• No results found

Geef een wenkend kader/perspectief waarlangs ondernemers samen met deelnemende inwoners voor de komende 20 jaar de stadslandbouw

In document Mijn Zwolle van morgen (pagina 170-196)

kunnen ontwikkelen en daarbij het traject voor het verkrijgen van een omgevingsvergunning succesvol kunnen doorlopen.

Overige opmerkingen

Participatie, initiatieven vanuit de samenleving en samenwerking zijn pijlers van de Omgevingswet en ook van het gemeentelijk beleid. De tervisielegging van de Omgevingsvisie in de vakantieperiode draagt daaraan niet bij.

Alle geschetste scenario’s hebben als gevolg dat de biodiversiteit en de

hoofdgroenstructuur negatief worden beïnvloed en dat gezondheid door geluid en hittestress onder druk komt te staan. Die conclusie vraagt om herformulering en andere prioritering van de kernopgaven.

De Omgevingsvisie focust te veel op kwantitatieve groei. Uitvoering van de Omgevingswet verdient een breder beleidskader.

Datum: Naam belanghebbende: Volgnummer:

27-08-2020 Particulier 68

Tekst zienswijze belanghebbende:

Als inwoner van Hanzeland volg ik de stedelijk ontwikkeling van Zwolle met veel belangstelling, en dan vooral de plannen en gebeurtenissen in de Spoorzone. Naar aanleiding van de concept-omgevingsvisie die momenteel ter inzage ligt, heb ik opgeschreven hoe ik persoonlijk graag de ontwikkeling van Zwolle in de komende tien jaar zou zien. Ik hoop dat jullie er wat aan hebben.

- Om de verwachte groei van de Zwolse bevolking het hoofd te bieden, zullen er flink meer woningen moeten worden gebouwd. Daarbij is het wat mij betreft van belang dat het buitengebied zoveel mogelijk wordt ontzien. Wijs een of hoguit twee gebieden aan waar stadsuitbreiding plaats kan vinden. Daarnaast zal er dus meer in de hoogte moeten worden gebouwd. Het centrum moet zijn historische karakter behouden.

Daaromheen kan hoger gebouwd worden, tot 50 meter. In de gebieden die verder van het centrum liggen, rond de buitenring, kan hoger worden gebouwd, zeg 70 tot 80 meter. Maar daarbij moet worden opgepast dat Zwolle geen tweede Rotterdam wordt.

- Zwolle kan wat mij betreft verder doorgroeien als een aantrekkelijke stad voor zowel inwoners als mensen van buiten, doormiddel van (nieuwe) recreatiegebieden en festivallocaties. Daarbij moet wel worden voorkomen dat er massatoerisme gaat optreden, zoals we bijvoorbeeld in Amsterdam zien.

- Om meer ruimte te creëeren in en rond de binnenstad is het nodig om de Spoorzone verder te ontwikkelen. Het gebied Hanzeland kan daarbij dienstdoen als een soort tweede stadscentrum, waarbij ook veel mogelijkheid is voor het parkeren van auto's. Dit deel van de stad moet dan wel beter ontsloten worden, doormiddel van meer

toegangswegen voor autoverkeer. Het permanent openstellen van de Van

Karnebeektunnel voor autoverkeer kan daarbij helpen, alsmede het omvormen van de Koggetunnel zodat de Koggelaan aansluit op de Willemsvaart. Voor voetgangers kan de passerelle over het station helpen om de gebieden beter te verbinden. Mogelijk kan er op termijn ook een snellere route voor fietsers, onder het station door, worden gebouwd. Een extra ontsluiting met hogeschool Windesheim is ook nodig, om de studentenstroom beter te verdelen.

- Hanzeland zelf wordt verder doorontwikkeld als gebied waar wonen, werken, recreatie en vervoer samenkomen. Voetgangersoversteekplaatsen aan de Hanzelaan en

Koggelaan moeten de verkeersveiligheid vergroten. Doormiddel van meer horeca en evenementen moet het gebied ook 's avonds en in het weekend levendiger gaan worden. Ruimte voor nieuwe (moderne, klimaatneutrale) woningen is er onder andere op de oude Hanzebadlocatie.

- De binnenstad zelf wordt wat mij betreft autovrij. Het verkeer wordt naar de gebieden rond het centrum (zoals Hanzeland) geleid, zodat men daar kan parkeren. Voor vervoer

in en rond het centrum wordt volop ingezet op de fiets en het openbaar vervoer. De voorzieningen voor deel- en huurfietsen worden uitgebreid. Er komt meer ruimte voor fietsers en fietsroutes worden gekoppeld. Het centrum zelf is dan alleen bereikbaar voor het openbaar vervoer en beperkt voor bezorgdiensten.

- Om de groei van het openbaar vervoer in betere banen te leiden zijn er meer treinstations nodig in Zwolle. In Zwolle-Zuid zou er bijvoorbeeld een station gebouwd kunnen worden bij het winkelcentrum, aan het spoor richting Deventer. Een

verdubbeling van dat spoor is ook nodig.

- Om de stad aantrekkelijk en milieuvriendelijk te houden wordt veel ruimte vrijgemaakt voor groenvoorzieningen en worden klimaatbestendige technieken gebruikt voor de bouw en het onderhoud.

Datum: Naam belanghebbende: Volgnummer:

27-08-2020 gemeente Olst Wijhe 69

Tekst zienswijze belanghebbende:

Als buurgemeente willen we graag onze reactie geven op de ontwerp-Omgevingsvisie van Zwolle. Met interesse hebben we het stuk gelezen. Hieronder onze reactie op de ontwerp Omgevingsvisie:

Het is een uitgebreide, complete visie waarin vele beleidsthema’s belicht worden. Ook de digitale vertaling in kaart ziet er helder en goed uit. Zwolle staat voor een enorme groei- / woning-opgave en het zal moeten uitwijzen hoe de overige ambities voldoende tot zijn recht komen. De OmgevingsEffectRapportage biedt ons inziens voldoende aanknopingspunten voor deze analyse en op punten mogelijk tot aanscherping van gekozen ambities in de definitieve visie (bijv. ten aanzien van de verwachte knelpunten t.a.v. hittestress en geluidhinder). Dit kan ook een kans zijn meer focus aan te brengen in de vele ambities en hier meer integraliteit en samenhang in aan te brengen (mogelijk niet in de visie maar in het omgevingsplan). Juist bij deze afweging kan ook participatie met inwoners en andere partijen goede input voor geven.

Zwolle gaat enorm groeien. Deze opgave zal ook uitstralen naar Olst-Wijhe en het is zaak voor ons en in gezamenlijkheid om (verder) te verkennen welke kansen maar ook welke bedreigingen dat voor ons heeft. Met name op gebied van wonen maar ook op het gebied van verwachte effecten op werkgelegenheid, verkeer, recreatie, de

energieopgave etc. Zaken die voor onze gemeente nadrukkelijk een plek zullen krijgen in onze Omgevingsvisie, waar we binnenkort mee gaan starten (we hebben nog een vrij actuele Structuurvisie). De visie van Zwolle is nog niet helder in de uitstralingseffecten naar omliggende gemeenten.

Positief om te lezen dat Zwolle de samenwerking in de regio in volle vaart voort wil zetten omtrent deze opgaven. Deze handschoen pakken we graag op. We willen de gemeente tot slot alle succes wensen in de vervolgstappen en het realiseren van de ambities.

Datum: Naam belanghebbende: Volgnummer:

27-08-2020 Particulier 70

Tekst zienswijze belanghebbende:

WIJ ZIJN TEGEN DE BEBOUWING VAN STADSBROEK IN STADSHAGEN.

Datum: Naam belanghebbende: Volgnummer:

27-08-2020 Wijkvereniging WVF 71

Tekst zienswijze belanghebbende:

Naar aanleiding van de concept Omgevingsvisie Zwolle wil Wijkvereniging WVF de volgende zienswijze indienen.

In de ontwerp-Omgevingsvisie valt te lezen dat in het suburbaan gebied, waar Westenholte onder valt, bijzondere aandacht is voor het behoud van

ontmoetingsplekken als ‘kloppend hart’ van de buurt. Dit juichen wij van harte toe.

1. In hoofdstuk 2.2 strategische ontwikkelzones, op het kaartje van p. 40 staat bij Westenholte in de omgeving van de Zalkerdijk aangegeven dat dit een aanvullende ontwikkellocatie kan zijn. De wijkvereniging WVF ziet hier nadrukkelijk alleen ruimte voor wonen en niet voor agrarische bestemming. De Zalkerdijk vormt een recreatieve verbinding van de Tippe naar de IJssel. Gezien het karakter van de Zalkerdijk, als oude weg en dijk, dient de eventuele bouw aangepast te zijn aan de omgeving, binnen de aangewezen groenzone. De wijkvereniging WVF vindt overleg met wijkbewoners in deze van groot belang. Het landelijk karakter van deze plek dient behouden te blijven.

2. Het bevreemdt ons dat in hoofdstuk 3, Raamwerken, blz 58 en 60, met betrekking tot cultuurhistorie, het Stinspark in Westenholte niet wordt genoemd. Graag wil de

Wijkvereniging WVF de cultuurhistorische lijn van het kasteel Werkeren in Stadshagen naar kasteel de Voorst in Westenholte aangeven. Het Stinspark is historisch erfgoed, hier heeft immers het kasteel gestaan van ridder Zweder van Voorst, en zou op blz. 60 dan ook als zeer waardevol moeten worden aangemerkt.

Het Stinspark is toe aan verbetering, daarvoor is een plan inmiddels opgesteld met in achtneming van de waardevolle cultuurhistorie van deze plek. Wijkvereniging WVF vindt het van belang om, samen met de wijkbewoners, gesprekspartner te zijn van de

gemeente in het verder ontwikkelen van de wijk en het gebied er omheen. De ontwikkelingen met betrekking tot het Stinspark laten ons inziens zien dat de

samenwerking vruchtbaar kan zijn. Dit hopen wij in de toekomst en op andere gebieden te herhalen.

Wij verzoeken u deze zienswijze mee te nemen in uw verdere besluitvorming.

Datum: Naam belanghebbende: Volgnummer:

27-08-2020 Particulier 72

Tekst zienswijze belanghebbende:

Het verbaasd mij dat over een dergelijk belangrijk onderwerp als de nieuwe omgevingsvisie, de gemeente Zwolle denkt te kunnen volstaan met een standaard inspraaktermijn van 6 weken! Van 17 juli tot 28 augustus!. Midden in de vakantie periode, midden in de corona crisis. Voor het aanpassen van het fietspad bij de Goudplevier kregen wij een brief thuis gestuurd, maar nu wanneer er een belangrijke nota opgesteld wordt voor onder andere Stadsbroek, waar ik vlak bij woon dan moet ik het doen met een kleine mededeling in de Peperbus.

In het Structuurplan2020 wordt al de conclusie getrokken dat woningbouw in Stadsbroek niet haalbaar is. Beetje vreemd dat anno niet meer aan deze conclusie wordt gedacht. Ik hoop dat ook dat Stadsbroek zal blijven zoals het nu is en wanneer er iets aan wordt veranderd dat alleen maar de diversiteit aan flora en fauna ten goede komt.

Datum: Naam belanghebbende: Volgnummer:

27-08-2020 Particulier 73

Tekst zienswijze belanghebbende:

Graag wil ik gebruik maken van de mogelijkheid om schriftelijk een zienswijze in te dienen op de door u te behandelen Omgevingsvisie Zwolle 2030.

Ik heb alle begrip dat een stadsbestuur vooruit moet kijken en samen met de inwoners van Zwolle moet werken aan een goede en betere toekomst, voor onze stad, zowel als voor haar inwoners. Dat is een goede zaak.

Zoals de meeste van de inwoners, ben ook ik, moet ik eerlijk toegeven, in eerste instantie vooral geïnteresseerd in die onderdelen van uw visie welke direct raken aan mijn eigen leefgebied, in dit geval de wijk Stadshagen. En daarbij besef ik dan dat ook ik mij bezondig aan het ‘not in my backyard’-principe.

Al jaren woon ik met heel veel plezier aan <adres> aan de rand van Zwolle dus. Nabij mijn woonplek ligt het mooie agrarische gebied Stadsbroek. Stadsbroek is een mooi en rustig natuurgebied, lopend van de prachtige Stadskolk (waarin veel watervogels verblijven) in de richting van de polder Mastenbroek. Eerder is door de gemeenteraad erkend, naar ik meen, dat dit een gebied is wat ook in de toekomst natuurlijk zou moeten blijven.

Ik zou ervoor willen pleiten om Stadsbroek ook in de toekomst onbebouwd te houden, in een combinatie en samenspel van natuur (1e plaats) en landbouw (2e plaats).

Stadsbroek vormt een mooie groene zone langs de Hasselterdijk. En daarachter ligt het mooie Zwarte Water. Gezien vanaf de dijk geeft deze onbebouwde strook, grenzend aan de wijk, tezamen met het water een groot gevoel van vrijheid, rust en ruimte. Deze groene strook Stadsbroek correspondeert op deze wijze bovendien perfect met de groene opening en zichtlijn langs, bijvoorbeeld, de Oude Wetering. Ooit las ik dat de gemeente bewust gekozen heeft voor dergelijke ruime, groene zichtlijnen, om op deze manier verbinding te leggen tussen wijk en polder. Als het ware, om de polder de wijk Stadshagen in te trekken.

Naar mijn idee is bouwen en wonen heel belangrijk voor de stad, maar door gebieden als Stadsbroek te ontzien bevordert de gemeente het woongenot in de wijk enorm.

Misschien zijn mijn argumenten weinig sterk, maar ik zou u toch willen verzoeken rekening te houden met mijn gedachten en er voor te pleiten Stadsbroek ook in de toekomst vrij gebied te laten.

Datum: Naam belanghebbende: Volgnummer:

27-08-2020 VVV Assendorp 74

Tekst zienswijze belanghebbende:

Woord vooraf

Via diverse media heeft u aandacht gevraagd voor het ontwerp Omgevingsvisie van de gemeente Zwolle. Als Vereniging Vrienden van Assendorp ( VvA), betrokken bij het wel en wee van de inwoners van onze wijk, willen wij graag op uw uitnodiging ingaan om te reageren op het ontwerp uitgesproken aandachtspunten. Het tijdvak voor inzage in deze ontwerpvisie vinden wij, vanwege de zomervakantie, enigszins ongelukkig gekozen. In de onderstaande reactie proberen wij puntsgewijs vanuit onze blik op de wijk, de inbreng van onze bewoners en vanuit onze grondbeginselen u handvaten te bieden om de visie aan te scherpen cq op punten bij te stellen. Graag denken en discussiëren wij met u, staan wij open voor een dialoog om tot een gezond en leefbaar Zwolle te komen.

In deze zienswijze zetten wij uiteen welke onderwerpen/punten ons inziens nadere aandacht en uitwerking verdienen. Tevens hebben wij gemotiveerd op welke onderwerpen wij het niet eens zijn met het Ontwerp Omgevingsvisie. Middels een aantal geformuleerde vragen, per pagina aangegeven, willen wij opheldering krijgen over uw plannen.

Met belangstelling zien wij uw reactie tegemoet. Wij willen nadrukkelijk stellen dat wij niet alleen willen aangeven op welke punten wij het niet eens zijn met het Ontwerp, maar wij willen de discussie omtrent deze onderwerpen graag met u voeren om samen te werken aan oplossingen die onze wijk en ook andere delen van de stad een positieve impuls voor de komende jaren geeft.

We doen het samen!

ZIENSWIJZE Vereniging Vrienden van Assendorp op Omgevingsvisie Gemeente Zwolle

De gepresenteerde omgevingsvisie geeft in leesbare hoofdstukken een overzicht van de koers van de stad Zwolle in de komende 10-20 jaar. De Vereniging Vrienden van Assendorp geeft op een viertal gebieden reacties:

1. Woningen, bewoners en woontypen

2. Ruimtelijke, cultuurhistorische en landschappelijke kwaliteiten 3. Verkeersvoorzieningen

4. Leefomgeving

Woningen, bewoners en woontypen

Aantal woningen

Op pagina 12 wordt gesproken over een mogelijke toename van 25.000 woningen tot het jaar 2040, in het kader op pagina 38 over 10.000 tot 2030.

Wat verstaat men onder het begrip ‘woningen’; Wij missen een nadere definitie omdat wij in Assendorp te maken hebben o.a. met appartementen, studentkamers, huizen voor begeleid wonen, groepshuisvesting voor dementerenden, etc.

Met name zijn we geïnteresseerd in de reden van deze aantallen specifiek voor Zwolle.

Wij missen hierin een intergemeentelijk overleg met de buurgemeenten aangaande uitbreiding van Zwolle en de buurgemeenten.

Verdeling bewoners

In de door u geschetste demografische ontwikkelingen (pagina 22) schetst u het scenario dat vooral (jongere) gezinnen en ouderen zich tot onze stad zullen wenden:

groeiprovincie. In het Ontwerp Omgevingsvisie wordt genoemd de verdeling 40%

suburbaan wonen, 30% groenstedelijk wonen en 30% centrumstedelijk wonen.

Welke inkomensklasse(s) zullen in de toekomst tot de Zwolse bevolking toetreden en hoe sluit dit aan op de voorgenoemde verdeling?

Aangezien de wijk Assendorp gerekend wordt tot centrum stedelijk gebied pleiten wij voor een zo gevarieerd mogelijke bevolking in de wijk met daarbij relevante

woonvoorzieningen voor diverse inkomensgroeperingen.

Ruimtelijke, cultuurhistorische en landschappelijke kwaliteiten

De ambitie die u pagina 16 (en ook 17) centraal stelt, Zwolle behoudt en versterkt haar ruimtelijke, cultuurhistorische en landschappelijke kwaliteiten, onderschrijven en ondersteunen wij van harte. Het is echter regelmatig gebleken dat deze ambitie niet centraal gesteld wordt als het gaat om de meer kleinschalige, meer individuele aanpassingen aan gebouwen. Wij, Vrienden van Assendorp die deze ambitie in onze grondbeginselen hebben opgenomen, kennen talrijke voorbeelden waarin de gemeente andere belangen laat prevaleren boven de ambitie die zij nu centraal stelt. Naast de huidige opsomming van cultuur historisch waardevolle panden en gemeentelijke monumenten in de wijk Assendorp, zouden wij een nieuwe scan willen laten plegen om

“vergeten panden” met spoed op te nemen in het totale overzicht om zodoende deze kwaliteit te behouden voor de wijk assendorp.

Waarom is dan ook in de afbeelding ‘Huis van Zwolle’, dat drager en fundament verbindt, deze ambitie niet opgenomen?

“Groen” Assendorp

Het intermezzo op pagina 32 schetst een vertekend beeld: Assendorp wordt opgemerkt als ‘groen’, terwijl onze wijk helaas verworden is tot de meest versteende wijk van de stad.

U noemt in dit gedeelte ook de stadsruit. Welke delen van Zwolle horen nu exact bij de stadsruit (pagina 34, 38) en welke tot de stadsring waarover in het ontwerp ook gesproken wordt? Wat zijn de verschillen/overeenkomsten? Helaas biedt de figuur op pagina 40 hier onvoldoende uitsluitsel over.

In het kader van de stadsruit bespreekt u de mogelijkheden over hoogbouw aan de randen daarvan (paragraaf 2.3, Zwolse visie op Hoogbouw). Wij willen nadrukkelijk benoemen dat wij tegen hoge bebouwing in het deel van de Spoorzone zijn ten zuiden van de Deventerstraatweg, omdat het de cultuurhistorische uitstraling en waarde van de wijk Assendorp aantast. Verontrustend vinden wij de verschillende plannen die

voorliggen inzake bebouwing in Hanzeland pal naast de unieke historische spoorbrug en aanlandingshoofden.

In de aanname voor hoogbouw in de stad ontbreekt de noodzakelijke relatie met groenvoorziening die onze wijk (en stad) zo dringend nodig heeft en de verstening moet compenseren.

Bijzonder in de huidige Corona pandemie is het feit dat hoogbouw momenteel zeer slecht toegankelijk is als men de 1,5 meter in acht wil nemen in de liften.

Parkvoorzieningen

In het deel groenstructuur (hoofdstuk 3) schetst u het belang van groen voor de stad.

Parken dragen bij aan de natuur en de ontspanning voor bewoners. Terecht merkt u op dat er in Assendorp weinig parkvoorziening is.

Met nadruk willen wij u wijzen op de kansen die de Spoorzone biedt en dan met name de Deventerstraatweg. In de schets op pagina 57 heeft u dit in de plattegrond

opgenomen. Daarnaast vinden wij het van groot belang dat er intensief ingezet gaat worden op het stimuleren van groen in de in de vele straten van Assendorp. Hierover spreekt u wellicht ook op pg 93 waarin u constateert dat de sponswerking in Assendorp vergroot dient te worden.

Wij zijn het volledig eens met het voornemen om voor de Spoorzone en de zuidzijde van Assendorp een park-achtige setting te creëren (pagina 98).

Verkeersvoorzieningen

In het kader van de verkeersvoorzieningen in de wijk Assendorp treedt er wildgroei op als het gaat over laadpalen voor elektrische auto’s. Die laadpalen zorgen voor een verhoogde parkeerdruk, omdat met de laadpaal ook een parkeerplaats wordt onttrokken aan het algemeen gebruik.

Waarom wordt in de wijk geen georganiseerd beleid uitgevoerd om laadpalen voor iedereen geschikt te maken, daar goed uitgeruste plaatsen voor aan te wijzen met behoud van de (beperkte) mogelijkheden tot parkeren in de wijk? Wij willen streven

naar meer centrale parkeervoorzieningen in de wijk waar voorzieningen voor elektrisch laden een groot deel van uitmaken (zie nota: mobiliteit Assendorp van o.a. Arjen Broer, april 2018).

Ontsluiting wijken

Voorwaarden voor een goede verstedelijking (paragraaf 2.4). De interne bereikbaarheid staat onder druk en maakt de aandacht voor de ontsluitingsstructuur belangrijk. In dat kader wordt gesproken over de Van Karnebeektunnel voor de wijk Assendorp. Enkele jaren geleden is bij wijze van proef de Van Karnebeektunnel eenzijdig opengesteld.

Helaas hebben wij, Vrienden van Assendorp, tegen de afspraken in de resultaten niet ontvangen. In het geval van een tweezijdige openstelling willen de Vrienden van Assendorp betrokken worden bij de verkenningsfase van de mogelijkheden, de proeffase en bij de evaluatie van deze tweezijdige openstelling.

In de opsomming van de ontsluitings structuur van de wijk Assendorp: “ De Wethouder Alferinkweg – Luttenbergstraat – Deventerstraatweg – Oosterlaan – Van Karnebeek tunnel” missen wij : de Hortensiastraat. Tevens missen we de noodzaak om bij een ingreep van de ontsluitingsstructuur van de wijk er integraal gekeken dient te worden naar de interne verkeers stromen in de nauwe straten van Assendorp.

Stadsstraten

Stadsstraten faciliteren het dagelijkse leven (pagina 45). De Assendorperstraat is hier

Stadsstraten faciliteren het dagelijkse leven (pagina 45). De Assendorperstraat is hier

In document Mijn Zwolle van morgen (pagina 170-196)