• No results found

Het uitgangspunt van de keten-dbc is dat de inhoud voldoet aan de NDF Zorgstandaard. Tabel 2.4 geeft een overzicht de inhoud van de verschillende keten-dbc-contracten weer als ook in hoeverre de diverse zorgactiviteiten deel uit maken van de Zorgstandaard.

Diagnostische fase

‘Diagnose in engere zin’ maakt geen onderdeel uit van het keten-dbc-contract

De NDF Zorgstandaard beschrijft de zorg vanaf het moment van dat de diagnose gesteld is; de activiteiten die nodig zijn om de diagnose diabetes mellitus te stellen vallen dus buiten de keten-dbc. De ‘diagnose in engere zin’ is dan ook in geen enkel keten-dbc-contract opgenomen. De risico-inventarisatie, ook al is dit een onderdeel van de diagnostische fase, is wel opgenomen in alle keten-dbc-contracten.

Behandeling en reguliere controles

Periodieke controles en consultatie specialistische zorg in alle keten-dbc-contracten Alle keten-dbc-contracten omvatten zowel de jaarlijkse uitgebreide controle, de driemaan- delijkse controles als het jaarlijkse oog- en voetonderzoek. Over deze periodieke controles bestaat geen discussie in hoeverre zij onderdeel uitmaken van de Zorgstandaard. Ook de consultatieve functie (van de internist) maakt onderdeel uit van alle keten-dbc-contracten. Wel blijft de huisarts in deze de eindverantwoordelijke.

Laboratoriumonderzoek door alle zorggroepen gecontracteerd met uitzondering van zorggroep 8

Het laboratoriumonderzoek maakt onderdeel uit van de Zorgstandaard. Bij acht zorg- groepen is dit ook in het contract opgenomen. Dit is niet het geval bij zorggroep 8, omdat de betreffende verzekeraar al langlopende contracten met het laboratorium had afgesloten (zie tabel 2.4).

Bij zorggroep 9 staat het laboratoriumonderzoek wel vermeld in het contract maar bij de declaratie van de keten-dbc bleek dat de verzekeraar hiervoor al een langlopend contract had afgesloten met het huisartsenlaboratorium. Om dubbele bekostiging te voorkomen heeft de zorggroep het geld naar de verzekeraar teruggestort.

Begeleiding bij het minderen of stoppen met roken veelal niet gecontracteerd

Bij vijf zorggroepen is de begeleiding bij het stoppen met roken niet opgenomen in het keten-dbc-contract, terwijl deze zorg wel onderdeel uitmaakt van de Zorgstandaard. Dit wil overigens niet zeggen dat de mensen uit deze zorggroepen geen begeleiding bij het stoppen met roken krijgen. Het kan zijn dat deze begeleiding wordt gefinancierd vanuit de bestaande financieringssystematiek (in dit geval het aanvullende pakket).

Beweging onder begeleiding tweemaal gecontracteerd maar geen onderdeel van het integrale keten-dbc-tarief

Ten aanzien van beweegprogramma’s is het onduidelijk welke elementen binnen de NDF Zorgstandaard vallen. Zo is het geven van beweegadviezen wel in de Zorgstandaard Tabel 2.4: Inhoud van de keten-dbc-contracten per zorggroep

Zorggroep Onderdeel

Zorgstandaard 1 2 3 4 5 7 8 9 10

Diagnostische fase

Diagnose in engere zin Nee - - - - -

Risico-inventarisatie Ja + + + + + + + + +

Behandeling en reguliere controles

Jaarcontrole Ja + + + + + + + + + Driemaande- lijkse controle Ja + + + + + + + + + Oogonderzoek Ja + + + + + + + + + Voetonderzoek ja + + + + + + + + + Aanvullend voet- onderzoek Onduidelijk - + + - + - - + - Voetzorg Nee - - + - - - - Laboratorium- onderzoek Ja + + + + + + - + † + Begeleiding bij

stoppen met roken Ja - + - - + - + + -

Advisering bewegen Ja + + + + + + + + +

Bewegen onder

begeleiding Nee - - - + ‡ -

Dieetadvisering Ja + + + + + + + + +/- #

Medicatie Nee - - - -

Psychosociale zorg Nee - - - -

Hulpmiddelen Nee - β - - - - β - Additionele con- sulten huisarts (diabetes gerelateerd) Onduidelijk - +/- +/- +/- - +/- +/- +/- +/- Additionele consulten

huisarts (overige) Nee +/- - - -

Consultatie speci-

alistische zorg Ja + + + + + + + + +

† = Laboratoriumonderzoek additioneel bekostigd (€27,- per patiënt per jaar) via module bovenop de keten-dbc; # = Dieetadvisering alleen gecontracteerd voor nieuwe patiënten (module 1) en voor patiënten die worden ingesteld op insuline (module 3). Voor de overige patiënten aangeboden bij een specifieke verwijzing van de huisarts; ‡ = Beweegprogramma wel genoemd in contract. Geen onderdeel van integraal tarief, maar additioneel bekostigd (€5,- per patiënt per jaar); β = Hulpmiddelen beperken zich tot glucosestrips. Geen onderdeel van integraal tarief, maar additioneel bekostigd (maximaal €4,50 per patiënt per jaar)

opgenomen, maar ‘bewegen onder begeleiding’ niet. Hoewel ‘bewegen onder bege- leiding’ bij zorggroep 9 in de keten-dbc-contracten is opgenomen, wordt hiervoor een apart tarief genoemd (€5,- per patiënt per jaar), waardoor het onduidelijk is of dit wel of niet onder de keten-dbc valt. Hetzelfde geldt voor hulpmiddelen. Deze worden in twee keten-dbc-contracten vermeld en beperken zich tot glucosestrips. Ook hiervoor wordt een additioneel bedrag genoemd (€4,50 per patiënt per jaar) (zie tabel 2.4).

Aanvullend voetonderzoek meerdere malen gecontracteerd

In alle keten-dbc-contracten is het jaarlijks voetonderzoek gecontracteerd. Daarnaast is bij vier zorggroepen ook een aanvullend voetonderzoek opgenomen in het keten- dbc-contract. Het aanvullend voetonderzoek wordt uitgevoerd door de podotherapeut wanneer er afwijkingen worden gevonden tijdens het jaarlijkse voetonderzoek. Ondui- delijk is of dit aanvullend onderzoek onderdeel uit maakt van de Zorgstandaard. Door zorggroep 3 wordt ook nog de voetzorg gecontracteerd (zie tabel 2.4). Voetzorg is geïn- diceerd als bij het aanvullende voetonderzoek complicaties worden geconstateerd. Deze zorg maakt (waarschijnlijk) geen onderdeel uit van de Zorgstandaard.

Medicatie en psychosociale zorg geen onderdeel van Zorgstandaard en ook niet gecontracteerd

Medicatie is in geen enkel keten-dbc-contract opgenomen. Dit geldt ook voor de psycho- sociale zorg. Zowel medicatie als psychosociale zorg maken ook geen onderdeel uit van de NDF Zorgstandaard.

Onduidelijkheid over additionele huisartsconsulten

Er bestaat onduidelijkheid over het contracteren van additionele huisartsconsulten. Met additionele huisartsenconsulten worden de ‘niet-reguliere consulten’ bedoeld die naast de driemaandelijkse controles of jaarcontrole plaatsvinden. Deze consulten kunnen worden onderscheiden in ‘diabetes-gerelateerd’ en ‘niet-diabetes-gerelateerd’. De niet-diabetes- gerelateerde consulten zijn in geen enkel keten-dbc-contract meegenomen. Ten aanzien van ‘additionele diabetes-gerelateerde’ consulten geven twee zorggroepen aan dat deze niet onder het keten-dbc-contract vallen en zij deze apart declareren bij de verzekeraar. Bij de overige zorggroepen is onduidelijk wat wel en wat niet onder diabetes-gerelateerde huisartsconsulten valt. De bestudeerde keten-dbc-contracten geven hierover geen uitsluit- sel. uit de interviews kwam naar voren dat een aantal verzekeraars hier een ruimere interpretatie aan gaf dan de zorggroepen.