• No results found

Technologie voor het “M-Profiel” systeem

Hoofdstuk 6: “M-Profiel” systeem

7.12 Technologie voor het “M-Profiel” systeem

Om te bepalen wat voor technologie de meest geschikt technologie is voor het gebruik in het LBS “M-Profiel” systeem, worden alle onderzochte technologieën met elkaar vergeleken. Maar in eerste instantie worden ze in kaart gebracht door middel van een criteria- en eigenschappentabel (paragraaf 7.12.1). Deze tabel geeft het overzicht van de voor ons onderzoek essentiële eigenschapen van de onderzochte technologieën. Vervolgens na de introductie van het “M-Profiel” systeem is een conclusie opgesteld op basis van een scoretabel.

7.12.1 Criteria- en eigenschappentabel

Doordat alle onderzochte technologieën gebruikmaken van radiotransmissie is de lokalisatie en positionering theoretisch mogelijk. Volgens de definitie van de Locatie en Positionering van cliënt uit hoofdstuk 7.5 zien we dat het gaat om een lokalisatie en positionering gerelateerd aan zender, d.w.z. in het ‘zicht’ van een transceiver.

Technologie

Criteria Bluetooth RFID NFC Wi-Fi

Lokalisatie X X X X Frequentie 2.4GHz 125kHz, 13.56MHz, 868 MHz, 2.4- 5.8GHz 13.56MHz 2,4 en 5 GHz

Energieconsumptie Laag Geen tot Zeer

laag Geen tot zeer laag Hoog

Dataoverdracht Bidirectioneel Unidirectioneel Bidirectioneel Bidirectioneel

Server-Client X X X

Client-Server X X X X

Dataformaat txt, image,data, audio-stream data, txt data, txt, image data, image, txt, audio- videostream. Datasnelheid werkelijk 720 kbps / theoretisch tot 3Mbps 2-150kbps tot 424kbps tot 54Mbps (theoretisch tot 102Mbps) Operationele afstanden Tot 10 meter

(class 2) 0.01m-6m Tot 4cm Tot 60 meter Standaard IEEE 802.15.1 Een aantal niet

elkaar overlappende, open en gesloten standaarden. V.b. ISO-11784, 14223, 10536, 18000. ANSI 371.1,2,3. AAR S918. ECMA-340 en ISO/IEC 18092 IEEE 802.11x

Veiligheid Hoog (128bit) Geen Laag Hoog (WEP-

WPA2) Cliënt herkenning Is mogelijk op

de MAC- adres Is mogelijk op de opgeslagen ID-code Is mogelijk op de opgeslagen ID-code Is mogelijk op de MAC-adres. Marktaandeel (alleen

mobiele apparaten als mobiele telefoons en PDAs)

Groot Geen Zeer klein Alleen PDA’s

Gebruikersbekendheid (consument /

commercieel)

Relatief Hoog /

Gemiddeld Geen / Hoog Geen / Relatief laag Hoog / Hoog Gebruikersacceptatie

(consument / commercieel)

Gemiddeld /

Laag Geen / Gemiddeld Geen / Gemiddeld Hoog / Relatief hoog

Kosten vanaf ~ 20€ 0,10-80€ 1-80€ vanaf ~20€

7.12.2 Criteria voor te gebruiken technologie

Naar aanleiding van het verrichte onderzoek en op basis van de deelconclusies van de deelvragen kunnen een aantal criteria opgesteld worden, hetgeen wordt gedaan in overleg met de opdrachtgever. Tevens wordt er bij het opstellen van deze criteria gebruik gemaakt van voor dit systeem opgestelde functionaliteiten11. Op basis van deze criteria wordt de vergelijkingstabel opgesteld die bij de conclusie gebruikt kan worden om een advies te creëren voor de te gebruiken technologie.

In deze scoretabel worden de waarden: 0-slecht, 1-gemiddeld en 2-goed gehanteerd voor het weergeven van de scores van een bepaalde technologie bij een bepaalde functionaliteit van het systeem. Bovendien heeft iedere functionaliteit een eigen wegingsfactor. Deze wegingfactor is opgesteld voor een bepaald toepassingsgebied waar “M-Profiel” systeem in gaat fungeren. De in de tabel gepresenteerde waarden van de wegingsfactoren verschillen per LBS’s toepassingsgebieden en zijn afhankelijk van de doelen en diensten van het systeem. Gegeven wegingsfactoren zijn gebaseerd op de prioriteiten die het M-Profiel systeem aan de criteria van een draadloze technologie stelt en zijn voornamelijk uit de beschrijving van het systeem afgeleid. In de tabel 12 zijn de verhoudingen tussen de prioriteiten en de wegingsfactoren afgebeeld.

Prioriteit Criteria Factor

Lokalisatie Identificatie Operationele afstand Gebruikersgemak Must Veiligheid 3 Marktacceptatie Toepasbaarheid Should Energiegebruik 2 Dataoverdracht snelheid Dataverkeer richtingen Could Kosten 1 Tabel 12 Wegingsfactoren.

Lokalisatie – een voor het systeem zeer belangrijke functionaliteit. De locatie afmetingen staan ongeveer vast op10 meter in radius. Het systeem moet binnen deze straal een of meerdere cliënten / objecten kunnen lokaliseren.

Identificatie- een functionaliteit met een hoge wegingsfactor omdat het van essentieel belang is om een cliënt/object te identificeren/herkennen. Op deze iden- tificatie wordt de respons van het systeem naar de cliënt toe bepaald.

Operationele afstand - operationele afstand is een belangrijke factor voor de werking van het gehele systeem. Het systeem moet de gehele locatie kunnen dekken en niet verder dan de locatie grenzen.

Gebruiksgemak en gebruikersbekendheid – De gebruikte technologie moet algemeen bekend zijn voor de eindgebruiker en door de eindgebruiker zijn geaccepteerd. Gebruiker moet makkelijk gebruik kunnen maken van het systeem en zijn handelingen moeten niet verhinderd worden door onbekendheid met de omgang met de technologie.

Veiligheid – mogelijkheden van de technologieën voor het verzorgen van een beveiligde communicatie.

Marktacceptatie - gebruikte technologie moet door de mobiele branche fabrikanten bekend en algemeen geaccepteerd zijn.

Toepasbaarheid – Het toepassen van deze technologie d.w.z. installeren van benodigde hard- en software. Implementatie op de “werkvloer”, simpliciteit in het gebruik voor het personeel, etc.

Dataoverdracht snelheid – De snelheid van de overdracht van data van het systeem naar de cliënt en vice versa.

Dataverkeer richtingen – de richting(en) van het dataverkeer uni- of bidirectionaal. Kosten – de kosten van de bij deze technologie horende hard- en software.

Technieken Wegings

-factor RFID NFC Blue-tooth WiFi

Lokalisatie 3 2 2 2 2

Identificatie 3 2 2 2 2

Operationele afstand (~30cm tot ~10m) 3 0 0 2 1 Gebruikersgemak en gebruikersbekendheid 3 1 0 2 1 Veiligheid 3 0 1 3 3 Marktacceptatie 2 1 0 2 1 Energiegebruik 2 2 2 1 0 Toepasbaarheid 2 1 0 2 2 Dataoverdracht snelheid 1 0 1 1 2 Dataverkeer richtingen 1 0 2 2 2 Kosten 1 2 1 2 1 Totale: 25 23 48 38

Tabel 13: Scorekaart voor onderzochte technologieën.

7.12.3 Alternatieven. Combinatorische oplossingen.

Meest bij de hand liggende alternatieven zijn de combinatorische oplossingen. D.w.z. dat er twee of meer verschillende technologieën in het systeem gebruikt worden. Deze technologieën nemen sequentieel werken, elke technologie verzorgd de verschillende processen in het systeem.

Bijvoorbeeld:

1) In een systeem wordt Bluetooth gebruikt voor de lokalisatie en identificatie, terwijl het boodschap wordt naar de klant met behulp van SMS/MMS via de GSM netwerk verzorgd.

2) Voor de aanmelding van een klant wordt NFC of RFID gebruikt, waarbij het rol van een communicatie netwerk door Bluetooth gevoeld.

Uiteraard, is het mogelijk dat verschillende technologieën parallel, tegelijkertijd gebruikt worden om het zelfde proces / dienst uit te voeren.

Bijvoorbeeld:

3) Voor het overbrengen van een boodschap naar de klant meerder verschillende technologieën worden gebruikt: Bluetooth, GSM en / of Wi-Fi.

4) Om de positionering en lokalisatie te verfijnen behalve Bluetooth ook een andere technologie gebruiken, vb. GSM of Wi-Fi (HotSpots)

Alle genoemde oplossingen voegen de specifieke verbeteringen aan het systeem toe en helpen de doolgroep te vergroten. Bovendien, het gebruiken van een extra tech- nologie vergroot de flexibiliteit van het systeem en maakt proportioneren er van mogelijk.

Niet alle van deze oplossingen kunnen zonder een volledige of een fragmentere reengineering van het systeem ingevoerd worden. Toch het is wel aanbevelen in de gevallen, waarbij deze veranderingen de nuttigheid van het systeem vergroten en financieel zijn verantwoord.