• No results found

Wie zijn directe en internationale concurrenten van Girlscene? Concurrentieanalyse

In document Girlscene Online video (pagina 56-62)

Bijlage  I   Plan van Aanpak en goedkeuringsmail

4. Wie zijn directe en internationale concurrenten van Girlscene? Concurrentieanalyse

- Wie zijn directe concurrenten?

- Wat is het onderwerp van de video?

- In welke categorie valt de video (how to, vlog, etcetera)? - In welke setting filmen zij?

- Hoe lang duurt een video?

Internationaal

- Wie zijn internationale concurrenten?

>uitwerken per internationale concurrent

- Wat is het onderwerp van de video?

- In welke categorie valt de video (how to, vlog, etcetera)? - In welke setting filmen zij?

- Hoe lang duurt een video?

Deskresearch Fieldresearch Internationale component

Panelgesprek (kwalitatief) Enquête (kwantitatief) Deelvraag 1 X Deelvraag 2 X Deelvraag 3 X X X Deelvraag 4 X X

Verantwoording methode van onderzoek

Hierbij eerst een visueel overzicht van mijn onderzoeksmethodes:

In dit onderzoek maak ik gebruik van zowel deskresearch als fieldresearch. Voor deskresearch zie 2.1., voor fieldresearch zie 2.2 tot en met 2.4.

2.1 Deskresearch

Adviesrapport  +  voorbeeld  video   4.  Panelgesprekken  

De  derde  onderzoeksmethode  is  panelgesprek   Doel:  meningen,  opva•ngen  en  sugges‚es  verzamelen  over  de  voorbeeld  video  

3.  Enquête  

De  tweede  onderzoeksmethode  is  enquête   Doel:  inzicht  brengen  in  de  wensen  en  behoeƒen  van  de  doelgroep  

2.  Interviews  

De  eerste  onderzoeksmethode  is  interviews  met  experts     Doel:  advies  vragen  

1.  Deskresearch  

 

Zoals in het visuele overzicht hierboven staat, begint mijn onderzoek met deskresearch. Ik gebruik voornamelijk het internet als bron om informatie en cijfers over Girlscene en de doelgroep te verzamelen. Informatie over online video vond ik door de zoekterm ‘online video gebruik’ in te voeren op Google. Hierbij kwam een onderzoek uit 2011 naar voren op de website van het Interactive Advertising Bureau, wat een onafhankelijk orgaan en kennisplatform is.

Voor het hoofdstuk Online video gebruik het boek Video op Internet van Schuurman (2006) voor zijn definitie van online video. Daarnaast staan in dit boek tips wat betreft het filmen van video’s, wat verder voor het onderzoek zelf niet relevant is maar wel interessant is voor de uitwerking van de voorbeeld video. In Videomarketing in 60 minuten van auteur Trip (2013) worden de

verschillende subgenres van video uitgelegd.

Een andere bron is het Communicatie Handboek (z.j.) van Wil Michels. Volgens Michels geven video’s een merk lading. De auteur concludeert op pagina 58 dat onder andere een herkenbare naam en logo vaste onderdelen zijn van de presentatie en huisstijl.

Voorbeelden van onderwerpen waar ik mij op ga richten zijn:

- Wat is online video?

- Welke subgenres van video zijn er?

- Wat is de tone of voice van Girlscene?

- Welke Girlscene artikelen uit 2013 zijn het best gelezen?

- Wie zijn directe concurrenten?

- Wie zijn internationale concurrenten?

Voordelen deskresearch:

De voordelen van deskresearch zijn dat het niets kost om aan deze informatie te komen en daarnaast is het een snelle manier om informatie te verschaffen over Girlscene, de doelgroep en online video gebruik. (Verhoeven, 2010)

Nadelen deskresearch:

Een nadeel van deskresearch is dat gegevens en statistieken over Girlscene niet meer up-to-date kunnen zijn. Een ander nadeel is dat niet alle informatie specifiek gericht is op online video en dit onderzoek. (Verhoeven, 2010)

2.2 Interviews

De eerste stap wat fieldresearch betreft is het interview. Het worden twee halfgestructureerde interviews met een topiclijst ter oriëntatie voor de enquête (zie 2.3.). Als onderzoeker gebruik ik een topiclijst en speel ik tegelijkertijd in op de geïnterviewde.

Ik wil twee experts spreken die ik noem bij de probleemsituatie, namelijk beautybloggers en – vloggers Vera Lucker van veracamilla.nl en Mascha Feoktistova van beautygloss.nl. Zij hebben een vergelijkbare doelgroep, waardoor ik hen advies kan vragen over hun visie op de leefstijl van de doelgroep en de wensen van de doelgroep als het gaat om video’s. Zij adviseren mij tevens over de enquête die ik uitzet. Hiermee bedoel ik de best practices en wat ik kan vragen aan de doelgroep. In de enquête wil ik namelijk onder andere video’s van Vera en Mascha gebruiken, omdat zij video’s maken die passen bij de pijlers mode en beauty van Girlscene.

Vera en Mascha zijn op het gebied van beauty, en in zekere zin mode, als concurrenten van Girlscene te beschouwen, maar ze zijn niet compleet met Girlscene te vergelijken. Het is geen

concurrentie zoals Vogue en Elle of Artis en Burgers Zoo. Mascha en Vera hebben persoonlijke blogs terwijl Girlscene een website is waar meer afstand tussen de redactie en lezer is. De beautybloggers focussen zich voornamelijk op inhoudelijke artikelen en product reviews, terwijl dat bij Girlscene slechts een klein onderdeel van de website is. Ik vraag tijdens het interview enkel naar onderbouwde adviezen en bijvoorbeeld niet naar hun video strategie en marketing tips. Zowel Mascha als Vera zijn een goede connectie van de opdrachtgever, waardoor de kans op hun medewerking groter is.

Ik vertel zowel Vera als Mascha dat ik dit onderzoek doe in opdracht van Girlscene.

Voorbeelden van topics: - Inhoud - Vormgeving - Doelgroep - Enquête - Best practices Voordelen interview:

Het voordeel van een interview is dat het overal kan plaatsvinden. Vera kan ik uitnodigen op het kantoor van Girlscene of een plek naar keuze in haar woonplaats Amsterdam, terwijl ik voor Mascha naar haar woonplaats in Den Haag kan afreizen. Ik weet bijvoorbeeld dat Mascha alleen op dinsdag of donderdag tijd vrijmaakt voor afspraken, dus op één van deze dagen kan ik haar spreken. Een ander groot voordeel is dat je tijdens deze één-op-één gesprek dieper op bepaalde zaken in kunt gaan. (Verhoeven, 2010)

Nadelen interview:

Een nadeel van interviews is dat subjectiviteit niet te vermijden is. Verder kost het gedetailleerd uitwerken van een interview veel tijd waarmee rekening gehouden moet worden in de planning. (Verhoeven, 2010)

2.3 Internetenquête

Door de enquête uit te zetten onderzoek ik wat de wensen en behoeften van de lezeressen zijn wat video’s betreft. Hierdoor stemmen de video’s perfect af op wat de lezeressen willen zien en is het voor mij mogelijk om zelf een voorbeeld video te maken die aansluit bij Girlscene en de lezeressen.

Voor meer informatie over de onderzoekmethodes enquête gebruik ik studieboeken. Als ik boeken zoek die ik niet in mijn bezit heb, wil ik allereerst weten welke boeken er zijn. Ik typ bij books.google.nl termen zoals ‘kwantitatief onderzoek’ en ‘enquête’ in om relevante boeken tegen te komen. Op die manier is het eenvoudig om boeken in te zien en informatie over onderzoek te verkrijgen.

Bij de onderzoeksmethode enquête gaat het om het hoofdstuk Doelgroep. Voorbeelden van onderwerpen zijn:

- Hoe lang moet een video duren?

- Hoe vaak wil de doelgroep een video zien?

- Wat voor content wil de doelgroep zien in de video’s?

 

producten betreft?

Respondenten

De respondenten worden ondervraagd via een online enquête (Thesistools). Doordat Girlscene veel bezoekers heeft is het eenvoudig om via de website zelf respondenten te verzamelen door een artikel te plaatsen, zo blijkt uit het verleden. Ik verwacht binnen enkele dagen voldoende respons op de enquête te krijgen, omdat er onder de respondenten een goodiebag verloot wordt.

In 2010 zijn er in Nederland 997.000 meisjes tussen de 15-24 jaar. (CBS, z.j.) Bij een

foutenmarge van 5% en betrouwbaarheidsniveau van 95% moeten 384 Girlscene lezeressen de enquête invullen. (Checkmarket, z.j.) De foutenmarge van 5% zorgt ervoor dat er geen kosten aan de enquête verbonden zijn, omdat het respondenten aantal onder de 500 blijft wat betekent dat het gratis is om de enquête af te nemen. (Thesistools, z.j.) De deadline en planning laten het toe om de resultaten van de 384 respondenten te verwerken in tegenstelling tot foutenmarges van 4% of lager.

Voordelen enquête:

Eén van de voordelen van deze onderzoekmethode is dat je veel gegevens verzameld van een omvangrijke populatie. De vragen worden gestandaardiseerd waardoor het eenvoudig is om het met elkaar te vergelijken. (Saunders, Lewis, & Thornhill, 2004) Bovendien zijn er geen kosten aan verbonden, omdat de resultaten van 384 respondenten voldoende is.

Nadelen enquête:

Een nadeel van deze onderzoeksmethode is dat er (veel) tijd zit in het ontwerpen en testen van de vragenlijst. Verder zal het tijd in beslag nemen om de resultaten van de 384 respondenten te analyseren. (Saunders, Lewis, & Thornhill, 2004) Bovendien is er geen begeleiding mogelijk tijdens het invullen van de enquête. (Verhoeven, 2010)

2.4 Panelgesprek

Tijdens de panelgesprekken of groepsinterviews verzamel ik feedback en suggesties van lezeressen over de zelfgeproduceerde voorbeeld video. Deze video laat ik zien naast enkele andere (vergelijkbare) video’s, zoals video’s van Mascha Feoktistova en Vera Lucker. Naar aanleiding van deze uitkomsten en feedback is het mogelijk om de Girlscene video te optimaliseren. In een minigroep van vier tot acht personen is er in relatief korte tijd (één tot ongeveer twee uur per groep) veel informatie te verkrijgen. Onder andere de positieve en minder positieve onderdelen en punten van de video’s komen naar voren. (Reijnders, 2010) Het is een extra verdieping op informatie die eerder verzameld is bij de enquête. Ik houd twee

panelgesprekken met verschillende Girlscene lezeressen waarbij ik dezelfde vragen stel en dezelfde video’s toon. Op deze manier verzamel ik extra informatie over de video’s plus hun feedback. Daarnaast heb ik dan de kans om antwoorden van verschillende groepen en personen met elkaar te vergelijken. De respondenten kunnen zich aanmelden via de enquête of de oproep op Girlscene zelf.

Informatie over panelgesprekken haal ik uit boeken zoals Basisboek Interne Communicatie van Reijnders (2010). Wederom zoek ik via books.google.nl om informatie in te winnen. Ik gebruik de zoekwoorden ‘panelgesprek’, ‘groepsinterview’ en ‘groepsdiscussie’ om verschillende boeken en paragrafen over de onderzoeksmethoden te vinden.

De deelnemers krijgen een goedgevulde goodiebag mee naar huis als dank voor hun tijd en medewerking. Dit is tevens een reden om mee te doen aan het panelgesprek, aangezien de lezeressen naar het kantoor van Girlscene in het centrum van Amsterdam moeten komen. Het reizen kost geld en in ruil voor die kosten krijgen ze een tas met fijne producten mee naar huis.

Voorbeelden van topics: - Inhoud - Vormgeving - Achtergrondmuziek - Onderwerpen video’s - Geluid - Voice-over Voordelen panelgesprekken:

Een voordeel van een panelgesprek is dat je meerdere meningen hoort die je tot nieuwe inzichten kunnen brengen. In een korte tijd vergaar je veel informatie van verschillende personen met verschillende wensen en behoeftes wat betreft video’s (kijken). In twee uur kun je dieper ingaan op de zelfgemaakte video en vergelijkbare video’s, omdat je te maken hebt met een kleine groep van vier tot maximaal acht personen. Zowel de positieve als negatieve kanten komen aan bod. (Reijnders, 2010)

Nadelen panelgesprekken:

Een nadeel van een panelgesprek is dat er kans bestaat op vertekening en beïnvloeding van de antwoorden. Iemand kan terughoudend reageren door de aanwezigheid van een bepaalde persoon, zoals de hoofdredacteur of baas. Daarnaast kan het voorkomen dat er één of meerdere personen de boventoon voeren, waardoor anderen minder hun mening en visie delen.

(Korswagen, 1992)

Advies / eindproduct

Het eindproduct bestaat uit een adviesrapport met daarin een format en voorbeeld video voor Girlscene. In het adviesrapport staat aan welke vereisten video’s volgens de lezeressen moeten voldoen om hen te voorzien in hun wensen en behoeften. De opdrachtgever wordt geadviseerd wat voor video’s (inhoud en vormgeving) passen bij Girlscene en de lezeressen.

 

Concept hoofdstukindeling Voorwoord

Managementsamenvatting (Nederlands en Engels) Inhoudsopgave 1. Inleiding 1.1 Aanleiding 1.2 Doelstelling 1.3 Probleemstelling 2. Methoden en Technieken 2.1 Deskresearch 2.2 Fieldresearch interviews 2.2 Fieldresearch enquête 2.3 Fieldresearch panelgesprekken

In document Girlscene Online video (pagina 56-62)