• No results found

Aantrekken van nieuwe vrijwilligers

In document Vrijwilligers en resultaat (pagina 47-50)

Hoofdstuk III  Methode van onderzoek

4.6  Aantrekken van nieuwe vrijwilligers

 

In de laatste paragraaf wordt verder ingegaan op het aantrekken van nieuwe vrijwilligers. Welk soort vrijwilliger wordt gezocht binnen de Wereldwinkel, hoe functioneert de huidige vrijwilliger in de maatschappij, op welke wijze wordt de nieuwe vrijwilliger aangetrokken binnen de Wereldwinkel en op welke wijze kan dit in de toekomst gebeuren?

 

4.6.1 Wat zoekt de Wereldwinkel  

“Onze vrijwilligers zijn de kurk waar je op drijft als bedrijf, maar ondertussen zijn ze ook de achilleshiel” zoals Ron van Vliet het formuleert. De Wereldwinkels draaien (bijna) geheel op vrijwilligers en daar komen veel zaken bij kijken zoals reeds is geconstateerd. Als er wordt gezocht naar nieuwe vrijwilligers en er zou keus genoeg zijn, zou de ideale kandidaat een jongere man zijn, die betrokken is bij het gedachtegoed van de Wereldwinkel en dit zou willen steunen door zo veel mogelijk te verkopen in een winkel (opgesteld aan de hand van interview met Ron van Vliet en Lucas Meijs). Daarmee zou de diversiteit zoals aanbevolen door Lucas Meijs worden gerealiseerd en zou het iemand kunnen zijn die verandering teweeg zou kunnen brengen. Het nadeel van de nadruk leggen op het behalen van een hogere omzet zou kunnen zijn dat het bepaalde mensen afstoot. Ron van Vliet vraagt zich af of dat erg is. Er moeten genoeg mensen zijn voor de taken die er zijn, maar de doelstelling van FaiRSupport is, en blijft, het realiseren van omzet. Het op deze wijze werven van nieuwe vrijwilligers zou hoogstwaarschijnlijk bijdragen aan deze doelstelling.

 

4.6.2 De huidige vrijwilliger  

Zowel de partnerwinkels als de getransformeerde winkels geven aan dat de huidige vrijwilliger vluchtig, impulsief, voor korte tijd beschikbaar is, een duidelijke taak wil hebben en flexibel de tijd wil kunnen indelen (interview coördinatoren en Ron van Vliet). Lucas Meijs stelt dat het huidige beeld van de vrijwilliger die minder flexibel is en een duidelijke taak verlangt statistisch niet zo aantoonbaar is als soms wordt beweerd. Mensen zijn wel drukker, doordat ze meer bezigheden hebben. Hierdoor zal je als vrijwilligersorganisatie om moeten kunnen gaan met bijvoorbeeld vrijwilligers die drie maanden op vakantie gaan.Als dat

niet lukt als vrijwilligersorganisatie kun je het wel vergeten (Lucas Meijs). Toch beweert ook FaiRSupport dat de huidige vrijwilliger “shopt”.

 

4.6.3 Benadering  

Of de vrijwilliger nou vluchtig gedrag vertoont of niet, de Wereldwinkels hebben vrijwilligers nodig. Aan de vrijwilligers en coördinatoren met wie is gesproken, is gevraagd op welke wijze zij bij de Wereldwinkel betrokken zijn geraakt. Er is een aantal mogelijke opties. Via het bordje op de toonbank waar wordt gevraagd naar nieuwe vrijwilligers; via de poster op de deur; via de website; via een vacaturebank of via via gevraagd. Daarnaast is er nog een groep die bekend is met het feit dat er vrijwilligers werken binnen de Wereldwinkel, maar er zelf geen tijd voor heeft. Op het moment dat er wel tijd voor is, bijvoorbeeld wanneer iemand met pensioen is gegaan, stapt men er zelf op af. Elke vrijwilliger heeft één antwoord gegeven waarvan het resultaat in figuur 3 is weergegeven. Er is slechts één coördinator die heeft aangegeven dat hij via een werkcoach op de functie was gewezen, de overige antwoorden vielen binnen de omschreven categorieën.

Figuur 3: Manier waarop huidige vrijwilligers betrokken zijn geraakt

Bron: Auteur met behulp van de interviews met vrijwilligers van de Wereldwinkels

In figuur 3 komt duidelijk naar voren dat mensen “via via” benaderen het beste werkt. Dit komt ook overeen met de theorie van Scott (1996) zoals behandeld in hoofdstuk 2. Via de website is niemand betrokken geraakt bij de Wereldwinkel. Er is wel een reeële kans dat er mensen in de organisatie zijn die wel via de website betrokken zijn. Ook is de functie van de website, dat mensen die op zoek zijn naar een betaalde baan en daarbij aan de Wereldwinkel denken, op de website van de betreffende Wereldwinkel terechtkomen en zien dat er wordt gewerkt met vrijwilligers. Daarbij kunnen zij concluderen dat de winkel benaderen voor een betaalde functie zinloos is.

Ook vacaturebanken voor vrijwilligers worden niet genoemd door de vrijwilligers. Lucas Meijs zegt daarover: “Vacaturebanken werken alleen voor grote steden. In de kleinere plaatsen heb je alleen gevallen die in het reguliere leven niet sociaal genoeg betrokken zijn ingesteld en daarom via deze weg op zoek zijn naar vrijwilligerswerk. In de grotere plaatsen kun je nog wel nieuwe mensen ontmoeten.” Ron van Vliet zegt over het aantrekken van nieuwe vrijwilligers: “In de huidige maatschappij wordt vaak gezegd dat vrijwilligers krijgen lastig is, maar als je ziet dat men in Wereldwinkel Gouda alles rigoreus heeft omgegooid waardoor er behoefte is aan nieuwe vrijwilligers en men een advertentie plaatst in de regionale krant en er komen viertien reacties op, dan valt het allemaal nog wel mee.” Daarmee blijkt wel dat je als winkel je moet inspannen om vrijwilligers aan te trekken. Dit werd ook gezegd door een coördinator: “Ze zijn er wel, denk aan stagiaires, re-integratieprojecten en de traditionele stroom, maar je moet je wel laten zien, je moet opvallen”. In Wereldwinkel Drachten wordt gewerkt met een vaste stagebegeleider, dit om aan de vraag van de MBO en HBO scholen te voldoen. Door goede begeleiding wordt de kans verhoogd dat een stagiair enthousiast wordt en eventueel bereid is als vaste vrijwilliger actief te worden. Volgens Lucas Meijs moet elke Wereldwinkel een vaste “speecher” aanstellen. Deze klimt bij wijze van spreken op elke tafel tijdens elke gelegenheid om een kort verhaal over de Wereldwinkel te vertellen. Dit om de naamsbekendheid te verhogen, vrijwilligers aan te trekken, sponsoren te plezieren en om je als winkel neer te zetten (Lucas Meijs). Daarmee kan worden geconcludeerd dat je als Wereldwinkel actief bezig moet zijn met het werven van vrijwilligers.

In document Vrijwilligers en resultaat (pagina 47-50)