• No results found

Huidige situatie Technologieën en hun toepassingsgebieden

Hoofdstuk 6: “M-Profiel” systeem

7.10 Huidige situatie Technologieën en hun toepassingsgebieden

In dit hoofdstuk wordt gekeken naar de huidige stand van zaken in het gebruik van Bluetooth, RFID/NFC en Wi-Fi technologieën. Hoe en waar worden deze technologieën toegepast en wat voor toepassingen heeft men in gedachten voor deze technieken?

Bluetooth en Wi-Fi zijn netwerktechnologieën en hebben veel gemeen, ze worden ook ongeveer op dezelfde manieren gebruikt – broad- en narrowcasting9. Meest bekende voorbeelden zijn de informatie en advertentieboodschappen. Hierbij worden naar alle ontvangers in de bereikzone een reclameboodschap gestuurd. Het wordt gebruikt bij evenementen waarbij de agenda of informatie van/over dit evenement wordt verstuurd. Musea-informatie zoals openingstijden, lezingen, informatie over de kunstwerken, informatie over ander musea en museaprogramma’s.

In de horeca voor het verspreiden van menu, aanbiedingen, games, wijnlijsten, andere filialen. Het wordt door de hulpdiensten gebruikt om waarschuwings- boodschappen te verspreiden. Tegenwoordig wordt deze techniek gebruikt samen met andere technieken b.v.:

Musea mobiele gids

KPN heeft een gids samengesteld die bezoekers van de Amsterdamse museumnacht informatie over deelnemende musea biedt op hun mobiele telefoon, zoals verkoop- punten, openingstijden en activiteiten.

Ook wordt die nacht bij dertig kunstwerken ter plekke aanvullende informatie geboden. Zodra de bezoeker in de buurt van een van deze objecten komt, wordt de informatie automatisch naar het mobieltje gezonden via Bluetooth. Deze kunst- werken zijn te vinden in het Amsterdam Historisch Museum, Joods Historisch Museum en NEMO. (ZDNet 26-10-2006)

Marketeye

Het winkelend publiek in de Arnhemse binnenstad ziet in de etalage van het Score filiaal in de Ketelstraat twee posters hangen met daarop de uiting ‘win nu een complete outfit van Score’. Op de poster staat verder uitgelegd dat om kans te maken op de prijs je de Bluetooth of Infrarood functie moet inschakelen en vervolgens de telefoon moet richten op de etalage. Een apparaat in de etalage, de zogenaamde Marketeye, herkent de mobiele telefoon (type, telefoonnummer) en verstuurt de ‘aanvraag’ naar een server die vervolgens een sms-bericht verstuurt met daarin de prijsvraag. De deelnemer kan vervolgens het antwoord terug sms’en. De telefoonnummers en gegevens over de mobiele telefoon worden bewaard. Die gegevens kunnen voor een volgende marketingactie worden ingezet. (EMERCE 19- 06-2006)

Het gebruik van deze technieken is niet beperkt tot alleen het verspreiden van de informatie, zogenaamde “push strategie”, traceren van een object:

De Londen Tower Bridge volgt reizigers via bluetooth

Het Switch-OMerwepleinn festival in Londen heeft op een creatieve manier gebruik gemaakt van Bluetooth. De Londen Tower Bridge is voorzien van een systeem dat via Bluetooth apparaten op de brug detecteert en “volgt” ze tot ze aan de overkant zijn. De grap is dat het volgen van de apparaten gekoppeld is aan een lange rij lampen op de brug die over de brug mee bewegen met de reiziger.

RFID/NFC technologieën zijn voor andere doelen ontworpen en worden meestal gebruikt als object identificatoren.

9 Zie appendix paragraf 12.3

Grotendeels wordt RFID gebruikt in logistiek (goederenstroom), transport (tracering), industrie (meters). Maar er worden dagelijks nieuwe toepassingen bedacht. Vooral de Japanners en Koreanen zijn koplopers in het bedenken van toepassingen. Net als bij andere innovaties heeft dit te maken met de normen en waarden in deze landen. Zo denken deze landen anders over privacy. Hieronder is een aantal voorbeelden van de innovatieve toepassingen van de RFID techniek: Diefstalbeveiliging –

diefstalpreventie. Het meest bekende voorbeeld ervan is de detectieportjes in de winkels. Wordt wereldwijd toegepast. Toegangskaarten –

bemoeilijkt het frauderen met toegangskaarten, versimpelt registratie en controle. (Duitsland)

Openbaar vervoer - verbetert

doorstroming en dringt het aantal zwartrijders terug. (Rotterdam, Nederland)

Afbeelding 11 RFID portal (links) en typische toepassing er van (rechts).

Kentekenplaten - toegangscontrole, elektronisch betalen op tolwegen en in parkeergarages, boetes “op-maat” bij overschrijdingen van de maximumsnelheid, wegenbelasting en verzekering. Ook diefstalpreventie zou tot de mogelijkheden kunnen behoren. (U.K.)

Object identificatie – bibliotheken voor zelfbedieningbalies, logistieke processen. Als u in het Koreaanse New Songdo City een leeg blikje cola in de prullenbak op straat gooit, krijgt u automatisch krediet op uw naam geschreven. Groen handelen wordt automatisch via rfid beloond.

Afvalverwerking - Door een rfid-tag in een huisvuilcontainer te plaatsen is het mogelijk om per leegmaakbeurt of per kilo huisvuil te betalen. De rfid-tag bevat de adresgegevens van de gebruiker en wordt door de vuilnisauto gelezen bij het optillen van de container.

Rampenbestrijding - De Japanse overheid is van plan rfid-tags boven rampgebieden uit te strooien. De tags detecteren aan de hand van warmte-, infrarood- en trillingsensoren vuurhaarden en zoeken naar lichaamswarmte en trillingen van slachtoffers die de ramp mogelijk hebben overleefd.

Vogelgriep - De Thaise overheid overweegt rfid in te zetten tegen de verspreiding van vogelpest. Met rfid is het mogelijk besmet vee of zelfs mensen te volgen. Hiermee hoopt Thailand dat het sneller kan reageren bij uitbraken van de vogel-griep.

Paspoort - het vervalsen wordt moeilijker. (USA)

Afbeelding 12 RFID conveyer (boven) en supplay chain instalatie (beneden).

Implanteerbare rfid-chip – Monitoren van patiënten in het ziekenhuis. Markeren van dieren.

Bankbiljetten – maakt vervalsing moeilijk, verbetert geldstromencontrole.(EU) Vervanging voor chipknip kaart – vergemakkelijkt de betalingsactie.

Armband voor leeftijdscheck - Een RFID-armband die in eerste instantie bedoeld is om leeftijden te controleren voor het schenken van alcoholische dranken. Dit systeem kan verder gebruikt worden om bij te houden hoeveel en welke drankjes gekocht worden. Ook is er de mogelijkheid om de betaling van deze drankjes automatisch te verrichten. Etc.