve van het departementaal jaarverslag zoals opgenomen in deel III Overige gegevens (blz. 166).

OVERIGE AANGELEGENHEDEN

Zoals aangegeven in de paragraaf ‘verantwoordelijkheden van de accountant’ baseren wij onze

controlewerkzaamheden op risico-inschattingen dat de jaarrekening een afwijking van materieel belang bevat.

Het door ons gehanteerde materieel belang is gebaseerd op uitgangspunten die bij accountantscontroles in de publieke sector gangbaar zijn. Dit omdat de Stichting AFM hoofdzakelijk publieke taken uitvoert.

Verklaring betreffende overige bij of krachtens de wet gestelde eisen Ingevolge artikel 2:393 lid 5 onder e en f BW vermelden wij dat ons geen tekortkomingen zijn gebleken naar aanleiding van het onderzoek of het jaarverslag, voor zover wij dat kunnen beoordelen, zoveel als mogelijk overeenkomstig Titel 9 Boek 2 BW is opgesteld, en of de in artikel 2:392 lid 1 onder b tot en met h BW vereiste gegevens zijn toegevoegd. Tevens vermelden wij dat het jaarverslag, voor zover wij dat kunnen beoordelen, verenigbaar is met de jaarrekening zoals vereist in artikel 2:391 lid 4 BW.

Den Haag, 17 maart 2015

Auditdienst Rijk

Mw. J.M. van Zanen-Nieberg RA

BESTEMMING VAN HET EXPLOITATIESALDO

Het te verrekenen bedrag 2014 in 2015 (Wbft) zoals vermeld bij onderdeel p van de jaarrekening wordt geheel betrokken bij de berekening van het in rekening te brengen bedrag voor 2015 conform artikel 13 tweede lid Wbft zoals dit artikel was geformuleerd in 2014.

VERANTWOORDING RECHTMATIGHEID FINANCIEEL BEHEER

Het financieel beheer wordt binnen de AFM gestructureerd vormgegeven. Om de financiële risico’s te

beheersen, hanteert de AFM een stelsel van interne procedures met ingebouwde controles, zoals autorisatie, functiescheidingen, verplichte documentatie en vastlegging van het financieel beheer. In 2014 heeft de Interne Audit Dienst interne audits en controles uitgevoerd en deze besproken met het bestuur en de auditcommissie.

Ook heeft de externe accountant een interimcontrole uitgevoerd. Deze was onder meer gericht op de opzet, het bestaan en de werking van de belangrijkste interne controleprocessen en specifiek de rechtmatigheid van de baten, de lasten en de balansmutaties over 2014. Ook is in de interimcontrole de ICT-omgeving onderzocht.

De aanbevelingen uit de interimcontrole zijn of worden overgenomen.

Voor de financiële rechtmatigheid van de AFM over 2014 zijn de Comptabiliteitswet 2001 en de daaruit voortvloeiende eisen van overeenkomstige toepassing. Op basis van deze regelgeving hebben zich geen onrechtmatigheden voorgedaan die de geldende normen overschrijden.

OVERZICHT AAN ONDERTOEZICHTGESTELDEN TOE TE REKENEN LASTEN TEN BEHOEVE VAN