• No results found

Gesprek Nynke Blijham

Provincie Fryslan, Afdeling milieubeleid Projectleider

15 september 2011

Bent u op de hoogte van duurzame bedrijventerreinen?

Project koers zuid oost Friesland gaat over het maken van verduurzamen van een bedrijfsterrein

Ecostyle, een kunstmest producent die zich op een ecologische wijze bezig houdt met dingen als gazonverbetering en graszaad. Een kleine wereldspeler in Oosterwolde.

Verder is het beleid verduurzamen bedrijven terreinen niet mijn werkterrein. De afdeling ruimtelijke ordening houdt zich daar mee bezig.

Wat zijn volgens u de succes factoren van duurzame initiatieven?

Als je iets wil bereiken valt en staat het met hoe goed mensen elkaar kunnen vinden.

Bij een nieuw bedrijventerrein is het veel makkelijker. Dit omdat je de spelregels van tevoren kan vastleggen. Als partijen het hier niet mee eens zijn doen ze niet mee.

Je moet iemand vinden binnen de branchevereniging. En als de mensen van het bedrijventerrein zich met elkaar verbonden voelen en de noodzaak van verduurzamen onderkennen kunnen er projecten van de grond komen.

Daarnaast is een ouder terrein beter want dan is er meer noodzaak en is het rendabeler om te verduurzamen. Dit is ook het geval als een pand net is overgenomen.

Wat is het beleid van de provincie met betrekking tot ‘duurzaamheid’?

De provincie is nu bezig met het opzetten van de duurzaamheidskringen. Verder zijn er wat betreft energie veel subsidie regelingen.

Ook is de provincie bezig met zorginstellingen. Dit om te kijken of zij ‘samen’ gebouwen kunnen verduurzamen.

Wat is de motivatie en/of reden van duurzame initiatieven?

Veel initiatieven ontstaan omdat regelgeving daar om vraagt, maar er zijn ook initiatieven die ontstaan omdat mensen dat belangrijk vinden, uit intrinsieke motivatie.

Heel veel bedrijven doen dingen omdat het moet. Die hebben voldoende aan regelgeving

Er is wel een toenemende mate interesse in duurzaamheid.

Er zijn een aantal bedrijven zoals Philips en Hartman die het in hun haarvaten hebben zitten. Die blijven vernieuwen. Het blijven nadenken over duurzaamheid is het blijven vernieuwen van je processen. En dat doen ze zowel op de planet als de people kant van duurzaamheid.

Er komt ook heel veel bij de ‘koploper’ bedrijven zelf vandaan. Andere bedrijven zien dat zij een verschil maken en worden hierdoor gemotiveerd.

51

De koplopers doen het zelf wel maar het is lastig om de middenmoot in beweging te krijgen.

Het systeem van het duurzaamheidsnetwerk van grafische ondernemers gaat dit jaar echt los. Als dat een vruchtbaar principe is gaan we dat ook voor bedrijventerreinen doen.

Ook gaan we kijken of we dit voor andere bedrijfsgroepen kunnen gaan opzetten.

Wat betreft de drie P’s; people planet profit. In welke mate focust de provincie op deze drie?

De quick wins zitten in de planet kant. Die zijn meetbaar en leveren geld op. Hier moet je denken aan energie en waterbesparing.

Die zachtere kant van de people dan zou je kunnen denken aan kinderopvang.

Zo n bedrijf als Hartman heeft dat heel mooi in balans. Profit is voor elk bedrijf relevant. Hartman maakt paprika s en (glastuinbouw) en verpakt ze wel met afbreekbaar plastic. Er zijn ook mensen, die aan de rand van de samenleving staan, (geestelijke beperking). Zij hebben deze mensen in dienst en zorgen voor een maatje binnen het bedrijf, zodat die mensen zo goed mogelijk kunnen functioneren binnen Hartman.

En verder heb je het verhaal van eerlijke handel en duurzaam inkopen.

Wat houd de bedrijven tegen?

Dat is moeilijke vraag. Ik denk dat wij gevangen zitten in sociale structuren. Het is een biologisch psychologisch verhaal. Om in leven te blijven heb je de neiging om meer te eten dan je nodig hebt. Die zucht naar meer. Het is een biologisch principe dat je altijd meer wil.

Ook zijn de afschrijvingstermijnen van dingen te lang.

Wat de buurman heeft wil ik ook. Koplopers moeten enthousiastmeren en voorbeelden laten zien dat het werkt. En dan is er nog bewustwording! Negentig procent van het menselijk handelen is automatisme. Dat veranderen is moeilijk, maar niet onmogelijk, heeft bewustwording en tijd nodig.

Ik denk dat de politieke bewustwording, de club van Rome, Brundtland, Al Gore, zij hebben veel in gang gezet. Al Gore, hij heeft het kunnen verbeelden.

Het feit dat het politiek belangrijk is geworden heeft ook zijn effect gehad. Kijk maar naar de groene gas auto’s, dat zijn er steeds meer.

Wie zou ik nog kunnen interviewen?

Ecostyl, met de projectleider van dat project

Anneke Lukkes, projectleider bij de gemeente Ooststelingwerf voor Koers oostzuidoost Fryslân. Zij kan mij linken aan mensen van ecostyle.

Andere provincies of gemeente maar wel duurzame bedrijfsterreinen zijn en googlen

Gemeenten ook. Heerenveen is bezig met een groot duurzaam bedrijventerrein.

Wat jij zoekt is het revitaliseren van bedrijventerreinen. Dat is in Friesland niet of nauwelijks gebeurd.

52

Ik heb altijd geprobeerd om de wereld een beetje beter te maken dan dat ie was. Het saneren van de bodem was best succesvol. Als wij zo doorgaan gaat het mis. Ik wil mijn steentje bijdragen aan een duurzamer wereld.

Ik denk dat de crisis heel goed is voor duurzaamheid. Mensen moeten weer nadenken.

Politieke en financiële markten zijn van grote invloed op duurzaamheid en een duurzame samenleving. Er zijn dus vele andere systemen die beïnvloeden wat wij doen. En deze systemen kunnen dat volledig lam leggen.

Verder heeft ieder mens een ecologische voetafdruk. Hoe minder je te besteden hebt, hoe minder groot je voetafdruk is.

Het feit dat wij gas hebben in Nederland maakt dat wij meer onafhankelijk zijn van olie dan andere landen en achter lopen waar het gaat over duurzaam opgewekte energie.

In Denemarken zijn ze na de oliecrises in 1971 allemaal overgestapt op duurzame bronnen. Denemarken had geen gas en voelde de crisis erg hard binnenkomen en wilde dat niet weer ondervinden.

In US is een enorme olielobby.

Dag van de duurzaamheid is op 11 november 2011.

Op Linked in gebeurd het!! Hier kan je heel goed de discussies over duurzaamheid volgen.

53