• No results found

Nog geen bewijs voor onveiligheid

kosten van de baas

4. Nog geen bewijs voor onveiligheid

Dat wil zeggen dat de tegenstanders uit ‘Hoofdstuk 4: het openbare debat’ de reden van medisch onverantwoord mogelijk hebben gebaseerd op een sociale norm, dat het onverstandig is om op oudere leeftijd moeder te worden. Het is namelijk nu nog niet bewezen dat de procedure gevaren met zich meebrengt. Wel valt er wat voor te zeggen om nog voorzichtig met de procedure te zijn aangezien er nog weinig over onderzocht is.

5.2 Motieven om eicellen te laten invriezen

We kunnen dus nog niet echt zeggen dat de procedure medisch onverantwoord is. Maar willen vrouwen zelf eigenlijk wel hun eicellen laten invriezen om de carrièreladder ongestoord te kunnen beklimmen?

In het onderzoek van Lucy van der Wiel (School of Cultural Analysis, University of

Amsterdam) uit 2014 ‘For Whom the Clock Ticks Reproductive Ageing and Egg Freezing in Dutch and British News Media’ wordt de media geanalyseerd over het onderwerp eicellen invriezen. Van der Wiel kijkt naar de motieven van vrouwen om eicellen in te laten vriezen. Er zijn vrouwen die om medische redenen er voor kiezen om eicellen in te laten vriezen. Die groep is niet relevant voor dit onderzoek dus daar zal verder geen aandacht aan besteed worden. Maar in het onderzoek van Van der Wiel worden ook twee groepen van vrouwen met sociale motivaties beschreven. Deze groepen zijn wel interessant voor dit onderzoek. Het gaat volgens Van der wiel om de ‘single freezers’ en de ‘lifestyle freezers’. In de volgende twee paragrafen zal uitgelegd worden wat het verschil is tussen deze groepen en wat de motivaties van de vrouwen zijn.

5.2.1 De juiste man

De single freezers zijn vrouwen die (nog) niet de prins op het witte paard hebben gevonden. Vrouwen die de vader van hun kinderen nog moeten ontmoeten. Van der Wiel: ‘Women in this scenario are considered as having an active wish for a child, but unable to get pregnant for want of the relationship required for the desired family set-up.’ Voor deze groep vrouwen is het belangrijk om voor ze aan kinderen beginnen het plaatje helemaal compleet te hebben. Er moet dus een vader zijn die geschikt is om het kind op te voeden. Van der Wiel haalt Dr. Lockwood van the Midlands Fertility Services clinic aan die een beschrijving maakt van deze vrouwen: ‘Often they’ve been in a relationship that they assumed was going to lead to marriage and motherhood - possibly for 10 years. Then at 37, 38, the boyfriend says, ‘I don’t think fatherhood is for me.’ Or he meets someone else. (Groskop 2006).

5.2.2 ‘Have it all generation’

Het verschil tussen single freezers en lifestyle freezers is dat single freezers niets kunnen doen aan het niet hebben van de juiste man. De lifestyle freezers nemen niet eens genoegen met Mr. Good enough maar willen Mr. Right om de vader van hun kinderen te worden. Dit zijn de vrouwen die alles willen, de ‘have it all generation’. Naast Mr. Right willen zij een goede carrière en een leuk leven met veel vrijheid. Ze willen geen compromis sluiten tussen carrière en familie. Deze vrouwen laten hun eicellen invriezen zodat ze zeker weten wanneer ze Mr. Right ontmoeten ze nog steeds kinderen kunnen krijgen. (For Whom the Clock Ticks Reproductive Ageing and Egg Freezing in Dutch and British News Media, 2014)

5.2.3 Kennis van de medische wereld

In 2010 deed Dr. Srilatha Gorthi van de Leeds Centre for Reproductive Medicine in Engeland onderzoek naar wat vrouwen vinden van het idee om eicellen in te vriezen als ze

er zelf voor zouden moeten betalen. Gorthi ondervroeg 98 medische studenten (groep A) en 97 onderwijs- en sportstudenten (groep B) van the University of Leeds.

Opvallend was dat groep A veel meer openstond voor het invriezen van eicellen. In groep A zou acht van de tien vrouwen eieren willen laten invriezen. In groep B was dat maar vier van de tien. Wellicht staan medische studenten sowieso meer open voor nieuwe medische technieken. De motivaties om de eicellen in te laten vriezen waren ook anders. Bij groep A was de carrière de belangrijkste reden om eicellen in te vriezen, daarna het ontbreken van financiële stabiliteit, en op de derde plek het ontbreken van een huwelijk of een stabiele relatie. Bij groep B stond het ontbreken van de financiële stabiliteit op de eerste plek, gevolgd door het ontbreken van een stabiele relatie en pas op de derde plek de carrière. Het lijkt dus dat het uitmaakt uit welk vakgebied een vrouw komt. De vrouwen in groep A hebben waarschijnlijk een grotere kans op een serieuze carrière en bij hen staat de reden carrière ook als hoogst op de lijst van motivaties (Sciencedaily, 2012).

5.2.4 Hoogopgeleide vrouwen

In een onderzoek van Dr. Julie Nekkebroeck een senior psycholoog bij het ‘Centre for Reproductive Medicine’ in België werden vijftien vrouwen ondervraagd over het invriezen van eicellen. De vrouwen waren hoogopgeleid en financieel stabiel. Ze waren gemiddeld 38 jaar en allen hadden zich aangemeld om eicellen in te laten vriezen. Voor het onderzoek werden de vrouwen geïnterviewd over hun motieven voor het invriezen. De belangrijkste reden voor de vrouwen (53.3%) was om de druk voor het vinden van de juiste man van de ketel te halen. 26.7% liet eicellen invriezen zodat een (toekomstige) relatie meer tijd heeft om te groeien, zodat niet meteen over het nemen van kinderen hoeft worden gesproken. Voor 33,3% was het om toekomstige onvruchtbaarheid tegen te gaan. Voor deze vijftien hoogopgeleide vrouwen die daadwerkelijk eicellen hebben laten invriezen was dus de carrière niet een reden om te kiezen voor de procedure (Sciencedaily, 2012).

5.2.5 Niet voor een carrière

Uit verschillende onderzoeken blijkt dus dat in de meeste gevallen vrouwen eicellen helemaal niet willen laten invriezen om zo die toppositie te behouden of te bemachtigen. De belangrijkste redenen zijn het hebben van een stabiele relatie met een man waarmee zij kinderen willen krijgen en het hebben van een goede financiële situatie. De vraag is dus of Facebook en Apple met hun regeling - in ieder geval in landen als Nederland en Engeland - niet sowieso de plank misslaan.

5.3 Deelconclusie: eicellen de vriezer in?

Uit het hoofdstuk ‘eicellen de vriezer in?’ kunnen de volgende deelconclusies getrokken worden:

 De procedure geeft geen garantie op zwangerschap. Bij kinderen die verwekt zijn door middel van de procedure zijn nog geen schadelijke effecten ontdekt. Het is

een zware hormonale behandeling. Het is een vrij nieuwe procedure daarom is er nog geen bewijs voor medische onveiligheid.

 Als er geen medische redenen zijn voor het laten invriezen van de eicellen dan gelden voor vrouwen vooral overwegingen als ‘nog geen man hebben’ of ‘een nog betere man willen vinden’ en daar tijd voor willen scheppen. Ook laten vrouwen hun eicellen invriezen als zij nog geen financiële stabiliteit hebben.

 Drempelverlagende factoren om eicellen te laten invriezen zijn het beschikken over medische kennis en een hoog opleidingsniveau.

 Carrièremotieven spelen doorgaans geen rol voor vrouwen om hun eicellen te laten invriezen.