• No results found

Werkzaamheden aan het reservoir

In document LPG: Afleverinstallaties (pagina 73-76)

5 Bedrijfsvoering LPG-installatie

5.4 Werkzaamheden aan het reservoir

5.4.1 Inleiding werkzaamheden aan het reservoir

Voorafgaand aan de werkzaamheden beoordeelt de geaccepteerde installateur of het nodig is dat het reservoir volledig gasvrij moet worden gemaakt, uitsluitend drukvrij moet worden gemaakt of dat de werkzaamheden met een reservoir onder druk kunnen worden uitgevoerd.

Inspectie en keuring van grotere reservoirs worden uitgevoerd op de gebruikslocatie, evenals het ingassen na eerste plaatsing en uitvoeren van onderhoud en het ontgassen voorafgaand aan het uitvoeren van onderhoud. Het ingassen en het gasvrij maken moet plaatsvinden overeenkomstig de procedures zoals opgenomen in respectievelijk Bijlage G en Bijlage H. Deze procedures bevatten ook beschrijvingen van taken en verantwoordelijkheden van degenen die bij deze werkzaamheden betrokken zijn.

Het verwijderen of verplaatsen van een reservoir mag uitsluitend worden uitgevoerd indien alle vloeistof uit het reservoir is verwijderd. Dit moet ter plekke van de opstelling plaatsvinden door een daarin gespecialiseerd bedrijf en overeenkomstig de procedure in Bijlage H.

De wijze waarop werkzaamheden aan het reservoir veilig moeten worden uitgevoerd zijn niet in wetgeving verankerd, reden waarom er in de volgende paragraaf voorschriften voor zijn opgenomen.

5.4.2 Voorschriften voor werkzaamheden aan het reservoir

vs 5.4.1 Bij het uitvoeren van werkzaamheden op de gebruikslocatie aan een reservoir en/of de LPG voerende delen van de installatie, waarbij vrijkomen van LPG mogelijk of

noodzakelijk is, moet de controlelijst uit Bijlage K, of een daarmee vergelijkbaar document, worden ingevuld. De ingevulde controlelijst moet tijdens de werkzaamheden kunnen worden getoond. De uit de ingevulde controlelijst voortvloeiende maatregelen ter bevordering van de veiligheid moeten worden getroffen.

Toelichting:

Het invullen van een controlelijst is in ieder geval van belang bij het uitvoeren van werkzaamheden vallend onder Bijlage G (ingassen), Bijlage H (gasvrij maken), Bijlage I (verwisselen dompelpomp) en Bijlage J (verwisselen veerveiligheid). Echter ook bij andere werkzaamheden (aan bijvoorbeeld het aflevertoestel) is het mogelijk dat er LPG vrijkomt en deze controlelijst moet worden toegepast.

De controlelijst heeft als doel het waarborgen van een veilige situatie tijdens het uitvoeren van werkzaamheden waarbij LPG kan vrijkomen. Deze controlelijst bevat geen technische informatie over de uitgevoerde werkzaamheden. Om die reden is het niet noodzakelijk de controlelijsten in het logboek van de installatie te bewaren. Wel moet (overeenkomstig vs 3.4.4) informatie over de uitgevoerde werkzaamheden in het logboek worden opgenomen.

vs 5.4.2 Het ingassen/in bedrijfstellen van een LPG-installatie moet worden uitgevoerd overeenkomstig de in Bijlage G opgenomen procedure.

vs 5.4.3 Het gasvrij maken van een LPG-installatie moet worden uitgevoerd overeenkomstig de in Bijlage H opgenomen procedure.

vs 5.4.4 Het verwisselen van een dompelpomp van een LPG-reservoir moet worden uitgevoerd overeenkomstig de in Bijlage I opgenomen procedure.

vs 5.4.5 Het verwisselen van een veerveiligheid van een LPG-reservoir mag alleen worden uitgevoerd indien het reservoir is ontgast. Van deze methode mag worden afgeweken indien hier een alternatieve, door de AKI erkende, methodiek voor wordt toegepast.

Toelichting:

Voor bovengrondse reservoirs geldt dat dergelijke methodieken reeds gangbaar zijn (zie hiervoor een van de procedures opgenomen in Bijlage J van deze richtlijn). Voor ondergrondse reservoirs is er een methode in ontwikkeling waarbij de veerveiligheid kan worden verwisseld zonder dat het reservoir wordt ontgast. Deze laatste is echter op het moment van publiceren van deze richtlijn (nog) niet erkend.

vs 5.4.6 Het plaatsen, verplaatsen of verwijderen van een reservoir mag uitsluitend plaatsvinden in vloeistofloze toestand, door een bedrijf dat speciaal daarvoor is toegerust.

5.5 Toezicht

5.5.1 Inleiding toezicht

Het afleveren van LPG mag alleen plaatsvinden onder direct toezicht, tenzij gebruik wordt gemaakt van LPG-afleverautomaten.

Onder direct toezicht wordt verstaan dat een toezichthoudende persoon binnen de inrichting aanwezig is. De toezichthoudende persoon kan de drijver van de inrichting zelf zijn of een door de drijver van de inrichting aangewezen en geïnstrueerde persoon. Deze persoon moet zicht kunnen hebben op het afleveren van LPG. Dit kan behalve rechtstreeks, visueel ook worden gerealiseerd met behulp van bepaalde voorzieningen, zoals videocamera's. Daarbij is van belang dat de aflevertoestellen in zicht zijn, waarbij overigens geen rekening hoeft te worden gehouden met daarvoor opgestelde tankende motorvoertuigen. Verder moet de toezichthoudende persoon het aflevertoestel fysiek vrijgeven voor de aflevering van LPG. Het vrijgeven van het toestel hoeft niet per tankbeurt opnieuw te gebeuren; een aflevertoestel kan vrijgegeven blijven gedurende de periode dat er daadwerkelijk toezicht wordt gehouden. Bij het verlaten van de werkplek, waarbij gedurende langere of kortere tijd geen toezicht kan worden gehouden, moet het aflevertoestel worden geblokkeerd.

Wanneer gebruik wordt gemaakt van LPG-afleverautomaten is fysieke aanwezigheid van een toezichthoudend persoon niet noodzakelijk. Wel moet de toezichthoudende persoon op afroep beschikbaar zijn en snel ter plaatse aanwezig kunnen zijn. Dit is verder toegelicht in hoofdstuk 7 Afleveren zonder direct toezicht - afleverautomaten.

De eisen met betrekking tot toezicht zijn niet in wetgeving verankerd, reden waarom er hierna voorschriften voor zijn opgenomen.

5.5.2 Voorschriften voor toezicht

vs 5.5.1 Indien de inrichting is geopend voor de aflevering van LPG moet de drijver van de inrichting of een door de drijver van de inrichting aangewezen en geïnstrueerde persoon in de inrichting aanwezig zijn. Deze persoon moet:

- 18 jaar of ouder zijn;

- beschikking hebben over moderne communicatiemiddelen, waaronder een op het openbaar telefoonnet aangesloten vast telefoontoestel;

- op de hoogte zijn van de bij normaal bedrijf in acht te nemen veiligheidsvoorschriften;

- op de hoogte zijn van de in geval van een LPG-lekkage of brand noodzakelijk te verrichten handelingen (conform het gestelde in vs 6.5.1 en

vs 6.5.2).

Toelichting:

In de Arbeidsomstandighedenwet is vastgelegd dat werknemers jonger dan 18 jaar risicovolle werkzaamheden alleen onder deskundig toezicht mogen uitvoeren. Daarnaast geldt dat werkzaamheden en verantwoordelijkheden moeten passen bij de aan de jeugdige leeftijd inherente beperkte werkervaring en onvoltooide lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van deze werknemers. Het houden van toezicht op de aflevering van LPG mag daarom alleen worden uitgevoerd door personen van 18 jaar en ouder.

Een mobiele telefoon (ook DECT) kan vonkvorming veroorzaken en behoort daarom tijdens het afleveren van LPG en in geval van een incident met LPG niet te worden gebruikt. Om deze reden is een vaste telefoonlijn noodzakelijk.

vs 5.5.2 In een inrichting waar 'zelf-tanken onder toezicht' plaatsvindt moet:

- de toezichthoudende persoon vanaf de plaats, waar de knop van de op afstand bedienbare afsluiters is aangebracht, goed zicht kunnen hebben op het afleveren van LPG;

- de aflevering van LPG slechts mogelijk zijn nadat de toezichthoudende persoon het aflevertoestel hiertoe heeft vrijgegeven;

- tijdens het afleveren van LPG de toezichthoudende persoon zich bevinden op de plaats waar de knop van de op afstand bedienbare afsluiters te allen tijde kan worden bediend;

- op of nabij het aflevertoestel een duidelijk leesbare instructie voor het afleveren van LPG zijn aangebracht; voorzieningen moeten aanwezig zijn waarmee de toezichthoudende persoon tijdens het afleveren van LPG zo nodig mondelinge instructies kan geven aan degene die het aflevertoestel bedient.

Toelichting:

Het verkrijgen van goed zicht is ook mogelijk met behulp van een camera. Het vrijgeven van het toestel hoeft niet per tankbeurt opnieuw te gebeuren. Het aflevertoestel kan vrijgegeven blijven gedurende de periode dat er daadwerkelijk toezicht wordt gehouden. Bij het verlaten van de werkplek, waarbij gedurende langere of kortere tijd geen toezicht kan worden gehouden, behoort het aflevertoestel te worden geblokkeerd.

vs 5.5.3 De in het voorgaande voorschrift bedoelde instructie voor het afleveren van LPG moet ook instructies bevatten ten aanzien van het vullen van wisselreservoirs. Daarin moet duidelijk worden aangegeven dat wisselreservoirs alleen in de open lucht op een goed geventileerde plaats mogen worden gevuld en dat de positie van de wisselreservoirs zodanig moet zijn dat de overvulbeveiliging onbelemmerd kan werken.

In document LPG: Afleverinstallaties (pagina 73-76)