• No results found

Voor een mooi duurzaam buitengebied

In document Mijn Zwolle van morgen (pagina 196-200)

1. Toetsingskader voor woningbouwlocaties Geef net als voor duurzame energie duidelijk aan waar grootschalige woningbouw is uitgesloten. Voor “ons gebied” ligt die grens bij de hoogspanningskabels ter hoogte van de oude IJsselcentrale. Ten noorden daarvan mag gebouwd worden, aan de zuidkant niet omdat de groene long voor inwoners van Zwolle Zuid robuust moet blijven.

2. Zeer beperkte extra recreatievoorzieningen en kleinschalige woningbouw. Het gebied is kleinschalig en luw. Om rust te kunnen blijven bieden en aantrekkelijk te blijven, zijn extra recreatieve voorzieningen slechts zeer beperkt toegestaan. De kleinschalige woningbouw in het dorp Windesheim omvat maximaal 30 woningen tot 2040.

3. Geen windturbines in ons gebied Concentreer windenergie langs de A28 en het spoor bij Hessenpoort. Nu de laagvliegroute van defensie komt te vervallen is dit steeds beter mogelijk.

4. Geen zonneparken op landbouwgrond, wel op daken. Stel een maximaal toegestaan percentage zonneparken per gebied vast.

5. Ondersteuning landbouw gericht op landschappelijke waarden en lokale kringloop.

Alleen grondgebonden landbouw, bij voorkeur natuurinclusief zodat de kwetsbare natuur in de omgeving zo min mogelijk wordt aangetast en waar mogelijk zelfs versterkt.

6. Ruimtelijke ontwikkelingen hebben minimaal een neutraal effect op de biodiversiteit in het gebied of versterken deze. De hoge waarden van natuur, landschap en cultuurhistorie moeten minimaal worden behouden en bij voorkeur worden versterkt. B.v. in combinatie met maatregelen om verdroging tegen te gaan.

Compensatie mag alleen in het gebied plaatsvinden.

7. Ruimtelijke ontwikkelingen versterken de landschappelijke dragers van dit gebied.

Initiatieven die een aantasting vormen voor de Molenpolder, het landgoed Windesheim , de IJsselvallei of de Tichelgaten zijn niet toegestaan.

toegestaan.

Ontwerp Omgevingsvisie niet evenwichtig

In het hoofdstuk met trends en ontwikkelingen in de ontwerp-Omgevingsvisie missen wij aandacht voor het probleem van toenemende verdroging. Ook bij de uitwerking van de opgave “klimaatadaptatie” gaat het alleen over het afvoeren van teveel water, maar vrijwel nergens over het vasthouden van water voor de steeds vaker optredende perioden van droogte. Dit is relevant voor natuur en landbouw, maar ook voor het waardevolle landgoed Windesheim. Daarnaast ontbreekt in dit hoofdstuk aandacht voor de achteruitgang van de biodiversiteit, waarvan ook in de Omgevingseffectrapportage wordt aangegeven dat die in Zwolle nu al onder druk staat en dat die druk in een compactere stad nog sterker zal worden. Het is alom bekend dat het bestrijden van verdroging en het stimuleren van de biodiversiteit prima samengaan en elkaar zelfs versterken. Redenen en kansen genoeg om het mes hier aan twee zeer relevante kanten te laten snijden.

In de ontwerp-Omgevingsvisie wordt gesteld dat bij groei een scherp oog hoort voor mens en natuur en dat biodiversiteit en sociale inclusiviteit kernbegrippen zijn voor de komende decennia. Voor “biodiversiteit” wordt dat belang echter nauwelijks uitgewerkt;

in het hoofdstuk met de voorwaarden voor goede verstedelijking wordt met geen woord gerept over natuur, landschap of biodiversiteit. Dat baart ons grote zorgen. Ook in de Omgevingseffectrapportage wordt geconcludeerd dat“bezuinigingen op het vlak van aankoop en beheer vanuit de provincie maken dat NNN nog beperkt gerealiseerd wordt.

Voor het NNN en de biodiversiteit in Zwolle kan via bestemmingsplannen nog wel e.e.a.

worden afgedwongen. Hier wordt thans door de gemeente nauwelijks gebruik van gemaakt. Naast een uitdrukkelijke monitoring van de biodiversiteit om de ontwikkeling beter te volgen, kunnen hiervoor ook regels in bestemmingsplannen worden

opgenomen.“In onze visie voor Harculo – Windesheim hebben wij al aangegeven dat wij in dit gebied ruime kansen zien voor het versterken van de biodiversiteit, in

combinatie met b.v. circulaire landbouw, stadslandbouw, het aanplanten van bomen e.d. Als het de gemeente ernst is met het versterken van biodiversiteit verwachten wij hierin een veel actievere rol dan alleen de faciliterende die het college nu beschrijft.

Uiteraard zijn wij als stichting bereid om hierin mee te denken en te doen.

In onze visie is een economisch vitale landbouw die op een verantwoorde wijze produceert een stevige drager van het buitengebied. Zeker in dit gebied, waar natuur-, erfgoed-, landschappelijke en recreatieve waarden zo vervlochten zijn. De boeren in het gebied rond Windesheim moeten perspectief hebben in grondgebonden landbouw, al dan niet aangevuld met nevenactiviteiten zoals een zorgfunctie. Het college noemt een aantal mogelijkheden om agrariërs te ondersteunen bij de overgang naar circulaire landbouw. Wij ondersteunen dit streven van harte, net zoals de notie dat goed bodemgebruik, zonder toepassing van gewasbeschermingsmiddelen, het fundament vormt voor meer biodiversiteit. De boeren in ons gebied kunnen dit niet allemaal alleen.

Uw steun is daarbij hard nodig. Het alternatief, namelijk dat boeren hun heil zoeken in windturbines en zonneparken, is het doemscenario. Private en maatschappelijke belangen komen dan in botsing, met als gevolg niet alleen strijd binnen de

gemeenschap, maar ook verlies van de belangrijke natuurlijke, landschappelijke en cultuurhistorische waarden van het gebied.

Op het gebied van duurzame energie zijn wij blij met de uitspraak dat zonnevelden in het leefgebied van weidevogels niet mogelijk zijn, maar dat geldt niet voor de

toevoeging “tenzij er geen goede alternatieven zijn en goede compensatie plaatsvindt”.

Deze zet naar onze mening de deur te ver open voor opwek van duurzame energie op maaiveld. Want wanneer is er sprake van goede alternatieven? Alleen als de kosten lager zijn? En wat is goede compensatie? Wij zien graag dat deze

ontsnappingsclausule geschrapt wordt. Ook missen wij aandacht voor de inmiddels onbetwiste gezondheidseffecten van de opwek van duurzame energie, m.n. door windturbines. Daar zijn vele onderzoeken naar gedaan en ook inwoners van b.v. Olst-Wijhe hebben hun ongerustheid daarover duidelijk kenbaar gemaakt. Wij verzoeken u het college op te dragen deze effecten zichtbaar te maken in de tekst en op kaarten (gezondheidszones) in de Omgevingsvisie.

Tot slot

Na onze inspanningen vorig jaar hadden wij gehoopt meer van onze visie op het gebied Harculo – Windesheim terug te zien in de ontwerp-Omgevingsvisie. We gaan ervan uit dat dat met deze zienswijze en ons inspreken in de raad op 24 augustus alsnog het geval zal zijn.

We vertrouwen erop dat we u als raad met onze inbreng voldoende munitie hebben gegeven om uw kaderstellende en volksvertegenwoordigende rol nadrukkelijker te pakken en het college op te dragen hun huiswerk beter te doen. Zodat er een

aantrekkelijk en positief perspectief ontstaat voor Zwolle in het algemeen en Harculo en Windesheim in het bijzonder. Een perspectief voor een mooi duurzaam buitengebied, waar bewoners achter staan, dat bijdraagt aan de opgaven van de gemeente Zwolle en voorziet in de behoeften van de Zwollenaren. En dat kansen biedt voor een vitaal, aantrekkelijk en duurzaam buitengebied, dat een goede sociale samenhang kent en nauw verbonden is met de stad.

Bijlage: Omgevingsvisie Harculo-Herxen-Windesheim, te raadplegen via:

https://sites.google.com/site/landschapsbelangenhhw

Datum: Naam belanghebbende: Volgnummer:

27-08-2020 Particulier 83

Tekst zienswijze belanghebbende:

Tot onze schrik horen we dat er toch weer plannen zijn om in Stadsbroek te gaan bouwen. We dachten dat de bouwplannen een paar jaar geleden al van de baan waren.

Wij zouden het erg jammer vinden als hier gebouwd gaat worden. Het is nu een mooi natuurlijk gebied, waar we allemaal van de rust kunnen genieten tijdens een wandeling, hardlopen, fietstochtje. We zien daar altijd veel vogels. Dat zou in onze ogen zo moeten blijven. We hopen dat u dat ook zo ziet en besluit om niet in Stadsbroek te gaan

bouwen.

Datum: Naam belanghebbende: Volgnummer:

27-08-2020 Particulier 84

Tekst zienswijze belanghebbende:

Namens vele bewoners van de wijk Westenholte dienen wij u hierbij een zienswijze in met betrekking tot ontwerp omgevingsvisie, structuurplan 2020 uitbreidingslocatie IJsselvizier. Onderstaand korte motivering van de zienswijze:

Door verdere uitbreiding bebouwing gebied IJsselvizier zware aantasting van de natuurwaarden buitengebied Westenholte. Belangrijk leefgebied voor weidevogels, o.a.

de kievit en grutto, beschermde vogelsoorten. Daarnaast is het gebied bij hoog water IJssel belangrijk foerageergebied verschillende watervogels, hazen en zelfs reeën. Als dit gebied bebouwd zal worden zullen andere dan de watervogels geen gebied meer hebben waarna ze kunnen toevluchten bij hoog water IJssel en een verdrinkingsdood sterven. Door het natuurgebied Vreugderijkerwaard zien we een steeds verdere ontwikkeling van natuurwaarden in de ring om natuurgebied Vreugderijkerwaard heen.

Inmiddels is het gebied tussen Vreugderijkerwaard en Westenholte rijk aan vele soorten planten, viervoetige dieren, vogels , denk o.a. aan de twee ooievaarsnesten waar ieder jaar jonge ooievaars worden uitgebroed. Doordat het gebied bestemming heeft van natuur en recreatie genieten vele wandelaars uit Zwolle en wijde omgeving van dit prachtige gebied. Bij een avondwandeling in dit gebied zul je o.a. ook aanwezigheid van vleermuizen en de uil opmerken.

Conclusie:

Verdere bebouwing van gebied IJsselvizier, omgeving Westenholte heeft ons inziens zeer zware nadelige effecten op de natuurwaarden en recreatiewaarden dat het niet wenselijk is dit gebied aan te wijzen als mogelijke uitbreidingslocatie woningbouw.

Zeker in het licht van klimaatverandering en opwarming van de aarde is verdere verstedelijking buitengebied Westenholte niet gewenst. Aangezien door de coronacrisis thuiswerken meer normaal wordt en hierdoor minder behoefte is aan

kantooroppervlaktes, en Zwolle met vele kantoorpanden, liggen ook daar kansen deze te benutten voor bewoning. Leegstaande kantoorpanden en buitengebied bebouwen lijkt geen wenselijke ontwikkeling en zeker niet duurzaam. Bij deze verzoek bestemming natuur en recreatiegebied IJsselvizier te handhaven en waar nodig te versterken

In document Mijn Zwolle van morgen (pagina 196-200)