• No results found

Doelgroepen veranderende arbeidsmarkt

3.1 Van Werk naar werk (mobiliteitsteams)

Een goed werkende arbeidsmarktregio is een arbeidsmarktregio waarin goed wordt samengewerkt. Ook het bestrijden van de gevolgen van de coronacrisis vereist een goede samenwerking. De ‘Van-werk-naar-werk trajecten’ met de inzet van

mobiliteitsteams betreft een samenwerking van sociale partners, leerwerkloketten (inclusief onderwijs) en de werkgeversdienstverlening van de publieke partijen. Diverse doelgroepen werkzoekenden (werkloos of op zoek naar een andere baan) kunnen aankloppen bij deze snel op te zetten faciliteiten om de effecten van de crisis het hoofd te bieden.

 Aanpak implementatie mobiliteitsteams:

De mobiliteitsteams worden ingericht. SZW ondersteunt drie regio’s bij de opzet hiervan. De Programmaraad zal het geleerde in die drie regio’s delen met de overige regio’s. Hoe de ondersteuning er precies uitziet is nog te bepalen.

Afhankelijk van de vraag van de regio’s en hoe de gefaseerde landelijke uitrol eruitziet.

Voor de ondersteuning bij de implementatie van de mobiliteitsteams in het kader van het steun en herstelpakket organiseert de Programmaraad een webinar en

themabijeenkomst. Daarnaast worden er praktijkvoorbeelden en een handreiking gepubliceerd.

SZW heeft aangegeven dat er in 2021 waarschijnlijk ruimte is voor meer ondersteuning bij de implementatie van de mobiliteitsteams. Deze extra ondersteuning zal uitgewerkt worden in het Addendum dat aan het Jaarplan toegevoegd wordt.

3.2 Heroriëntatie Zelfstandigen (Tozo)

In het steun- en herstelpakket is extra aandacht afgesproken voor de mogelijkheid tot heroriëntatie van zelfstandigen. Een groot deel van de zelfstandigen die het momenteel zwaar hebben vallen onder de doelgroep TOZO. Deze heroriëntatie kan omscholing of bijscholing betekenen om in dienst te gaan van een organisatie, of om de kleine onderneming te ondersteunen. Een aanpak wordt voorbereid door een werkgroep van SZW, VNG, KvK, arbeidsmarktregio’s en de Programmaraad.

Voor de Heroriëntatie zelfstandigen is door de Programmaraad capaciteit gereserveerd in de begroting. Er zijn nog geen producten opgenomen. Vaststaat dat er ook activiteiten nodig zijn. Deze activiteiten en eventuele extra capaciteit zullen in het Addendum opgenomen worden.

12

3.3 Jeugdwerkloosheid

Het thema jeugdwerkloosheid is één van de vier bouwstenen uit het steun- en

herstelpakket. De Programmaraad ondersteunt de arbeidsmarktregio’s bij een gerichte aanpak van de jeugdwerkloosheid. Dat doen we onder meer door in te zetten op bovenregionale bijeenkomsten die we samen met jongeren(partijen), zoals coalitie Y, organiseren.

Het ministerie van SZW vraagt de regio’s om met een plan te komen en een regionale projectleider aan te wijzen. Als Programmaraad analyseren we vervolgens deze regionale plannen om te kijken waar de behoefte aan ondersteuning ligt. Ook zetten we met de regionale projectleiders een landelijk platform jeugdwerkloosheid op. Met dit platform organiseren we op diverse thema’s intervisiesessies.

Tot slot maken we een klantreis die de overgang van pro/vso naar de arbeidsmarkt onder de loep neemt. Dit in samenwerking met de projecten Aansluiting arbeidsmarkt-onderwijs en Praktijkleren.

Voor Jeugdwerkloosheid is in de begroting een relatief klein bedrag 600 opgenomen.

Vaststaat dat hier een veel grotere inzet op gewenst is in 2021. Deze inzet en activiteiten komen in het Addendum te staan.

3.4 Praktijkleren breed - Aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt

De aansluiting van onderwijs op de arbeidsmarktontwikkelingen is van groot belang, zeker in crisistijd. Er is behoefte aan kennis over (ervaringen met) flexibele vormen van werken en leren die aansluiten bij kansrijke beroepen en sectoren en passen op de competenties van de werkzoekende of werkende.

De Programmaraad verspreidt in 2021 kennis, informatie en ervaringen via

praktijkvoorbeelden op de website en organiseert verdiepende bijeenkomsten op thema’s als:

 mogelijkheden voor omscholing (bijvoorbeeld het mbo-certificaat)

 leven lang leren

 het persoonlijk ontwikkelbudget en

 een skills-based aanpak.

De thema’s worden op basis van de vraag uit de arbeidsmarktregio’s vormgegeven. De bijeenkomsten zijn tevens een ontmoetingsplek voor mensen vanuit onderwijs,

arbeidsmarkt en sociaal domein, waar verbindingen kunnen worden gelegd en deelnemers elkaars taal leren begrijpen.

SZW heeft aangegeven dat er in 2021 meer geld beschikbaar is voor Praktijkleren breed.

In het Addendum wordt beschreven welke aanvullende activiteiten de Programmaraad gaat uitvoeren.

13

3.5 Werkzoekendendienstverlening algemeen

Werkzoekendendienstverlening is een breed begrip waar veel projecten onder vallen. In 2021 focussen we op de volgende onderwerpen:

● Werkfit maken én houden van werkzoekenden.

● Het Realistische Gesprek: een gesprek met een cliënt moet realistisch en

inspirerend zijn. Wat is er mogelijk binnen iemands persoonlijke omstandigheden én realistisch binnen de regionale arbeidsmarkt?

● Focus op matchen op basis van competenties in plaats van werkervaring/cv.

● Heroriëntatie zelfstandigen (Tozo) (zie 3.2)

Op deze onderwerpen zetten we verschillende producten van onze menukaart in. In ieder geval maken we een handreiking met goede voorbeelden over het werkfit maken én houden van werkzoekenden. Ook schrijven we een handreiking die professionals kunnen gebruiken voor het voeren van het Realistische Gesprek. Een klantreis is ook één van de producten die we inzetten. Over het precieze onderwerp gaan we het nog hebben, maar in ieder geval zal het te maken hebben met de onderwerpen die hierboven zijn genoemd.

Binnen dit project wordt naast de lidorganisaties van de Programmaraad onder andere samengewerkt met SZW en SAM. Ook agenderen we dit onderwerp bij het Platform Arbeidsmarkt (zie 2.1).

3.6 Publiek-Private Samenwerking

In 2021 zet de Programmaraad extra in op het stimuleren van publiek-private

samenwerking. In de arbeidsmarkt die zo onder druk staat van de gevolgen van de covid 19-pandemie, is de samenwerking met uitzendorganisaties van grote toegevoegde waarde. Bij de realisatie van mobiliteitsteams en de aansluiting daarvan met de WSP’s zijn uitzenders een waardevolle partner. De ambitie van de Programmaraad is om de samenwerking met private partijen in de arbeidsmarktregio te stimuleren.

De Programmaraad voert onder andere een analyse uit van een goed voorbeeld om de lessons learned te destilleren. Daarnaast organiseren we een themabijeenkomst, communiceren we over de resultaten van de alliantie Samenwerken voor Werk en faciliteren we een continue informatiestroom over goede voorbeelden.

Dit project wordt samen met de ABU, NBBU en Servicepunt Flex uitgevoerd.

14