• No results found

Brochures of volledige cursusmap Volledige cursusmap

In document Herzieningsadvies Kerk en Vluchteling (pagina 46-49)

Brochures Beiden Geen antwoord of geen  belangstelling

Afstudeerproject Cora Blok – Herziening Cursus Kerk & Vluchteling - Stichting Gave

47

De laatste vragen gaan over uw bevindingen na afloop van de cursus. 19. Heeft de cursus ertoe bij kunnen dragen dat u enthousiast bent geworden voor het werk met vluchtelingen?

Ja 21 67.8

Nee 5 16.1

Anders (Geen antwoord) 5 16.1

20. Hebt u vanuit de cursus genoeg handreikingen gekregen om daadwerkelijk aan de slag te gaan?

Ja 24 77.4

Nee 4 12.9

Anders (Geen antwoord) 3 9.7

21. Bent u in de praktijk nog zaken of dingen tegen gekomen die u in de cursus of cursusmap hebt gemist? Zo ja, welke?

- Niets gehoord over Armenië

- Ja, info over wat het COA allemaal voor vluchtelingen kan doen/doet! Pas een gesprek met de COA gehad over hun activiteiten voor AZC-ers. Dan zijn heel wat cursussen en gaf mij een positiever beeld van de COA!

Het is fijn om te weten wat COA en Vluchtelingenwerk voor hen kunnen doen.

22. Hebt u nog op- of aanmerkingen op de cursus of de map in het algemeen?

- Ik heb niet alle avonden kunnen volgende maar de avonden die ik kon volgen waren goed verzorgd.

- Soms bekruipt mij het gevoel dat Gave niet heel professioneel is. De

presentatie komt niet altijd overeen met de cursus map. Het zou ook heel prettig zijn om in de cursusmap de sheet van de presentatie te hebben.

De opbouw van de map zou ook meer gelinkt moeten zijn aan de presentatie zodat dit één geheel wordt en de structuur veel toegankelijker is.

- Je kan niet alles in 1 map zetten. Iedere vrijwilliger zal het anders ervaren,en dan praat je erover met elkaar. Het is sowieso fijn om een avond bij elkaar te komen en dan elkaars ervaringen uit te wisselen, dan dat het op papier staat. elke situatie is anders.

Een basismap is goed voor starters....; p

- op sommige vragen weet ik het antwoord echt niet meer,omdat de cursus al een lange tijd voorbij is. Ik vond het een goede cursus, maar ik kan niet precies per onderdeel achterhalen wat ik ervan vond.

- De cursus leek helaas meer evangelisatie onder vluchtelingen tot doel te hebben. In plaats van ondersteuning alsmede meer inzicht te verkrijgen in de gehele situatie en problematiek van vluchtelingen. Dat had ik niet verwacht en ook niet gedacht.

In die zin sloot de cursus dan ook niet aan bij mijn verwachtingspatroon

- Eigenlijk zou ik nog wel meer willen weten, dus misschien meer avonden.

- Met veel enthousiasme aan de cursus begonnen maar vond de cursusleider niet geschikt om een avond sprankelend te brengen. Deze man is met alle respect geen spreker. En zeker niet geschikt om mensen enthousiast te maken.

Afstudeerproject Cora Blok – Herziening Cursus Kerk & Vluchteling - Stichting Gave

48

Het was slaapverwekkend. Alstublieft een andere leiding op deze belangrijke avonden.

Sorry dat ik zo negatief ben maar ik vind dat jullie dit wel moeten weten. Het heeft bij mij in elk geval niet stimulerend gewerkt.

- Ik heb de cursus een jaar geleden gevolgd dus de inhoud van de cursus en vooral van de map zijn een stuk weg gezakt.

- Het is goed om gastsprekers uit te nodigen, maar Japke de Kraker kon ons beiden niet boeien. Jammer want het onderwerp was interessant.

Misschien wat meer andere werkvormen toepassen, bijv. even in kleine groepjes uiteen...

- Ik vond het een goede cursus vooral voor degene die al wat affiniteit hebben met vluchtelingen, als ik dat niet had gehad had ik er minder van begrepen. Nu ik werk met asielzoekers, merk ik dat de problematiek vaak heel ingewikkeld is. De asielzoekers zijn meestal erg gesloten, je krijgt veel teleurstellingen te incasseren.

De map is een prachtig naslagwerk. Ik zou niet weten wat ik mis. Pas als je met bepaalde problemen te maken krijgt weet je wat je mist of wat je vragen moet. Ik vindt Stichting Gave een geweldige goede ondersteuning.

- Niet alles kun je in een map stoppen. Dit was de 2e keer dat ik de cursus volgde, 4 jaar geleden de 1e keer. Dan zie je dingen ineens heel anders. Eerst weet je niks en nu weet je eigenlijk nog niet alles hoor : P, maar je kan het beter toepassen. Het meeste leer je en kom je tegen in de praktijk.

Dan is het goed dat je over die zaken kan praten met anderen die ook dit doen en stichting gave helpt daar ook bij. Bv, als een gezin waar jij regelmatig komt of een persoon plotseling weg is of het land is uitgezet. Dat is emotioneel moeilijk maar ook heb je vragen zoals waarom gebeurt dit.

- Ik kwam de cursus binnen zonder kennis van zaken. En voor een basiscursus vond ik het vrij veel en droog. De theorie is zeer waardevol en ik zal het ook zeker gebruiken als naslagwerk. Maar de vraag is of dat allemaal op zo'n avond moet worden behandeld. Ik denk het niet. Daardoor was er tijdens de avond geen ruimte voor vragen. Het ging mij veel te snel. Ik had gehoopt op wat meer praktijkvragen en interactie . Hoofdstuk 8 had voor mij wel wat meer aandacht mogen hebben. Ik heb ook weinig idee waarom mijn medecursisten meededen. Waren zij ook 'brugpiepers' of hadden ze al jarenlang ervaring?

- Graag had ik meer praktische dingen willen horen en delen

- Mijn man werd geraakt door de Bijbelse kijk op de vreemdeling en dit maakt

Afstudeerproject Cora Blok – Herziening Cursus Kerk & Vluchteling - Stichting Gave

49

2. Evaluatie Vrijwilligerswerk AZC

Uitwerking enquête

De enquête Evaluatie Vrijwilligerswerk AZC is verzonden naar 66 mensen. Hierop hebben 20 mensen gereageerd.

1. Hoe ervaart u het werk onder asielzoekers?

In document Herzieningsadvies Kerk en Vluchteling (pagina 46-49)