• No results found

27 û. Door derzelver beslissing:

b. Door verloop van den termijn, door partijen of de wet aangewezen;

c Door herroeping der scheidsmannen, eenstemmig door partijen gedaan;

d. Door den dood, de aangenomen wraking of het ont-slag van een' of meer hunner.

VAN VERZEGELING EN ONTZEGELING.

95. Wanneer moet ambsthalve eene nalatenschap worden ver-zegeld ?

De verzegeling heeft ambsthalve plaats:

a. Ingeval de minderjarige of onder curatele gestelde, belang- of medebelanghebbende bij eene nalaten-schap geenen voogd of curator heeft;

h. Indien de voogd of curator niet tegenwoordig is;

c. Indien de echtgenoot of een der erfgenamen niet te-genwoordig is, tenzij hij bij authentieke volmagt een gemagtigde heeft aangesteld, ten einde hem in de hem te beurt vallende nalatenschap te vertegen-woordigen, en deze zich tegen de verzegeling verzet;

(f. Indien de overledene openbare bewaarder i's van eenige zaken :

In dit geval echter alleen ten aanzien der voorwer-pen in deze bewaarhouding begrevoorwer-pen.

86. Welke personen kunnen de verzegeling vorderen?

De verzegeling kan worden gevorderd :

a. Door den overgebleven echtgenoot en al degenen, welke mogten beweren eenig regt te hebben tot de nala-tenschap of de gemeenscha]);

6. Door de schuldeischers der nalatenschap, voorzien van eenen exeoutorialen titel, of anders na summier onder-zoek van de gegrondheid hunner vorderingen en van hun belang bij eene verzegeling, op een verlof van den President van den raad van Justitie;

o. Ingeval de personen onder sub a vermeld niet tegen-woordig zijn, door diegenen die in dienst waren van den overledene, of met hem.te zamen woonden:

d De uitvoerders van den uitersten wil; _ De naastbestaanden van belanghebbende minderja-' risen, of onder curatele gestelden, indien dezelve.van

ge°ene voogden of curators voorzien, of deze met te-genwoordig zijn.

9 7 Door wien geschiedt de verzegeling?

a Ter plaatse waar een Eaad van Justitie gevestigd is, door den Griffier bij dat college;

b. Overal elders door den Secretaris der residentie.

9 8 Wie kunnen tegen de ontzegeling verzet doen?

Diegenen welke regt hebben om tegenwoordig te z,ju bij het opmaken van den inventaris kunnen tegen het ligten der zegels in hunne afwezendheid verzet doen.

99 Wie kunnen de ontzegeling vorderen?

Allen die regt hebben om verzegeling te laten doen.

mefuteondering van de personen, die in dienst geweest zijn van, of samen gewoond hebbeu met den overledene.

100. Na verloop van welken tijd kan eerst tot de ontzegeling worden overgegaan?

Behalve in het geval van dringende ^ J a k e l u k b . c i d waaromtrent de met de verzegeling bdaste Ambtenaar beslist, mag het zegel niet worden opgeheven, dan na d ut volle dagen sedert dat hetzelve gelegd is.

101. Welke personen hebben het regt om boedelbeschrijving 1 e vorderen?

Allen, die tot de vordering van verzegeling en ontzege-ling geregtigd zijn.

103, Hoe geschiedt de boedelbeschrijving ingeval er te gelijk ontzegeling plaats heeft?

Indien bij de opheffing der zegels eene W e U b e s c;

ving wordt opgemaakt, moeten de zegels worden gellgt naar gelang de beschrijving wordt gedaan.

10 S Wie moeten bij de boedelbeschrijving tegenwoordig zijn, wan-neer daartoe bij de opheffing der zegels wordt overgegaan?

Behalve de verzoekers moeten bij dezelve tegenwoor-dig zijn of vertegenwoortegenwoor-digd worden:

a. De overgebleven echtgenoot;

b. De vermoedelijke erfgenamen voor zoo verre die bekend zijn;

c. De uitvoerders van den uitersten wil;

d. De schuldeischers op wier vordering de verzegeling is gedaan;

e. Allen, welke tegen de ontzegeling buiten hunne te-genwoordigheid zijn opgekomen.

104. Moet eene boedelbeschrijving altijd notarieel geschieden?

Neen, behalve de gevallen, waarin de wet uitdrukke-lijk het tegendeel heeft bepaald, kan dezelve ook onder-hands worden opgemaakt.

105. Welke formaliteit moet ten aanzien van onderhandsche boedelbeschrijving in acht genomen worden?

Onderhandsche boedelbeschrijvingen moeten door par-tijen onderteekend en overgebracht worden ter Weeska-mer van de plaats, waar het sterfhuis gevallen is en door partijen beëedigd.

106. Hoe moeten zwarigheden of verschillen beslist worden, welke bij eene boedelbeschrijving ontstaan?

Die moeten in kort geding en bij voorraad worden be-slist door den President van den Baad van Justitie, on-der welks regtsgebied de boedelbeschrijving gedaan wordt, bij wien partijen en de Notaris, die dezelve mögt opma-ken, zich tot dat einde moeten vervoegen.

107. Hoe moet de verkoop geschieden van de roerende- en onroerende goederen, behoorende tot een nalatenschap?

In het openbaar door tusschenkomst van het Vendu-kantoor, terwijl in buitengewone gevallen, wanneer al de belanghebbenden er in toestemmen, op magtiging van den Baad van Justitie, deze of geene bepaaldelijk aan te wij-zen voorwerpen, onder de hand kunnen worden verkocht, voor of boven den prijs, waarop dezelve door daartoe te benoemen deskundigen zullen zijn geschat.

In geval van verschil kan de President van den Baad van Justitie, op verzoek van eene der partijen, bevelen, dat tot den openbaren verkoop worde overgegaan, binnen

«en zekeren daartoe door hem te bepalen termijn^ na kennisgeving daarvan aan de overige belanghebbenden,

binnen zootlaiiigen tijd als hij naar de omstandigheden zal vermeenen te behooren.

108. Wie beslist ingeval er zwarigheden, ontstaan?

De President van den Baad van Justitie in kort geding en bij voorraad.

VAN BOEDELATSTAND.

109. Wat is vrijwillige boedelafstand?

De vrijwillige boedelafstand is die, welke de schuld-eischers vrijwillig aannemen, en die geen ander gevolg heeft dan hetgeen voortspruit uit de bepalingen van de overeenkomst zelve tusachen hen en den schuldenaar aan-gegaan.

110. Wat is geregtelijke boedelafstand?

De geregtelijke boedelafstand is eene gunst, welke de wret aan den ongelukkigeu en te goeder trouw gehandeld hebbenden schuldenaar toekent, aan wien het veroorloofd wordt, tot behoud van zijne persoonlijke vrijheid, alle zijne goederen geregtelijk aan zijne schuldeischers af te staan, niettegenstaande ook het tegendeel mögt zijn bedongen.

111. Welke personen worden niet tot het voorregt van boedel-afstand toegelaten ?

a. Vreemdelingen, die geen vaste woonplaats in Indië hebben;

b. Die als bankbreukigen veroordeeld zijn;

c. Voogden, bestuurders, bewaarders en andere reken-pligtige personen, indien zij in hunne verantwoording als zoodanig te kort komen;

d. Die schuldig zijn aan stellionaat, indien hetzelve ge-pleegd is ten nadeele van een der zich verzettende schuldeischers.

112. Welke zijn de gevolgen van den boedelafstand?

a. Met betrekking zoowel tot de vrijwillige als tot de geregtelijke, dat dezelve aan de schuldeischers den eigendom niet overdraagt en hun alleenlijk het regt geeft, om de goederen ten hunnen voordeele te doe»

31

verkoopen, en er de vrachten van te trekken tot de verkooping toe; terwijl hetgeen van de opbrengst van den verkoop, na de voldoening van al de schuldeischers, mögt overschieten, aan den schuldenaar zal worden uitgeleverd ;

b. Met betrekking tot de geregtelijke:

Ie. dat dezelve ontslag van lijfsdwang medebrengt; 2e.

dat dezelve den schuldenaar niet verder bevrijdt dan tot het beloop van de waarde der afgestane goederen, en dat hij, wanneer deze onvoldoende mogten zijn, verpligt is, die, welke hem daarna mogten aankomen,

aan zijne schuldeischers over te laten, tot de volle betaling toe, in welk geval echter de schuldenaar het noodige levensonderhoud voor zich en zijn huisgezin kan eischen.

118. Welke formaliteiten moeten door den schuldenaar, die den geregtelijken boedelafstand wil doen, in acht genomen worden ?

a. Hij is gehouden alvorens eenen inventaris der baten en lasten zijns boedels, door de vereischte bescheiden gestaafd, benevens eene door hem opgemaakte waar-deering zijner goederen en baten, ter griffie van den Eaad van Justitie binnen welks regtsgebied hij woont, neder te leggen, ter inzage zijner schuldeischers.

b. Hij zal vervolgens aan den Eaad van Justitie een verzoekschrift indienen om tot den boedelafstand te worden toegelaten, tevens met verzoek om zijne schuld-eischers, tegen eenen door den Raad te bepalen be-kwamen termijn, te mogen doen oproepen, ten einde daarop ten overstaan van eenen daartoe te benoemen Eegter-Gommissaris te worden gehoord.

e. Hij is verpligt het bevel door den Eaad op zijn ver-zoek uitgevaardigd, binnen vier dagen, bij exploit van eenen Deurwaarder, aan het gebouw alwaar de Eaad zitting houdt te doen aanplakken, en voorts daar-van, binnen eenen door den Eegter bij zijn bevel te bepalen termijn, aankondiging te doen in het Offi-cieel Nieuwsblad.

VAN UITWIJZING VAN EIGEHDOMS-KEQT.

l i é . Op welke wijze kan men zijne eigendoms-regt op onroe-rende zaken, waarvan men bezitter is, doen uitwijzen?

Men moet aan den Baad van Justitie, binnen welks regtsgebied de zaken zijn gelegen, onder overlegging van de daartoe betrekkelijke bescheiden, een met redenen om-kleed verzoekschrift indienen, waarin de aard der goede-ren, derzelver ligging, naar aanleiding der kadastrale in-deeling voor zoo ver die heeft plaats gehad, en, indien het landelijke eigendommen geldt, de grootte van dezelve zoo na mogelijk worden opgegeven, en waarbij tevens procureur gesteld en woonplaats gekozen wordt binnen den afstand van tien palen van het gebouw, waar de Kaad van Justitie zitting houdt.

115. Wat is het gevolg van het indienen van het betrekkelijk verzoekschrift ?

Dat de Kaad van Justitie zal gelasten dat van het ge-daan verzoek drie elkander, met de tusschenruimte van minstens eene maand, opvolgende aankondigingen worden gedaan in het Officieel Nieuwsblad, en dat het verzoek-schrift met de daarbij overgelegde bescheiden dadelijk ter griffie worde nedergelegd, ter inzage van belanghebbenden.

116. Wat moet die aankondiging behelzen?

a. De voornamen en namen, mitsgaders de werkelijke en de gekozene woonplaats van den verzoeker;

5. Den hoofdzakelijken inhoud van het verzoek, met vermelding van den Eaad van Justitie aan welken hetzelve is ingediend;

c. De opgave van den aard der goederen, van derzelver ligging volgens de kadastrale indeeling, wanneer die heeft plaats gehad, en, indien het landelijke eigendom-men zijn, van derzelver grootte, zoo na mogelijk, be-nevens de aanwijzing van den gestelden procureur.

VAN AANBIEDING VAN BETALING, ENZ.

117. Wat is aanbod van gereede betaling ?

Aanbod van gereede betaling is strekkende, om, wan-neer de schuldeischer weigert zijne betaling te ontvangen, den schuldenaar van deszelfs verbindtenis te kunnen doen bevrijden, mits dit aanbod geschiede op eene wettige wijze en gevolgd worde door de geregtelijke inbewaargeving van het verschuldigde.

118. Wat vordert de wet om zoodanig aanbod van waarde te doen zijn?

a. Dat het gedaan worde aan eenen schuldeischer, die bevoegd is om te ontvangen, of aan dengene, die de magt heeft om voor hem te ontvangen;

b. Dat het gedaan worde door iemand, die bevoegd is om te betalen;

c. Dat het loope over de geheele opeischbare som en de interessen, mitsgaders over de kosten die vereffend zijn, en over eene som gelds voor de kosten, die nog niet vereffend zijn, onder voorbehoud van nadere ver-effening;

d. Dat de tijdsbepaling verschenen zij, indien zij ten behoeve van den schuldeischer bedongen is;

e. Dat de voorwaarde vervuld zij, waaronder de schuld is aangegaan;

ƒ. Dat het aanbod gedaan worde :

op de plaats, alwaar de betaling volgens de over-eenkomst zoude moeten geschieden;

indien er geene bijzondere overeenkomst deswege bestaat, hetzij aan den persoon van den schuldeischer, hetzij te zijner werkelijke of gekozene woonplaats;

door eenen Notaris of door eenen Deurwaarder, beiden met twee getuigen.

119. Welke formaliteiten moeten bij het procesverbaal van aan-bod van betaling worden in acht genomen?

Het moet op straffe van nietigheid geschieden aan den persoon of aan de woonplaats van den schuldeischer, en inhouden :

a. De zaken of den aard dei' geldspeciën, welke men aanbiedt;

b. Het antwoord van den schuldeischer of, indien hij afwezig is, van den persoon, aan wien het aanbod is gedaan, welk antwoord moet worden onderteekend door hem, die het gegeven heeft; wanneer deze wei-gert te teekenen of verklaart zulks niet te kunnen doen, moet daarvan melding worden gemaakt;

c. Ingeval het gedane aanbod wordt geweigerd, eene kennisgeving, houdende aanwijzing van den dag, het uur en de plaats, waarop. de aangebodene zaak in bewaring' zal worden gesteld;

d. De dagteekening, waarop het aanbod wordt gedaan;

e. Vermelding, dat aan den persoon of aan de woon-plaats van den schuldeischer afschrift van hetzelve is gelaten, terwijl

ƒ. Het procesverbaal door den Notaris of Deurwaarder moet worden onderteekend.

120. Wat moet de Notaris of Deurwaarder doen, indien hij noch den schuldeischer noch iemand van diens huisge-nooten aan zijne woonplaats vindt?

Hij moet terstond een afschrift van het procesverbaal ter hand stellen aan het Hoofd van plaatselijk bestuur of aan dengene die hem vervangt, die het oorspronkelijk stuk kosteloos met gezien moet teekenen; van welke terhand-stelling op het oorspronkelijk stuk en het afschrift mel-ding moet worden gemaakt.

121. Wat wordt er vereischt om eene consignatie van waarde te doen zijn?

Daartoe vordert de wet :

a. Dat de consignatie voorafgegaan zij door de hier-voren bedoelde kennisgeving;

b. Dat de schuldenaar zich van de aangebodene zaak-ontdaan hebbe door dezelve in bewaring te stellen in consignatie- of bewaarkas ter griffie van het reg-terlijk collegie, hetwelk in geval van verschil, daar-van kennis moet nemen, met de interessen tot den dag der bewaarstelling toe;

c. Dat er door den Notaris of' Deurwaarder, beiden met twee getuigen, een procesverbaal worde

opge-35

maakt, behelzende : den aard der aangebodene rnunt-specien, de weigering van den sclnüdeischer orn de-zelve te ontvangen, of dat hij tot die ontvangst niet verschenen is en eindelijk het doen van de consig-natie zelve;

•d. Dat, ingeval de schuldeischer tot de ontvangst niet verschenen is, het procesverbaal der consignatie hem beteekend zij met aanmaning om het in bewaring ge-bragte te ligteii.

VAN SCHEIDING VAN GOEDEEEN.

122. Kan scheiding van goederen bij onderlinge toestemming plaats hebbeu?

Neen, die moet bij den Eegter worden gevraagd.

123. Hebben beide echtgeuooten het regt om scheiding van goederen te vragen ?

Neen, daartoe heeft alleen de vrouw het regt.

124. Welke formaliteiten zijn er voorgeschreven ten opzigte van het regtsgcding tot scheiding van goederen?

a. Dat de vrouw zich tot dat einde tot den President van den Eaad van Justitie moet "wenden met een ver-zoekschrift, hare gronden bevattende;

b. Dat de President bij bevelschrift op hetzelfde ver-zoekschrift geplaatst, partijen zal gelasten om op eenen bepaalden dag en een bepaald uur in persoon voor hem te verschijnen, ten einde tusschen partijen, zoo mogelijk eene bevrediging door zijne tusschenspraak te bewerken;

c. Dat het verzoekschrift en het bevelschrift ten minste drie dagen vóór den bepaalden dag van verschijning, aan den man moet beteekend worden;

d. Dat de eisch tot scheiding moet worden bekend ge-maakt door middel van aankondigingen bij Deurwaar-ders exploit aangeplakt in de gehoorzaal en aan het gebouw waar de llaad van -Justitie zitting houdt, en geplaatst in het Officieel Nieuwsblad;

e. Dat de aankondiging moet behelzen: le. de vermel-ding van den eisch tot scheivermel-ding van goederen en de dagteekening daarvan; 2e. de namen, de voorna-men, het beroep en de woonplaats der echtgenooten;

ƒ. Dat er op den eisch van scheiding geen vonnis mag worden uitgesproken, dan drie maanden nadat de hiervoren voorgeschreven formaliteiten zullen zijn in acht genomen.

125. Welk middel heeft de vrouw, om, gedurende het geding, voor te komen, dat de goederen worden weggemaakt en verspild ?

Zij kan, gedurende het geding met bewilliging van den Regter, verzegeling vorderen, eene boedelbeschrijving doen .opmaken en de goederen doen waardeeren.

126. Kan het vonnis, waarbij de scheiding van goederen is toegestaan, dadelijk worden ten uitvoer gelegd ?

Neen, hetzelve kan, op straffe van nietigheid, niet ten uitvoer gelegd worden, dan nadat de scheiding van goederen openlijk is aangekondigd.

127. Hoe geschiedt de openlijke aankondiging?

a. Door een uittreksel van het vonnis, hetwelk gedu-rende een jaar aangeplakt zal zijn in de gehoorzaal van den Raad van Justitie, binnen welks regtsgebied de man zijne woonplaats heeft;

b. Door het aanplakken van een gelijk uittreksel in de residentie, alwaar de man zijne woonplaats heeft, op de plaatsen alwaar zulks te doen gebruikelijk is;

e. Door de driemaal herhaalde plaatsing van zoodanig1

uittreksel in het Officieel Nieuwsblad, en zulks met tusschenpoozing van eene maand telken reize.

VAN ECHTSCHEIDING.

128. Welke formaliteiten zijner voorgeschreven ten opzigte van het regtsgeding tot echtscheiding ?

a. Dat de eischende echtgenoot tot dat einde verpligt i»

aan den Eaad van Justitie in te dienen een

verzoek-schrift, bevattende de opgave der daadzaken en der te nemen conclusion, met bijvóeving der tot bewijs strek-kende stukken;

6. Dat het verzoekschrift door den eisenenden echtgenoot in persoon aan den Voorzitter moet worden overhan-digd, aan welken hij zoodanige bedenkingen zal voor-houden, als hij zal oordeelen te behooren;

c. Dat de Voorzitter, ingeval de eiseher volhardt, aan den voet of kant van het verzoekschrift zal gelasten, dat beide echtgenooten op eenen bepaalden dag en uur voor hem Zullen verschijnen; bij welke verschij-ning van partijen de Voorzitter zoodanige aanmerkin-gen zal maken als hij raadzaam oordeelt om eene ver-zoening te weeg te brengen ;

d. Dat het vonnis, waarbij echtscheiding uitgesproken wordt, openbaar moet worden gemaakt: Ie. dooreen uittreksel van het vonnis, hetwelk gedurende een jaar aangeplakt zal zijn in de gehoorzaal van den Kaad van Justitie binnen welks regtsgebied de man zijne woon-plaats heeft; 3e. door het aanplakken van een gelijk uittreksel in de residentie alwaar de man zijne woon-plaats heeft, op de woon-plaatsen alwaar zulks te doen ge-bruikelijk is; 3 e. door de driemaal herhaalde plaat-sing van zoodanig uittreksel in het Officieel Nieuws-blad, en zulks met tusschenpoozing van eene maand telken reize ;

e. Dat het vonnis in de registers van den burgerlijken stand hunner woonplaats moet worden ingeschreven, uiterlijk binnen den tijd van zes maanden, te rekenen van den dag waarop het vonnis voor geen wettelijk beroep vatbaar i s .

129. Welk middel heeft de vrouw, om, gedurende het geding-voor te komen, dat de goederen worden weggemaakt en verspild ?

Zij kan, gedurende het geding met magtiging van den Kegter, verzegeling vorderen, eene boedelbeschrijving doen -opmaken en de goederen doen waardeeren.

VAN DWANG-UITGIÏTE VAN ACTEN.

130. Mogen de griffiers en andere bewaarders van openbare registers, daarvan geene afschriften of uittreksels aan de belanghebbenden geven?

De griffiers en andere bewaarders van openbare regis-ters moeten daarvan, zonder regterlijk bevel, tegen beta-ling der hun toekomende regten afschrift of uittreksel afleveren aan alle degenen, d'.e zulks vorderen, op straffe van vergoeding van kosten, schaden en interessen. Niet-temin zullen aan hen, die geene partijen in de zaak zijn geweest, geene uitgiften van arresten of vonnissen in straf-zaken, noch buiten de uitdrukkelijk bij de wet voorzie-ne gevallen, afschriften of uittreksels van de tot eeniger-hand regtsgeding betrekkelijke en ter griffie nedergeleg-de stukken kunnen wornedergeleg-den uitgereikt zonnedergeleg-der magtiging van den Voorzitter van het regterlijk collegie, en het ver-zoek daartoe zal alleen worden toegestaan op het bewijs dat de verzoeker daarbij belang heeft.

131. Aan welke personen moeten de notarissen of andere hou-ders van minuten of acten, daarvan afschriften uitreiken ? Niet anders dan aan de onmiddelijk belanghebbenden, hunne erfgenamen of regtverkrij genden.

132. Mag een Notaris geen afschrift of uittreksel zijner acte geven, aan iemand die geene partij daarbij is geweest?

Niet dan tengevolge en op vertooning van een vonnis, wanneer namelijk degeen, die zoodanig afschrift of uit-treksel in den loop van een geding behoeft, daartoe een

Niet dan tengevolge en op vertooning van een vonnis, wanneer namelijk degeen, die zoodanig afschrift of uit-treksel in den loop van een geding behoeft, daartoe een