• No results found

Conclusie, discussie en aanbevelingen

6.1.Conclusie

In dit onderzoek is onderzocht welke strategische doelen moeten worden gesteld om de rentabiliteit van de discipline collectieve pensioenen te verbeteren en op welke manier het management control systeem moet worden ingericht om deze doelstellingen te realiseren. In de conclusie wordt antwoord gegeven op deze onderstaande vraag en worden er aanbevelingen gedaan.

Welke strategische keuzes moeten worden gemaakt om de rentabiliteit van de discipline collectieve pensioenen te verbeteren en welke keuzes met betrekking tot het management

control systeem moeten worden gemaakt om deze strategie te realiseren?

Het strategisch planningsproces is er op gericht om een strategie te ontwikkelen. In dit proces zijn een aantal vaste stappen doorlopen waarin de missie en visie als uitgangspunt worden genomen. Dit uitgangspunt wordt gezien als een kader waarbinnen strategische doelstellingen bepaald kunnen worden. Binnen dit kader stellen de drie business units van Rabobank X-Y hun business unit plannen op. Vervolgens moet de strategie van de business unit doorvertaald worden naar de afzonderlijke disciplines. Het is gebleken dat er met betrekking tot de discipline collectieve pensioenen geen specifieke strategische doelstellingen zijn opgezet. Als strategische doelstelling wordt de ‘overall’ strategie van de bank als geheel gehanteerd. Dit houdt in dat de discipline bij moet dragen aan het uitgangspunt, All Finanz en als zelfstandig renderende afdeling moet opereren.

Vastgesteld is dat de discipline collectieve pensioen bijdraagt aan het uitgangspunt All Finanz van de Bank. Daarnaast blijkt uit berekeningen dat de discipline op dit moment niet rendabel is. Ook wordt er geen invulling gegeven aan de vraag op welke manier de rentabiliteit verbeterd kan worden.

Uit het onderzoek is gebleken dat er voldoende mogelijkheden zijn om de rentabiliteit te verbeteren. Het over sluiten van de contracten van concurrenten en de PPI zijn de twee meest voor de hand liggende mogelijkheden om de rentabiliteit te verbeteren. Om richting te kunnen geven aan deze strategie zal moeten worden gekozen voor de differentiatiestrategie van Porter en de Customer intimacy van Treacy & Wiersema. Hierbij is het belangrijk dat producten of diensten zich kwalitatief duidelijk onderscheiden ten opzichte van de concurrentie. Daarnaast zijn zaken als flexibiliteit en het leveren van maatwerk essentieel.

Daarbij zal de discipline collectieve pensioen aangestuurd moeten worden als een profit center. Daarbij zullen bevoegdheden en verantwoordelijkheden gedecentraliseerd moeten worden. Anthony en Govindarajan geven aan dat voorwaarde hiervoor is dat de verantwoordelijke manager toegang dient te hebben tot relevante informatie om tijdig (bij) te sturen en adequate beslissingen kan nemen. Daarbij zal de manager meer moeten vertrouwen op zijn management control systeem.

Als management control systeem zal het Rabobank sturingsmodel gebruikt worden. Door het cyclische karakter (PDCA) van het sturingsmodel wordt continue kwaliteitsverbetering

gegarandeerd. In dit onderzoek is door de bepaling van de strategie de Plan Fase afgerond. Nu de strategie bekend is zal deze moeten worden vertaald naar doelstellingen op operationeel level. De Plan en Do fase zullen de Critical Succes Factoren zijn die in feite de voorwaarden zijn om de KPI’s te realiseren.

Om de gekozen strategie te realiseren is het belangrijk dat er doelstellingen/KPI’s worden geformuleerd die voortvloeien uit de vertaling van de strategie. Vastgesteld is dat de huidige KPI’s geen correcte afspiegeling zijn van de strategische doelstellingen. Het is essentieel dat de gekozen strategie op een juiste manier wordt doorvertaald naar KPI’s. Dat wil zeggen dat een realisatie van de KPI’s automatisch moet leiden tot de realisatie van de strategie.

De drie resultaatgebieden die het Sturingsmodel kent zijn de Check fase van de cycle. Zoals in hoofdstuk die beschreven hebben deze drie resultaatgebieden veel overeenkomsten met de BSC van Kaplan en Northon. Bij de bepaling van KPI’s voor alle drie resultaatgebieden is het belangrijk dat de commerciële, efficiency en risico KPI’s worden ontwikkeld en dat deze in balans zijn.

6.2. Aanbevelingen

Een mogelijkheid om een aantal zwaktes te verminderen is het oprichten van een ‘Pensioenteam’. Hierin zullen dan een aantal specialisten zitting nemen die collectief pensioen en individueel pensioen vertegenwoordigen.

Door het vormen van een pensioenteam zal er in eerste instantie direct meer focus komen op collectieve pensioenen. Daarnaast zal het volgens Ford34

er toe leiden dat de samenwerking

tussen verschillende afdelingen geïntensiveerd wordt.

It improves communication among different departments and projects by forcing managers to maintain close contact with all organizational groups upon whose support they must rely for project resources.34

Doordat samenwerking tussen de verschillende afdelingen geïntensiveerd wordt zullen er een aantal zwakke punten van de organisatie weggenomen worden. De volgende zwaktes zullen afgezwakt worden.

Ø Continuïteit en waarborgen kennis

Ø Doordat medewerkers van verschillende disciplines intensief met elkaar werken zal er bewust dan wel onbewust enige vorm van kennis overdracht plaats vinden. Hierdoor wordt gewaarborgd dat de kennis en kunde niet verloren gaat wanneer één van de medewerkers de organisatie verlaat.

Ø Onvoldoende focus op collectief pensioen

Ø De oprichting van een pensioenteam zal automatisch leiden tot meer focus omtrent pensioenen.

Ø Onvoldoende samenwerking individueel en collectief pensioen

Ø Deze zwakte wordt door de oprichting van het pensioenteam direct teniet worden gedaan. Het werken in teamverband zal vanzelf leiden tot meer samenwerking tussen individueel en collectief pensioen.

Ø Onvoldoende leads

Ø Door intensievere samenwerking zullen de leads over en weer toenemen. Ø All Finanz

Master Thesis Management & Organizational Control

Mark Oskam 37

Ø Doordat er meerdere disciplines zijn vertegenwoordigd binnen het pensioenteam is het eenvoudiger om klanten te voorzien van meerdere producten.

Deze manier van werken wordt ook toegepast door de Rabobank De Rabobank Sneek-ZuidwestFriesland.(bijlage 7.9) Daarbij is er een specifiek beleidsplan opgesteld waar de ambitie wordt uitgesproken visie wordt bepaald. Echter dit punt is niet verder uitgewerkt in deze scriptie, dit voorstel zal verder uitgewerkt en onderzocht moeten worden.

Ø Onderzoek naar de mogelijkheden omtrent de PPI

Ø Opstellen van een werkproces omtrent collectieve pensioenen Ø Marktonderzoek uit laten voeren om het marktaandeel te bepalen.

Ø Inzicht verkrijgen in de totale kosten (vaste en variabele) van de discipline collectieve pensioenen.

Ø Het stimuleren van leads tussen de accountmanagers en de discipline collectieve pensioenen en visa versa.

Ø Waarborgen continuïteit van de kennis en kunde binnen de organisatie.

Naast deze mogelijkheden om de rentabiliteit te vergroten zal er ook voldoende aandacht moeten zijn met betrekking tot het management control systeem. Met name door het feit dat bevoegdheden gedecentraliseerd worden zal de manager meer moeten vertrouwen op het management control systeem. Daarbij is het belangrijk dat het control systeem wordt gevuld accurate, recente en betrouwbare informatie. Daarbij zal er een balans moeten zijn tussen financiële en niet financiële informatie.

6.3. Discussie

Het doel van het onderzoek was om vast te stellen welke strategische keuzes gemaakt moesten worden om de rentabiliteit te verbeteren en op welke manier het management control ingezet moet worden om deze doelstellingen te realiseren. Doordat er al veel onderzoek is gedaan naar de vorming van Strategie en strategisch management is mijn inziens niet veel nieuws toegevoegd aan de bestaande theorie. Wel is het onderzoek goed te gebruiken in de praktijk. Ik besef mij dat het onderzoek grotendeels praktisch in ingestoken, echter doet dit geen afbreuk aan de bruikbaarheid voor de Rabobank X-Y.

Daarnaast zou het goed geweest zijn om een marktonderzoek bij te voegen bij deze scriptie, of deel uit te laten van deze scriptie. Echter is mijn inziens met de toevoeging van de witte vlekken lijst wel aangetoond dat er voldoende potentie zit in de discipline collectieve pensioenen.