• No results found

Gegevensuitwisseling

5.1 Gegevensuitwisseling

Een transparante arbeidsmarkt en soepele gegevensuitwisseling zijn cruciaal voor het slagen van de Participatiewet. Vanwege dit belang wordt er in verschillende projecten en overleggen aan deelthema’s gewerkt. De Programmaraad is aangesloten op deze

projecten en werkgroepen. Het delen van de kennis en producten die hieruit voortkomen via de diverse communicatiekanalen van de Programmaraad en de Expertgroep Werk dragen bij aan eenheid van taal en efficiëntere dienstverlening aan werkgevers en werkzoekenden op lokaal, regionaal en landelijk niveau.

Door de arbeidsmarktregio’s te informeren over de ontwikkelingen en voortgang van de mogelijkheden voor gegevensuitwisseling draagt de Programmaraad bij aan effectieve gegevensuitwisseling. De maatregelen in het kader van het steun en herstelpakket worden hier ook in meegenomen. De volgende activiteiten worden georganiseerd:

 Een online kennissessie over de lopende projecten en initiatieven gericht op gegevensuitwisseling.

 Een tweetal webinars:

o één gericht op het programma VUM (Verbeteren Uitwisseling

Matchingsgegevens) indien wenselijk gecombineerd met aanpalende

thema’s zoals skills ontologie en de opbrengsten vanuit de te starten pilots.

o één is gericht op de (lancering van de) arbeidsmarkt dashboards.

 Netwerkbijeenkomsten Expertgroep werk: Deze worden georganiseerd en

gefaciliteerd in samenwerking met de VNG. Hierin worden onder andere producten en instrumenten ten behoeve van gegevensuitwisseling getoetst en knelpunten geïdentificeerd.

 Het realiseren van praktijkvoorbeelden en lessons learned gekoppeld aan de behoefte en ontwikkelingen.

5. 2 Harmonisatie instrumenten

De Programmaraad ondersteunt arbeidsmarktregio’s bij het harmoniseren van instrumenten en het uniformeren van werkprocessen.

De VNG heeft in samenwerking met drie arbeidsmarkregio’s en de Programmaraad twee digitale instrumentengidsen ontwikkeld genaamd Dennis en Eva. De instrumentengidsen Dennis en Eva zijn landelijke databases die instrumenten en regelingen voor de

werkzoekenden- en werkgeversdienstverlening eenvoudig en eenduidig inzichtelijk maken. Door het creëren van transparantie en eenheid van taal, ontstaat de

mogelijkheid voor arbeidsmarktregio’s om instrumentarium met elkaar te vergelijken en van elkaar te leren en kopiëren.

De Programmaraad biedt ondersteuning door het organiseren van een kennissessie over de digitale instrumentengids, het ontwikkelen van een checklist voor het

implementatieproces van Dennis en Eva en het delen van praktijkvoorbeelden van reeds aangesloten arbeidsmarktregio’s. Om arbeidsmarktregio’s goed te informeren verzorgt de Programmaraad een webinar over het werklandschap en werkzoekendenlandschap,

17

gecombineerd met de instrumentengidsen. In de instrumentengidsen worden tevens de instrumenten in het kader van het steun- en herstelpakket ontsloten.

5.3 Ken je klant

‘Ken je klant’ is al geruime tijd een belangrijk thema bij de Programmaraad. Dit

onderdeel staat in nauwe verbinding met gegevensuitwisseling (zie 5.1). Binnen deze lijn inspireren we en informeren we op lokaal en regionaal niveau het belang van

transparantie. Transparantie draagt bij aan een effectieve dienstverlening en een snellere en betere match tussen werkgevers en werkzoekenden.

De Programmaraad levert een bijdrage aan de ambitie om op lokaal, regionaal en landelijk niveau alle kandidatengegevens beschikbaar, actueel en digitaal ontsloten te maken. We bieden heldere en concrete handvaten door middel van de volgende activiteiten en instrumenten:

● Het up-to-date houden van de handreiking voor arbeidsmarktregio’s om het kandidatenbestand op een uniforme wijze van gemeentelijk naar regionaal niveau in beeld te krijgen en houden.

● Het inspireren van de arbeidsmarktregio door het delen van goede voorbeelden en lessons learned via de praktijkvoorbeelden en praktijkdagen van de

Programmaraad.

In het kader van het steun- en herstelpakket wordt de nieuwe doelgroep meegenomen in de handreiking en is er specifiek aandacht voor vernieuwende initiatieven.

5.4 Technische Implementatie Breed Offensief

Het Breed Offensief bevat verschillende maatregelen die ervoor moeten zorgen dat meer mensen met een beperking aan het werk komen en blijven. Belangrijke onderdelen zijn het vereenvoudigen van de inzet van het instrument loonkostensubsidie, het bevorderen van ondersteuning op maat, en werken lonender maken voor mensen met een

beperking. Het wetsvoorstel is vanwege de huidige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in relatie tot het steun- en herstelpakket tot nader orde uitgesteld.

De Programmaraad volgt het proces rondom de wetswijziging en informeert regio’s hierover. Daarnaast wordt op een tweetal thema’s wel activiteiten georganiseerd, namelijk op het preferent werkproces loonkostensubsidie en de nieuwe certificering loonwaardemethodiek. Dit doen we samen met de expertgroepen Breed Offensief.

De Programmaraad informeert via een eenvoudig en helder overzicht welke

aanpassingen van toepassing zijn voor de regio in verband met de nieuwe certificering loonwaardemethodiek zodat hierop geanticipeerd kan worden. Voor het preferent werkproces loonkostensubsidie delen we praktijkvoorbeelden. Voor functiecreatie wordt verbinding georganiseerd met de regio’s in samenwerking met AWVN.

18

Onderverdeling doorlopende lijn en steun en herstelpakket

In 2021 zijn veel activiteiten gericht op ondersteuning in het kader van het steun- en herstelpakket. Onderstaande tabel geeft een procentuele inschatting van de activiteiten die deel uitmaken van de ‘doorlopende lijn’ van de Programmaraad en het steun- en herstelpakket.

Tabel Toelichting inzet doorlopende lijn en steun- en herstelpakket

Begroting 2021 doorlopende

a Website Samenvoordeklant 75% 25% belangrijk nieuwskanaal voor alle ontwikkelingen ihkv S&H

b Praktijkdagen (sprekers, locatie etc) 66% 33% Op elke praktijkdag zorgen we in ieder geval voor ca 8 workshops ihkv S&H (van in totaal ca 25 unieke workshops

c Bestuurders- en wethouderbijeenkomsten

66% 33% 1 van de 3 wethoudersbijeenkomst ihkv S&H

d Vraagbaak en veel gestelde vragen 75% 25% verwachting dat 1/3e van de vragen zal gaan over S&H

e Jaarlijkse behoeftebepeiling 75% 25% 1/3e van de vragen in de behoeftepeiling is naar verwachting ihkv S&H

f Communicatie (excl capaciteit) 75% 25% Een kwart van de berichtgeving in Programmaraadjournaal, social media en redactionele werkzaamheden zal zijn over S&H

g Expertise en hands-on lidorganisaties 50% 50% Helft van de inzet van inzet van lidorganisaties is ihkv S&H h Programmateam (2,6 fte) excl

projectleiders

90% 10% Flink deel van de inzet van communicatieadviseur binnen Pogrammaraadteam is tbv S&H

2 Werkgevers en de match a Samenwerking

werkgeversdienstverlening (PoW)

75% 25% Betreft o.a.inzet in ondersteuningsteam PoW, themabijeenkomsten Platform Arbeidsmarkt, met herhaaldelijk S&H als thema. Aansluting bij de 'samenwerking in de regio ihkv governance' zal grotendeels in teken van S&H staan, incl het verkleinen van afstand van wgrs naar wzd-dienstverlening.

b Implementatieondersteuning SUWI 100% Hoewel in SUWI de basis is voor een betere uitgangspositie ihkv S&H, is implementatie nieuwe wetgeving geen S&H-activiteit.

c Werkgeverstevredenheidsmonitor 100% Zie Toelichting SUWI bij 2b. Budget voor de doorlopende lijn is flink naar beneden bijgesteld.

d Online communicatie campagne 50% 50% De campagne wordt uitgebreid met het in beeld brengen van bredere dienstverlening van WSP's incl aansluiting mobiliteitsteams.

e Proffessionalisering Wgdvl 100% Betreft evaluatie van subsidie aan regio's ihkv Matchen op Werk. Dit budget is flink naar beneden bijgesteld.

3 Doelgroepen veranderende arbeidsmarkt

a Werk naar werk (mobiliteitsteams) * 100% Betreft webinar, handreiking themabijeenkomsten en praktijkvoorbeelden.

b Herorientatie Zelfstandigen ** 100% Betreft webinar, handreiking themabijeenkomsten en praktijkvoorbeelden.

c Jeugdwerkloosheid *** 100% Betreft themabijeenkomsten, analyse regionale plannen, klantreis en praktijkvoorbeelden.

d Praktijkleren breed - aansluiting onderwijs arbeid ****

50% 50% Betreft conferentie, themabijeenkomsten en praktijkvoorbeelden.

e Werkzoekendendienstverlening algemeen

75% 25% Betreft bijeenkomsten, handreiking, klantreis en praktijkvoorbeelden. Tbv S&H wordt handreiking ontschotte dienstverlening gemaakt.

f PPS 50% 50% Betreft onderzoek naar werkende bestanddelen van een grote wervingsactie van publieke- en uitzendbranche partijen met zeer goede plaatsingsresultaten.

4 Kwetsbare doelgroepen

a Beschut werk 100% Betreft inspiratiemagazine, dialoogsessies en Praktijkvoorbeelden

b Samenwerking GGZ en W&I 100% Betreft praktijkvoorbeelden, themasessies over borging en themasessies over samenwerking zorgverzekeraars, opstellen model regionaal convenant, input leveren aan Kennis en Participatiefestival vanuit convenant.

c Simpel switchen 75% 25% Betreft o.a. roadshows, handreiking integrale dienstverlening, festival, bovenregionale bijeenkomsten en praktijkvoorbeelden. Tbv S&H wordt bij bovenregionale bijeenkomsten aansluiting mobiliteitsteams en ontschotte dienstverlening meegenomen.

d Praktijkleren met een praktijkverklaring 75% 25% Betreft o.a. kennissessies/leercirkels, handreiking, en praktijkvoorbeelden, waarbij ook aansluiting met S&H wordt ingericht. Specifiek wordt ihkv S&H wordt een webinar georganiseerd.

5 Gevensuitwisseling

a Gevensuitwisseling 75% 25% Betreft o.a. de netwerken Expertgroep Werk en SSO, een webinar en praktijkvoorbeelden.

Website SvdK wordt basis voor communicatie over VuM en informatievoorziening.

Implementatie van dashboard arbeidsmarktgegevens voor regio's.

b Harmonisatie instrumenten 75% 25% Betreft o.a. kennissessies en checklist implementatieproces instrumentengidsen Dennis en Eva, webinar. Ihkv S&H: instrumenten ontsluiten via de instrumentengidsen.

c Ken je klant 75% 25% Betreft oa handreiking en praktijkvoorbeelden. Ihkv S&H: nieuwe doelgroep opnemen in bestaande handreiking en aandacht voor vernieuwende initiatieven.

d Technische Implementatie Breed Offensief

100% Betreft praktijkvoorbeelden oa preferent proces LKS en functiecreatie, faciliteren regio's bij certificering loonwaardemethodiek en actualiseren loonkostensubsidietool.

** Herorientatie Zelfstandigen: In addendum worden activiteiten beschreven incl eventuele extra capaciteit.

*** Jeugdwerkloosheid: SZW heeft naar aanvullende activiteiten gevraagd. In addendum worden aanvullende activiteiten beschreven, incl extra capaciteit.

* Werk naar werk (mobiliteitsteams): eventueel wordt in een addendum extra activiteiten/capaciteit beschreven op dit thema.

**** Praktijkleren breed: er is extra geld beschikbaar voor Praktijkleren breed. In het addendum wordt beschreven of en zo ja welke aanvullende activiteiten de Programmaraad gaat uitvoeren, naast de al beschreven activiteiten in het jaarplan van de Programmaraad.

19