• No results found

Centrale beheersing

In document Wikken, wegen en (toch) wetgeven (pagina 62-65)

3.3 Bij wetgevingskwaliteit betrokken actoren

3.3.2 Centrale beheersing

Better Regulation Executive

De BRE vormt het centrum van het wetgevingskwaliteitsbeleid in het Verenigd Koninkrijk. De BRE is een organisatie met zo’n 80 medewerkers die een ondersteunende rol heeft in de coördinatie van voorstellen die een effect op bedrijven, liefdadigheids- en vrijwilligersorganisaties kunnen hebben.79 Zij ziet zichzelf vooral als een regisseur die met andere partijen samenwerkt om hervormingen op het gebied van regelgeving door te voe-ren. De BRE geeft aan dat zij (door middel van samenwerking) de volgende doelen nastreeft:80

1 met ministeries samenwerken met het doel het ontwerp van nieuwe wetgeving en de communicatie hierover te verbeteren;

2 met ministeries en regelgevers samenwerken teneinde bestaande regel-geving te moderniseren en te vereenvoudigen;

3 samenwerken met regelgevers (inclusief het lokaal bevoegd gezag) en departementen met het doel attitudes over en de aanpak van regelge-ving meer risicogestuurd te krijgen.

De belangrijkste taak van de BRE is het ondersteunen van departementen met het wetgevingskwaliteitsbeleid. Daarbij heeft zij een taak in zowel de productie van nieuwe wetten als vermindering van de last van het bestand aan oude wetten.

77 OECD, Regulatory Reform in the UK. Government Capacity to assure high quality regulation, Parijs: OECD 2002, p. 18.

78 Colin Jacobs, ‘The evolution and development of regulatory impact assessment in the UK’, in: Kirkpatrick & Parker (red.), Regulatory Impact Assessment. Toward better regulation?, Cheltenham: Edward Elgar 2007, p. 108.

79 OECD, Regulatory Reform in the UK. Government Capacity to assure high quality regulation, Parijs: OECD 2002, p. 20.

Aan de productiekant heeft de BRE naast de ondersteunende taak ook een taak in de verantwoording. Alle voorstellen die waarschijnlijk een signi-ficante last op de private, publieke of derde sector zullen hebben, hebben toestemming nodig van de BRE. Van een significante last wordt gespro-ken als de kosten 20 miljoen pond per jaar overschrijden, of wanneer er een disproportioneel effect op een bepaalde sector is. Deze voorstellen moeten vergezeld gaan van een Impact Assessment.81 De BRE heeft echter geen echte rol in het monitoren van de kwaliteit van de RIA. De BRE tracht slechte wetgeving in een zo vroeg mogelijk stadium weg te vangen. Zij ‘schaduwt’ de departementen en heeft een belangrijke stem in het wetge-vingsproces. Het zwaartepunt van de activiteiten van de BRE ligt in het ondersteunen van departementen en het tijdig bijsturen van wetgevings-processen. Belangrijke publicaties:

– Consultation guidance (2008);

– Code of Practice On Guidance On Regulation (2008).

Tabel 4 geeft een systematisch overzicht van de aanwezigheid van enkele belangrijke functies van de BRE. De controlefunctie van de BRE op het gebied van productie van wetten is wat minder ontwikkeld dan de onder-steuningsfunctie.82 De BRE werkt als een secretariaat voor het Panel for Regulatory Accountability.

Tabel 4 Functies van de BRE

Functies BRE Aanwezig?

Wordt geconsulteerd tijdens de wetgevingsprocedure Ja

Rapporteert over voortgang die de verschillende ministeries maken met

hun hervormingsbeleid Ja

Heeft bevoegdheden om RIA’s te monitoren en beoordelen Ja

Voert zelf RIA’s uit Ja

Stimuleert wetgevingskwaliteit en hervormingen Ja

Bron: OECD, Indicators of Regulatory Management Systems, Parijs: OECD 2007, p. 62

De BRE heeft daarnaast een taak in het intrekken en vereenvoudigen van bestaande regels. Zij heeft de taak gekregen om de reductiedoelstelling van 25% van de administratieve lasten te ondersteunen en te monitoren. Zij rapporteert ieder halfjaar over de progressie, maar heeft verder geen instrumenten om naleving door de departementen af te dwingen. Wanneer een ministerie onvoldoende op koers ligt, heeft zij gesprekken met het ministerie.83

81 www.cabinetoffice.gov.uk/secretariats/cabinet_committee_business/handling/obtaining/clearance_for_ proposals.aspx.

82 Interview Nash. 83 Interview Nash.

Panel for Regulatory Accountability

Het Panel for Regulatory Accountability is een Cabinet Committee dat in 1999 is opgericht. De oprichting van Cabinet Committees is een bevoegd-heid van de premier. Het bestaat uit de Secretary of State for Trade and Industry, de Chief Secretary of the Treasury en de Cabinet Office Parliamentary Secretary en wordt voorgezeten door de premier. In een Cabinet Committee wordt het dagelijkse werk van het kabinet besproken. Het Panel for Regulatory Accountability speelt in de ambtelijke fase van een wetgevingsprocedure een sleutelrol. Ieder beleid dat waarschijnlijk een zware last op het bedrijfsleven heeft (hogere kosten dan 20 miljoen pond per jaar), heeft goedkeuring nodig van het Panel. Hierop zijn twee uitzonderingen, te weten noodwetgeving en belastingmaatregelen. Een wetsvoorstel kan pas voor ministeriële goedkeuring worden aangeboden als het Panel ermee akkoord is. Het Panel overweegt alle voorstellen in de context van de eerdere ‘regulatory performance’ van het ministerie en de last van de regeling op enkele belangrijke bedrijfssectoren. Het Panel baseert zijn oordeel in hoofdzaak op de RIA. Daarnaast leggen de Regulatory Reform Ministers verantwoording af over het hervormings-beleid aan de Panel for Regulatory Accountability. Soms worden ministers uitgenodigd om hervormingsprogramma’s binnen hun ministeries toe te lichten of om zich te verantwoorden voor controversiële of kostbare regel-geving.84

In 2005 meldt de NAO dat het Panel al enkele wetten heeft afgewezen of vertraagd omdat het ministerie de kosten onvoldoende had geanalyseerd of gerechtvaardigd.85 De effectiviteit van het Panel blijkt echter niet naar verwachting, onder meer omdat het weinig bijeenkwam. Er is daarom een proces in gang gezet om het Panel te ontbinden. Het zal over korte tijd worden opgevolgd door een subcommittee voor better regulation van de National Economic Committee. Het ziet ernaar uit dat het Panel een kort leven zal hebben.86

National Audit Office

De National Audit Office (NAO, vergelijkbaar met de Nederlandse Algemene Rekenkamer) heeft een functie in de controle van het better regulation-beleid. Sinds 2003 evalueert de NAO jaarlijks tien RIA’s om tot aanbevelingen voor kwaliteitsverbetering te komen. De belangrijkste conclusies uit deze onderzoeken bespreken wij in paragraaf 3.7.

84 OECD, Regulatory Reform in the UK. Government Capacity to assure high quality regulation, Parijs: OECD 2002, p. 17.

85 NAO, Evaluation of Regulatory Impact Assessments Compendium Report 2004-05, Londen: NAO 2006, p. 12.

In document Wikken, wegen en (toch) wetgeven (pagina 62-65)