• No results found

Aanleiding, vertrekpunt, kaders

In document Verkenning één fysieke toegang (pagina 6-9)

Deel 2: ruimtelijke invulling

4. Aanleiding, vertrekpunt, kaders

In dit hoofdstuk schetsen we de aanleiding van de verkenning. De aanleiding is aangevuld met het vertrekpunt en de kaders die vanuit de uitgevoerde inventarisatie (2018) zijn meegegeven.

Aanleiding en vertrekpunt

In 2018 gaf het college opdracht voor een algemeen onderzoek naar een breed gedragen huisvestings/samenwerkingsconcept voor één integrale, fysieke toegang voor inwoners, organisaties en ondernemers. Voorkeurslocatie Dorpsplein 2, het huidige gemeentehuis. Het college gaf deze opdracht mede op verzoek van de Regiegroep Bestwijzer (vertegenwoordigend strategisch orgaan van het samenwerkingsverband Bestwijzer). Het doel: faciliteren van een optimale en integrale dienstverlening aan de Bestse gemeenschap.

De verkenning is een doorvertaling van de Dienstverleningsvisie ‘Graag en op maat’. Hierbij gaven deelnemers in een vooronderzoek aan met vragen op een fysieke locatie terecht te willen kunnen.

Ook in het Beleidsakkoord 2018-2022 van de gemeente staat de opdracht om met de indeling, gebruik, huisvesting en de infrastructuur van het gemeentehuis en Bestwijzer aan de slag te gaan.

Een gezamenlijke toegang voor het sociaal domein

Bestwijzer heeft een advies- en loketfunctie. Daarnaast fungeert Bestwijzer ook als thuisbasis voor een netwerkorganisatie waarin verschillende maatschappelijke organisaties met elkaar samenwerken. Zij pakken in gezamenlijkheid klantvragen op die vaak meerdere (levens)domeinen overstijgen. Dat geldt ook voor grotere maatschappelijke vraagstukken.

Sinds de transitie in het sociaal domein is ook de gemeente een belangrijke partner in de samenwerking. Maar één complete (fysieke) gezamenlijke toegang voor het sociaal domein ontbreekt. Daarbij komt dat veel inwoners de weg naar organisaties (met name in het sociaal domein) nog niet kennen.

Een gezamenlijke toegang voor het sociaal domein stimuleert de gewenste integrale dienstverlening en samenwerking, een belangrijk doel van de transformatie.

Versterken én verbreden

Zowel college als de Regiegroep Bestwijzer willen daarom de samenwerking tussen gemeente, organisaties van Bestwijzer, maar ook mogelijke toekomstige organisaties verbreden en versterken.

Binnen het samenwerkingsconcept moet ruimte zijn voor alle huidige en eventuele nieuwe publieke dienstverleners. Dienstverleners die, naast de organisaties van Bestwijzer, toegevoegde waarde kunnen leveren binnen de domeinen ‘wonen & leefomgeving, zorg & welzijn en economie

& werk’. Dit mede gelet op de veranderopgave vanuit de Omgevingswet.

naar inhoud

Van binnen naar buiten

Vanuit de transformatiegedachte wordt ook de beweging naar de inwoner toe onverminderd doorgezet. Inwoners, organisaties en ondernemers kunnen met vragen bijvoorbeeld ook terecht bij een buurthuis in de eigen wijk, bij de huisarts, op school of elders. Klantcontacten kunnen bovendien plaatsvinden bij mensen thuis. Naast fysiek contact bestaat er voor inwoners, organisaties en ondernemers uiteraard ook de mogelijkheid om via andere kanalen, bijvoorbeeld telefonisch of digitaal, contact op te nemen.

Als aanloop naar de verkenning is in 2018 gestart met een inventarisatie onder de huidige organisaties van Bestwijzer en de Adviesraad Sociaal Domein (ASD) (zie verder hoofdstuk 5). Op basis van deze inventarisatie is in januari 2019 het startsein gegeven voor de verkenning, waarvan de opbrengst is weergegeven in dit rapport.

Randvoorwaarden

De Regiegroep Bestwijzer, organisaties Bestwijzer en de ASD stelden allen randvoorwaarden aan de verkenning. Hieronder staan de belangrijkste benoemd. Daarbij maken we onderscheid tussen

Randvoorwaarden die betrekking hebben op het proces van de verkenning en

Randvoorwaarden die in de verdere uitwerking van één fysieke toegang geborgd moeten worden.

Proces en aanpak

De verkenning moet gedurende het gehele traject een gezamenlijk proces zijn van gemeente en Bestwijzer (en eventuele nieuwe publieke dienstverleners). Zowel waar het gaat om de inhoud, het programma van eisen, de fysieke inrichting als de vraag hoe de gemeente zich met de partners gaat verhouden (financieel en anderszins).

Verkennen vanuit de inhoud: de dienstverleningsvisie, het samenwerkingsconcept Bestwijzer, de transformatie Sociaal Domein en mogelijk de Omgevingswet vormen vertrekpunt voor de verkenning.

De Regiegroep Bestwijzer kan niet besluiten over zaken die de belangen van de afzonderlijke organisaties raken.

In de aanpak van de verkenning is recht gedaan aan deze randvoorwaarden.

Borgen in de verdere uitwerking

Behoud uitgangspunten en kracht van Bestwijzer: succesfactoren als klantproces/

klantbenadering, samenwerking, cultuur, laagdrempelige toegang, naamsbekendheid en uitstraling moeten worden geborgd en uitgebouwd. Het ‘concept’ Bestwijzer moet door de gemeente 100% ondersteund en gefaciliteerd worden.

Identiteit, profilering en gelijkwaardigheid: het moet voor gebruikers duidelijk zijn dat het gaat om een verzameling van afzonderlijke organisaties met een eigen identiteit. Organisaties die samenwerken in het belang van de inwoners, organisaties en ondernemers van Best. Alle organisaties moeten gelijkwaardig zijn en hun eigenheid kunnen behouden.

Informele en formele wereld met elkaar verbinden: de gebruiker moet er geen last van hebben hoe het aan ‘de achterkant’ geregeld is.

Coördineren samenwerking: de samenwerking tussen organisaties moet worden gecoördineerd.

Huis van de gemeenschap: het moet een huis van de gemeenschap worden. Onder andere door een andere uitstraling, inrichting en cultuur (open, warm, informeel et cetera) maar ook fysieke toegankelijkheid.

naar inhoud

Werk met een groeimodel: zorg voor een aparte en herkenbare ingang voor Bestwijzer. Werk met een groeimodel dat tijd geeft voor gewenning.

Kosten: een eventuele verhuizing naar een andere locatie moet leiden tot substantieel lagere (huur)kosten (ten opzichte van huidige huurkosten) voor de afzonderlijke organisaties.

Deze randvoorwaarden zijn opgenomen in de uitwerking.

Opdracht

Gebaseerd op het voorgaande moet de verkenning antwoord geven op de volgende vragen:

1. Is er draagvlak voor één fysieke toegang?

2. Hoe is het concept Bestwijzer door te ontwikkelen bij één fysieke toegang?

3. Welke nieuwe organisaties kunnen aansluiten bij één fysieke toegang?

4. Hoe versterken we de samenwerking in één fysieke toegang met de domeinen ‘leefomgeving en economie’?

5. Hoe ziet het huisvestings/samenwerkingsconcept inclusief programma van eisen voor één fysieke toegang er uit?

Bovenstaande vragen voor de verkenning zijn op te splitsen in twee onderdelen:

1. Dienstverlening en samenwerking 2. Ruimtelijke invulling

Zie voor de conclusies en aanbevelingen hoofdstuk 11 van dit eindrapport.

naar inhoud

In document Verkenning één fysieke toegang (pagina 6-9)