• No results found

Best practices

In document Optimalisatieplan GHZ website (pagina 45-49)

Om te analyseren op welke punten de GHZ website het beste geoptimaliseerd kan worden, wordt er gekeken naar de beste ziekenhuiswebsites.

Om de best practices te analyseren wordt er gebruik gemaakt van 5 basisprincipes uit Internet Scorecard 2.0 om de kwaliteit van de website te testen: vindbaarheid, toegankelijkheid, gebruiksvriendelijkheid, begrijpelijke content en interactie. (Internet Scorecard 2.0, 2009)

TrendITion heeft onderzoek gedaan naar hoe informatief en interactief Nederlandse

ziekenhuiswebsites zijn. Het Groene Hart Ziekenhuis komt hierbij voor in de top 8. Er is naar de andere ziekenhuizen gekeken op welke punten zij het beter of slechter doen wat betreft informatieverschaffing en interactiviteit.

Afbeelding 1: 8 meest informatieve en interactieve ziekenhuiswebsites (Swis, z.j.)

De vijf ziekenhuizen die het beste scoren zijn: Bronovo Ziekenhuis, Erasmus Medisch Centrum, Universitair Medisch Centrum St. Radboud, Onze Lieve Vrouwe Gasthuis en Medisch Centrum Alkmaar. Deze zijn geanalyseerd aan de hand van de vier bovengenoemde basisprincipes die hieronder zijn samengevat in het schema. In plaats van houdbaarheid zijn de websites geanalyseerd op interactie, omdat interactie een belangrijk punt is voor ziekenhuiswebsites en ook is meegenomen in het onderzoek van TrenITion.

Bronovo

• Vindbaarheid: de website is (met de naam van het ziekenhuis) als zoekwoord goed vindbaar via Google en komt als eerste hit naar boven.

• Toegankelijkheid: de website is te gebruiken via elke browser en voor Engelsen beschikbaar, maar kan niet voorgelezen worden of in verschillende letterformaten gelezen worden.

• Gebruiksvriendelijkheid: de website heeft duidelijke CTA’s. De navigatiebalk is niet heel duidelijk: mix van Engels en Nederlands. En de linker navigatiebalk die je te zien krijgt als je doorklikt is erg lang en onduidelijk. Wanneer je doorklikt kom je op erg drukke pagina’s terecht waardoor je eerst goed moet kijken waar je naar op zoek bent.

• Begrijpelijke content: de content is begrijpelijk voor de lezers.

• Daarnaast maakt de website goed gebruik van foto’s met interactie en is er

mogelijkheid tot het maken van een online afspraak en inzage tot het online medisch dossier. Geen gebruik van: profiel specialisten, videoconsults of een online dagboek. Erasmus Medisch Centrum

• Vindbaarheid: de website is (met de naam van het ziekenhuis) als zoekwoord goed te vinden op Google.

• Toegankelijkheid: de website is te gebruiken via elke browser. De website kan voorgelezen worden en in verschillende letterformaten voor slechtzienden. Ook kan de website in het Engels.

• Gebruiksvriendelijkheid: sommige informatie is verborgen in folders en onduidelijke navigatie op homepage. Er zijn lange lappen tekst. De website biedt geen medische databank met aandoeningen/behandelingen.

• Begrijpelijke content: de teksten zijn begrijpelijk voor de gebruiker.

• Daarnaast doet de website aan storytelling d.m.v. een korte film over de kundigheid en ambities. Geen gebruik van: foto’s van specialisten, online videoconsult, online dagboek of publicaties van patiënttevredenheidsmetingen. Wel gebruik van: de mogelijkheid tot het maken van een online afspraak en inzage van het medisch dossier.

Universitair Medisch Centrum St. Radboud

• Vindbaarheid: de website is (met de naam van het ziekenhuis) als zoekwoord goed vindbaar op Google.

• Toegankelijkheid: de website kan voor slechtzienden worden voorgelezen, de lettertypes kunnen worden vergroot en is dus toegankelijk voor mensen met een zicht beperking. Ook kan de website in het Engels worden gelezen en is de site te gebruiken op verschillende browsers.

• Gebruiksvriendelijkheid: de navigatie is duidelijk en de teksten zijn duidelijk en scanbaar door opsommingen en alinea’s. Alleen de nieuwsberichten bovenaan de homepage zijn onduidelijk.

• Begrijpelijke content: de content is goed begrijpelijk, en moeilijke woorden zijn uitgelegd.

• Daarnaast is een erg groot pluspunt dat er op de homepage een patiënt aan het woord is met zijn ervaringsverhaal. Het doel van de website is echter op de

homepage onduidelijk. Geen gebruik van: foto’s of profielen van specialisten, online inschrijven, online dagboek, gegevens wijzigen. Wel gebruik van: online afspraak

maken, online herhaalrecept, online vraag stellen aan specialist, videoconsult, persoonlijke omgeving (inzage medisch dossier) en babycam.

Onze Lieve Vrouwe Gasthuis

• Vindbaarheid: de website komt (met de naam van het ziekenhuis) als zoekwoord als eerste naar boven in Google.

• Toegankelijkheid: de website kan in het Engels maar kan niet in verschillende letterformaten of voor slechtzienden voorgelezen worden. Verder is de website wel te openen op elke browser.

• Gebruiksvriendelijkheid: de website heeft duidelijke cta’s op de website. De teksten zijn goed scanbaar en verdeeld in alinea’s. Ook doet de website aan storytelling d.m.v. verschillende filmpjes zoals ook 1 over het ziekenhuis zelf.

• Begrijpelijke content: in de content worden veel moeilijke woorden gebruikt die niet worden gedefinieerd.

• Geen gebruik van: online forum, inzage medisch dossier, online afspraak, videoconsult of babycam. Wel gebruik van: social media, afspraak via email, elektronische herinnering, online herhaalrecept, vraag aan specialist, persoonlijke omgeving en online dagboek.

Medisch Centrum Alkmaar

• Vindbaarheid: de website is (met de naam van het ziekenhuis) als zoekwoord goed te vinden op Google en komt als eerste zoekresultaat bovenaan.

• Toegankelijkheid: de website kan in verschillende talen (De, En, Ne). Maar is verder niet toegankelijk voor slechtzienden. Wel is de website toegankelijk via elke browser. • Gebruiksvriendelijkheid: de navigatiebalk is goed onderverdeeld in duidelijke koppen. De keurmerken op de homepage zijn goed om te zien wat de kwaliteiten zijn van het ziekenhuis.

• Begrijpelijke content: de content is begrijpelijk en wordt bijvoorbeeld ook verduidelijkt door de verschijnselen bij een ziektebeeld. Ook doet de website aan storytelling d.m.v. voorlichtingsfilmpjes.

• Geen gebruik van: online forum, inzage medisch dossier, online afspraak,

elektronische herinnering, videoconsult of babycam. Wel gebruik van: social media, online herhaalrecept, vraag aan specialist, persoonlijke omgeving, online dagboek. Groene Hart ziekenhuis

• Vindbaarheid: zoals in hoofdstuk 5 ‘Website optimalisatie’ is beschreven, is de website op Google goed te vinden (met de naam van het ziekenhuis en komt het GHZ als eerste zoekresultaat bovenaan).

• Toegankelijkheid: zoals in hoofdstuk 5 ‘Website optimalisatie’ is beschreven, kan de website in verschillende talen, in verschillende lettergrootten, is de website toegankelijk via elke browser en biedt een voorleesfunctie. Alleen de alt-teksten ontbreken nog.

• Gebruiksvriendelijkheid: de navigatiebalk is duidelijk, er wordt gebruik gemaakt van call to action’s, geen keurmerken op de homepage, website heeft een aantal filmpjes, sommige teksten mogen meer tussenkopjes en scanbaar gemaakt en er zijn een aantal ervaringsverhalen.

• Begrijpelijke content: in sommige stukken zitten moeilijke woorden die gedefinieerd mogen worden.

• Geen gebruik van: online forum, geen inzage medisch dossier, online afspraak maken, elektronische herinnering, online herhaalrecept, videoconsult. Wel gebruik van: persoonlijke omgeving, online dagboek, babycam, ervaring melden, social media kanalen en online gegevens wijzigen.

Conclusie Bronovo Ziekenhuis Erasmus Medisch Centrum Universitair Medisch Centrum St. Radboud Onze Lieve Vrouwe Gasthuis Medisch Centrum Alkmaar GHZ Vindbaarheid ++ ++ + ++ ++ ++ Toegankelijkheid + ++ ++ + + ++ Gebruiksvriendelijkheid +/- - + ++ ++ + Begrijpelijke content + + ++ +/- + + Interactie ++ ++ +/- + +/- +

Uit het onderzoek naar de best practices is gebleken dat de best practices gebruikmaken van storytelling d.m.v. voorlichtings- of informatiefilmpjes. Hiermee kun je ook het doel van de pagina of het ziekenhuis vertellen. Voor de toegankelijkheid maken de best practices gebruik van de website in het Engels, verschillende letterformaten en het voorlezen. Hier maakt het GHZ zelf ook gebruik van en hierin is het GHZ zelf dus ook een best practice. Voor de gebruiksvriendelijkheid maken de ziekenhuizen vooral gebruik van scanbare teksten d.m.v. alinea’s, storytelling en duidelijke koppen. Deze punten kunnen dienen als inspiratie voor de GHZ website. Een ander pluspunt bij het MCA waren de keurmerken op de homepage en bij het Radboud UMC het ervaringsverhaal.

Hetgene waar best practices gebruik van maken en het GHZ nog niet, zijn een online forum, inzage in het medisch dossier, de mogelijkheid tot online afspraak maken, een elektronische herinnering, een online herhaalrecept, en een videoconsult. Om inzage te krijgen in Medische gegevens kan het GHZ zich aansluiten bij het Medische Gegevens Patiëntenportaal.

(mijn.medischegegevens.nl, z.j.) Deze best practices kunnen als inspiratie dienen om de website van het GHZ interactiever te maken.

In document Optimalisatieplan GHZ website (pagina 45-49)