• No results found

Wat communiceren erfgoedinstellingen over hun educatieaanbod op alle pagina’s over erfgoededucatie?

5.1 Opmerking vooraf: erfgoedinstellingen maken gebruik van diverse website-indelingen als het gaat om pagina’s met tekst over erfgoededucatie

5.3.2 Wat communiceren erfgoedinstellingen over hun educatieaanbod op alle pagina’s over erfgoededucatie?

5.3.2 Wat communiceren erfgoedinstellingen over hun educatieaanbod op alle pagina’s over erfgoededucatie?

In Bijlage 12b is de inhoudsanalyse te vinden van de data van alle teksten over erfgoededucatie. In de data zijn verschillende regelmatige structuren te zien. In deze paragraaf volgt een korte omschrijving van elk patroon. Opgemerkt moet worden dat er opnieuw geen extreem andere

patronen te zien zijn in vergelijking met de analyses van enkel de hoofdpagina’s. In deze paragraaf volgt daarom slechts een korte omschrijving van elk patroon.

5.3.2.1 Wat voor communicatieve doelen communiceren erfgoedinstellingen over hun educatieaanbod op alle pagina’s over erfgoededucatie?

In Bijlage 12b (deel 1) is een tabel te vinden met daarin alle gevonden communicatieve doelen. In totaal zijn de onderstaande aantallen communicatieve doelen te vinden. In de data zijn precies dezelfde patronen te zien als in de data van enkel de hoofdpagina’s. Er zijn geen andere, geen nieuwe en ook niet minder patronen te zien als die uit de vorige analyse naar voren kwamen. Daarom is het volgende patroon te zien: erfgoedinstellingen communiceren in zeer grote mate informatieve doelen,

in redelijke mate instructieve doelen en in mindere mate activerende, overtuigende en emotionerende doelen (en helemaal geen opiniërende doelen).

Communicatief doel Aantal

Informatief 258 Overtuigend 12 Opiniërend 0 Instructief 105 Activerend 13 Emotionerend 5

Tabel 14: aantal communicatieve doelen

Kan dit patroon in de data verbonden worden aan een bepaalde soort erfgoedinstelling?

Dit verschil in de data kan niet verbonden worden aan een bepaalde erfgoedsoort (zie Bijlage 14). Wat opvallend is, is dat er nu geen patroon meer waar te nemen is dat erfgoedinstellingen die met landschappen te maken hebben meer instructieve boodschappen communiceren dan de andere soorten erfgoedinstellingen. Dit kan mogelijk gekoppeld worden aan het gegeven dat landschappen ook die soort instellingen zijn met mogelijk meer enkel hoofdpagina’s. Mogelijk is het zo dat instructieve boodschappen meer op de hoofdpagina’s staan van die websites, omdat ze immers geen subpagina’s hebben om deze boodschappen op te zetten. Kwantitatief vervolgonderzoek zou plaats moeten vinden om dit alles met zekerheid te kunnen zeggen. Dit onderzoek gaat hier verder niet op in, omdat dit onderzoek enkel een situatie probeert te beschrijven. Er wordt naar een set specifieke observaties gekeken en zichtbare patronen daarin worden beschreven. Het is geen doel om te verklaren waarom een patroon bestaat. Wel wordt dit patroon hier genoemd, omdat er dus een mogelijkheid zichtbaar is dat het gevonden patroon te koppelen is aan een bepaalde soort erfgoedinstelling.

5.3.2.2 Communiceren erfgoedinstellingen andere communicatieve doelen naar bepaalde doelgroepen in vergelijking met andere doelgroepen?

In Bijlage 12b (deel 2) is een tabel te vinden met daarin een onderverdeling van de communicatieve doelen in doelgroepen. Op deze manier valt te zien welke boodschappen naar welke doelgroepen gezonden worden. In de data is niet te zien dat bepaalde doelgroepen andere communicatieve doelen toegezonden krijgen in vergelijking met de andere doelgroepen.

5.3.2.3 Wat voor onderwerpen communiceren erfgoedinstellingen bij hun communicatieve doelen?

In Bijlage 12b (deel 3) is een tabel te vinden met daarin zowel doelgroepen, communicatieve doelen als het onderwerp van deze boodschappen. In de data zijn vijf patronen te zien.

Patroon 1: erfgoedinstellingen communiceren voor een groot deel informatief dat er een educatieaanbod is en wat de inhoud van dit aanbod is. Verder wordt er informatief over erg diverse onderwerpen gecommuniceerd.

In Bijlage 12b is te zien dat er in totaal 65 verschillende informatieve onderwerpen uit de teksten naar voren komen. Het grootste deel van de onderwerpen worden door één a zes erfgoedinstellingen gecommuniceerd. Dit is een willekeurige patroon, omdat deze aantallen telkens ongeveer hetzelfde zijn. Erfgoedinstellingen hebben onderling gezien dus erg diverse onderwerpen waarover ze gegevens willen verstrekken. Het is niet zo dat alle erfgoedinstellingen dezelfde (paar) onderwerpen communiceren. Er zijn echter twee onderwerpen die wel sterk afwijkend in aantal zijn, namelijk 1) wat de inhoud van het educatieaanbod is (namelijk 152 keer) en dat er een educatieaanbod is (namelijk 17 keer). Vooral het extreem grote aantal keren dat gecommuniceerd wordt wat het educatieaanbod is, is afwijkend van de andere onderwerpen. Er is dus een duidelijk patroon waar te nemen dat erfgoedinstellingen hun websiteteksten voornamelijk gebruiken om hun doelgroepen te informeren wat de inhoud van het educatieaanbod is.

Kan dit patroon in de data verbonden worden aan een bepaalde soort erfgoedinstelling?

Dit verschil in de data kan niet verbonden worden aan een bepaalde erfgoedsoort (zie Bijlage 14).

Patroon 2: erfgoedinstellingen communiceren vooral instructieve boodschappen over hoe lezers meer informatie op kunnen vragen of hoe ze het educatieaanbod kunnen reserveren

Nu ook de teksten van de subpagina’s meegenomen zijn in de analyse komen er meer verschillende instructieve boodschappen naar voren dan bij de analyse van enkel de hoofdpagina’s (namelijk 18 verschillende onderwerpen). Het grootste deel van de onderwerpen worden door één a zeven erfgoedinstellingen naar voren gebracht. Er zijn twee onderwerpen die afwijkend zijn van dit patroon (zie tabel 15).

Onderwerp Aantal

Om meer informatie op te vragen 36 Om meer informatie op te vragen en te reserveren 13

Om te reserveren 24

Tabel 15: instructieve onderwerpen die gecommuniceerd worden

In tabel 15 is te zien dat het grootste deel van de instructieve boodschappen instrueert hoe men meer informatie op kan vragen. Ook de onderwerpen ‘om meer informatie op te vragen en te reserveren’ en ‘om te reserveren’ worden in redelijke mate gecommuniceerd. Deze beide boodschappen zijn bijna hetzelfde: bepaalde erfgoedinstellingen communiceren het echter als één boodschap, terwijl andere erfgoedinstellingen het als losstaande onderwerpen beschouwen om te communiceren. De overige boodschappen worden door één a zes erfgoedinstellingen gecommuniceerd. Dit is een willekeurig patroon, omdat deze aantallen telkens ongeveer hetzelfde zijn.

Kan dit patroon in de data verbonden worden aan een bepaalde soort erfgoedinstelling?

Dit verschil in de data kan niet verbonden worden aan een bepaalde erfgoedsoort (zie Bijlage 14).

Patroon 3: erfgoedinstellingen communiceren overtuigende boodschappen uitsluitend om lezers te overtuigen van het nut van het educatieaanbod

In totaal worden er 11 verschillende overtuigende boodschappen gecommuniceerd. Alle onderwerpen bij deze boodschappen zijn verschillend van elkaar. Er zijn geen onderwerpen die door

meerder erfgoedinstellingen genoemd worden. Wat dat betreft communiceren erfgoedinstellingen dus erg diverse overtuigende boodschappen. Wat echter wel te zien is, is dat de onderwerpen een overeenkomstigheid hebben, namelijk dat ze de lezer willen overtuigen van het nut van het educatieaanbod.

Kan dit patroon in de data verbonden worden aan een bepaalde soort erfgoedinstelling?

Dit verschil in de data kan niet verbonden worden aan een bepaalde erfgoedsoort (zie Bijlage 14).

Patroon 4: erfgoedinstellingen communiceren activerende boodschappen voornamelijk om de lezer aan te zetten om contact op te nemen met de instelling

In tabel 16 staat een overzicht van het aantal activerende boodschappen die door erfgoedinstellingen gecommuniceerd worden.

Onderwerp Aantal

Om gebruik te maken van het educatieaanbod 2 Ideeën en/of wensen vanuit het onderwijs te e-mailen 3 Om werkzaamheden te verrichten in organisatie X 1 Om contact op te nemen met organisatie X 7

Tabel 16: activerende boodschappen die gecommuniceerd worden

In de tabel is te zien dat de meeste activerende onderwerpen door één a drie erfgoedinstellingen genoemd worden. Enkel het onderwerp ‘om contact op te nemen met organisatie X’ wijkt van dit patroon af. Er is dus een patroon waar te nemen dat erfgoedinstellingen voornamelijk motiverend communiceren om hun doelgroepen aan te sporen om contact op te nemen met de organisatie.

Kan dit patroon in de data verbonden worden aan een bepaalde soort erfgoedinstelling?

Dit verschil in de data kan niet verbonden worden aan een bepaalde erfgoedsoort (zie Bijlage 14).

Patroon 5: erfgoedinstellingen communiceren emotionerende boodschappen voornamelijk om nieuwsgierigheid bij de lezer op te wekken

Op de subpagina’s wordt maar één maal een emotionerende boodschap gecommuniceerd. In tabel 17 staan de emotionerende boodschappen van alle teksten.

Onderwerp Aantal

Nieuwsgierigheid naar wat organisatie X te bieden heeft 3 zich enthousiast omdat de leerlingen die al meegedaan hebben veel plezier hadden 1 nieuwsgierig naar hoe de landschappen van Horst aan de Maas tot stand gekomen zijn 1

Tabel 17: emotionerende boodschappen die gecommuniceerd worden

Het patroon dat opvalt in tabel 17 is nog steeds dat het grootste deel van de emotionerende boodschappen probeert om nieuwsgierigheid bij de lezer op te wekken naar wat de instelling aan te bieden heeft.

Kan dit patroon in de data verbonden worden aan een bepaalde soort erfgoedinstelling?

5.3.2.4 Communiceren erfgoedinstellingen andere onderwerpen naar bepaalde doelgroepen in vergelijking met andere doelgroepen?

In Bijlage 12b (deel 4) is een tabel te vinden met daarin een onderverdeling van de communicatieve doelen in doelgroepen met daarbij de onderwerpen die gecommuniceerd worden. Op deze manier valt te zien welke precieze boodschappen naar welke doelgroepen gezonden worden. In de data is echter geen regelmatige structuur te zien. Er zijn geen bepaalde doelgroepen die bepaalde onderwerpen toegezonden krijgen die erg afwijken van onderwerpen die naar andere doelgroepen gezonden worden. Wel valt op dat de onderwerpen bij de doelgroepen ‘passen’. Het is niet zo dat er onderwerpen gecommuniceerd worden die totaal niet bij een doelgroep passen. Daarom wordt opnieuw het onderstaande patroon genoteerd: erfgoedinstellingen zenden boodschappen die bij de

doelgroepen passen.

5.3.3 Kunnen de patronen in de data verbonden worden aan een bepaalde website-indeling? Omdat er uit de data drie verschillende website-indelingen naar voren kwamen, bestaat de mogelijkheid dat erfgoedinstellingen op hoofdpagina’s andere doelen hebben dan op subpagina’s. Zoals blijkt uit de vorige twee paragrafen zijn er een klein aantal verschillen te zien tussen de analyses van enkel de hoofdpagina’s en de analyses van alle teksten. Hieronder worden de verschillen kort weergegeven bij de betreffende deelvraag:

Verschil 1 bij de deelvraag ‘wat voor communicatieve doelen communiceren erfgoedinstellingen