• No results found

Werkgevers en de match

2 .1 Samenwerking werkgeversdienstverlening (Perspectief op Werk)

De dienstverlening aan werkgevers is een essentieel onderdeel van het creëren van de match tussen werkgevers en werkzoekenden. De ambitie waar de Programmaraad aan bijdraagt is dat alle arbeidsmarktregio’s een regionale visie en een

dienstverleningsconcept hebben over de werkgeversdienstverlening in afstemming met werkzoekendendienstverlening.

De Programmaraad werkt nauw samen met Perspectief op Werk, onder andere door deelname aan het ondersteuningsteam PoW. De synergie tussen beide trajecten wordt verder uitgediept. In 2021 zullen we onder andere op een aantal thema’s van de leeragenda PoW nog nauwer samenwerken met Lysias of nemen we dit over. Denk aan thema’s zoals mobiliteitscentra en governance, competentiegericht werken en Skills ontologie. Het samenwerken of overnemen van deze en eventueel andere elementen gebeurt in nauwe afstemming met SZW. Ook wordt op meerdere producten en

bijeenkomsten van de Programmaraad de afstemming of co-creatie gezocht met partijen uit Perspectief op Werk.

Verder organiseert de Programmaraad afstemming met het in de regio belegde

Schakelpunt Landelijke Werkgevers (Landelijk WSP Gemeenten). Tevens organiseert het Platform Arbeidsmarkt. Het Platform Arbeidsmarkt is een netwerk van ongeveer 2 à 3 professionals per arbeidsmarktregio. Dit zijn professionals tussen bestuur en uitvoering, zoals regionale programmamanagers of secretarissen van het Regionaal werkbedrijf. In het platform worden landelijke thema’s geagendeerd en vindt uitwisseling tussen regio’s plaats.

De themabijeenkomsten Platform Arbeidsmarkt zullen herhaaldelijk de maatregelen uit het Steun- en herstelpakket als thema hebben. Ook de onderstaande thema’s, mede voortgekomen uit PoW, worden in 2021 ondersteund.

 Governance leeragenda.

De governance van de arbeidsmarktregio is een thema dat in veel regio’s

aandacht behoeft. De ondersteuning van de Programmaraad sluit nauw aan op de leergang ‘Werkende Samenwerking’ die vanuit PoW wordt ingezet. De

Programmaraad organiseert in aansluiting op deze leergang een werkgroep Samenwerking met circa 5 arbeidsmarktregio’s die ook deelnemen aan de leergang ‘Werkende Samenwerking’. In de werkgroep vindt onder meer

uitwisseling plaats op de stappen die regio’s (willen) zetten in de praktijk richting de gewenste samenwerking met de verschillende stakeholders.

 Verkleinen afstand tussen werkzoekenden- en werkgeversdienstverlening.

De Programmaraad biedt maatwerkondersteuning in maximaal 7 regio’s (op aanvraag) voor het verkleinen van de afstand tussen werkgeversdienstverlening en werkzoekendendienstverlening door het faciliteren van bijeenkomsten van de samenwerkende partijen in de regio. Dit doet de Programmaraad door de inzet van een procesondersteuner.

9

2.2 Implementatieondersteuning SUWI-regelgeving

Per 1 januari 2021 wijzigt de SUWI-regelgeving. Het doel van de wijziging is dat de match tussen werkgevers en werkzoekenden vloeiender verloopt. De regelgeving stelt uitgangspunten vast waarin UWV en gemeenten samenwerken om dit doel te bereiken:

● één gezamenlijk herkenbaar punt voor werkgevers, die de naam

‘werkgeversservicepunt’ (WSP) en de naam van de arbeidsmarktregio dragen;

● elk WSP biedt straks (minimaal) hetzelfde basispakket aan diensten aan, beschreven in een gezamenlijk uitvoeringsplan;

● de rol van centrumgemeenten is beter omschreven.

De ambitie van de Programmaraad in dit project is het leveren van ondersteuning zodat alle regio’s per 1 januari 2021 kunnen voldoen aan de gewijzigde wetgeving. De looptijd van dit project is tot juni 2021.

De producten en diensten die worden opgeleverd zijn onder andere themabijeenkomsten, een tussentijdse ‘peilstok’ hoe regio’s ervoor staan en een 1-meting (in navolging op een 0-meting in 2020).

Dit project wordt samen met VNG, UWV en SZW uitgevoerd, in afstemming met Perspectief op Werk.

2.3 Werkgeverstevredenheidsmonitor (gerelateerd aan SUWI)

Arbeidsmarktregio’s zien meerwaarde in het kunnen vergelijken van de verschillende arbeidsmarktregio’s en het van elkaar kunnen leren. Onder andere de

werkgeversorganisaties hebben aandacht gevraagd voor het monitoren van de voortgang in de praktijk - inclusief het bereik onder werkgevers - zodat gericht kan worden ingezet op verdere versterking. De vakbonden en de Landelijke Cliëntenraad benadrukken hierbij het belang van een eenduidige wijze van meten, bijvoorbeeld op basis van dezelfde vragenlijst.

Om aan deze wensen tegemoet te komen is de doelstelling om een uniforme methodiek te ontwikkelen voor het toetsen van de werkgeverstevredenheid, die het toelaat om regio-specifieke vragen toe te voegen. Deze methodiek wordt met partijen in de regio gezamenlijk ontwikkeld en wordt landelijk gefaciliteerd. Op het niveau van de

arbeidsmarktregio kunnen werkgevers- en werknemersorganisaties in het regionaal werkbedrijf vinger aan de pols houden.

De producten en diensten die worden opgeleverd zijn onder andere meerdere themabijeenkomsten om het bestaande product samen met de regio’s verder te ontwikkelen, uiteraard de methodiek en de inzet van communicatiemiddelen om het resultaat uit te dragen en te implementeren (bijvoorbeeld een webinar).

Dit project wordt samen met UWV, VNO-NCW, AWVN, vakbonden, arbeidsmarktregio’s en Perspectief op Werk uitgevoerd.

10

2.4 Online communicatie campagne Werkgevers anno nu (gerelateerd aan SUWI)

In de aanpassing van de SUWI-wetgeving (zie 2.2) wordt een ministeriële regeling aangekondigd over de naamgeving van werkgeversservicepunten. In 2019 is met de arbeidsmarktregio’s de ontwikkeling in gang gezet om de eenduidige, herkenbare en kwalitatief goede werkgeversdienstverlening te versterken. In 2020 is vervolgens de online campagne Werkgeversanno.nu gelanceerd voor beter herkenbare, bereikbare en vindbare werkgeversservicepunten in de regio. Met het toewerken naar en organiseren van de campagne is er veel verbinding ontstaan tussen en met de regio’s om samen te werken aan de naamsbekendheid en meer eenduidige dienstverlening van de WSP’s.

In 2021 wordt deze campagne gecontinueerd en verder versterkt door meer aandacht te geven aan specifieke dienstverlening in de arbeidsmarktregio.

In het kader van het Steun- en herstelpakket wordt de boodschap verder aangevuld met de dienstverlening van de mobiliteitsteams die aansluit op de dienstverlening van de WSP’s. Tevens wordt de bredere dienstverlening van de WSP’s in beeld gebracht.

2.5 Professionalisering werkgeversdienstverlening

In 2021 ondersteunt de Programmaraad het verder professionaliseren van de werkgeversdienstverlening en het vergroten van het lerend vermogen van de werkgeversservicepunten.

De producten en diensten die worden opgeleverd zijn:

 een evaluatie Professionalisering Werkgeversdienstverlening (in navolging op verstrekte subsidies à € 27.500 per regio in 2018),

 een intervisieaanbod voor managers en professionals in de uitvoering in samenwerking met Maatschap van Communicatie (PoW).

11