• No results found

Plaats: online via Teams

Persoonlijke achtergrond geïnterviewde: Naam: geanonimiseerd

Organisatie: woningcorporatie Brabant Wonen Functie: klantadviseur verhuur

Begin:

Hallo, bedankt dat u even tijd wil nemen om een aantal vragen van mij te beantwoorden15. Mijn naam is Tjeu Adank, ik ben 24 jaar oud en ik ben momenteel bezig met mijn afstudeeronderzoek voor de opleiding master Bestuurskunde aan de Radboud Universiteit. Mijn onderzoek is in opdracht van de gemeente ’s-Hertogenbosch en ik onderzoek voor hen hoe zij grip kunnen houden op het aantal aanvragen en toewijzingen van Wmo-woningaanpassingen. Door een aantal ontwikkelingen, zoals het abonnementstarief, de vergrijzing en het Rijksprogramma Langer Thuis neemt het aantal aanvragen toe. De gemeente wil ondanks deze ontwikkelingen grip houden op de

woningaanpassingen.

Ik heb u benaderd omdat uw afdeling ook te maken krijgt met het Rijksprogramma Langer Thuis. Daarnaast heeft uw afdeling veel contact met woningcorporaties. Door dit gesprek wil ik

inventariseren welke mogelijkheden er zijn om via integrale samenwerking grip te houden op het aantal aanvragen en toewijzingen van woningaanpassingen en wil ik inventariseren hoe de stand van zaken nu is op woongebied van de Wmo-doelgroep.

Bij deze wil ik u nogmaals vragen of het goed is dat ik het gesprek opneem? Ik zal het gesprek transcriberen en met uw toestemming wordt dit toegevoegd als bijlage aan mijn onderzoek. Ik zal u, als u wilt, als persoon anonimiseren. Het onderzoek zal alleen gelezen worden door de gemeente ’s- Hertogenbosch en universitair docenten van de Radboud Universiteit.

Start woordelijk transcript

Tjeu Adank: Zo kijk eens aan ja, dan begin ik gewoon bij het begin, en dat is eigenlijk de

samenwerking van Brabant Wonen met de gemeente, vooral op Wmo-gebied. Ik vroeg me af hoe jullie die samenwerking ervaren en of er een samenwerking is?

Anoniem: Ja, die samenwerking is er natuurlijk met name in en om de panden en dan ook als het gaat het technische vlak van de van de woning. Dan is er sprake van samenwerking.

Tjeu Adank: Mmm.

Anoniem: En daarnaast hebben we ook een aantal keren per jaar het overleg waarin de corporaties de Bossche corporaties en de gemeenten elkaar ontmoet en dan overleggen welke kandidaat of welke mensen wachten op een op een aangepaste woning.

15 De intro van dit interview is niet getranscribeerd. De bovenstaande tekst is vrijwel letterlijk

Tjeu Adank: Oké.

Anoniem: Dus de samenwerking is er. Bedoel je ook echt in welke vorm dat de samenwerking bestaat of?

Tjeu Adank: Ja ik heb één keer eerder gehoord over dat overleg voor geschikte woningen zoeken en verder hoor ik dat er best wel een beperkte samenwerking is. Dus ja, het is meer van hoe ervaren jullie het: dat het genoeg samenwerking is? Of zie je nog meer mogelijkheden? Ja, nou, de andere vraag is: er komt natuurlijk een grote stijging van het aantal ouderen en het is best wel druk op de woningmarkt verwachten jullie bijvoorbeeld meer van de gemeente qua visie? Of ja, hoe die vergrijzing aan te pakken?

Anoniem: Ik vraag me af of je echt de vergrijzing aan kan pakken, want die die zal toch wel. Die zal er toch wel zijn.

Tjeu Adank: Mmm.

Tjeu Adank: Ja, ik bedoel al meer ook qua geschikte woningen?

Anoniem: Ooh zo, ja ik denk wel als ze grond. De gemeente moet grond beschikbaar stellen waarop de corporaties kunnen bouwen en als er sprake is van meer vergrijzing, dan zullen er ook meer woningen gebouwd moeten worden, zodat die doorstromen ook kan plaatsvinden.

Tjeu Adank: En merk je wel dat er goed overleg over is? Of is dat het soms nog een lastig punt? Anoniem: Ja, dat is niet iets waar onze afdeling bij betrokken is, lijkt me nog meer iets om wat via de afdeling ontwikkeling loopt, wat zij gaan ook echt over het ontwikkelen van woningen en

nieuwbouw.

Tjeu Adank: Oké, en verder de samenwerking die er nu is, ook net zoals dat gesprek, dat verloopt verder allemaal prima en gaat het goed of is er iets waar jullie tegenaanlopen?

Anoniem: Ja, ja, we weten we elkaar te vinden. Tjeu Adank: Oké.

Anoniem: Laat ik het zo zeggen, kijk en als er iets speelt. Dan bellen we en vragen we dat.

Tjeu Adank: Oké. Zie je wel punten voor verbetering? Want ik merk dat je. Ik praat ook niet vanuit de gemeente trouwens en de gemeente. Het is echt een beetje, dit onderzoek is echt los van wat de gemeente doet. Dus het is niet dat als je dingen hebt die kritiekpunten vormen voor de gemeente dat je die niet kunt zeggen omdat ik onderzoek doe voor de gemeente. Ik weet niet je dat gevoel hebt?

Anoniem: Je valt even weg, ik verstond, het laatste stukje heb ik niet verstaan.

Tjeu Adank: Oh ja, nou het is. Ik wilde meer aangegeven dat ik echt een beetje aan het inventariseren ben voor mijn eigen onderzoek en dat ik ook niet praat vanuit de gemeente. Dus ja, mocht je

bijvoorbeeld dingen hebben die echt verbeterpunten kunnen zijn. Het is niet dat ik die allemaal doorspeel aan de gemeente en dat ik een soort spion ben als het ware.

Anoniem: Oh nee zo, helder, helder. Had ik ook niet gedacht hoor. Tjeu Adank: Nee, maar ik denk ik zeg het maar even.

Anoniem: Maar ik denk wel dat de gemeente zeg maar een leidende rol zou kunnen pakken als het gaat over de communicatie. Want we hebben bijvoorbeeld een woning gereserveerd en die. Tjeu Adank: Mmm.

Anoniem: Ja, een jaar later kregen we pas. Ja, het duurde een jaar voordat de bouwvergunningen was toegekend. Ik vraag me af of dat kan iets sneller kan. Want kijk voordat die woning helemaal klaar is, inclusief de aanpassingen. Dan zijn we nog een half jaar verder. Dat betekent dat er

anderhalf jaar een woning leegstaat. Wel gezien de woningnood vind ik het slecht te verkopen naar de woningzoekenden.

Tjeu Adank: Oké, ja, dan kom ik al een beetje uit bij. Er is ooit een verantwoordelijkheidsconvenant opgesteld. Ik weet niet of je daar bekend mee bent?

Anoniem: Ben ik niet bekend mee.

Tjeu Adank: Ik heb toevallig iemand gesproken van Zayaz en die was bij dat overleg en die zegt van uiteindelijk is het convenant wel opgesteld, maar het is nooit officieel ondertekend. Een ja, vandaar dat je waarschijnlijk ook niet bekend met het convenant bent. Dat zijn er meer niet. De vraag is: staan jullie open om een convenant te maken om verantwoordelijkheidsafspraken vast te leggen over wie er verantwoordelijk voor de kosten, mag de gemeente bijvoorbeeld zomaar in jullie woningen aanpassingen doen? Ja, het gaat eigenlijk over van alles.

Anoniem: Weet je de kosten voor de leegstand daar zijn al afspraken over gemaakt dus die zijn al vastgelegd.

Tjeu Adank: Oké, ja, ik kan bijvoorbeeld andere gemeentes die merkte dat er gat viel bij de algemeen gebruikelijke voorzieningen. De gemeente vergoed steeds minder dingen die bijvoorbeeld ook in een bouwmarkt te koop zijn.

Anoniem: Mmm.

Tjeu Adank: En zij merkte bijvoorbeeld dat ze huurders hadden die dat toch niet konden betalen en hun woningcorporatie wilde dat eigenlijk ook niet vergoeden en daardoor viel er eigenlijk een gat? En daar zouden ze bijvoorbeeld afspraken over willen maken? Ik weet niet of jullie onderwerpen hebben waar jullie tegen aanlopen, waarvan jullie denken: daar moeten we een keer met de gemeente mee om de tafel?

Anoniem: Ik las in jouw vragenlijst: het oppluspakket dat vind ik zelf wel een hele goeie. Tjeu Adank: Ja?

Anoniem: Ja.

Tjeu Adank: Staan jullie daar dan ook voor open?