• No results found

HOOFDSTUK 7: RESULTATEN KLANTBEHOEFTEN

7.8 Conclusie

Uit de respons van de afgenomen enquête in de Drentse Toerisme en Agribusiness sector blijkt concluderend dat de bedrijven die gericht zijn op het doorvoeren van vernieuwingen voornamelijk behoefte hebben aan:

- Financiële middelen: De bedrijven uit de Drentse Toerisme en Agribusiness sector hebben aangegeven behoefte te hebben aan financiële middelen. Als eerste hebben de bedrijven behoefte aan financiële middelen voor het op de markt brengen van nieuwe dan wel (deels) vernieuwde producten/diensten en voor het invoeren van nieuwe dan wel vernieuwde technologieën/processen. Bovendien hebben de bedrijven behoefte aan financiële ondersteuning op het gebied van samenwerkingsprojecten.

Verder geven de bedrijven uit de Toerisme sector aan dat ze financiële middelen voornamelijk willen gebruiken voor uitbreiding, marktverkenning en tot slot menskracht. Het zijn factoren die met elkaar te maken hebben. Voordat men gaat uitbreiden is het voor de bedrijven verstanding om een marktverkenning uit te voeren zodat men een goed beeld krijgt van de potentiële markt. Dit zodat met de uitbreiding van het bedrijf ingespeeld kan worden op de behoeften van de toeristen. De bedrijven geven verder aan dat ze voor het doorvoeren van de vernieuwingen verder behoefte hebben aan financiële middelen voor menskracht.

Op deze gebieden hebben de bedrijven behoefte aan middelen van banken en subsidieregelingen. De bedrijven geven aan dat onder andere behoefte hebben aan de financiële middelen van de provincie.

Ook de bedrijven uit de Agribusiness sector geven aan dat voornamelijk behoefte hebben aan subsidie en financiële middelen van banken. Deze bedrijven willen de middelen voornamelijk voor de volgende doeleinden gebruiken: uitbreidingsinvesteringen, investeringen om aan nieuwe eisen te voldoen en tot slot voor het uitvoeren van haalbaarheidsonderzoek. De bedrijven uit de Agribusiness sector willen net als de toerisme sector uitbreiden. Het aantal bedrijven, voornamelijk in de primaire sector, krimpt steeds meer in. Andere bedrijven zullen deze productie willen overnemen waardoor schaalvergroting zal plaatsvinden. De bedrijven willen uitbreiden (Leppers & Peeters, 2003). Men wil hierbij tevens onderzocht hebben in hoeverre een dergelijke uitbreiding haalbaar is. De behoefte aan financiële middelen om aan nieuwe eisen te voldoen komt voort uit het feit dat er steeds hogere eisen gesteld worden aan zaken als het dierenwelzijn, de voedselveiligheid en het milieu. Om aan deze eisen te kunnen voldoen zijn de bedrijven genoodzaakt om in nieuwe systemen en productiewijzen te investeren en hebben ze dus behoefte aan financiële middelen (Leppers & Peeters, 2003). De bedrijven uit de Agribusiness sector geven voor bovenstaande echter niet aan dat ze behoefte hebben aan financiële middelen van de provincie. Men heeft behoefte aan een doorverwijzende rol van de provincie. Dit wil zeggen dat de bedrijven uit de Agribusiness sector op zoek zijn naar partijen die hun kunnen informeren over de financiële mogelijkheden,

duizend euro omdat er anders sprake is van concurrentievervalsing. De bedrijven uit de Agribusiness sector willen via een andere weg de gewenste financiële middelen verkrijgen. Bij de Toerisme sector ligt dit bedrag veel hoger.

- Informatie over subsidieregelingen: Zowel de bedrijven uit de Agribusiness sector als de bedrijven uit de Toerisme sector geven aan dat ze behoefte hebben aan informatie over de verschillende subsidieregelingen. Als eerste geven de bedrijven die nieuwe dan wel vernieuwde producten/diensten op de markt willen brengen en de bedrijven die nieuwe dan wel vernieuwde technologieën/processen in willen voeren aan dat ze behoefte hebben aan informatie. Aangezien de bedrijven aangeven dat ze financiële middelen nodig hebben voor marktverkenning, uitbreidingsinvestering, haalbaarheidsonderzoek, menskracht en tot slot om aan nieuwe eisen te voldoen moet er informatie verstrekt worden over regelingen die hiervoor aangesproken kunnen worden.

Een verklaring waarom zoveel bedrijven behoefte hebben aan informatie over verschillende subsidieregelingen is dat het voor de bedrijven vaak onduidelijk is waar ze terecht kunnen voor informatie over de verschillende subsidieregelingen. Dit komt voort uit het feit dat er veel verschillende organisaties zijn die hierbij kunnen helpen en bedrijven zodoende niet meer weten waar ze het moeten zoeken. De regelingen zijn onbekend en men weet niet waar ze de geschikte informatie/middelen kunnen vinden. Bedrijven willen meer duidelijkheid en willen beter op de hoogte gebracht worden over waar ze de gewenste informatie kunnen bemachtigen. Men wil een betere communicatie met de overheid en meer bekendheid van de regelingen (Leppers & Peeters, 2003) (NIOF-regeling, 2007).

- Doorverwijzen: Als eerste hebben de bedrijven uit de Agribusiness sector aangeven dat men behoefte heeft aan een doorverwijzende rol van de provincie Drenthe. De bedrijven willen door de provincie graag doorverwezen worden naar partijen die hen kunnen adviseren over de financiële mogelijkheden. Verder geven ze aan dat ze doorverwezen willen worden naar partijen die zelf de benodigde middelen kunnen verschaffen.

Ten tweede hebben zowel de bedrijven uit de Agribusiness als de Toerisme sector behoefte aan een provincie die hen doorverwijst naar partijen waar de gewenste kennis en/of vaardigheden opgedaan kunnen worden. Het gaat hierbij voornamelijk om de doorverwijzing naar onderzoeksinstellingen, externe adviseurs en concurrenten en/of collega-bedrijven. Als eerste willen bedrijven in contact komen met onderzoeksinstellingen omdat men zelf de benodigde kennis niet in huis heeft om vernieuwingen door te voeren. Verder willen bedrijven doorverwezen worden met externe adviseurs. Een verklaring hiervoor is dat de bedrijven waarde hechten aan onafhankelijk, open een eerlijk advies. Onafhankelijke adviseurs zijn bijvoorbeeld banken en accountants17. Tot slot willen bedrijven in contact komen met concurrenten en/of collega’s. Dit om eventueel samen te werken dan wel te leren van de ervaringen van de concurrent/collega. Bedrijven zijn geïnteresseerd in voorbeelden van andere bedrijven. De kennis en/of vaardigheden die men op wil doen is grotendeels op het gebied van

financiën en op technologisch gebied. Tot slot heeft de Toerisme sector nog behoefte aan kennis en/of vaardigheden op het gebied van marketing/marktonderzoek.

- Bijeenkomsten: Tot slot geven de bedrijven aan dat ze behoefte hebben aan bijeenkomsten waar ze met verschillende partijen bij elkaar komen. De bedrijven willen tevens middels bijeenkomsten in contact komen met bedrijven waar ze kennis en/of vaardigheden van op kunnen doen. Verder hebben bedrijven behoefte aan bijeenkomsten waar samenwerkingsverbanden geïnitieerd worden. Bijeenkomsten die erop gericht zijn om bedrijven met elkaar in contact te laten komen voor het opdoen van kennis en/of vaardigheden zullen met klanten/afnemers, onderzoeksinstellingen, externe adviseurs en tot slot met concurrenten/collega’s gehouden moeten worden. Als er sprake is van bijeenkomsten die erop gericht zijn om samenwerkingsverbanden te initiëren komen hier de partij toeleveranciers voor de Agribusiness sector en kennis/onderwijsinstellingen voor de Toerisme sector nog bij. Op deze bijeenkomsten moet in ieder geval informatie en advies verstrekt worden over het onderwerp samenwerken. Verder moeten de bedrijven gedurende de bijeenkomsten informatie kunnen verkrijgen op het gebied van financiën en technologie en voor de bedrijven uit de Toerisme sector nog op het gebied van marketing/marktonderzoek.

De behoefte aan bijeenkomsten komt dus voort uit het feit dat het voor de bedrijven onduidelijk is waar ze heen moeten voor relevante informatie dan wel partijen waarmee men kan samenwerken (NIOF-regeling, 2007).

- Overige: Tot slot geven de bedrijven nog meermaals aan behoefte te hebben aan informatieverstrekking en een vereenvoudiging van regelingen. Het is voor de bedrijven onduidelijk welke mogelijkheden er zijn en waarvoor ze in aanmerking kunnen komen. Dit sluit aan bij bovenstaande behoeften. Bedrijven hebben bijvoorbeeld behoefte aan een doorverwijzende rol en bijeenkomsten om zodoende de benodigde informatie te verkrijgen.