• No results found

83COmmIssIE “rEChTEN vAN dE PATIENT”

Deze Federale commissie is samengesteld uit vertegenwoordigers van vier belangrijke belangengroepen:

ziekenhuizen, patiënten, beroepsbeoefenaars (oa verpleegkundigen) en verzekeringsinstellingen. Begin 2009 werd de Commissie opnieuw samengesteld.

De commissie heeft verschillende taken. Zo staat ze in voor de opvolging en evaluatie van de patiëntenrechten, adviseert ze de minister en verzamelt nationale en internationale gegevens met betrekking tot patiëntenrechtelijke aangelegenheden.

In de schoot van de Federale commissie “Rechten van de patiënt” werd eveneens een ombudsdienst opgericht, namelijk de Federale ombudsdienst “Rechten van de patiënt”. Ze bestaat uit een Nederlandstalige en Franstalige ombudspersoon.

De Federale Commissie formuleerde in 2013 volgende adviezen:

– 2013-02-07 Advies tweede medisch advies in het kader van een hospitalisatieverzekering – 2013-06-21 Advies betreffende de controle- en expertisegeneeskunde

– 2013-06-21 Advies modaliteiten onrechtstreeks inzagerecht in dossier overleden patiënt – 2013-06-21 Advies dentaaltechnicus

PLANNINGsCOmmIsIE mEdIsCh AANBOd

De Planningscommissie Medisch Aanbod van de FOD Volksgezondheid heeft als opdracht de behoeften op het vlak van het medisch aanbod voor de artsen, tandartsen, kinesitherapeuten, verpleegkundigen, vroedvrouwen en logopedisten te onderzoeken. Om die behoeften te bepalen, houdt ze rekening met:

– de evolutie van de behoeften op het vlak van de medische zorg – de kwaliteit van de zorgverstrekking

– de demografische en sociologische evolutie van de betrokken beroepen

De commissie evalueert voortdurend de weerslag die de evolutie van deze behoeften heeft op de toegang tot de studies voor voormelde beroepen.

Zij bezorgt jaarlijks een verslag aan de Minister van Volksgezondheid over het aantal personen dat toegang zal hebben tot een bepaald gezondheidsberoep.

Ook geeft zij de Minister van Volksgezondheid advies op het vlak van de contingentering. Daarvoor gebruikt de planningscommissie een rekenmodel dat toekomstprojecties maakt.

Ze bestaat uit vertegenwoordigers van verschillende categorieën en beroepen van de gezondheidszorg. De commissie telt een plenaire vergadering en verschillende werkgroepen.

De plenaire vergaderingen worden samengesteld op basis van de agenda en de agendapunten. Naast een wetenschappelijke werkgroep zijn er werkgroepen van artsen, kinesitherapeuten, tandartsen en verpleegkundigen.

In de werkgroep voor de verpleegkundigen zitten vanuit het NVKVV de heer Pedro Braekeveld en mevrouw Heidi Vanheusden. In 2013 werd er optimaal samengewerkt met de administratie van de FOD.

Als belangrijkste verwezenlijkingen van deze werkgroep verpleegkunde kunnen worden vernoemd:

– De daadwerkelijke uitbouw van een verpleegkundig kadaster

– Het beoordelen van verschillende factsheets (afbakening en beschrijving analyse-populatie, statuut en sector, arbeidsvolume voltijdse equivalenten, RIZIV-prestaties gepresteerd door zelfstandigen en evoluties workforce verpleegkunde 2004-2009)

– Het ontwikkelen van een basisscenario voor de verpleegkundigen.

NV KV V ACTIVITEITENVERS LA G 201 3

84

4.3. vlaamse

sAmENWErkINGsPLATFOrm 1sTE LIJNsGEzONdhEIdszOrG De stuurgroep van dit platform vergaderde een viertal maal in 2013.

Naast de opvolging van de activiteiten van de verschillende werkgroepen werden ook de voorbereidingen getroffen voor het 2de symposium dd. 7 december 2013. Naast een terugblik op de belangrijkste ontwikkelingen en uitdagingen sedert de 1ste conferentie in 2010 werden volgende thema’s behandeld:

– ICT-ontwikkelingen in de eerste lijn (Vitalink);

– zorg om talent in én met de eerste lijn;

– voorstelling van praktijkondersteunend mesoniveau in Limburg;

– geestelijke gezondheidszorg in de eerste lijn;

– wetenschappelijk onderzoek;

– de stem van de patiënt.

Tot slot werd een panel gehouden omtrent reflecties over de uitdagingen in de toekomst en gerealiseerde initiatieven. Minister J. Vandeurzen sloot de conferentie af met een uiteenzetting over het Vlaams beleid inzake eerstelijnsgezondheidszorg.

NIEuW EIsENkAdEr vOOr vErNIEuWd INsPECTIEmOdEL IN dE vLAAmsE zIEkENhuIzEN zorgtraject: internistische patiënt en de kritieke diensten (spoed, muG en Iz) – vlaamse gemeenschap

Namens de Vlaamse verpleegunie namen deel aan de vergaderingen rond een nieuw project eisenkader Vlaamse Gemeenschap; vanuit de beroepsorganisatie NVKVV werkgroep spoed en IZ:

– Bart rens – spoed en MUG – dirk vandenboer – spoed en MUG – Eddy Lambrecht – intensieve zorg – Ivan Bauwmans – intensieve zorg

In het kader van de nieuwe inspectiemethodiek door de Zorginspectie- Vlaamse Gemeenschap werd in 2013 een nieuw eisenkader opgesteld rond “ het internistische zorgtraject met daarin de kritieke diensten

“ (in navolging van het bestaande zorgtraject rond de chirurgische patiënt). Het vernieuwde inspectiemodel met het daaraan gekoppeld referentiekader voor kwaliteit van zorg worden opgemaakt op basis van de bestaande ziekenhuiswetgeving, op basis van guidelines en op basis van “good practices” (advies). De specifieke inbreng van de diverse beroepsorganisaties is hierin cruciaal om de accenten vanuit het werkveld zelf te beklemtonen en de specifieke eisen met voldoende evidentie te kunnen ondersteunen. In de nabije toekomst zullen de inspectieverslagen van de Vlaamse ziekenhuizen terug te vinden zijn op de website van de zorginspectie (www.zorg-en-gezondheid.be). Het behouden en/of bevorderen van de kwaliteit van zorg en dienstverlening is de essentie van dit vernieuwde inspectiemodel.

De eerste plenaire vergadering, op 06 februari 2013, ging door in de grote vergaderzaal van het Vlaamse Agentschap Zorg en gezondheid te Brussel. Een eerste werkvergadering van het verpleegkundig luik – olv. Dhr. Ludo Meyers VVU – vond plaats op 03 april 2013 in het UZA. Daarna volgden enkele werkvergaderingen per doelgroep om dit nieuwe eisenkader verder te bespreken.

De leden van de beroepsorganisaties intensieve zorg (artsen en verpleegkundigen) kwamen nog eens

NV KV V ACTIVITEITENVERS LA G 201 3

85

samen in Brussel op 02 mei 2013 en op 20 juni 2013 om de voorstellen en adviezen te overlopen samen met de leden van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. De specifieke prioriteiten en accenten vanuit het werkveld “spoedgevallenzorg en intensieve zorg “ werden in detail besproken en getoetst naar haalbaarheid van inspectie toe.

Op 12 december 2013 was er een afsluitende plenaire bijeenkomst rond eisenkaders en het internistische zorgpad (incl. kritieke diensten) in de lokalen van Zorg en Gezondheid – Bussel.

Vanaf 2014 start dit vernieuwd inspectiemodel in de Vlaamse ziekenhuizen met het nieuwe eisenkader.

4.4. Brussel

Brussels Overleg Thuiszorg

Het mandaat van dhr. Glorieux Marc zal in 2014 worden vervangen door Mevr. Mimount El Abboudi, zelfstandig thuisverpleegkundige, lid van de werkgroep thuisverpleegkunde NVKVV.

4.5. Internationaal

PNAE Pedeatric Nursing Association Europe (zie werkgroep Kinderverpleegkundigen) EMA European Midwives Association (zie Unie Vlaamse Vroedvrouwen)

4.6. Andere contacten - samenwerkingen

Naast de genoemde, gestructureerde contacten, dienen volgende personen, organisaties en instellingen vernoemd te worden (niet limitatief) waarmee in 2013 besprekingen werden gevoerd en/of samenwerkingsinitiatieven werden aangegaan of gerealiseerd.

Het betreft o.m.:

– laatstejaarsstudenten verpleegkunde - vroedkunde

– het Kabinet van de Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Mevr. L. Onkelinx – het Kabinet van Vlaams Minister Jo Vandeurzen

– Vlaamse Liga tegen Kanker

– de Administratie van de Federale Overheidsdienst (FOD) van Volksgezondheid en Leefmilieu – de Administratie van het Ministerie van Vlaamse Gemeenschap

– de Administratie van het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming – de Landsbond der Christelijke Mutualiteiten

– het Vlaams Verbond van het Katholiek Hoger Onderwijs en secundair Onderwijs – het Centrum voor Ziekenhuis– en verplegingswetenschappen Leuven

– het Wit-Gele-Kruis: Vlaanderen en provinciale directies – Platform Wetenschap en Praktijk

– Kind en Gezin

– Interbedrijfsgeneeskundige Dienst voor werkgevers (Idewe) – de redacties van kranten en nieuwsbladen

– de Wetenschappelijke Vereniging voor Vlaamse Huisartsen

NV KV V ACTIVITEITENVERS LA G 201 3

86

– Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) – Zorggroep Noorderbreedte Leeuwarden (Friesland) – Standaard Uitgeverij

– Acco

– Elsevier Reed Business – Nederland – Hoge Scholen Verpleegkunde – Vroedkunde – Scholen HBO-Verpleegkunde

– Zorgnet Vlaanderen – Icuro

– Vlaamse Federatie van Verzorgenden en zorgkundigen – Vlaamse Diabetesvereniging

– FVIB-Unizo

– Vlaamse Vereniging Geestelijke Gezondheidszorg – …

NV KV V ACTIVITEITENVERS LA G 201 3

87