• No results found

Het belang van het LOF-traject

In document LOF voor de Leraar 2.0 (pagina 76-80)

Suggestie 5: Onderzoek naar indeling coachingsgroepen

4 DEELONDERZOEK DUURZAME IMPLEMENTATIE

4.4.7 Het belang van het LOF-traject

Het LOF-traject heeft de volgende doelstellingen:

- Bevorderen van de vernieuwing en verbetering van de kwaliteit van het onderwijs door leraren;

- Organiseren van kennisdeling van kleinschalige kwaliteitsverbetering door leraren;

- Versterken van professionalisering leraren; en - Versterken van de beroepsgroep.

In dit deel staan de resultaten van de vragenlijst en de interviews met betrekking tot het belang van de bijdrage van het LOF-traject aan de duurzame implementatie van de LOF-initiatieven.

4.4.7a Kwantitatieve resultaten

In onderstaande tabel worden de resultaten vanuit de vragenlijst gegeven met betrekking tot de verschillende onderdelen van het traject Uitgesplitst in HBO-bachelor (HBO-b), HBO-master (HBO-m) en WO. Uit vorig onderzoek bleek verschil in resultaten tussen respondenten met deze

opleidingsniveaus. Voor algemene percentages zie Bijlage 4.4.

Tabel 4.12 Het belang van het LOF-traject (HBO-B, HBO-M & WO)

Deelname=ja Deelname =nee

N=71 Totaal N=14 HBO B N=25 HBO M N=29 WO

Deelname aan het LOF-traject en de invloed ervan op de duurzame implementatie van het LOF-initiatief

N=71 Totaal N=14 HBO B N=25 HBO M N=29 WO

aanw invloed aanw invloed aanw invloed aanw invloed aanw invloed aanw invloed aanw invloed aanw invloed

ja M SD ja M SD 25 M SD ja M SD nee M SD nee M SD nee M SD nee M SD

69 2,52 1,31 14 2,29 1,44 24 2,83 1,40 28 2,46 1,20 De coaching door uw LOF-coach 2 1,50 0,71 -- -- -- 1 2,00 -- 1 1,00 --

66 2,53 1,06 14 2,71 1,07 24 2,75 1,23 25 2,32 0,80 De intervisie binnen uw LOF-groep 5 1,40 0,89 -- -- -- 1 1,00 -- 4 1,50 1,00

62 2,48 1,21 14 2,86 1,23 23 2,52 1,20 24 2,62 1,01 De verplichte Lerarenlabs 9 2,67 1,12 -- -- -- 2 1,00 -- 5 1,00 --

44 1,41 0,80 12 2,75 1,06 20 2,50 1,28 10 2,70 1,16

Netwerk van gelijkgestemde LOF-collega’s (facebook, website LOF etc.)

27 2,66 1,16 2 2,00 1,41 4 2,20 1,10 19 1,16 0,50

66 2,74 1,14 13 3,00 1,23 23 2,57 1,34 27 2,81 0,92 Lerarenlab samen met de

leidinggevende. 5 1,00 -- 1 1,00 -- 5 1,00 0,00 2 1,00 0,00

Uit Tabel 4.12 is af te lezen dat geen duidelijke verschillen zijn tussen de respondentgroepen uit HBO met bachelor, met master en met WO.

De respondenten laten een hoog percentage deelnemers aan de meeste onderdelen van het LOF-traject zien. In verschillende interviews geven de LOF-leraren aan, dat zij deelname aan deze onderdelen als een verplichting zagen. Een LOF-leraar zag de LOF-bijeenkomsten en de begeleiding door de coach vooral als opdrachten, die niet helpend waren bij het eigen functioneren.

'Ik was heel erg teleurgesteld bij bijeenkomst 1, ik dacht: Is het dit dan? Dat past totaal niet bij mij.

Maar ik had daar geen invloed op en dus deed ik alles wat moest.'(LOF-leraar D).

Uit de antwoorden van de respondenten betreffende de invloed die het LOF-traject had op de (duurzame) implementatie van hun LOF-initiatief, valt daarnaast af te leiden dat deze voor ruim de helft van hen nauwelijks of niet aanwezig was. Minder dan een kwart van alle respondenten heeft de genoemde onderdelen als (zeer) van invloed ervaren.

De coaching door de LOF-coach

Dit onderdeel van het LOF-traject scoort het hoogste aantal deelnemers (97%). Eén respondent, die aangaf geen gebruik te hebben gemaakt van coaching door de LOF-coach, is van mening dat dat niet van invloed is geweest op de implementatie van het LOF-initiatief. De helft van alle LOF-leraren die wel deelnamen aan de coaching, is van mening dat dit onderdeel van het LOF-traject enigszins tot van (zeer) grote invloed is geweest.

De intervisie binnen de LOF-groep

Ruim 90% van de respondenten maakte gebruik van intervisie. Vier respondenten, die geen gebruik maakten van intervisie, ervaarden daarvan geen invloed op de implementatie van hun LOF-initiatief.

Van de LOF-leraren die dit wel deden, gaf een kleine helft een geringe mate van invloed aan op hun implementatieproces, de rest ziet een grotere invloed, van neutraal tot (zeer) groot.

De verplichte Lerarenlabs

De respondenten, die niet deelnamen aan de Lerarenlabs (ruim 10%), zijn allen van mening dat dit geen invloed heeft gehad op de implementatie van hun initiatief. Twee derde deel van de LOF-leraren die wel deelnamen aan de Lerarenlabs, ziet een geringe mate van invloed of scoort neutraal.

Een vijfde deel van de deelnemers is van mening, dat de invloed (zeer) groot is geweest.

Netwerk van gelijkgestemde LOF-collega’s

De antwoorden van de respondenten laten een diffuse score zien wat betreft de mate van invloed die al dan niet deelnemen op de implementatie van de LOF-initiatieven heeft gehad. Slechts twee derde deel van de respondenten geeft deelname aan een netwerk met gelijkgestemden aan. Dit onderdeel van het LOF-traject scoort daarmee het laagst wat betreft deelname. Dat komt overeen met de gedane uitspraken van LOF-leraren in de interviews.

Lerarenlab samen met de leidinggevende

De vijf respondenten die niet deelnamen aan deze Lerarenlabs, stelden dat dit niet van invloed is geweest op de implementatie van hun LOF-initiatief. De LOF-leraren die wel deelnamen (ruim 90%), scoren overwegend neutraal tot geringe mate van invloed, waarbij een kwart van hen ook een (zeer) grote invloed aangeeft.

4.4.7b De interviews

De geïnterviewde LOF-leraren zijn positief over de LOF-gelden vanwege de facilitering om het initiatief in de schoolcontext goed op te kunnen pakken, en ook als boost om na het LOF-traject zelf verder te kunnen gaan.

'Het LOF heeft deze samenwerking mogelijk gemaakt. Zonder het LOF weet ik niet hoe we het hadden moeten oppakken. We waren anders helemaal volgepland' (LOF-leraar B).

In hun uitspraken over het LOF-ondersteuningstraject laten zij een genuanceerder beeld zien.

De coaching door de LOF-coach

Een LOF-leraar benoemt in het interview de gesprekken met de LOF-coach, samen met de leidinggevende, over een procesmatige aanpak van het LOF-initiatief als positief voor de duurzaamheid. Een ander heeft een-op-een heel veel aan de LOF-coach gehad als het gaat om denkprocessen betreffende weerstand van collega’s.

De intervisie binnen de LOF-groep

Enkele LOF-leraren gaven in de interviews aan, dat zij graag inhoudelijke tips hadden gekregen van een groepje praktijkleraren, of een keer een spreker met een goed verhaal, die inspireert. Eén LOF-leraar was al verder in het proces dan de anderen, ze had al wat hobbels genomen, terwijl haar groepje nog vrij aan het begin stond.

'Als LOF-leraar mag je naar een Expeditie-groepje en die bijeenkomsten, maar als je zo’n groot project start als ik, dan ben je dus in één keer van docent semi-leidinggevende, en d’r is niemand, ook niet binnen het LOF, die je gaat leren hoe dat moet en die je inzicht gaat geven in

veranderprocessen.' (LOF-leraar F).

De verplichte Lerarenlabs

De meeste LOF-initiatieven die in de Lerarenlabs besproken worden, hebben een projectmatig of praktisch karakter, met een duidelijk eindpunt. Eén LOF-leraar gelooft daarentegen dat juist een meer flexibele manier van ontwikkelen succesvol(ler) zal zijn.

'Een LOF-aanvraag als project is gedoemd te mislukken, vanwege de eindigheid en het strakke tijdspad, je vergeet de mensen dan.' (LOF-leraar D).

Een andere LOF-leraar leerde door de LOF-labs wel veel mensen kennen en hoorde daardoor bij een bevlogen groep. Hij kon door het LOF buiten zijn eigen omgeving kijken en vond daar medestanders.

Netwerk van gelijkgestemde LOF-collega’s

De indeling van de LOF-expertisegroepen op basis van toegekende LOF-gelden wordt door een groot deel van de geïnterviewden als belemmerend gezien, terwijl bijvoorbeeld een onderverdeling PO/VO of een indeling van leraren, soorten LOF-initiatieven of onderwerpen die elkaar zouden kunnen versterken in een netwerkstructuur juist stimulerend zouden kunnen werken.

'Met gelijkgestemden samenwerken daar krijg je energie van.'(LOF-leraar B).

Doordat de LOF-initiatieven in de groep niet op elkaar aansloten ontstond volgens een LOF-leraar geen gezamenlijke langdurige verbondenheid, er was bijvoorbeeld na afloop van het traject nauwelijks meer app-contact

'Je bent afhankelijk van wie er in je clubje zitten.’ (LOF-leraar D).

Lerarenlab samen met de leidinggevende

De geïnterviewde LOF-leraren zien de Lerarenlabs met hun leidinggevende vooral als mogelijkheid om diens betrokkenheid bij het LOF-initiatief te vergroten. Eén LOF-leraar vond het een beetje bezwaarlijk, dat een leidinggevende, die het al zo druk heeft, zich hier een hele dag voor vrij moest maken.

In document LOF voor de Leraar 2.0 (pagina 76-80)