• No results found

Hoofdstuk 9 Analyses Stations

9.1 Databewerking per station

9.1.2 BOT2-Balvaardigheid

Bij BOT2-Balvaardigheid hadden leerlingen bij de onderdelen dribbelen twee pogingen en bij de overige onderdelen één poging. Bij het onderdeel dribbelen is de uiteindelijke score de maximale score van beide pogingen. De totaalscore is conform handleiding de som van alle opdrachten. In totaal hebben 727 leerlingen deelgenomen aan het station BOT2-Balvaardigheid. Van de 727 leerlingen hebben 48 leerlingen op alle onderdelen een missende waarde. De opdrachten van station BOT2-Balvaardigheid lijken iets moeilijker dan de opdrachten van station BOT2-Balans, maar ook hier worden de opdrachten door de leerlingen over het algemeen zeer goed gedaan, resulterend in hoge gemiddelden en een beperkte spreiding van scores, zie Tabel 9.2.A. De beperkte spreiding in scores

103

resulteert in een relatief lage schatting van de betrouwbaarheid(Lambda2 = .623; Cronbach’s alpha = .590).

In Tabel 9.2.B zijn de prestaties van de leerlingen op de totaalscore van station BOT2-Balvaardigheid weergegeven voor de totale steekproef en uitgesplitst naar verschillende achtergrondkenmerken van leerlingen en scholen. De leerlingprestaties op de BOT2-Balvaardigheid totaalscore zijn weergegeven voor bo- en sbo-leerlingen apart en uitgesplitst naar stratum en schoolgrootte voor de bo-leerlingen.

Voor zowel bo- als sbo-leerlingen zijn uitsplitsingen gemaakt naar regio, urbanisatiegraad, sekse en leeftijd.

Tabel 9.2.A. - Observaties BOT2-Balvaardigheid per subonderdeel

Nvalide Ndurftniet Nongeldig Nmissing Min Max Gem SD

Tabel 9.2.B. - Stationscore BOT2-Balvaardigheid naar achtergrond scholen en leerlingen

Soort PO Nvalide Nmissing Gem SD Min Max P25 P50 P75

104

Tabel 9.2.B. - Stationscore BOT2-Balvaardigheid naar achtergrond scholen en leerlingen (vervolg) Urbanisatiegraad Nvalide Nmissing Gem SD Min Max P25 P50 P75

* Stratum1: 0% gewichten leerlingen; Stratum2: 0-10% gewichten leerlingen; Stratum3: 10-25% gewichten leerlingen; Stratum4: > 25% gewichten leerlingen.

** Schoolgrootte1: 1 - 100 leerlingen; Schoolgrootte2: 101 - 200 leerlingen; Schoolgrootte3: 201 - 300 leerlingen; Schoolgrootte4: 301 - 400 leerlingen; Schoolgrootte5: > 400 leerlingen.

9.1.3 KTK - Motorische coördinatie en verplaatsvaardigheden

Station KTK - Motorische coördinatie en verplaatsvaardigheden bestaat uit drie onderdelen: Zijwaarts verplaatsen, Zijdelings heen en weer springen en Achterwaarts balanceren. Bij Zijwaarts verplaatsen en Zijdelings heen en weer springen hadden leerlingen twee pogingen en (eventueel) twee reservemetingen. Bij deze twee onderdelen is de uiteindelijke score de som van de twee pogingen (of reservemetingen). De correlaties tussen de twee (reguliere) pogingen zijn hoog (r = .856 voor zijdelings heen en weer springen en r = .853 voor zijwaarts verplaatsen).

105

Voor sommige leerlingen waren meer of juist minder metingen dan twee pogingen genoteerd. Bij het onderdeel Zijwaarts verplaatsen hebben vijf leerlingen gegevens van maar één poging. Deze leerlingen hebben te weinig gegevens om een score te krijgen. Bij 34 leerlingen zijn een of meer reservemetingen afgenomen terwijl ze scores op beide reguliere pogingen hadden. Voor deze leerlingen is de uiteindelijke score de som van de twee reguliere pogingen. Bij één leerling zijn twee reservemetingen afgenomen terwijl de leerling een score op een van de reguliere pogingen had, voor deze leerling is de uiteindelijke score de som van de reguliere poging en de eerste reservemeting.

Bij Zijdelings heen en weer springen is eenzelfde procedure gehanteerd als voor Zijwaarts verplaatsen: de uiteindelijke score is de som van de twee pogingen (of reservepogingen). Ook hier zijn leerlingen met scores op meer of juist minder dan twee pogingen. Bij Zijdelings heen en weer springen hebben 23 leerlingen gegevens van maar één poging; voor deze leerlingen zijn te weinig gegevens voor een score. Bij 33 leerlingen zijn een of meer reservemetingen afgenomen terwijl ze scores op de eerste twee pogingen hadden. Voor deze leerlingen is de uiteindelijke score de som van de eerste twee pogingen. Bij één leerling zijn twee reservemetingen afgenomen terwijl de leerling een score op een van de reguliere pogingen had, voor deze leerling is de uiteindelijke score de som van de reguliere poging en de eerste reservemeting.

Bij Achterwaarts balanceren moeten leerlingen achterwaarts lopen over een 6 cm, 4.5 cm en 3 cm brede balk. Het aantal stappen dat ze achterwaarts op de balk kunnen lopen (met een max van acht stappen) wordt gemeten. Ze hebben bij elke balk drie pogingen. Voor elke balk is de score de som van de drie pogingen. De correlaties tussen de pogingen is relatief laag (de pogingen correleren rond .3). Acht leerlingen hebben minder dan drie pogingen op een van de drie balken, en daarom onvoldoende gegevens voor een eindscore. De drie balken van Achterwaarts balanceren zijn oplopend in moeilijkheid, wat ook zichtbaar is in de scores die leerlingen op deze onderdelen halen.

De gemiddelde score op het onderdeel Achterwaarts balanceren is respectievelijk 18 stappen, 13 stappen en 8 stappen op de balken van 6 cm, 4.5 cm en 3 cm, zie Tabel 9.3.A.

De totaalscore van het station KTK is de som van alle onderdelen. In totaal hebben 733 leerlingen deelgenomen aan het station KTK. Van de 733 leerlingen hebben 58 leerlingen op alle onderdelen een missende waarde. De betrouwbaarheid van de schaal is redelijk (Lambda2 = .675; Cronbach’s alpha = .649). De item-totaal-correlaties en Cronbach’s alpha’s van de schaal veranderden nauwelijks bij verwijdering van een item en geven dus geen aanleiding een item uit de schaal te verwijderen. De totaalscore van de KTK wordt daarom gebaseerd op de vijf onderdelen zoals omschreven in Tabel 9.3.A, en conform de handleiding van de KTK (Kiphard & Schilling, 2007).

In Tabel 9.3.B zijn de prestaties van de leerlingen op de totaalscore van station KTK weergegeven voor de totale steekproef en uitgesplitst naar verschillende achtergrondkenmerken van leerlingen en scholen. De leerlingprestaties op de KTK-totaalscore zijn weergegeven voor bo- en sbo-leerlingen apart en uitgesplitst naar stratum en schoolgrootte voor de bo-leerlingen. Voor zowel bo- als sbo-leerlingen zijn uitsplitsingen gemaakt naar regio, urbanisatiegraad, sekse en leeftijd.

106 Tabel 9.3.A. - Observaties KTK per subonderdeel

Nvalide Nmissing Min Max Gem SD

Tabel 9.3.B. - Stationscore KTK naar achtergrond scholen en leerlingen

Soort PO Nvalide Nmissing Gem SD Min Max P25 P50 P75

107

Tabel 9.3.B. - Stationscore KTK naar achtergrond scholen en leerlingen (vervolg)

Sekse Nvalide Nmissing Gem SD Min Max P25 P50 P75

* Stratum1: 0% gewichten leerlingen; Stratum2: 0-10% gewichten leerlingen; Stratum3: 10-25% gewichten leerlingen; Stratum4: > 25% gewichten leerlingen.

** Schoolgrootte1: 1 - 100 leerlingen; Schoolgrootte2: 101 - 200 leerlingen; Schoolgrootte3: 201 - 300 leerlingen; Schoolgrootte4: 301 - 400 leerlingen; Schoolgrootte5: > 400 leerlingen.