• No results found

VAN KOOPLIEDEN EN VAN DADEN VAN KOOPHANDEL.

359. Wat zijn kooplieden?

Kooplieden zijn diegenen, welke daden van koophandel uitoefenen en daarvan hun gewoon beroep maken (Art. 2.) 360. Wat zijn daden van koophandel?

Door daden van koophandel verstaat de wet, in het algemeen, het koopen van waren, om dezelve weder te verkoopen, in het groot of in het klein, hetzij ruw, het-zij bewerkt, of om alleen het gebruik daarvan te verhuren [Art 3.]

VAN K O O P M A N S B O E K E K .

361. Welke verpligtingen schrijft de wet den kooplieden voor ? Elk koopman is verpligt :

a. Dagboek te houden, waarin van dag tot dag, naar orde des tijds, zonder witte vakkeu, tussehenregels of kantteekeningen, moeten worden aangoteekend zijne

inschulden en schulden, de ondernemingen in zijnen handel, de trekkingen, acceptation, of endossementen van wissels en andere handelspapieren, zijne verbind-tenissen, en in het algemeen, alles wat hij ontvangt en uitgeeft, van weikou aard het ook zij; alles onver-minderd zoodanige verdere boeken als in den koop-handel gebruikelijk zijn, doch waarvan het houden door wettelijke bepalingen niet geboden wordt;

h. De brieven, welke hij ontvangt, te bewaren, en van diegene, welke hij afzendt, een kopyboek te houden;

c. Alle jaren, binnen de zes eerste maanden van elk jaar,. eenen staat en balans op te maken, in een af-zonderlijk daartoe bestemd register in te schrijven en eigenhandig te onderteekenen;

d. Zijne boeken dertig jaren lang te bewaren (Art. 6—

8 en 10.)

62. Wat is het gevolg van het rigtig houden van koopmans-boeken ?

Indien de handeling niet geheel ontkend, of het bestaan derzelve in het algemeen bewezen wordt, leveren rigtig gehouden koopmansboeken, des gevorderd met cede gesterkt, of door den dood bevestigd, het bewijs fop tusschen koop-lieden wegens zaken hunnen handel betreffende, ten aan-zien van den tijd der handeling en der levering, de hoe-danigheid, de hoeveelheid en den prijs der goederen, behou-dens tegenbewijs;. ook do kopyboeken van brieven, rig-tig gehouden, kunnen door den regter als middel van bewijs worden aangenomen (Art. 11.)

63. Kan men een koopman noodzaken om zijne boeken, ba-lansen enz. open te leggen?

Neen, dan alleen in deze gevallen :

a. Ten behoeve van hem, die als erfgenaam, als belang-hebbende in eene gemeenschap, als vennoot, als aan-steller van factoors of bewindvoerders, daarbij een regel regt belang heeft;

b. Wanneer de koopman in staat van faillissement is;

e. In den loop van een regtsgeding kan de regter, op verzoek van eene der partij' . Ifs ran

ambtswe-87

o-e, de openlegging dur boeken bevelen, ten einde daarvan inzage of een uittreksel te doen nemen voor zoo veel het punt in geschil betreft (Art. 12 en 13.)

VAN VENNOOTSCHAP VAN KOOPHANDEL.

364. Hoeveel soorten van vennootschappen erkent de wet?

Drie, namelijk :

a. De vennootschap onder eene firma;

h. De vennootschap bij wijze van geldschieting, anders compagnieschap en commandite genaamd;

e. De naamlooze vennootschap (Art. 14.) 3G5. Wat is eene vennootschap onder eene firma?

De vennootschap onder eene firma is diegene, welke twee of meer personen aangaan, ten einde onder eenen gemeenschappelijken naam koophandel te drijven (Art. 16.) 3 60. Hoe moet die vennootschap worden aangegaan?

Bij authentieke acte, terwijl de vennooten verpligt zijn die acte in de daartoe bestemde registers te doen inschrij-ven ter griffie van den Baad van Justitie, binnen wiens regtsgebied de vennootschap is gevestigd en een uittrek-sel daarvan te doen aankondigen in de Javasche Courant (Art. 22, 23 en 28.)

3 6 7. Wat is eene vennootschap bij wijze van geldschieting?

De vennootschap bij wijze van geldschieting, anders en commandite genaamd, wordt aangegaan tusschen eenen persoon, of tusschen meerdere hoofdelijk voor het geheel aansprakelijke vennooten, on eenen of meer andere per-sonen als geldschieters.

Eene vennootschap kan alzoo te gelijker tijd zijn eene vennootschap onder eene firma, ten aanzien van de ven-nooten onder de firma, en eene vennootschap bij wijze van geldschieting, ten aanzien van den geldschieter (Art.19.) 368. Wat is esne naamlooze vennootschap?

De naamlooze vennootschap heeft geene firma, noch draagt den naam van een' of meer der vennooten, maar zij ontleent hare benaming alleen van het voorwerp harer

handels-onderneming (Art i

ü o

369. Hoe wordt zoodanige vennootschap tot stand gebragt?

Door het inzenden aan den Gouverneur-Generaal van de acte harer oprigting of een ontwerp daarvan, ten einde daarop Zijne inwilliging te erlangen (Art. 36.)

3 70. Hoe moet eene naamlooze vennootschap worden aangegaan P Bij Notariëele acte en zulks op straffe van nietigheid, terwijl de vennooten verpligt zijn die acte in haar geheel, mitsgaders de bewilliging van den Gouverneur-Generaal te doen inschrijven op de daartoe bestemde registers ter griffie van den Raad van Justitie, binnen wiens regtsge-bied de vennootschap gevestigd is en diezelfde acte open-baar te maken door middel van de Javasche Courant (Art.

38.)

VAN MAKELAABS.

371. Wat is een Makelaar ?

Een makelaar is iemand wiens werkzaamheden bestaan in het voor hunne meesters, koopen en verkoopen van waren en koopmanschappen, schepen, openbare fondsen en andere effecten en obligation, wisselbrieven, orderbriefjes en andere handelspapieren, het bezorgen van discompten, assurantiën, bodemerijen en bevrachtingen van schepen, van gelden op beleening of anderzins [Art. 64.]

VAN CCMMISSIONNAIKS.

3 7 2. Wat is een commissionnair?

Een commissionnair is iemand, die op zijnen eigen naam of firma, en tegen het genot van zeker loon of provisie, op order en voor rekening van eenen ander, zaken van koophandel verrigt [Art. 70.]

VAN EXPEDITEURS.

3 73, Wat is ecu expediteur?

De expediteur is iemand, die zieh met het doen ver-voeren van koopmanschappen en goederen te land of te water bezig houdt.

Hij is verpligt in een dagregiater onderscheidenlijk aan te teekenen den aard en de hoeveelheid der te vervoe-ren goedevervoe-ren of koopmanschappen, alsmede, zulks gevor-derd wordende, derzelver waarde (Art. 88.)

VAN WISSELBRIEVEN.

3 74. Wat is een wisselbrief?

Een wisselbrief is een geschrift, uit eene plaats gedag-teekend, waarbij de onderteekenaar iemand last geeft, om eene daarin uitgedrukte geldsom, in eene andere plaats, op of na zigt, of op eenen bepaalden tijd, aan eenen aan-gewezen persoon of aan deszells order te betalen, met erkenning van ontvangene waarde, of van waarde in re-kening [Art. 99.]

375. Op welke wijzen kan een wisselbrief getrokken worden?

Een wisselbrief kan worden getrokken:

a. Aan de order van den trekker;

b. Op zekeren persoon, en betaalbaar aan de woonplaats van eenen derde;

c. Voor rekening van eenen derde;

d. Bij prima, secundo, tertia, enz., waarvan in ieder der wisselbrieven moet worden melding gemaakt, en welke alle voor éénen en één voor allen gelden (Art.

100 en 102.)

3 76. Binnen welken tijd moet een wisselbrief geaccepteerd worden ?

Bij deszelfs vertooning, of uiterlijk binnen vier en twin-tig uren daarna, zonder onderscheid van Zon- of andere dagen (Art. 111.)

3 77. Welke zijn de vereischten eener acceptatie?

De acceptatie moet :

a. Duidelijk door den betrokkene op den vertoonden wisselbrief worden gesteld;

b. Door hem onderteekend worden;

c. Gedagteekend zijn, indien de wisselbrief op eenigen tijd na zigt getrokken is, bij gebreke waarvan de houder de' betaling vorderen kan op den termijn daarbij uitgedrukt, te rekenen van den dag der trekking;

gen of het protest gedaan moot worden, indien de wisselbrief betaalbaar is op eene andere plaats d die, waar de aceeptant zich ophoudt (Art. 114 en 116.) 3 7 8. Mag eene acceptatie worden gedaan onder eene voorwaarde ? Neen, maar zij mag gedaan worden met eenigc bepa-ling ten aanzien van de som (Art. 119.)

•179 Waartoe is de houder van een' wisselbrief verpligt, inge-' val de betrokkene weigert denzelven te accepteeren, of-wel de acceptatie slechts voorwaardelijk of gedeeltelijk wil doen?

De houder van don wisselbrief is in do beide eerste gevallen verpligt een protest van nonaeceptatie te laten opmaken, en in het laatste geval de gedeeltelijke acceptatie aan te nemen en voor het meerdere te laten protesteeren (Art. 119 on 174.)

3.80, Waar moet de acceptatie van wisselbrieven gevraagd wor-den ?

Zij moet worden gevraagd ter woonplaats van don be-trokkene en niet ter plaatse, alwaar de wisselbrief is betaalbaar gesteld (Art. 176.)

331 Kan een wisselbrief, wanneer de betrokkene weigert te accepteeren en dezelve alzoo van nonaeceptatie wordt ge-protesteerd, niet door een' ander worden geaccepteerd?

Ja, een ander kan alsdan, ter eere van den trekker, of van een' der endossanten, al of niet daartoe gelast, den wisselbrief accepteeren; deze acceptatie moet op den wisselbrief gesteld en, in of achter de acte var. protest, van dezelve melding gemaakt worden (Art. ' 120 en 1250 382 Waardoor kan de betaling van oenen wisselbrief verzekerd worden, boven en behalve door de acceptatie van den betrokkene ?

Door ccuen borgtogt, aval genaamd, welke gesteld kan worden :

«. Op den wisselbrief zelven^

l Bij een afzonderlijk geschrift;

e. Bij eenen brief (Art. 129 en 130.)

383. Hoe gaat de eigendom over van eenett wisselbrief, betaal-baar nan order?

Zoo lang dezelve niet vervallen is wordt de eigendom van denzelven aan anderen door endossement overgedra-gen; doch na den vervaldag kan dezelve niet overgaan dan' door eeno afzonderlijke acte van cessie, overeenkomstig da voorschriften van liet Burgerlijk Wetboek [Art. UZ

en 138.]

384. Welke zijn de vereischten van een endossement?

Het endossement moet:

a. Op den wisselbrief of deszelfs secunda, tertia, enz, worden gesteld;

b. Gedagteekend en onderteekend worden;

e. Behelzen den naam van den persoon aan wien, of op wiens order, de betaling geschieden moet, met bijvoeging van: genotene waarde, of van: waarde

in rekening;

d. Vermelding, indien de waarde van eenen derde af-komstig is, met aanduiding van dien derde.

Ecu dezer vereisehten missende, wordt het endossement voor eene volmagt gehouden, strekkende om den inhoud des wisselbriefs, zelfs in regten, in te vorderen [Art. 133 en 134.]

385. Kan een endossement ook in blanco geschieden?

Ja, door de bloote naamteekening van den endossant, op den wisselbrief gesteld; zoodanig endossement wordt ge-rekend de erkenning van genotene waarde in te houden, en draagt den eigendom des wisselbriefs aan den houder over [Art. 135.]

386. Waartoe is de houder van eenen wisselbrief verpligt, bij gebreke van betaling deszelven op den vervaldag?

Bij gebreke van betaling op den vervaldag is de hou-der zonhou-der aanzien of de wisselbrief al dan niet geac-cepteerd zij, verpligt denzelven op den volgenden dag, on indien die dag op eenen Zaturdag invalt, des Maan-dags en indien die dag op eenen Zondag invalt, des Dinsdags daarna te laten protesteeren; ingeval de betrok-kene beroïd is tot eene gedeeltelijke betaling, is de

hou-der verpligt die gedeeltelijke betaling aan te nemen en ens het overige protest te laten doen [Art :78 on K',7,1

387 Waar moet do betaling van eenen wisselbrief worden ge-vraagd en het daaropvolgend protest geschieden.

De betaling van eenen wisselbrief moet worden gevraagd en het protest van nonoetaling moet geschieden:

a Ter woonplaats van den betrokkene;

b. Ter aangewezene woonplaats of aan den aangewezen persoon; , ,.

e Aan het postkantoor, van de ter betaling aangewe-zene woonplaats, of, bij gebreke van dien, aan het Hoofd van het Plaatselijk Bestuur, muien :

Ie. Degene, die den wisselbrief moet betalen, genee, on-bekend of niet te vinden is;

2 e De wisselbrief is getrokken om in eene andere resi-dentie te worden betaald dan ihe, waar de betrok-kene woont, en de woonplaats, waar de betaling moet geschieden, niet is aangewezen;

d Bij weigering van den betrokkene, aan dengene, ' die ter eero heeft geaccepteerd of aan wien de

wis-selbrief, ingeval van nood, ter acceptatie oi betaling is aanbevolen. , . , Kunnende dit alles bij eéüc en dezelde acte geschieden [Art. 179 en 180.]

KS8 Door wien moeten de protesten van nonacceptatie of van nabetaling worden gedaan, en wat moeten dezelve m-houden?

De protesten, zoo van nonacceptatie als van nonbeta-ling, moeten worden gedaan door eenen Notaris m Deur-waarder, vergezeld van twee getogen, ea moeten beMzen^

a Een letterlijk afschrift van den wisselbrief, van de acceptatie, van de endossementen, ven den borgtogt en van de adressen, daarop gesteld; _ b De vermolding, dat de acceptatie of betaling aan de

' personen afgevraagd, doch niet bekomen is;

c. De vermelding van de opgegevcne redenen van nou-acceptatie of nonbetaling;

d. De aanmaning om het protest te teekenen en de re-denen van weigering;

De vermelding, dat hij, Notaris ot Deurwaarder we-gens die nonacceptatie of nonbetaling heeft geprotesteerd, f De vermelding, dat aan den geprotesteerde afschrift ' is gelaten [Art. 181 en 18 2,]

ftJ

.- Ilii is verpligl .

^ i a r ( o r d c e : . . m te selmjven

»rd en gewaarmerkt

d o ,nt van den Baad i titie;

b Zulks begeerd worâeiule, aan da belanghebbenden ' een of meer afschriften van het protest te lereren

(Art. 182.) '•();• h er wissel?

Door herwisse ran eenen van non-rief vergoeding bezorgen

»anten, a l s ^ e r v o o r

L t s äel is eene betrekking

6 d e a , | , den trekker, of op hoofdsom van den ge-interessen van dezelve sedert

, kosten (Art. ,3«.)

• ; ÏFJB8.

30"! Wat een efje?

orderbriefj .' - l ^ A d betwelk iemand

,:, of ter woonplaats dezelfde ' » , en

de daarbij ui • geld-doen met erken-m rekening (Art iefjes van toepassing?

I itreffende:

.. !

[et en < ,

jfdelij •- '•• •• ';'H:J'

rtogt, ;en

f/. Don herwissel oft do interessen on kosten;

h. Do betaling on dio ter eere;

i. Do verjaring ca an< . igiug;

zijn ook toepasselijk op orderbriefjes (Art, 208.)

VAN ASSIGNATION.

393. Wat is eene assignatie ?

Eene assignatie is eei and en arteri •, geschrift, v/aarbij door . over een bepaald persoon wordt aangewezen, om de daarbij uitgedrukte g<

aan oenen anderen bepaalden persoon of aan deszelfs order te voldoen, in dezelfde residentie, waar het geschrift is uit-gegeven, zonder on .bij itï dan niet de erkenning van genoten waarde, of van waarde in reke-ning, ia uitgedrukt.

Ingeval h ,--i;f.

plaats, dan vaar het is uitgegeven, «re i

voor eene assig geene erkenning ven genol e, of van waarde in rekening,

is uitgedrukt (Arl

394. Kunnen assignation aan order óók worden geëndosseerd?

Ja, even als wisselbrieven [Art. 811.]

395. Hoe moet met eene assignatie word.; deld?

Eene assignatie betaalbaar )p • tnoe1

aan den aangewe ;< den, ion ei door dezen, met g der da; g, voor gezien

te won!, ) r v a n EiOC;

natie worden geprot( . weig •• ,

beho< • • ; 3.)

VAN LSS : NTIE OF S

at is as: uranl to f verz

-premi

(>iLi denzeivej ehadeli . . . . .,;, i .

schade, of .... . welk dooi een ons oorval

kunnen onder anderen ten onder-werp hebben:

a. De gevaren van brand;

b. .Do gevaren waaraan de voortbrengselen van den landbouw te velde onderhevig zijn;

c. Het leven van één of méér personen;

d. Be gevaren der zee;

e. De gevaren van vervoer te lande, en op rivieren en binnenwateren [Art. 217.]

398. Hoe wordt de verzekering aangegaan?

Bij eene acte, welke den naam vmpolis draagt [Art. 255 ] 399, Wat behelst de polis?

De polis, met uitzondering van die der levensverzeke-ring, moet uitdrukken :

a. Dan dag waarop de verzekering is gesloten;

l>. Den naam van dengene, die de verzekering voor eigen rekening of voor die van eenen derde sluit;

c. Eene genoegzaam duidelijke omschrijving van het ver-zekerde voorwerp;

d. Het bedrag der som waarvoor verzekerd wordt;

e. De gevaren welke de verzekeraar voor zijne rekening t

f. Don tijd op welken het gevaar voor rekening van den verzekeraar begint te loopen en eindigt;

g. De premie van verzekering;

//.. In het algemeen, alle omstandigheden welker kennis van den verzekeraar kan zijn

en alle and< - bedingen.

De polis moet de . [en ondertee-ken:

t ten a m sel epen en . en :'

De wet • . i rende 09.]

'V},- leveri • '•, tetzij •• heel oi bij

liiot anders g< ke i te ?< : lijden voor Ëegter-Com . - il len Raad ?an [Art. 309.]

402. "Wat gaat te gelijk over mot den eigendom, bij verkoop van zeeschepen?

De op zoodanige sehe] oorregte schulden als:

Ie. Do berg-; hulp- en loodsloonen;

De tonne-, baken-, v\x\xr-, tjuari itaine en andere havengeli

3e. De legger-, bewaard r en sjouwerloonen;

4e. De huur van pakhuizei I ' bergplaatsen, om het scheepstoebehooren en de gereedschappen te plaatsen;

Se. De gagiën vai

6e De levering van «eilen, touwen en audi

benoodigd i de kosten van onderhoud of van reparation val

7e. De i • paratie, tan

nde to<

die in No. 6 hierboven gemeld, gedurende de drie te rekenen vai - ••: dar de ratie is volbrs

8e. De ' • ; ';a]i het schip, beu • • . ten Tan de drie laatste jaren;

ge. gode en loopend want en verdei te : ' ••

Ù •;• [e : • 8n| • vai b st yerle den vooi desz i prem e ni< I

daarondi

LOe. De schai en ei in niet of ;..

ingeladen fco e

tro • •• •• • per er ai t aan de goederen vero

e. Det bedrag van di

benevel •• â i - • •• -" ; arei ;

- rewone schulden, met gelijke renten, en zulks om het even of hot schip al dan niet in het bezit van den schuldeischer of vai eenen derdo gesteld

en 315.]

1-03. Kunnen eigenaren , epen, of mede-reeders, zich ook ontheffen van hunne aansprakelijkheid voor de handelin-gen en verbindtenissen van den schipper of boekhouder, in alles, wat. tot het schip en de onderneming betrek-king heeft?

Ja, hunne aansprakelijkheid houdt op door den afstand van het schip en van de met hetzelve verdiende en nog te. verdienen vrachtpenningen voor de onderneming, waar-toe de handelingen en verbindtenissen betrekking hebben, mits die afstand geschiede door eene verklaring bij authen-tieke acte (Art 321.)

BEVRACHTING VAN SCHEPEN.

404. Hoe wordt de bevrachting aangegaan?

Bij eene acte welke den naam van Chertepartij draagt (Art. 454.)

40 5 Wat behelst de Chertepartij?

Dit contract behelst :

a. Den naam en de grootte van het schip, b. Den naai

e. De namen van den bevrachter of

«1er;

d. De plaats tijd welke lading e:i : bepaald

De bede,

poor kei geheele . zak< van ver-ging (Art. 455.)

400, Koe wordt de Chertepartij s ontbonden zon-der dat de partijen eenig oi levergoeding

en In;"

98

omstandigheden plaats hooft:

a. Dat 'het uitloopen van het schip door ov<

wordt; om het even of liet

Indië liggende, bevracht zij om eene lading binnen of naar buiten Nederlandsch-Indië te vervoeren, of dat het, elders liggende, door ingezetenen van Ne-derlands-Indië, en daar te lande, bevracht en ver-vracht zij;

l. Dat er verbod van uitvoer bestaat uit de plaat;.; van het vertrek van het schip, of verbod van invoer op de plaats van deszelfs bestemming, het zij van alle, het zij van een gedeelte der goederen, bij éene on dezelfde Chcrtepartij vermeld.

In geval het verbod slechts een gedeelte der lading betreft, zal het den inlader vrijstaan de overeenkomst to doen voortduren, mits de vervrachter schadeloos stellende;

e. Dat de handel is verboden met het land het schip bestemd is [Art. 499.]

voor wiens rekening komen in dat geval de kosten van laden en lossen?

Voor rekening van den bevrachter (Art. 499.)

VAN COGNOSSEMENT.

1st het cognossement?

Het cognossement houdt in :

a. Den naam van den bevrachter of inladi

b. De opgaaf van de a ver-zonden worden;

c. Den naam en de woonplaal schipper;

saam on de soort van het ; irs de plaats vvaar hetzelve te 1;

Den aard, de hoeveelheid, de merke;; en de getallen der to vervoeren goederen;

. van het vertrek, en die >' bepaalde weg

:r, of var:

Hct cogn i de - rm opgem heen it v sscken alle de bij de u

ischen hen die aandeel in .e verzekeraars, 1 u aanlaatst-I i het bewijs

VAN BODEMEEIJ.

Wat is bodeme

Bodemerij is eene kaï enkomst tusschen geldschietei • . waarbij eene som gelds wordt opgeschoten, met beding van premie en onder vor-band van schi :d, of van beide, met dat gevolg,

geheel of gedeeltelijk, door toe-zee, verg '

de premie ver-liest Dl een e"' ander niet op hetgeen

ien het verbon-. zijner bestemming aankomt, m, bonevens de premie moet betaald wprden [Art. 569.]

111. [n welke geval de schipper de bevoegdheid.

cm geld op • , bij wege van ïaartoo bevoegd :

a, Indien meer van de mcde-reeders in gebreke blijven, un bel \ gemaand, hun aandeel

a, Indien meer van de mcde-reeders in gebreke blijven, un bel \ gemaand, hun aandeel