• No results found

Hoofdstuk 6: “M-Profiel” systeem

7.9 Wi-Fi

“Wi-Fi staat voor Wireless Fidelity en is een certificatielabel ('logo') voor draadloze datanetwerkproducten, die werken volgens de internationale standaard IEEE 802.11 (draadloos Ethernet). Producten die volgens deze standaard werken maken gebruik van radiofrequenties in de 2,4 GHz- en/of 5,0 GHz-band die onder voorwaarden zonder licentie gebruikt mogen worden. De eisen voor dit logo worden vastgelegd door de Wi-Fi Alliance.

Een product komt in aanmerking voor het Wi-Fi-logo als door een onafhankelijk certificatiebureau is aangetoond dat aan bepaalde functionaliteits-, performance- en interoperabiliteitseisen is voldaan. Voornamelijk het laatste is van belang voor de consument, omdat dit garandeert dat producten met het Wi-Fi-logo samenwerken met producten van andere fabrikanten.” (Bron: Wikipedia)

De Wi-Fi technologie is ontworpen voor het vervangen van bestaande bedradingsnetwerken (Ethernet).

7.9.1 Techniek

Er zijn verschillende typen Wi-Fi:

− IEEE 802.11b werkt in de 2,4 GHz-band en de bandbreedte is 11 Mbps. − IEEE 802.11a werkt in de 5 GHz-band en de bandbreedte kan oplopen tot 54

Mbps.

− IEEE 802.11g is de opvolger van 802.11b en werkt in de 2,4 GHz-band, de bandbreedte is 54 Mbps. De producten die gebruikmaken van 802.11g zijn achterwaarts compatibel met 802.11b en kunnen dus met beide standaarden overweg.

− IEEE 802.11n werkt in de 2,4 en de 5 GHz-band. De 802.11n standaard is nog niet af.

7.9.2 Protocol

Het Wi-Fi protocol is gebaseerd op ‘Listen Before Talk’, dit houdt in dat gebruikers (Wi-Fi apparaten) op het radiokanaal continu luisteren of er een station met zenden begint. Het begin van ieder pakket bevat informatie over de tijdsduur van de uitzending. Alle stations die een pakket waarnemen registreren het kanaal als bezet en wachten gedurende deze tijd met uitzending. Zodra het kanaal vrij is wachten alle Wi-Fi apparaten nog een willekeurige tijd om te voorkomen dat iedereen tegelijk begint uit te zenden.

De Wi-Fi technologie is gebaseerd op een gedefinieerde Standaard 802.11. Deze Standaard heeft een aantal normen. In tabel 10 ziet u deze normen met bijhorende transmissiesnelheden en gebruikte frequenties.

Norm Snelheid Frequentie 802.11 2Mb 2.4GHz 802.11a 54Mb 5Ghz 802.11b 11Mb 2.4GHz 802.11g 54Mb 2.4GHz

Tabel 10: 802.11x Normen overzicht

De afstand voor succesvolle communicatie tussen twee Wi-Fi apparaten hangt af van de omgeving. Het signaal verliest zijn sterkte en stabiliteit naarmate er meer obstakels zoals muren, bomen, etc. in de weg van dit signaal staan. Een typische

afstand tussen twee apparaten is ~60 meter, maar het is theoretisch mogelijk om 100 meter te bereiken.

Doordat deze technologie is gebaseerd op de IEEE 802 standaard hebben alle Wi-Fi apparaten een eigen MAC-adres. Indeling van dit MAC-adres is gestandaardiseerd als IEEE MAC-48.

Net als bij andere technologieën van 802 standaard wordt het MAC-adres van een apparaat door dit apparaat gebroadcast in het netwerk zo dat iedereen dit MAC- adres kan onderscheppen en uitlezen.

7.9.3 Markt- gebruikersacceptatie en kosten

In zeer korte tijd is het gebruik van zogenaamde Wireless netwerken op basis van Wi-Fi zeer gegroeid. Wi-Fi wint zijn populariteit als vervanger van bedradingsnetwerken op de consumentenmarkt evenals in het bedrijfsleven. Het Wi- Fi netwerk heeft een sterke beveiliging: WEP, WPA, WPA2 etc. encryptie. Er zijn talloze aantallen fabrikanten van Wi-Fi hardware. Deze technologie wordt ook in een aantal mobiele apparaten gepresenteerd zoals PDA.

De productieprijzen zijn niet hoog en de consument heeft de mogelijkheid om voor ongeveer €20 een Wi-Fi apparaat aan te schaffen. Ondanks het feit dat de Wi-Fi apparaten goedkoop zijn worden ze door hun energiegebruik in mobiele apparaten zoals mobiele telefoons in mindere mate toegepast, met uitzondering van de PDAs. De technologie is met open armen door de consument ontvangen. Het opzetten en instellen van een Wi-Fi verbinding is simpel en daardoor gebruiksvriendelijk. In het bedrijfsleven is deze technologie niet minder populair dan bij de consument. Het wordt voornamelijk in het MKB segment gebruikt.

7.9.4 Veiligheid

Een draadloos netwerk is door zijn open structuur veel kwetsbaarder voor inbraken dan een normaal "bedraad" netwerk. Het WiFi ontwerp biedt een aantal beveiligings- mogelijkheden voor de encryptie van de verstuurde data en autorisatie van een verbinding:

WEP

(Wired Equivalent Privacy). Is een door de IEEE 802.11 gespecificeerde methode om berichten die via een draadloze verbinding (Wi-Fi) worden verstuurd te versleutelen en maakt gebruik van de RC4-encryptie van RSA Security. De versleuteling vindt plaats tussen de twee NICs; de versleuteling geldt dus alleen voor zover de data "in de lucht hangen". Nadat de data ontvangen zijn, worden ze niet meer encrypted. WPA

(Wi-Fi Protected Access). WPA-encryptie is de opvolger van WEP. WPA staat voor WiFi Protect Access. Ook WPA encrypt de pakketten. WPA maakt gebruik van TKIP (Temporal Key Integrity Protocol) of AES (Advanced Encryption Standard) en heeft alle zwakke punten van WEP verbeterd.

WPA2

Deze nieuwe technologie is gebaseerd op IEEE 802.11i, een uitbreiding van de 802.11-standaard die eind juli is geratificeerd. WPA2 is terugwaarts compatibel met de eerste versie. Daardoor kunnen bedrijven die al WPA-producten gebruiken volgens de alliantie in hun eigen tempo migreren naar het hogere beveiligingsniveau.

MAC-adres filtering.

Elke netwerkkaart heeft zijn eigen unieke MAC-adres. Dit is een 12-cijferig hexadecimaal getal. Voor het beveiligen van een draadloos netwerk is het in theorie

mogelijk een database te maken van alle MAC-adressen die toegestaan zijn op het netwerk. Hierdoor zouden alleen de devices binnen de netwerkomgeving op het netwerk kunnen wiens MAC-adres in het lijst met valide adressen voor komt. Het voordeel van deze techniek is dat het buitenstaanders enigszins tegen houdt. Het grote nadeel van deze techniek is dat het niet moeilijk is om een mac-adres te faken. De verstuurde pakketten kunnen worden opgevangen door buitenstaanders en hier zijn de mac-adressen gewoon uit te lezen. Op het moment dat dat mac- adres van het netwerk gaat, bijvoorbeeld wordt uitgezet, dan kan de aanvaller met datzelfde mac-adres het netwerk op.

7.9.5 Deelconclusie Wi-Fi

Wi-Fi is een bekende technologie en wordt breed toegepast. Het is ontworpen als een vervanger voor de bestaande bedradingsnetwerken en biedt legio beveiligings- mogelijkheden. De ervaring van meerdere implementaties leert dat het als een veilige technologie beschouwd kan worden.

Deze technologie is gebaseerd op de IEEE 802 standaard. Ieder Wi-Fi apparaat heeft een uniek MAC-adres waarmee hij herkend kan worden, wat net als bij Bluetooth apparaten, in een gegeven situatie als een identificator gebruikt kan worden.

Net als bij de andere onderzochte technologieën, is het mogelijk om een positie van een cliënt in de ruimte te bepalen. De datatransmissiesnelheid van 1 tot 102 MBps maakt het gebruik van WiFi in de LBS’s met intensive datacommunicatie aantrekkelijk. Wi-Fi is makkelijk in gebruik en onderhoud. Deze technologie wordt door zijn hoog energiegebruik niet breed toegepast in de mobiele apparaten zoals mobiele telefoons.