• No results found

Bent u van mening dat we de jongeren die niet op de Jv komen, toch (weer) kunnen bereiken? Aantal %

In document Doeltreffend Jeugdwerk (pagina 85-88)

Andere alternatieven 9 35% Geen tijd 6 23% Geen vrienden op de Jv 12 46% Geen zin 19 73% Te moeilijk 1 4% Te serieus 7 27%

Niet serieus genoeg 1 4%

Saai 11 42%

Jv past niet bij mij 10 38%

Vanwege een akkefietje 1 4%

Vrienden buiten de kerk/gemeente

11 42%

32. Bent u van mening dat we de jongeren die niet op de Jv komen, toch (weer) kunnen bereiken? Aantal % Ja 7 23% 27% Nee 2 6% 8% Misschien 17 55% 65% Geen selectie 5 16% Totaal 31 100%

33. Wat zou er volgens u aan gedaan kunnen worden om deze jongeren te bereiken en hoe zouden we dit concreet in de praktijk kunnen brengen?

- Wij zijn een keer op bezoek geweest naar de groep, direct na catechisatie en hebben 10 minuten spreektijd gekregen van de ouderling, om de hele groep te vragen wanneer ze wel zouden komen. Eigen inbreng? andere onderwerpen? andere spellen? - communiceren via mail vinden ze geweldig trouwens, of een Jv-website o.i.d.

- Aanpassingen. Wij hebben bijv. de avonden verzet van de vrijdagavond naar de zondagavond. Daardoor komen er meer jongelui.

- Als jongeren niet willen houd het snel op. het kan en mag niet verplicht worden gesteld! - Door laagdrempelig 'veldwerk', vanuit de bewogenheid met deze jongere. Tip: niet beginnen

met 'pastoraat', maar eerst op niveau van jongere zien te komen en een relatie op te bouwen. Ik kom niet vertellen dat ik het beter weet. Ik ben geïnteresseerd in jou. (dat zeg ik niet, maar probeer ik wel uit te stalen)

- Door persoonlijk contact te leggen als leiding met die jongere. Door andere jongeren in te schakelen dat ze meegevraagd worden en zorgen dat er een positieve sfeer van de Jv uitgaat - Elk jaar bellen / spreken we (volgens een lijst) de jongeren die er niet zijn. Met name als ze

- Gezamenlijk gesprek met ouderling van catechisatiegroep en JV leiding ze toch spontaan aanspreken en uitnodigen bij activiteiten. Laten merken dat je hen ziet en mist.

- Het is onmogelijk. wij hebben stratenmakers van 16 en studentes van 19. Die kloof is zo groot, dat ga je niet redden. We hebben ons erg ingespannen voor een groep van een stuk of 12 jongeren met een praktische instelling. Met geweldig effect: ze komen nu al voor het tweede jaar naar JV. Maar....ik had vorige week die studente van 19 aan de lijn...ze voelt zich niet meer thuis. Ik snap haar heel goed; alhoewel het ontzettend jammer is dat ze afhaakt. We hebben haar juist zo hard nodig voor het evenwicht.

- Ik denk dat het heel erg moeilijk is om de jongeren weer naar de Jv te krijgen. Ze vinden dat Jv voor 'de serieuze' is.

- Ik denk zelf de we een enkeling op de Jv kunnen krijgen. Alleen als ze gedwongen worden via de ouders zijn ze meestal druk in de groep. Bij ons hebben we al een grote groep van 40man per avond. We hebben onze handen daar al vol aan. Dus echt activiteiten om deze jongeren te bereiken zijn er niet.

- Individu's aanspreken

- Jv is er met name om jongeren te bereiken met Gods Woord, ook als we als jongere daar helemaal geen zin in hebben. Dit moeten we niet uit het oog verliezen, om ons alleen maar te gaan richten op leuke activiteiten, wij zijn geen scouting groep of iets dergelijks. Dat is even een punt wat ik toch zou willen noemen, naast de volgende punten om jongeren te kunnen bereiken. Sommige jongeren willen niet na een inleiding hierover lang en breed discussiëren - die doen graag iets praktisch. Ik denk dat we daar meer oog voor moeten hebben en op alle JV van jong tot ook "doe" activiteiten moeten organiseren. Altijd voor ieder jaar uitnodigen voor JV en persoonlijk bellen, waarom ze niet meer komen op JV Daarnaast is in gesprek gaan met deze jongeren heel belangrijk, dat kan een leiding van JV zijn, maar ook lid van de kerkenraad, of een gemeentelid

- Lastig. Wij sturen die jongeren 2x per jaar een uitnodiging. Spreken ze aan als we ze tegenkomen. Vragen regelmatig aan jongeren die wel op de Jv zitten om te proberen zo'n jongere mee te nemen. De namen van de jongeren hebben wij doorgegeven aan de ds. die geeft het verder door aan de broeders zodat ze dit ook mee kunnen nemen op huisbezoek. Verder???

- Moeilijk. We hebben een keer een open avond gehouden en toen kwam er wel een groep die normaal niet komt. We hebben ons uiterste best gedaan, ze zeiden ook dat ze het wel aardig vonden, maar toch trokken andere dingen meer.

- Ouders en kerkenraad kunnen bepaalde jongeren kennelijk niet overtuigen. U overschat mij dat ik dit wel zou kunnen?

- Persoonlijk contact, vanuit leidinggevenden maar vooral vanuit de jongeren zelf. dat werkt het beste zo hebben we ook dit jaar op onze +16 gezien! Met resultaat van meer dan 70 jongelui die meegingen op kamp aan het eind van het seizoen.

- Persoonlijk contact. Vrienden, vrienden laten meenemen. Ouders proberen te stimuleren - Persoonlijk vind ik de opkomst hoog. Het lijkt me te idealistisch om 100 procent op de

avonden te krijgen.

- Persoonlijke benadering, misschien kunnen we ze zo niet op de Jv krijgen maar wel in de kerk houden

- Probleem is dat het een grote groep is, waarvan een deel daarbij niet fit. Om in een grote groep een andere groep erbij te nemen kan niet. Dus moeten ze op een andere manier opgevangen worden

- Soms hebben ze een oordeel, zonder zelf ervaren te hebben, alleen van horen zeggen. erg lastig om vooroordelen te doorbreken, weet niet zo iets te noemen om ze toch over de streep te krijgen

- Tijd investeren in hen. Maar bij een deel van de jongeren heeft het ook veel te maken met de sfeer die er in de gemeente heerst. Als we als gemeente incl. de kerkenraad ons zouden

interesseren voor de jeugd zou het al heel anders zijn. Dus niet alleen praten dat het zo slecht is enz, maar juist wat gaan doen.

- Veel communiceren via social media,.... dat spreekt ze aan, daar zijn ze te bereiken. Hyves, twitter ed. (doen we op dit moment ook niet)

- Wij als bestuur hebben dit probleem ook al eens besproken en vervolgens een lijst gevraagd vanuit de kerkenraad van alle jongeren tussen een bepaalde leeftijd die op JV zouden kunnen zitten. De jongeren die daarvan niet komen hebben we opgebeld en ze uitgenodigd voor de JV. Meestal gaven de jongeren aan dat ze niet komen omdat hun band met de gemeente niet sterk is. Vaak gaan ze naar andere gemeenten. Ook het hebben van een vriend(in) houd hun van de JV af. Onze actie heeft weinig vruchten afgeworpen en verdere plannen hiervoor weten we niet te verzinnen. Vaak zijn de jongeren gewoon niet meer zo kerkgaand of gaan ze vaak naar een andere gemeente, of hebben ze een heel eigen leven en andere vrienden via een studentenstad. Het zijn de randkerkelijke jongeren die je sowieso al niet vaak tegenkomt die niet komen. De actieve jongeren komen sowieso naar JV.

34. Ziet u dit als uw taak, als leidinggevende van de Jv?

Aantal %

Ja 5 16% 19%

Ja, maar wel met hulp van ouders/kerkenraad/vrijwilligers 13 42% 50%

Nee, dit is een taak voor de ouders 1 3% 4%

Nee, wij moeten ons richten op wie er wel komt (extra vrijwilligers inzetten)

2 6% 8%

Nee, niet als taak maar wel als betrokkene 5 16% 19%

Geen selectie 5 16%

Totaal 31 100%

35. Wordt er momenteel al actie ondernomen?

Aantal %

Ja 10 32% 38%

Weinig 11 35% 42%

Nee, nog niet, maar we zij er mee bezig

2 6% 8%

Nee 3 10% 12%

Geen selectie 5 16%

Totaal 31 100%

36. Wat zijn de (eventuele) reacties?

- Na bezoek direct na de catechisatie kwamen ze wel een paar keer weer, maar zodra er eentje afhaakt, volgt de rest ook..

- Ze beloven soms eens langs te komen. Komen dan een keertje maar de volgende keren weg. - Er zou meer tijd geïnvesteerd moeten worden in de jongeren. De jongeren ervaren een grote

afstand tussen kerkenraad, ouderen in de gemeente en hen zelf

- Heel wisselend per jongere. Meestal gerelateerd aan aanwezigheid van vrienden

- Het is een steeds terugkerende vraag voor ons als leiding, soms merk je dat de ouders het ook niet stimuleren, dan wordt het een lastig probleem.

- Het vraagt een verandering van denkpatroon... Leg persoonlijk contact, schakel andere jongeren in, zorg dat er iets van de Jv uit gaat.

- Niet vijandig. We worden op straat teruggegroet, als we elkaar tegenkomen. Achter ons contact zit geen vraag om naar de JV te komen of andere verplichting waar die jongere niet op zit te wachten. Achter ons contact zit betrokkenheid, zonder meer.

- Sommigen kwamen alsnog toen anderen met enthousiaste verhalen kwamen. De meesten bereik je niet / zonder succes.

- Vaak afwijzend af en toe een vangst.

- Ze voelen er niet voor, hebben door de weeks al veel activiteiten met kerkelijke jongeren. (school, catechisatie)

- De open avond vonden ze wel aardig, komen een keer, maar haken toch af. - Zie de belangrijkste redenen, waarom ze niet komen of afhaken.

- Samenvattend: Het niet meer actief zijn in deze gemeente, maar in geen gemeente of andere gemeenten. Het hebben van een relatie. Het hebben van een eigen leven en vrienden (in een andere stad).

- Zou ik niet weten. De kerkenraad is hier op het moment mee bezig.

37. Bent u zelf in gesprek geweest met deze jongeren?

In document Doeltreffend Jeugdwerk (pagina 85-88)