• No results found

Er is een test-item aan het ontwerp toegevoegd ter introductie van de applicatie en het dient tegelijkertijd als feedback naar de gebruiker toe. Dit is na de eerste twee usability testen toegevoegd aan het ontwerp. De gebruikers hebben behoefte aan extra introductie.

Testpersoon 3

21 jaar oud Vrouw

Observatie

De testpersoon heeft eerder meegewerkt aan een interview en schriftelijke enquête maar heeft niets meegekregen van het concept of ontwerp. Zij geeft aan dat zij moeite heeft met ‘nieuwe’ technologieën, maar na haar gerust te hebben gesteld dat zij niet getest wordt maar juist de applicatie voelt ze zich al meer op haar gemak. Zoals eerder aangegeven is er nu een test-item waar de applicatie mee begint. Dit is het eerste interactie-stuk met de testpersoon. Ze drukt na het lezen op ‘terug’ waardoor ze op de timeline met items komt. Ze begint te scrollen en drukt op het eerste item. Ze begint te lezen maar stopt halverwege omdat zij de serie (nog) niet heeft gezien. Ze drukt op het berichtenvenster binnen het informatie-item, maar deze was niet beschikbaar. Deze actie/handeling herhaalde ze bij het poll-item waar het berichtenvenster wel beschikbaar was. De testpersoon kon de paden via het menu goed volgen. Ook zij (net als voorgaande testpersonen) gebruikte niet het icoontje om snel terug te kunnen naar de timeline, waarop de vraag rust of deze wel duidelijk naar voren komt.

Het veranderen van omgeving was in de vraagstelling niet duidelijk gemaakt, voor haar was het niet voor de hand liggend dat met omgeving de ‘Breaking Bad’ omgeving werd bedoeld. Dus zij vroeg ook naar de definitie van een omgeving binnen de applicatie. Zij vond dit voor de rest wel duidelijk alleen zag ze het nut er niet van in waarom je een oude timeline wil terugzien.

Belangrijkste bevindingen:

-De testpersoon begrijpt de interactie van de timeline. -De applicatie berichtenvenster werkt niet bij alle items. -De testpersoon kan de paden via het menu goed volgen.

-De testpersoon vond de vraagstelling van het veranderen naar een ander omgeving niet duidelijk, dit zorgde voor verwarring.

-De testpersoon ziet het nut er niet van in om oude timelines terug te zien. -De testpersoon vindt de applicatie er goed uitzien.

Onderzoeksopzet

Doelgroep

De doelgroep bestaat uit jongeren die graag televisieseries kijken en onder de categorie

‘serieliefhebbers’ horen. De serieliefhebber kan een aantal televisieseries opnoemen die hij of zij heeft gezien. Zij vinden het leuk om televisieseries te kijken.

Op grond van onderzoek en gesprekken is er naar voren gekomen dat zij vooral via de laptop naar televisieseries kijken via downloads en streamingdiensten, zij kijken vrij weinig naar ‘live’ televisie.

Ik heb het dus niet over jongeren die af en toe langs bijvoorbeeld ‘Comedy Central’ zappen en dan toevallig blijven haken op een televisieserie zoals ‘Scrubs’, maar ik heb het echt over liefhebbers die graag voor elke aflevering willen zitten. (Ook wel meerdere series hebben gezien)

Vooronderzoek

(al uitgevoerd)

Het vooronderzoek is bedoeld om de huidige situatie en omgeving in kaart te brengen.

Deskresearch

Onderzoek naar het aantal mobiele apparaten onder de jongeren.

Onderzoek naar actieve gebruikers en de activiteiten op de mobiele apparaat.

Onderzoek naar bestaande second screen applicaties zowel internationaal als in Nederland. Onderzoek naar televisiekijkers onder jongeren in Nederland.

Onderzoek naar verschuivingen naar on-demand televisie en aanbieders zoals Netflix8. Onderzoek naar applicaties op het gebied van films en series zoals IMDB.

Omdat de huidige onderzoeken in Nederland niet gericht zijn op het gedrag van jongeren tijdens het kijken van televisieseries is er een online enquête uitgevoerd. Om de betrouwbaarheid van de enquête te waarborgen is de toegang tot de enquête alleen mogelijk via een link die individueel naar deelnemers gestuurd word.

Deskresearch: online deskresearch. Online fieldresearch: Online enquête.9

Onderzoek

Het onderzoek begint bij het beantwoorden van de deelvragen door een deskresearch uit te voeren.

Deelvraag 1

Deze deelvraag dient te worden beantwoord via deskresearch. Wat is een second screen applicatie? Wat maakt een applicatie een second screen applicatie? Wat zijn de verschillen? Dit dient te worden beantwoord via deskresearch en als beschikbaar ook via literatuuronderzoek.

Deskresearch: online deskresearch en literatuuronderzoek.

Deelvraag 2

Onderzoek naar ontwikkelingen zowel in concept, ontwerp als in techniek en markt. Kortom, de huidige ontwikkelingen op het gebied van second screens in kaart brengen. Om deze deelvragen te kunnen beantwoorden moet er deskresearch worden gedaan naar de ontwikkelingen op de markt van second screen applicaties. Daarnaast moeten andere aanbieders en concurrenten ook in kaart gebracht worden. Het gaat om second screen applicaties die voor televisieseries wat aanbieden. De applicaties worden vergeleken op techniek, functionaliteit en land.

Techniek is een belangrijke factor om een applicatie te vergelijken met een ander, een applicatie zoals ‘Tv-tag’ maakt geen gebruik van audio watermarking, dit betekent dat de gebruiker zelf de televisieserie moet invoeren terwijl een andere applicatie automatisch de televisieserie herkent. Daarnaast worden de apps op functionaliteiten vergeleken, wat biedt de concurrentie aan? En daarnaast is het belangrijk dat de beschikbaarheid van een app bekend is, namelijk veel second screens zijn alleen verkrijgbaar in de Amerikaanse appstore en is gemaakt voor de Amerikaanse televisie. Daarnaast zien we ook dat bepaalde second screen apps via de website beschikbaar zijn, maar alleen ‘live’ te gebruiken op Amerikaanse zendtijd.

Deskresearch: online deskresearch, concurrentieanalyse en marktanalyse.

Deelvraag 3

Het onderzoek is betrouwbaarder als we de markt analyseren. Via welke kanalen, diensten en of apparaten kijkt de doelgroep naar televisieseries? Kijkt de doelgroep vaak alleen of samen op de bank of gebeurt dit ergens anders? Welke diensten worden er aangeboden? Is on-demand daadwerkelijk ‘mainstream’ etc.

Daarnaast moet ik de doelgroep benaderen, want deskresearch zal alleen op het gebied van marktontwikkelingen antwoorden kunnen geven. Maar de omgeving in kaart brengen kan het best via fieldresearch worden gedaan door middel van interviews en enquêtes af te nemen. De omgeving is van invloed op het gedrag en doen van een persoon. Als de doelgroep vooral Netflix gebruikt om televisieseries te kijken betekent dat de doelgroep wellicht op een ander apparaat (geen televisie) kijkt en of geen vaste tijdstippen heeft wanneer hij of zij een aflevering kijkt.

Deskresearch: online deskresearch

Fieldresearch: enquête, schriftelijke enquête met daaropvolgend een gesprek.

Deelvraag 4

Een analyse van televisieseries en andere applicaties kan gedeeltelijk een antwoord geven op de vraag. (Aangezien de sociale factor binnen een applicatie uit deskresearch als belangrijk is gebleken)

Verder wordt er aan de doelgroep gevraagd wat zij interessant vinden aan een televisieserie, deze onderdelen kunnen wellicht worden vertaald naar functionaliteiten in de applicatie. Vragen zoals wat zoekt de doelgroep op over een televisieserie? Wat bespreken zij op dit moment over een serie zowel online als offline?

Deskresearch: online deskresearch.

Doelgroeponderzoek (onderzoeksopzet)

Online enquête

De online enquête werd aan het eind van het vooronderzoek uitgevoerd. Het onderzoek naar het gedrag van jongeren tijdens het televisiekijken is niet bekend en of onderzocht in Nederland. Dit is voor het onderzoek belangrijk omdat er vanuit bepaalde feiten wordt uitgegaan.

Online fieldresearch: Online enquête. (zie enquête)