• No results found

5. Consistentie beoogde en werkelijke voorbereidingen

5.1 Casusbeschrijvingen van de gemeenten Deventer en Hengelo

5.1.1 Casusbeschrijving Deventer

5.1.1 Casusbeschrijving Deventer

In de gemeente Deventer waren in de oude situatie de volgende actoren actief op het beleidsveld inburgering. De gemeente voerde de regie over inburgering in de stad door beleid te voeren, cursussen in te kopen en het klantmanagement van oudkomers te verzorgen. Bureau inburgering van Vluchtelingenwerk Deventer voerde het klantmanagement, de trajectbegeleiding en de maatschappelijke begeleiding voor nieuwkomers uit voor de gemeente. Zodra bureau inburgering bericht ontving van de gemeente Deventer dat een persoon zich als nieuwkomer had ingeschreven in de Gemeentelijke Basis Administratie, werd deze persoon door bureau inburgering opgeroepen en van begin tot het einde van de inburgeringperiode begeleid.

ROC Aventus verzorgde de inburgeringtrajecten voor nieuwkomers en enkele groepen oudkomers. Voorts waren de reïntegratiebedrijven Sallcon werktalent en Alexander Calder arbeidsintegratie actief. Alexander Calder arbeidsreïntegratie verzorgde in de oude situatie samen met het ROC gecombineerde inburgering- en reïntegratietrajecten voor oudkomers met een WWB-uitkering. Sallcon werktalent is in 2006 gestart met een pilotproject voor een groep oudkomers vrouwen met als doel sociale activering.

Het CWI deed de werkintake bij aanvang van het traject en een kwalificerende intake bij de afronding daarvan. Het UWV, dat in het nieuwe stelsel een rol toebedeelt heeft gekregen in de samenwerking met gemeente en CWI bij het aanbieden van gecombineerde

inburgering- en reïntegratietrajecten, maakte in Deventer in het oude inburgeringstelsel nog geen deel uit van het lokale beleidsveld inburgering.

In het nieuwe inburgeringstelsel zal de Sector Sociale Voorzieningen van de gemeente de drie nieuwe functies die de wet voorschrijft gaan uitvoeren. De gemeente neemt het klantmanagement voor nieuwkomers, dat totnogtoe werd uitgevoerd door het bureau inburgering van Vluchtelingenwerk Deventer, zelf op zich. Dat betekent dat bureau inburgering per 1 januari 2007, de ingangdatum van de nieuwe wet, ophoudt te bestaan en niet langer deel uitmaakt van het beleidsveld inburgering in de gemeente Deventer.

Vanaf april 2007 wordt gestart met het gefaseerd oproepen van inburgeringsplichtigen. Op basis van het aantal deelnemers in de voorgaande jaren is de volgende prognose opgesteld voor het aantal inburgeringsplichtigen dat in aanmerking komt voor een inburgeringvoorziening vanuit de gemeente in het kader van de faciliterende functie (zie tabel 5.4) (Gemeente Deventer, 2006:8). De gemeente zal door middel van openbare aanbesteding de benodigde trajecten voor de verschillende prioritaire groepen gaan inkopen. In 2007 zal de aanbesteding van de inburgeringvoorzieningen van februari tot juli plaatshebben. Er zijn geen officiële prognoses bekend van het aantal inburgeringsplichtigen dat de komende jaren particulier zal moeten inburgeren.

Wat wel bekend is, is dat er in 2006 60 nieuwkomers zijn ingeburgerd, waarvan er 15 asielgerechtigd waren. In het geval van een vergelijkbaar aantal nieuwkomers in 2007 zouden er 45 nieuwkomers jaarlijks particulier moeten inburgeren. De trend van de afgelopen jaren is echter dat de instroom van nieuwkomers afneemt. Wanneer deze trend de komende jaren doorzet, betekent dat ook een afname van het aantal inburgeringsplichtigen dat particulier zal moeten inburgeren.

Tabel 5.4: ‘Prognose gemeentelijk trajectaanbod naar prioritaire groep per jaar in Deventer’ Jaar

Trajectaanbod 2007 2008 2009

Asielgerechtigden 20 15 15

Geestelijk bedienaren 2 2 2

Uitkeringsgerechtigden 45 40 35

Oudkomers zonder eigen inkomsten

90 90 90

Aangezien het ROC Aventus in het nieuwe stelsel niet langer een monopolie heeft op het aanbieden van inburgeringcursussen voor nieuwkomers in Deventer, zal zij te maken krijgen met concurrentie op de nieuw ontstane inburgeringmarkt voor particuliere inburgeraars. Om een goede concurrentiepositie te bewerkstelligen proberen zij de markt te bewerken met de campagne ‘Inburgeren doe je bij een ROC’. Daarnaast proberen zij hun kostprijs omlaag te brengen en het Keurmerk Inburgering te verkrijgen.

In de periode dat dit onderzoek werd uitgevoerd zijn er echter nog geen concurrenten op de markt van particuliere inburgeraars naar voren gekomen. De reïntegratiebedrijven Sallcon werktalent en Alexander Calder arbeidsintegratie bewegen zich weliswaar ook op de inburgeringmarkt, maar zij reageren slechts op aanbestedingen van de gemeente en richten zich niet op de nieuw ontstane markt van particuliere inburgeraars. Aangezien de meeste nieuwkomers, behalve asielgerechtigden, particulier inburgeren en de meeste oudkomers een aanbod van de gemeente krijgen, zijn er vooralsnog weinig veranderingen zichtbaar ten opzichte van de oude situatie waarin er sprake was van gedwongen winkelnering.

ROC Aventus en Alexander Calder arbeidsintegratie zullen in de toekomst in plaats van partners wellicht concurrenten van elkaar worden wat betreft het krijgen van opdrachten vanuit de gemeente. Hebben ROC Aventus en Alexander Calder arbeidsintegratie totnogtoe samen geoffreerd, nu behoort een samenwerking met een andere partner ook tot de mogelijkheden. Bij een toekomstige aanbesteding wordt gedacht aan een samenwerking met het eveneens van de Calder Holding deeluitmakende Capabel Onderwijs Groep. Capabel Onderwijs Groep zou het educatieve deel zou kunnen aanbieden. Alexander Calder arbeidsintegratie zich bezig zou houden met het cruciale praktijksituaties deel, waarin wordt voorbereid op het assessment en het portfolio wordt opgebouwd. ROC Aventus en Sallcon werktalent zijn ondertussen de mogelijkheden voor een onderlinge samenwerking aan het onderzoeken.

Bij het CWI Deventer is pas laat bekend gemaakt dat het in het nieuwe stelsel niet langer de oude taken zal vervullen. Zij zijn in de veronderstelling dat inburgering niet langer een verantwoordelijkheid is voor het CWI. Over samenwerking tussen gemeente, UWV en het CWI bij het opzetten van gecombineerde inburgering- en reïntegratietrajecten is bij het CWI Deventer niets bekend. De gemeente heeft hier met het CWI-kantoor in Deventer nog geen contact opgenomen.

Het UWV-kantoor in Deventer houdt zich niet bezig met een eventuele samenwerking met de gemeente en het CWI ten behoeve van het opzetten van gecombineerde inburgering- en reïntegratietrajecten. Daarover is bij het UWV Deventer weinig bekend. Er is wel

samenwerking op andere gebieden, maar niet op dit vlak. Zolang de gemeente Deventer geen contact zoekt hierover houdt het UWV Deventer zich er ook niet mee bezig.

In de Kader nota Invoering Wet Inburgering (2006:7) wordt door de gemeente weliswaar gerept over samenloop van inburgering en reïntegratie, maar dit heeft betrekking op mensen die een WWB-uitkering vanuit de gemeente ontvangen. Er wordt niet gesproken over een samenwerking tussen de gemeente, UWV en CWI met betrekking tot het combineren van inburgering- en reïntegratietrajecten van inburgeringsplichtige met een uitkering uit een werknemersverzekering. Kennelijk moet de gemeente zich nog beraden over hoe zij uitvoering zullen geven aan deze wettelijk voorgeschreven taak.