• No results found

Hoofdstuk 4 Informatie over de retailers

4.3 Zelfstandige bedrijven

4.3 Zelfstandige bedrijven

4.3.1 Monn

Het familiebedrijf Monn bestaat sinds 1921. In dit jaar opende de familie Monn haar eerste gespecialiseerde herenshirt winkel in Bellinzona. Tachtig jaar later is Monn nog steeds bekend als kwaliteitswinkel van herrenshirts en uitstekende merken. Winkels zijn vervolgens geopend in Lugano, Chiaso, Locarno en sinds vijf jaar geleden ook in Basel. Het imago dat Monn wil uitstralen is goede kwaliteit voor een goede prijs. Het bedrijf wordt op dit moment geleid door Francesco Monn en zijn kinderen Carola, Francesca en Emilio. Monn heeft ongeveer 100 werknemers in dienst die klaarstaan voor persoonlijk advies aan de klant. De bedrijven verschillen onderling qua inrichting en visie niet van elkaar.

Het filiaal van Monn in Basel is gevestigd op de Streitgasse 4. Op dit moment heeft Monn in Basel meer dan acht werknemers op de herenafdeling in dienst. De afdeling herenkleding is groter dan 400m2 en de omzet bedraagt meer dan 2.000.000 Chf. De merken worden gepresenteerd aan de hand van ‘brand islands’ en ‘cross presentation’. De winkel heeft vijf verschillende verdiepingen, waarbij er onderscheid wordt gemaakt tussen heren confectie, heren casual, dames casual, dames confectie en een overige afdeling. Bij Monn is het aanbod aan dames en heren kleding gelijk. De belangrijkste merken die bij Monn worden gevoerd

zijn: Armani (niet in Basel), Dressler, Corneliani, Polo Ralph Lauren, Gant, Burberry (niet in Basel), Canali, Brax, Moncler, Boglioli, Nina Danieli, en het eigen merk Parklane.

4.3.2 Excelsior

Het modebedrijf Excelsior is een familiebedrijf en is al meer dan 35 jaar geleden opgericht. Het bedrijf richt zich uitsluitend op herenkleding. Excelsior heeft twee grote vestigingen in de binnenstad van Zürich en Lausanne. Daarnaast is er nog een kleinere vestiging in een buitenwijk in Lausanne. De twee grote winkels verschillen niet van elkaar qua inrichting en assortiment. Paul Hänni is de bedrijfsleider en inkoper van het filiaal aan de Löwenstrasse 56 in Zürich en heeft aandelen in het bedrijf. Paul Hänni is al meer dan 30 jaar werkzaam voor het bedrijf. Er werken vier fulltime medewerkers in Zürich. De vloeroppervlakte in Zürich is ongeveer 300m2. Over de omzet is echter niets bekend. Er wordt bij Excelsior gewerkt met ‘brand islands’ en ‘cross presentation’. De belangrijkste merken die Excelsior voert zijn: Dressler, Cerruti, Torino, Bogner, Schneiders en Hiltl.

Hoofdstuk 5 Resultaten

In dit hoofdstuk komen de belangrijkste resultaten aan bod. Deze resultaten zijn tot stand gekomen aan de hand van zeven individuele interviews. Daarnaast is er nog een aantal (inleidende) gesprekken met de expert geweest. De interviews zijn gehouden tussen 26 februari en 10 maart 2008. Er zijn zes interviews gehouden met inkopers van verschillende retailers in Zwitserland. Deze inkopers hebben goed weergegeven op welke doelgroep(en) het bedrijf zich richt, welk imago ze willen stralen en welke onderhandelingsbarrières er zijn voor een merk in een nieuwe markt. Daarnaast is er een expert interview gehouden met mevrouw Glättli van ‘van Laack’. Zij heeft de Zwitserse markt goed kunnen weergeven aan de hand van haar kennis en ervaringen. Ook zijn er resultaten vanuit (vak)literatuur en informatie van ‘Fabio Potenza’ opgenomen. Hierdoor ontstaat een completer beeld.

De resultaten worden in dit hoofdstuk aan de hand van de drie verschillende deelvragen gegeven. Deze drie verschillende deelvragen hebben betrekking op de drie verschillende gebieden, zoals in het channel design proces, weergegeven. Allereerst zullen de resultaten met betrekking tot segmentatie worden gegeven. Daarna worden de resultaten, op het gebied van positionering, van de verschillende retailers bekeken. Uit deze resultaten kunnen de verschillen van de retailers bekeken worden, zodat ‘Fabio Potenza’ duidelijk kan zien welke mogelijkheden er op de Zwitserse markt zijn. Als laatste zullen de resultaten, die betrekking hebben op het implementatieproces, worden weergegeven. Deze resultaten maken voor ‘Fabio Potenza’ inzichtelijk welke eisen de verschillende retailers stellen aan een nieuw merk bij de overweging het merk op te nemen. Met andere woorden, welke onderhandelingsbarrières hebben de verschillende retailers voor ‘Fabio Potenza’.

5.1 Expert

De expert die voor dit onderzoek benaderd is en heeft meegeholpen om de Zwitserse markt nog beter in kaart te brengen is Charlotte Glättli. Zij is sinds 2005 Senior Sales Manager Zwitserland voor van Laack. Van Laack is een fabrikant uit Duitsland die als ‘core business’ exclusieve herenshirts produceert. De shirts worden over de hele wereld verkocht. Daarnaast produceert ‘van Laack’ onder andere pullovers, polo’s, dassen en colberts. Van Laack is op het gebied van shirts een van de grote wereldspelers in de modewereld.

Charlotte Glättli is hoofdverantwoordelijk voor de verkoop van ’van Laack’ Zwitserland. Van Laack heeft twee mono-stores in Zürich en Bern. Daarnaast heeeft het bedrijf ook een aantal corners in verschillende steden in Zwitserland. Van Laack heeft als uitgangspunt om vijf mono-stores neer te zetten in de vijf verschillende steden in Zwitserland. Deze steden zijn: Zürich, Basel, Bern, Luzern en Genève. Dit wordt enerzijds gedaan om naamsbekendheid te genereren in het land. Anderzijds wordt dit gedaan omdat deze steden de meeste potentie hebben om een grote winst te behalen.