• No results found

Concept verslag bestuurscommissie Publieke Gezondheid

NR. ONDERWERP VOORSTEL/ADVIES BESLISSING ACTIE DOOR

Combi-sessie BC Publieke Gezondheid en BC OZJT/Samen14 1. Opening en vaststelling agenda Voor het eerste

agendapunt sluiten de deelnemers BC OZJT aan.

Punt 5 van de agenda schuift door naar de volgende vergadering. Met deze wijziging wordt de agenda vastgesteld.

2. BC-voorstel ‘Werkagenda Twentse gemeenten en Menzis en GGD Twente 2019-2022’

Ter bespreking 1.

In te stemmen met bijgevoegde

bestuursopdracht inzake de samenwerking tussen regio Twente en Menzis ( 2019 – 2022);

2.

In te stemmen met de governance van de werkagenda en daarbij

De voorzitter leidt het voorstel in en benadrukt dat het bijzonder is dat de dominante zorgverzekeraar met de gehele regio afspraken wil maken. Tot op heden werden de afspraken gemaakt met de grotere steden. De voorzitter legt het voorstel ter bespreking voor.

Uit de discussie komen de volgende vragen en opmerkingen:

De voorzitter en DPG gaan in op de vragen en opmerkingen. (cursief) 1. Dhr. Beens,; Kan deze samenwerking echt niet onder één van de

bestaande bestuurlijke entiteiten ondergebracht worden (GGD of OZJT)?

Het is juist de opzet om geen nieuw gremium te maken. Er ontstaat geen nieuwe werkorganisatie en bestuurlijk gremium. BC

DATUM Woensdag 12 juni 2019 PLAATS Twentehuis te Enschede, kamer 503 TIJD 13.15 – 14.45 uur

VOORZITTER Ilse Duursma SECRETARIS Samantha Dinsbach

AANWEZIG Eugène van Mierlo (Almelo), Ilse Duursma (voorzitter; Dinkelland), Niels v.d. Berg (Enschede), Jelle Beintema (Hellendoorn), Claudio Bruggink (Hengelo), Pieter van Zwanenburg (Hof van Twente), Anja Prins (Losser), Rob Christenhusz (Oldenzaal), Ben Beens (Rijssen-Holten), Mark Paters (Twenterand), Erik Braamhaar (Wierden), Gerard van den Hengel plv. (Borne), Arjan Kampman (Enschede) bij punt 2, Evelien Fokkink, (manager OZJT), bij punt 2, Samantha Dinsbach (secretaris; DPG), Sander Engbers (controller GGD) i.v.m. punt 3 en 4, Ron Poot (hoofd JGZ) i.v.m. punt 6 en Bert Oudenaarden (senior adviseur publieke gezondheid GGD, verslag)

AFWEZIG Martin Velten (Borne), Antoon Peppelman (Haaksbergen), Roy de Witte (Tubbergen),

PAGINA 2/7

NR. ONDERWERP VOORSTEL/ADVIES BESLISSING ACTIE DOOR

horende opdrachtgevers

het voorstel de Directeur Publieke Gezondheid (DPG) als algeheel ambtelijk opdrachtnemer te benoemen voor de verbinding van de regionale samenwerking met Menzis waarbij het programmasecretariaat en de werkstructuur onder de DPG wordt gepositioneerd.

OZJT blijft inhoudelijk verantwoordelijk voor de pijler jeugdhulp, het PHO arbeidsmarkt voor de pijler integrale schuldenaanpak.

De BC PG voor de overige pijlers. Omdat het grootste deel van de aanpak valt onder de BC PG wordt het projectsecretariaat ondergebracht onder de DPG en de bestuurlijke coördinatie bij de BC PG. DE BC PG kan nooit treden in de verantwoordelijkheid van BC OZJT en PHO arbeidsmarkt.

2. Dhr. van Mierlo, dhr. Beens; Wij steunen het voorstel maar willen als gemeente volledige vrijheid. Ook lokaal moeten we zaken kunnen oppakken en doen we ook.

Er is alle vrijheid voor gemeenten om zelf te bepalen aan welke onderdelen wordt mee gedaan.

3. Dhr. Beens; Waar ligt de beslissingsbevoegdheid (GGD/OZJT/Samen14/lokaal)?

De beslissingsbevoegdheden veranderen niet door dit voorstel.

4. Dhr. van Mierlo, Dhr. Beens, dhr. Beintema, dhr. Bruggink; Er is zorg naar de benodigde menskracht. Zowel bij gemeenten als bij GGD Twente.

De beschikbare menskracht is bepalend voor het te realiseren ambitieniveau. Een aantal onderdelen zijn al opgepakt. Voor GGD Twente geldt dat een aantal onderdelen behoort tot de kerntaken.

Juist door samen te werken en niet als gemeente aan alles mee te hoeven doen, maar wel te kunnen profiteren van de opbrengst kunnen we efficiënt werken.

5. Dhr van de Berg; Er is onduidelijkheid of de pijler jeugd in de samenwerking blijft.

De pijler jeugdhulp blijft onderdeel uitmaken van de

samenwerking. Het OZJT bestuurlijk en werkorganisatie is hierin bepalend.

6. Dhr. Braamhaar, dhr. Paters; Laat jeugdhulp bij OZJT, blijf weg bij ontwikkeltafels jeugdhulp OZJT.

Zie antwoord 5

7. Dhr. van de Berg; Hoe zien we het opdrachtgeverschap?

PAGINA 3/7

NR. ONDERWERP VOORSTEL/ADVIES BESLISSING ACTIE DOOR

Het bestuurlijk opdrachtgeverschap ligt voor jeugdhulp bij de BC OZJT, voor integrale schuldenaanpak bij het PHO arbeidsmarkt, voor het overige bij de BC PG.

8. Dhr. van Zwanenburg, dhr. Bruggink; Fijn dat we met ons allen de afspraken maken met de zorgverzekeraar.

9. Dhr. Beintema, dhr. van Mierlo, dhr. Bruggink; Als gemeente kunnen we niet aan alle onderdelen mee doen. Wij gaan ervanuit dat resultaten voor iedereen beschikbaar komen.

Mede daarom een samenwerkingsagenda. Er zullen coalitions of the willing ontstaan. Per definitie zijn resultaten voor alle Twentse gemeenten beschikbaar

10. Mevr. Prins, dhr. Beintema; Het was wenselijk als er een

financiële paragraaf toegevoegd was. Hoe is de financiering in het derde jaar?

De eerste twee jaar worden gedekt uit de ZonMw subsidie en overschot subsidie client ondersteuning. Financiering voor het derde jaar is nog onduidelijk. DPG zegt toe dat dit niet zal leiden tot kosten voor gemeenten.

Dhr. van Mierlo geeft aan niet beschikbaar te zijn voor het bestuurlijk afstemmingsoverleg.

De voorzitter geeft aan dat we nog op zoeken moeten naar een andere titel van de samenwerking. De samenwerking gaat verder dan de

samenwerking met Menzis en betreft meerdere zorgverzekeraars.

BC-besluit:

Conform advies.

SD

SD

BC Publieke Gezondheid 3. BC-voorstel ‘Begrotingswijziging

2019 betreffende het Rijksvaccinatieprogramma’

Ter bespreking In te stemmen met de bijgevoegde

begrotingswijziging en het verhogen van de

De voorzitter legt het voorstel ter bespreking voor.

Verschillende leden van de BC geven aan dat het onwenselijk is dat verhoging van een bijdrage in het gemeentefonds voor het uitvoeren van het RVP automatisch leidt tot verhoging van de bijdrage aan de GGD.

PAGINA 4/7

NR. ONDERWERP VOORSTEL/ADVIES BESLISSING ACTIE DOOR

gemeentelijke bijdrage 2019 voor het Programma Publieke Gezondheid voor het Rijks

vaccinatieprogramma met

€ 1.207.366 en dit voorstel ter vaststelling door te geleiden naar het algemeen bestuur.

De voorzitter geeft aan dat in het najaar 2018 de BC besloten heeft de middelen die in het gemeentefonds beschikbaar komen voor het RVP per 1-1-2019 doorgezet worden naar de GGD. Dit omdat het om een

technische verlegging van de geldstroom ging. (na het verdwijnen van de AWBZ)

Dit besluit is genomen na vaststelling van de begroting 2019 en vergt om die reden een begrotingswijziging die via het AB moet lopen.

In de meicirculaire 2019 is voorzien in een ophoging van de uitkering RVP in het gemeentefonds In het voorliggende voorstel is deze verhoging meegenomen.

Mevr. Dinsbach geeft aan dat er binnen de GGD tijd nodig is om te onderzoeken wat de kosten zijn voor uitvoering van het RVP. Er zijn extra taken bijgekomen zoals informed consent (extra aandacht in de

gesprekken met ouders over belang van RVP) en vaccins zijn ook duurder geworden. Er zijn GGD-en, waaronder Amsterdam, in Nederland die zelfs aangeven tekorten op het RVP te hebben. Wellicht doen we het in Twente heel erg efficiënt maar het kan ook zijn dat we vanuit andere onderdelen binnen het programma Gezondheid gecompenseerd wordt. In de komende maanden moet duidelijk worden in welke mate GGD Twente de door het Rijk extra beschikbaar gestelde middelen ook daadwerkelijk nodig heeft.

Zij zegt toe in september met een analyse te komen.

Uit de discussie komt naar voren dat het onwenselijk is, zonder dat duidelijk is wat de noodzaak is voor de extra middelen, deze nu al te betrekken in de begrotingswijziging. Als de extra middelen worden meegenomen is daarmee de sturing voor gemeenten minder als mocht blijken dat de middelen niet of niet geheel nodig zijn.

BC-besluit:

In te stemmen met de begrotingswijziging en het verhogen van de gemeentelijke bijdrage 2019 voor het Programma Publieke Gezondheid

PAGINA 5/7

NR. ONDERWERP VOORSTEL/ADVIES BESLISSING ACTIE DOOR

voor het Rijksvaccinatieprogramma met het initiële bedrag van € 958.717,-- en dit voorstel ter vaststelling door te geleiden naar het algemeen bestuur.

Een besluit over het surplus bedrag in de meicirculaire voor de gezamenlijke Twentse gemeenten van € 248,649,--. te nemen in

september 2019. Gebaseerd op intern onderzoek bij GGD Twente over de kosten van de uitvoering van het RVP.

Het besluit over de wijze hoe om te gaan met het surplus nadrukkelijk mee te nemen in de doorgeleiding naar het AB.

De portefeuillehouders bewaken in eigen gemeenten dat het surplus beschikbaar blijft voor de uitvoering van het RVP in eigen gemeenten tot hierover in de BC PG een besluit genomen is.

4 BC-voorstel ‘Technische Begrotingswijzigingen Publieke Gezondheid 2019’

Ter bespreking In te stemmen met de bijgevoegde technische begrotingswijziging van de programmabegroting 2019 Publieke Gezondheid en deze ter vaststelling door te geleiden naar het algemeen bestuur.

BC-besluit:

Conform advies.

5. Alliantie kinderarmoede Ter verkenning Agenda punt vervallen

6. GGiD update stand van zaken Ter informatie Ron Poot schets kort de huidige ontwikkelingen. De aanpak is bijgesteld.

En nieuwe afspraken gemaakt met de ontwikkelaar. De aanpak gaat met de scrummethode waarbij nadrukkelijk ervaringen uit de praktijk betrokken worden.

Voor Twente betekent dit dat we live gaan op 9 december en de eerste week van december worden medewerkers geïnstrueerd.

In dit korte filmpje een impressie.

PAGINA 6/7

NR. ONDERWERP VOORSTEL/ADVIES BESLISSING ACTIE DOOR

Dhr. van Mierlo geeft aan dat zijn gemeenteraad erg geïnteresseerd is in de voortgang van de ontwikkeling van het GGiD. Er wordt afgesproken dat informatie die te gebruiken is voor de gemeenteraden, zoals bv het filmpje of een informatiebrief, ook voor iedereen beschikbaar komt zoals een eigen afweging gemaakt kan worden of en op welke wijze de gemeenteraad meegenomen kan worden.

7. Reserve BC PG 10 juli Ter bespreking Voorstel: BC PG 10 juli door laten gaan i.v.m.

bespreken/besluitvorming

‘Verlenging inkoop ambulante hulp na Street triage’, ‘Onderzoek c. Memo ‘Aankondiging

symposium CSG’

d. Mededeling st.v.z. JGZ e. Mededeling

Bestuurdersdag 2019

Ter kennisname d. Wegens een aantal ziekte situaties is de staf JGZ beperkt in capaciteit.

Dit heeft o.a. tot gevolg dat de maatwerkgesprekken die gevoerd worden deels gevoerd worden door andere mensen en dat de verslaglegging zeer beknopt is.

e. DPG deelt mee dat de bestuurdersdag samen valt met de “Brusselreis”

van Regio Twente. Er wordt gezocht naar een andere datum voor de bestuurdersdag. Aanvulling; er zal een inventarisatie gedaan worden welke bestuurders naar Brussel gaan en op basis daarvan zal de bestuurdersdag eventueel verzet worden.

a. Agendapunt 3b: 50.0000,-- moet zijn 50.000,--. Met deze wijziging wordt het verslag vastgesteld.

b. Wordt ongewijzigd vastgesteld.

BO

PAGINA 7/7

NR. ONDERWERP VOORSTEL/ADVIES BESLISSING ACTIE DOOR

d. AO PG 22.05.2019 d. Ter kennisname

10. Rondvraag en sluiting Dhr. van de Berg vraagt aandacht voor de eikenprocessierups. Doet de suggestie om de bestrijding, voorlichting, etc. gezamenlijk op te pakken.

Dhr. van Mierlo geeft aan dat de maatregelen die zij hebben getroffen in Almelo effectief blijken te zijn. Op voorstel van mevr. Dinsbach zal GGD dit uit zoeken in overleg met het RIVM.

SD

An