• No results found

Prototype v3

klikbaar, visueel volledig uitgewerkt

Zoals bij de vorige versies nog wel werd gedaan wordt er nu niet meer gevraagd naar de wensen en of suggesties van de doelgroep. Het ontwerp wordt als product behandeld. Dit betekent dat er nu echt alleen naar de usability van de applicatie wordt gekeken. En dat de doelgroep het als een ‘echte’ second screen applicatie mag beschouwen die op dat moment wordt getest.

Om te kijken of de applicatie nu echt als een professioneel CMD product kan worden beschouwd zijn de volgende punten opgesteld:

-Kan de gebruiker effectief de doelen bereiken binnen de applicatie?

Hier kan onder worden verstaan dat het pad naar een bepaalde doel in een keer is belopen, de applicatie naar behoren werkt en de doel uiteindelijk is behaald.

Terwijl de gebruiker zijn doel bereikt kan de volgende vraag worden gesteld, namelijk

-Is de applicatie efficiënt? Heeft de gebruiker zijn of haar doel snel kunnen bereiken zonder dat de paden binnen de applicatie wellicht omslachtig zijn, zijn de aantal klikken binnen de applicatie beperkt gehouden?

-Is de applicatie aantrekkelijk en fijn om te gebruiken? Hier gaat het niet alleen om de interactie en usability maar ook om het visuele ontwerp. Is het professioneel? Spreken de kleuren aan?

-werkt de applicatie probleemloos? Zijn er nog fouten in de pagina’s? Dit is belangrijk omdat een mobiele applicatie vaak maar weinig kans maakt bij de doelgroep als het vanaf het begin niet goed werkt.

-is de applicatie makkelijk om te bedienen? Leert de gebruiker snel zijn flow binnen de applicatie? Zijn de paden makkelijk en goed te onthouden voor verdere gebruik tijdens het kijken van een televisieserie.

Dit zijn verreweg de belangrijkste punten waar de applicatie op wordt getest, om dit zo efficiënt mogelijk te testen worden er opdrachten opgesteld, aan de hand van de opdrachten kan er worden geobserveerd.

Scenario

Je bent net terug met de trein van je studie en hebt thuis al wat kunnen eten, je gaat naar je kamer en hebt wel even zin om te ontspannen. Precies! It’s showtime.

Je hebt de nieuwste episode van ‘Game of Thrones’ al op je laptop. Nadat je jezelf comfortabel hebt gemaakt, start je de episode van ‘GoT’.

Maar je vergeet nog iets je kan de nieuwe second screen applicatie gebruiken tijdens het kijken van de episode, zo mis je niets en haal je alles uit de episode.

Opdrachten

1) start de applicatie en volg de instructies 2) bekijk de timeline en vertel wat je ziet

3) ga naar de informatiepagina van Game of Thrones en ga dan weer terug naar de timeline 4) bekijk de actieve timeline en klik een item aan

5) bekijk het item en reageer, als je wil bekijk dan ook even de reacties, en ga dan terug naar de timeline

6) klik een ander item en reageer en ga vervolgens naar de acteurs en personages pagina, bekijk de pagina van de eerste acteur/personage en ga dan weer terug naar de homepagina

7) ga naar ‘mijn items’ en bekijk de quote-items die je hebt verzameld, ga dan weer terug naar de timeline en bekijk een ander item

8) ga naar je televisieseries en verander naar een ander televisieserie-omgeving, maar druk dan ‘NEE’ en ga terug naar de timeline

Testpersoon 1

19 jaar oud Man

Observatie

De testpersoon heeft de applicatie nooit eerder gezien en weet niets over een second screen applicatie. Wanneer hij de applicatie opent is zijn opmerking dan ook: ‘Het lijkt op een normale applicatie’. De testpersoon had in gedachte dat een second screen wellicht een geheel ander soort applicatie is en dan ook in de visuele uiting. Wanneer hij de timeline heeft bereikt is er te zien dat hij even aan het nadenken is, voor hem is het duidelijk dat er kan gescrold worden, dat is namelijk het eerste wat hij doet. Hij snapt dat er op de items gedrukt kan worden maar hoe het precies werkt weet hij niet uit te leggen. Maar dat is misschien ook teveel gevraagd. Zodra hij een item opent, snapt hij precies wat hij kan verwachten namelijk, hij is een grote fan van Game of Thrones en wist zelf niets over wat er in het item werd beschreven. ‘Als de applicatie dit soort informatie kan geven tijdens het kijken dan is dat natuurlijk wel nuttig, vooral details wil ik niet missen’. De testpersoon is een grote fan van GoT en daarom is hij ook gekozen, maar over een applicatie tijdens het kijken van een serie was hij uiterst negatief. Dat maakt een test interessant. De paden binnen de applicatie weet hij goed te belopen, maar het veranderen van omgeving mag van hem nog wel explicieter naar voren komen ondanks dat hij het wel heeft kunnen vinden. Ook vraagt hij zich af of nu alle informatie op Breaking Bad is afgestemd. Tijdens de observatie is er wel te zien dat de applicatie nog niet alle paden 100% gedekt heeft, zo linkte een paar pagina’s nog steeds niet goed en was het over het algemeen langzaam. De testpersoon had begrepen dat het om een prototype gaat, maar dit haalt hem enigszins wel uit de ‘flow’ van makkelijk doorklikken binnen de applicatie.