• No results found

5. Resultaten en analyse

5.1 Beschrijvende statistieken

In tabel 2 wordt een eerste overzicht gegeven van de data die verkregen is uit het medewerkerstevredenheidsonderzoek van de RVO. In de tabel zijn de belangrijkste variabelen van dit onderzoek terug te vinden. Het betreft de onafhankelijke variabele (red tape), de afhankelijke variabele (zinvolheid) en de modererende variabele (transformationeel leiderschap) welke is onderverdeeld in vier verschillende dimensies. Daarbij worden het aantal waarnemingen, het gemiddelde en de standaarddeviatie per variabele weergegeven. Het minimum en maximum van de variabelen is tevens terug te vinden in de tabel. Dit geeft de grootte weer van de schaal waarop de medewerkers de betreffende vraag uit het medewerkerstevredenheidsonderzoek konden beantwoorden. Daarnaast is de correlatie en de significantie tussen de verschillende variabelen terug te vinden in de tabel.

Uit de correlatiematrix komt naar voren dat red tape positief samenhangt met de zinvolheid van het werk en daarbij ook statistisch significant is. De relatie tussen red tape en de zinvolheid van het werk is echter wel erg zwak, met een correlatie van .052. Daarnaast geeft de correlatiematrix een eerste indicatie over de samenhang tussen de modererende en de

afhankelijke variabele. Uit de tabel komt naar voren dat de modererende variabele (transformationeel leiderschap) significant samenhangt met de afhankelijke variabele (zinvolheid). Daarbij is de relatie tussen transformationeel leiderschap en de zinvolheid van het werk sterker dan die van red tape op de zinvolheid van het werk. Bij de relatie van transformationeel leiderschap op de zinvolheid van het werk is sprake van een correlatie van .159 met een significantie van .00.

In tabel 2 zijn tevens de vier verschillende dimensies van transformationeel leiderschap opgenomen. Deze vier dimensies correleren onderling sterk met elkaar. Zoals besproken is in paragraaf 4.4.3 zijn drie van deze dimensies samengevoegd tot één nieuwe variabele, genaamd transformationeel leiderschap. Hierdoor zijn de correlaties en de significanties van deze onderlinge dimensies en de relatie tot transformationeel leiderschap vrij hoog.

  T abe l 2. B es chr ij ve nde s tat is tie ke n en cor re lat ie s voor al le v ar iabe le n in de anal ys e

5.2 Zinvolheid

Binnen dit onderzoek is de zinvolheid van het werk geoperationaliseerd aan de hand van de volgende vraag uit het medewerkerstevredenheidsonderzoek: Het is mij duidelijk hoe mijn werkzaamheden maatschappelijke impact hebben. In figuur 4 worden de resultaten van deze vraag weergegeven. De gemiddelde score is 3.93 met een standaarddeviatie van 0.948. Hieruit blijkt dat bovengemiddeld gescoord wordt op de zinvolheid die medewerkers ervaren in hun werk.

Figuur 4. Maatschappelijke impact

Een volgende stap binnen dit onderzoek is om op basis van de focusgroepen die zijn gehouden binnen de RVO te kijken wat medewerkers zelf verstaan onder zinvolheid en wat het werk voor hun nu juist zinvol of zinloos maakt. Eén respondent uit de focusgroep vatte zinvolheid als volgt samen:

“Zinvolheid, dat heeft te maken met zingeving en dat heeft te maken met existentie en dan zit je eigenlijk echt op de vraag van waarom zijn we hier op aarde? Wat doe ik hier? Waarvoor ben ik hier? En als je het hebt over wat zinvol is en wat mensen zinvol vinden, is dat het beeld wat ze van zichzelf hebben over waarom zij hier toe zijn of wat zij hier willen doen en dat ze dat op hun werk ook kunnen doen. Dat ze daar een stukje van verwezenlijk kunnen zien. (…………). En op het moment dat je het idee hebt dat je denkt van ja wat doe ik hier? Ja dan is het eigenlijk al mis.”

0   500   1000   1500  

1   2   3   4   5  

Het is mij duidelijk hoe mijn

werkzaamheden maatschappelijke impact hebben

Uit de focusgroepen is naar voren gekomen dat een factor die de zinvolheid van het werk beïnvloedt de mate is waarin de werknemer in staat is om een maatschappelijke impact te leveren. Eén respondent uit de focusgroep zei daar het volgende over:

“Nou de zinvolheid is gewoon de bijdrage aan wat meer dan alleen maar centjes verdienen of alledaagse dingen, (…………). En de zinloosheid is dat we daarin niet altijd zelf aan de bal zijn en soms heel ver van het resultaat af staan.”

Wat in de focusgroepen naar voren is gekomen is dat de zinvolheid van het werk vooral gezien wordt als iets individueels en heel verschillend kan zijn per individu. Hetgeen waar je zinvolheid van je werk uit haalt is iets wat jij zelf als individu belangrijk acht en nastrevenswaardig vindt. Waar jij als individu zin aan ontleent in je werk is vaak verschillend van een ander en dit levert een heel kleurenpallet aan zinvolheid op. Daarbij werd aangegeven dat je binnen de RVO dit hele kleurenpallet terug ziet door de grootte van de organisatie. Een voorbeeld hiervan is zinvolheid van het werk halen uit de menselijke kant van het werk of door mensen bij elkaar te brengen en te verbinden. Toch waren er ook een aantal factoren die de zinvolheid van het werk beïnvloeden die regelmatig naar voren kwamen door meerdere respondenten tijdens de focusgroepen. Wat werd gezien als een belangrijke factor van de zinvolheid van het werk is een bijdrage leveren aan uitdagingen die in de maatschappij liggen. Daarnaast werd het maatschappelijke belang van het werk ook regelmatig aangehaald. Tot slot werd genoemd dat ze het belangrijk vonden dat ze echt iets nuttigs deden met hun werkzaamheden en zichzelf konden inzetten voor de maatschappij.