• No results found

De schriftelijke enquête had de volgende doelen:

-Onderzoeken en bevestigen dat de smartphone daadwerkelijk het mobiele apparaat is waarvoor het ontworpen moet worden.

-Onderzoeken en bevestigen of de doelgroep wel of niet bekend is met second screen applicaties, zo ja welke?

-Onderzoeken welke televisieseries worden gekeken en waarom zij deze volgen

-Onderzoeken wat zij over een televisieserie opzoeken en welke activiteiten zij verrichten op het gebied van televisieseries.

-Onderzoeken of er interesse is in een second screen applicatie en welk format hun interesseert.

De schriftelijke enquêtes zijn door 8 deelnemers uit de doelgroep ingevuld. Uit de enquêtes is er op te maken dat 6 van de 8 meer dan een televisieserie volgen op dit moment. Daarnaast is er op te maken dat vooral het verhaallijn en de karakters de reden zijn waarom een bepaalde televisieserie wordt gevolgd. De basisinformatie van een televisieserie is vooral wat de deelnemers aangeven te hebben opgezocht, met verder uiteenlopende antwoorden van informatie die zij opzoeken. 2 van de 8 deelnemers heeft aangegeven helemaal niet geïnteresseerd te zijn in een second screen applicatie. 2 deelnemers weten niet wat zij van de applicatie kunnen verwachten en geven aan overtuigd te willen worden met een goed idee. En 4 deelnemers geven aan wel geïnteresseerd te zijn in een second screen applicatie. Daarnaast geeft 7 van de 8 aan liever een second screen applicatie te zien voor alle televisieseries. Voornaamste reden is dat men niet elke keer opnieuw wil downloaden, daarnaast worden de woorden: handiger, simpel en overzichtelijker gebruikt.

o plaatjes / memes / video’s / fanmateriaal maken (televisieserie gerelateerd) (1) o reviews / beoordelingen schrijven en raten over televisieserie

o Anders: ...

Welke activiteiten verricht jij op dit moment op je mobiele apparaat (tablet, smartphone) tijdens het kijken van een televisieserie?

...

Welke gedeelte zou jij belangrijk vinden in een second screen applicatie voor een televisieserie? (Moge meerdere opties zijn)

o Informatieve gedeelte (6) o Sociale gedeelte (3) o Amuserende gedeelte (5)

o Anders: ...

Wat zie jij graag?

o per televisieserie een second screen applicatie (1) o één second screen applicatie voor alle televisieseries (6)

Waarom heb je voor bovenstaande antwoord gekozen? ...

Wat zie jij verder graag in een second screen applicatie voor je favoriete televisieserie? ...

Zou jij een second screen app gebruiken voor je favoriete televisieserie als er één op de Nederlandse markt zou verschijnen?

o Ja, lijkt me handig en leuk! (1) o Ja, ik ben wel geïnteresseerd. (3)

o Nou, mij moet je nog overtuigen met een goed idee! (1) o Geen idee, ik weet niet zo goed wat ik moet verwachten. (1) o Nee, ik zie de meerwaarde er niet van in.

o Nee, lijkt me niet handig en ook niet leuk! (2) o ...

Gesprekken

Daarnaast heb ik met 5 deelnemers aan de schriftelijke enquête een gesprek gehad. Allemaal geven aan IMDB te gebruiken, de redenen hiervoor zijn omdat IMDB alles bevat wat er over een serie te vinden is. Daarnaast zijn er nog wat interessante bevindingen uit de gesprekken voortgekomen:

-het opzoeken van informatie rondom het verhaal of karakter van een televisieserie kan als irritant worden ervaren omdat de meeste resultaten van blogs zijn die uitgebreid over de zaken in de televisieserie praten

-het opzoeken van antwoorden over een vraag zoals dezelfde vraag vinden bij een website zoals ‘Yahoo answers’ kan als frustrerend worden ervaren omdat er antwoorden in de lijsten zitten die ‘spoilers’ bevatten

-sociale gedeelte is niet meteen interessant omdat de deelnemers aangeven dat het te afleidend kan werken en of spoilers kan bevatten

-sociale gedeelte lijkt wel interessant omdat er dan sprake is van community-vorming rondom een televisieserie, ook het reageren op elkaar over zaken in de serie kan als amuserend worden ervaren

-het uitvoeren van Game of Thrones wordt door het merendeel als een goede keuze gezien.

Interviews

Na het houden van een deskresearch is er gekozen om over te gaan op interviews om de interesses en behoeftes onder de doelgroep te registreren betreffende televisieseries.

Naam: Leeftijd: Occupatie:

Favoriete televisieserie:

1.

Welke televisieseries heb jij gezien?

Welke televisieseries volg jij op dit moment?

Welke soort televisieserie spreekt jou het meest aan? Denk aan sitcoms, serial drama series, soapseries, crime etc

Kijk jij een televisieserie alleen of samen met iemand?

Wanneer kijk jij alleen en wanneer samen? Verschillen de televisieseries per situatie?

Waar kijk jij televisieseries?

Wanneer kies jij ervoor om het daar te kijken? Verschillen de series per omgeving?

Via welk apparaat kijk jij televisieseries?

En via welke diensten/kanalen?

Zijn het streamingdiensten? On-demand kanalen? Gewoon op de televisie?

2.

Waarom kijk jij televisieseries?

Wat trekt jou aan om een bepaalde televisieserie te kijken?

Wat vind jij aantrekkelijk in een televisieserie?

3.

Gebruik jij tijdens het kijken van een televisieserie een ander apparaat zoals een smartphone, tablet of laptop?

Wat voor activiteiten doe je vooral op het apparaat tijdens het kijken van een televisieserie? Zijn het televisieserie gerelateerde activiteiten?

4.

Hoe kom jij over een televisieserie te weten? Gebruik jij bepaalde applicaties/websites ervoor?

5.

Wat wil jij graag weten over een televisieserie?

Voor zowel voordat je met een serie begint, tijdens en na

Wat zoek jij op over een televisieserie?

6.

Welke mobiele apparaten bezit jij?

Hoeveel applicaties gebruik je ongeveer op je …(smartphone, tablet, laptop) ? Kan aangeven als veel/weinig/soms

Welke applicaties gebruik jij het vaakst? Waarom?

Gebruik jij applicaties/websites op het gebied van films en series?

Ben jij bekend met second screen applicaties?

Een second screen applicatie biedt op een tweede scherm, zoals je smartphone en tablet content, interactie en functionaliteiten aan die gerelateerd zijn met wat je op je eerste scherm dus je televisie of laptop aan het kijken bent.

Om een voorbeeld te geven: De applicatie kan je informatie geven over de televisieserie dat je aan het kijken bent, dus welke acteurs spelen erin? Wat voor muziek speelt zich af in de scene? Of je zou mee kunnen doen aan een poll dat over een bepaalde gebeurtenis gaat in een scene.

Zou jij een second screen applicatie gebruiken voor een bepaalde televisieserie? En waarom?

Deelnemer 1

20 jaar, Man, Student Veiligheidskunde te Deventer

De deelnemer kijkt vooral naar serial-drama televisieseries zoals, Breaking Bad en Game of Thrones en geeft aan met House of Cards te beginnen. Daarnaast is hij ook liefhebber van Amerikaanse animatie-sitcoms voor volwassenen zoals Family Guy, Futurama en Simpsons. Een interessant gegeven uit de interview is dat de deelnemer de serial-drama televisieseries alleen op zijn laptop in de slaapkamer kijkt, en de Amerikaanse animatie-sitcoms in de huiskamer met meerdere mensen. Hij geeft aan dat het volgen van een serial-drama intensiever is dan bij een komedie. De deelnemer geeft dan ook aan ‘komedieseries hoef je niet echt te volgen met verhaallijn, ze zijn elke aflevering anders’.

Ook geeft hij aan dat hij het downloaden via de laptop fijner vindt omdat hij dan televisieseries kan kijken wanneer hij dat wilt. Verder doet de deelnemer graag aan binch-watching, hij geeft aan een televisieserie te beginnen wanneer het seizoen bijna klaar is ‘dan kun je veel achter elkaar kijken’ vertelt hij. Verder gebruikt hij vooral IMDB en Youtube op het gebied van televisieseries, en luistert hij naar de adviezen van andere televisieseriekijkers als het gaat om het kiezen van een nieuwe televisieserie. De deelnemer heeft wel van een second screen applicatie gehoord, maar heeft er zelf nooit een gebruikt.

Deelnemer 2

21 jaar, Vrouw, Medewerker Juridische dienstverlening

De deelnemer kijkt veel soaps op televisie, maar als het gaat om de ‘kwalitatieve’ televisieseries zoals zij dit zelf aangeeft download zij ze op de laptop of kijkt ze via dvd-boxen. Zij kijkt vooral series zoals GTST op dagelijkse basis. Daarnaast houd zij van crime-series zoals ‘The Mentalist’, ‘CSI-series’ en ‘Law and Order’. Door de ‘hype’ rondom de serie Game of Thrones is zij nieuwsgierig geworden en geeft aan de serie te willen volgen.

De deelnemer geeft aan liever televisieseries te kijken wanneer haar dat uitkomt, omdat zij geen vaste werktijden kent en ook vaak pas laat in de avond kan kijken. Zij geeft aan ‘ik download televisieseries en soms kijk ik ze via dvd en televisie’. Op het gebied van het verkrijgen van

informatie kijkt ze vooral een samenvatting van de televisieserie en vaak kent ze de series al omdat zij afleveringen op televisie heeft gevolgd. Zij kijkt gedownloade televisieseries vaak met meerdere afleveringen achter elkaar. Daarnaast vind ze het fijn om te weten welke acteurs erin spelen, zodat zij er meer over kan opzoeken. Ze ‘liked’ dan de pagina van een acteur of actrice.

Zij is bekend met IMDB en zoekt extra informatie op via Youtube en Google, vooral Youtube omdat zij graag filmpjes over de acteur of actrice wil zien.

De deelnemer is niet bekend met de second screen en weet ook niet wat zij ervan kan verwachten.