• No results found

zorgvernieuwingsprojecten voor kwetsbare ouderen

In 2012 werd uiteindelijk groen licht gegeven voor een tweede projectoproep. Het tweede KB, dat reeds lang in voorbereiding was, tot wijziging van het KB van 2/7/2009, werd opnieuw van onder het stof gehaald. Intussen ging de tekst richting zijn finale vorm. In 2013 zal het nieuwe KB gepubliceerd worden en zullen kandidaten hun dossier kunnen indienen. Individuele aanvragen van projecten tot wijziging van de overeenkomst kunnen in 2013 nog steeds ingediend worden.

BelrAI

In de InterMinisteriële Conferentie van 10/12/2012 werd onder de diverse overheden vasrgelegd dat voor de multidisciplinaire inschatting van de zorgbehoeften bij patiënten in de toekomst voluit gekozen wordt voor het verder gebruik en de verdere ontwikkeling van de diverse modules van BelRAI. Voortaan worden ook alle projecten hierrond vanuit het RIZIV gecoördineerd en gefinancierd. In 2013 werd onder andere verder gewerkt op de ontwikkeling van een premodule voor de BelRAI of een BelRAI-screener. De eigenlijke testing ervan laat evenwel op zich wachten.

zorgtrajecten diabetes

In 2013 werd voornamelijk werk gemaakt van de grondige evaluatie van dit zorgtraject. Het leverde onder andere de bevestiging van de rol van de diabeteseducator op. Er dient evenwel dringend werk gemaakt te worden van een billijker vergoeding van de taken uitgevoerd door de diabeteseducator. De educatie moeten wellicht ook vereenvoudigd worden en de mogelijk van groepseducaties komt ter sprake. Tenslotte wordt duidelijk dat de educaties in een vroeger stadium aan de diabetespatiënt moeten kunnen aangeboden worden wil nog een groter gezondheidseffect gehaald kunnen worden.

Algemeen wordt verdergewerkt met het concept van de zorgtrajecten, dat men generieker wenst uit te werken als een aan te bevelen methodiek bij chronische ziekten.

Ook de werling van de Lokale Multidisciplinaire Netwerken werd gunstig geëvalueerd.

In 2014 zal binnen het begeleidingscomité verder concreet gevolg moeten gegeven worden aan de resultaten en aanbevelingen uit deze evaluatie.

Sinds augustus 2012 kan een Bijzondere Beroepsbekwaamheid (BBK) in de diabetologie aangevraagd worden.

De uitbetaling van de hieraan gekoppelde premie is voorzien in het specifiek budget voor 2013 voor diabetologie in de thuiszorg. De aanvraag- en toekenningsmodaliteiten voor deze premie moeten evenwel nog in de Overeenkomstencommissie Verpleegkundigen-Verzekeringsinstellingen uitgewerkt worden. Een ontwerp van KB werd hiervoor voorbereid in 2013. Het is wachten op de publicatie in de komende maanden om dan een eerste uitbetaling van de hieraan verbonden premie mogelijk te maken in 2014.

ICT in de thuisverpleging MyCareNet

Sinds 01/07/2012 is de thuisverpleging verplicht de facturatie op elektronische wijze te verzenden naar de verzekeringsinstellingen via MyCareNet in de derdebetalersregeling. De factuur dient wel nog op papier bewaard te worden.

De invoering van een verplichting tot overdracht langs elektronische weg van medisch-administratieve documenten (kennisgeving van forfaits en toiletten, kennisgeving specifieke technisch verpleegkundige verstrekkingen, kennisgeving van palliatieve zorgen) werd voorzien vanaf 1 juli 2013. Uiteindelijk kon de gehele sector relatief tijdig en correct hieraan voldoen.

Het geheel vraagt om diverse aanpassingen in onze regelgeving teneinde dit juridisch sluiten mogelijk te maken.

Recip-e

In opdracht van het RIZIV ging in 2013 en eerste helft 2014 binnen het pilootproject voor het elektronisch medicatievoorschrift prioriteit naar het actief betrekken van de artsen en apothekers. De uitdaging wordt nu het elektronisch voorschrijven uit te breiden voor de tandartsen, kinesitherapie en verpleegkundige zorg. In de tweede helft van 2014 mag wat dit betreft verder initiatief verwacht worden.

NV KV V ACTIVITEITENVERS LA G 201 3

79

EVD Het Elektronisch Verpleegdossier is ondertussen in volle opmars. Het Beheerscomité e-Health heeft principieel een homologatie van de softwarepakketten in de thuisverpleging op de agenda geplaatst. In 2013 werden de homologatiecriteria zowel met zorgverstrekkers als met de softwareleveranciers grondig besproken en vastgelegd. De eigenlijke eerste evaluatie is voorzien medio 2014 met een mogelijke herkansing in september 2014.

De thuisverpleging sluit hiermee aan bij de prioriteiten die door de verschillende overheden zijn uitgewerkt, in overleg met de vertegenwoordigers van de zorgverstrekkers in het e-gezondheids actieplan 2013-2018.

Sinds eind 2013 zijn de verpleegkundigen ook vertegenwoordigd in het Gebruikerscomité eHealth.

Wijzigingen aan de nomenclatuur art. 8

In december 2013 werden enkele aanpassingen aan het formulier van de evaluatieschaal (KATZ) doorgevoerd met ingang van 1/1/2014. Het betreft het overeenstemmend maken van dit formulier met wat binnen MyCarenet hiervoor voorzien is.

Met het KB dd. 13/01/2014 – BS 5/02/2014 werden een reeks noodzakelijke aanpassingen aan de nomenclatuur geregeld. Zij zullen in werking treden vanaf 1/04/2014.

1. Rubriek 3° van artikel 8 wordt opgesplitst in 2 subrubrieken:

– “3° Verstrekkingen verleend hetzij in de praktijkkamer van de beoefenaar van de verpleegkunde, hetzij in een hersteloord”

– “3°bis Verstrekkingen verleend in een tijdelijke of definitieve gemeenschappelijke woon- of verblijfplaats van mindervaliden”

2. Verpleegassistenten/ziekenhuisassistenten mogen palliatieve patiënten verzorgen wanneer een bezoek tijdens de verzorgingsdag wordt uitgevoerd door een gegradueerde verpleegkundige, een vroedvrouw of een verpleegkundige met brevet.

3. Splitsing van de nomenclatuurcodes inzake de compressietherapie in 2 aparte codes met volgende omschrijving:

– “in het kader van compressietherapie: aanbrengen van bandage(s), compressieverbanden” (codes 424314, 424476, 424616, 427895, 424771)

– “in het kader van compressietherapie: aandoen en/of uittrekken van kousen” (codes 424933, 424955, 424970, 427910, 424992)

4. Invoering van de pseudocode 426576 inzake de voorbereiding van medicatie naar forfaitaire honoraria voor zwaar zorgafhankelijke patiënten; tot hiertoe werd deze code alleen gebruikt bij de forfaitaire honoraria voor palliatieve patiënten.

5. Schrapping van de noodzaak voor een medisch voorschrift om de “wekelijkse voorbereiding van de geneesmiddelen per os” in rubriek I, B van §1, 1°, namelijk de code 424874 te attesteren, wanneer de behandelend geneesheer zijn akkoord heeft gegeven dat een beoefenaar van de verpleegkunde die verstrekking uitvoert door zijn ondertekening van de bijlage 81 ingevuld door de beoefenaar van de verpleegkunde

Continue opleiding

De ministerraad keurde in januari 2013 het ontwerp van koninklijk besluit goed dat verpleegkundigen een vergoeding toekent voor het volgen van een continue opleiding. Deze bedraagt 175 euro per jaar en wordt onder bepaalde voorwaarden toegekend. De maatregel trad in werking op 1 januari 2013 en betreft de opleidingen gevolgd sinds 2011. Ze is een eerste aanzet tot een accrediteringssysteem voor thuisverpleegkundigen in België.

Helaas is de eerder voorziene vergoeding voor de opleiding gevolg in 2010 hiermee komen weg te vallen.

Hiertegen werd formeel bezwaar geuit. Op geen enkele manier werd immers in de begroting 2013 voorzien dat hier een besparing zou uitgevoerd worden. Het leidt er wel toe dat er enkele uitvoeringsproblemen kunnen zijn wanneer niet de passende overgangsbepalingen worden uitgewerkt. Vele thuisverpleegkundigen hebben immers net in 2010 massaal vorming gevolgd over de eigen nomenclatuur en regelgeving. De individuele- en de groepsaavraag voor deze premie continue opleiding werden onderhandeld. En de opleiding gevolgd in 2010 kan ook mee in rekening gebracht worden. De informaticacel van het RIZIV heeft evenwel nog flink extra tijd nodig gehad om de aanvraagapplicatie gebruiksklaar te maken. Momenteel kunnen de eerste premies hiervoor aangevraagd worden. De webapplicatie levert echter enkele technische problemen op waardoor inmiddels uitstel voor de aanvraag werd gegeven tot uiterlijk 18/03/2014.

zorgkundigen in de thuisverpleging

In 2013 stond het formeel verankeren van het inzetten van zorgkundigen in de thuisverpleging hoog op de agenda. Het pilootproject Integratie Zorgkundigen in de thuisverpleging kreeg een voorlopige verlenging

NV KV V ACTIVITEITENVERS LA G 201 3

80

tot 31/12/2013 of tot er een datum gesteld is dat dit formeel gerealiseerd kan worden. Tot dan werkte de Overeenkomstencommissie Verpleegkundigen-Verzekeringsinstellingen aan het uittekenen van de krijtlijnen en het kader waarin de implementatie over de ganse thuisverpleging mogelijk wordt. Er werd vooral bekeken hoe zorgkundigen dan ook legitiem in kleinere praktijken van thuisverpleegkundigen kunnen worden ingezet. Er ging tevens aandacht naar het doelmatiger organiseren van controlebezoeken. Uiteindelijk werd met de publicatie van het KB van 22/11/2013 in het BS van 6/12/2013 deze definitieve verankering gerealiseerd.

Algemene unie van verpleegkundigen van België

Het consolideren van één overkoepelende beroepsvereniging voor thuisverpleegkundigen kwam in 2013 terug ter sprake o.a. i.f.v. de verdere uitbouw van de werking voor het AUVB. Meer bepaald werd bekeken hoe in eerste fase reeds in Vlaanderen een Platform voor thuisverpleegkundigen kon worden opgericht. Evenwel hebben de voorbereidende werkzaamheden voor de telling van de leden voor de vertegenwoordiging van de exclusieve beroepsorganisaties voor zelfstandig thuisverpleegkundigen dit voorlopig weer stilgelegd. We hopen dat na de hersamenstelling van de Overeenkomstencommissie Verpleegkundigen-Verzekeringsinstellingen in mei 2014 de draad terug kan opgenomen worden.

NvKVV heeft voor zijn leden zelfstandige thuisverpleegkundigen wat dat betreft besloten aan te sluiten bij het nieuwe Kartel EVITA. Het betreft een keuze i.f.v. de verdere toekomstgerichte ontwikkeling van het beroep van de ythuisverpleegkundige.

Tevens zat er een blokkade in de statuten van de AUVB. Eind 2012 is hierin een doorbraak gekomen. Vraag is hoe de thuisverpleging binnen AUVB zich voldoende vertegenwoordigd weet. Begin 2013 werd bekeken of dan ook een oplossing kon uitgewerkt worden om de beroepsverenigingen verpleegkunde een ondersteunende financiering van hun werking te geven. Hierin werd ook bepalend op welke wijze de vertegenwoordiging van de thuisverpleegkundigen in de hen aanbelangende organen zou gefinancierd worden. Uiteindelijk zijn deze besprekingen succesvol afgerond. Binnen het AUVB werden nekenel noodzakelijke aanpassingen van de statuten gerealiseerd en alle thuisverpleegkundigen weten zich daar voortaan ook goed vertegenwoordigd.

Eind februari 2013 werd principieel reeds de nieuwe financiering van het AUVB in het verzekeingscomité goedgekeurd. Meteen kon daar verder werk gemaakt worden van de feitenlijke opstart van de vernieuwde werking. Het blijft echter een bezorgdheid om ook de Nederlandstalige Kamer van het AUVB formeel op te starten, met respect voor de jarenlange opgebouwde samenwerking van de beroepsorganisaties in de Vlaamse VerpleegUnie. We moeten bewaken dat de thuisverpleging in deze Nederlandstalige Kamer van AUVB ook de stem van de thuisverpleging gehoord en gerespecteerd wordt.

Budget rIzIv 2014

Zoals voorspeld is het tot stand komen voor een begroting voor het werkjaar 2014 ook in 2013 moeizaal verlopen. Het blijft een continu balanceren en debatteren tussen het verdedigen van de belangen en waardering van de (thuis)verpleegkundigen en het huidig maatschappelijk en economisch kader op macorniveau. Tot lang in de voorbereidende onderhandelingen werd de sector thuisverpleging ook geviseerd voor een eventuele extra inspanning. Dit kon in extremis vermeden worden.

Dit bevestigt voor de sector thuisverpleging: dat per 1/01/2014 een indexverhoging van alle honoraria werd voorzien van 1,39%. Rekening houdend met de meest recente trendberekeningen komen we dan op een globaal budget voor de TV in 2014 van 1.353.090.000 €, dat evenwel met 8.000.000 € verminderd werd wegens te verwachten minuitgaven t.g.v. diverse maatregelen ter voorkoming van fraude en misbruik van de honoraria.

Aldus blijft een budget over voor 2014 van 1.345.090.000 €. De indexmassa voor de sector TV omvat voor 2014 18.550.000 €.

Voor de specifieke kosten DTV is voor 2014 een budget van 26.443.000 € voorzien.

In 2014 ...

Blijven we ijveren en de thuisverpleging vertegenwoordigen in diverse organen. Naast de grote thema’s die hier aan bod gekomen zijn, houden we nog agendapunten warm in de commissies en werkgroepen zoals duidelijkheid rond publiciteit in de thuisverpleging, de nieuwe definiëring van palliatieve zorgen, thuisdialyse, negatieve druk therapie in de wondzorg, ...

hendrik van Gansbeke Lid raad van Bestuur Nvkvv

uw vertegenwoordiger in: Algemene Raad RIZIV, Verzekeringscomité RIZIV, Overeenkomsten commissie Verpleegkundigen – Verzekeringsinstellingen RIZIV, Beheerscomité e-Health, Comité Dienst Geneeskundige Evaluatie en Controle RIZIV, Commissie Controle Begroting en Budget RIZIV

NV KV V ACTIVITEITENVERS LA G 201 3

81