• No results found

Meetbaarheid en ambitie

In document Mijn Zwolle van morgen (pagina 107-113)

Belangrijkste conclusies en aanbevelingen

Ad 3. Toetsingscriteria kwaliteit participatieproces Feiten en bronnen

7. Meetbaarheid en ambitie

Tot slot valt het ons op dat in de Ontwerp Omgevingsvisie geen tijdlijnen/ambities met meetbare doelstellingen zijn opgenomen; dat geldt in elk geval voor de energietransitie-opgaven. Ons verzoek is om de Zwolse ambities kracht bij te zetten door meer expliciet te zijn in tijdlijnen en meetbare doelstellingen.

Mobiliteit vanuit het werkgeversperspectief

Vanuit het perspectief van een grote werkgever in Zwolle, steunen wij de inzet op duurzame mobiliteit, bijvoorbeeld in de vorm van meer snelfietswegen de stad in of door

de stad naar de bedrijventerreinen zonder tijd belemmerende verkeershobbels als verkeerslichten.

Daarnaast zien wij de inzet op flexibel/thuiswerken als een voornaam punt maar tevens is een samenwerking tussen gemeente en bedrijven mogelijk door een vestigingsbonus voor forensen buiten Zwolle aan te bieden (‘ga wonen waar je werkt’). Zodoende kunnen verkeersbewegingen en dus luchtemissies, maar ook kosten op lange termijn, worden gereduceerd.

Datum: Naam belanghebbende: Volgnummer:

26-08-2020 Openbaar Belang 44

Tekst zienswijze belanghebbende:

Met grote interesse hebben wij kennis genomen van de ontwerp-omgevingsvisie.In het stuk is wat ons betreft de essentie waar Zwolle voor staat opgenomen en wordt richting gegeven aan de toekomstige ontwikkeling van de stad die wij in algemene zin ook onderschrijven. Op twee onderdelen willen wij een zienswijze geven, die naar onze mening de omgevingsvisie kan versterken.

1 Inclusieve stad, gemengde wijken

In het voorwoord van wethouder Ed Anker staat in twee zinssneden de essentie krachtig weergegeven: “De stad omarmt mensen, de mensen omarmen de stad” en even verderop in de tekst “Ik vind het belangrijk om daarbij oog te houden voor de menselijke maat en aan te sluiten bij hoe Zwollenaren hun leven willen inrichten”. De wens voor een solidaire stad, oog voor de mens en een inclusieve leefbare

gemeenschap is uit het hart gegrepen.

Daarom ook de volgende reactie. Hoewel in het hoofdstuk ‘Kernopgaven’ wel de wens voor solidair wordt genoemd en ‘caandacht voor een inrichting van de leefomgeving gericht op meer sociale cohesiec’ wordt aangehaald, evenals de term ‘leefbaar’, is het jammer dat in de gehele omgevingsvisie de randvoorwaarden hiervoor beperkt zijn uitgewerkt.

Om te komen tot een inclusieve solidaire stad, moet er bewust aan gewerkt worden. De uitgangspositie van Zwolle op dit vlak is nu zeker niet slecht, maar moet ook in de doorontwikkeling en met de voorliggende verstedelijkingsopgave aandacht krijgen. Dit vergt dan ook sturing vanuit een expliciete visie. In het hoofdstuk ‘Focus op (centrum) stedelijk wonen’ wordt de wens “Zwolle moet een inclusieve stad blijven waar voor iedereen een plek is om goed te wonen” expliciet gemaakt. Echter, naar onze mening, wordt dit te beperkt uitgewerkt middels de notie van de bekende programmering van 30/40/30 van goedkoop, middelduur en duur. De voorwaarden die nodig zijn om een inclusieve stad te behouden en te bereiken gaan verder dan alleen deze

programmatische verdeling. De voorwaarden om te komen tot een inclusieve stad zijn van invloed op de fysieke randvoorwaarden voor de ontwikkeling van de stad en dus haar omgevingsvisie.

Daarom zouden wij willen pleiten voor de toevoeging van een apart hoofdstuk dat ingaat op de inclusieve stad, wat is daar voor nodig en hoe te komen tot gemengde wijken en buurten. De opgaven die de leefbaarheid van de stad onder druk zetten, zullen de komende jaren verder toenemen en vraagt daarmee een verdieping in fysieke randvoorwaarden. Dit vanuit het perspectief van verdere verstedelijking die de

gemeente Zwolle in de omgevingsvisie uitwerkt in verdichting van het urbane gebied, middels met name bouw van appartementen.

De opgaven die op de stedelijke ontwikkeling van invloed zijn, die te maken hebben met inclusiviteit en leefbaarheid, zijn in ieder geval: uitstroom van beschermde woonvormen,

toenemende dakloosheid, groeiende groep (arbeids)migranten, statushouders, toename 1- en 2-persoonshuishoudens en de vergrijzingsgolf die nog maar net begonnen is. Op zich zijn deze thema’s niet onbekend, maar de ruimtelijke impact van te veel

kwetsbaren bij elkaar en de grens die daarin bereikt is of lijkt te gaan worden in bepaalde complexen of buurten, geeft zorgen over de toekomstige leefbaarheid en heeft een risico van ruimtelijke uitsortering van kansarmen en kansrijken. Zelf proberen wij ook te sturen op de balans in onze complexen via de Magische Mix. Nadrukkelijker door de gemeente spiegelbeeldig programmeren in de bestaande stad en sturen op gemengde wijken bij (inbreidings)nieuwbouw, kan bijdragen aan de fysieke ontwikkeling van een inclusieve en solidaire stad.

Dus het zou, naar onze mening, goed zijn om naast ‘Spelregels fysiek kapitaal’ die van invloed zijn op de ruimtelijke ontwikkeling, ook een hoofdstuk te maken ‘Spelregels sociaal kapitaal’ in relatie tot de ruimtelijke ontwikkeling. Indien gewenst zijn wij bereid hier aan bij te dragen.

2 Weezenlanden-Noord

Het is mooi om te zien dat de gemeente Zwolle op meerdere plekken in de

omgevingsvisie een verbeelding van Weezenlanden-Noord op heeft genomen. Dat maakt ons natuurlijk een beetje trots als Openbaar Belang en zegt eigenlijk heel veel over de gewenste verstedelijkingsvorm die de gemeente voor zich ziet en

communiceert. Eveneens is het een project dat in zijn geheel in de periode waar deze Omgevingsvisie op is gericht, werkelijk gebouwd zal gaan worden (namelijk 2021-2028).

Echter het belang van de stedelijke ontwikkeling Weezenlanden-Noord in de

‘Stadskrans’ komt eigenlijk alleen sterk naar voren in die onderdelen die gaan over mobiliteit(shub). De gebiedsontwikkeling Weezenlanden-Noord is in zijn omvang niet zo groot als Spoorzone of Zwartewaterallee, maar dat zijn dan ook ‘gebiedsontwikkelingen’

die een optelsom zijn van meerdere individuele projectinitiatieven en die ook na 2030 nog deels gerealiseerd zullen worden. Door de samenhang van de strategische projecten in de Stadskrans visueel en beschreven inzichtelijk te maken , zoals dat ook gedaan is met de Stadsruit op pagina 40/41, neemt de kans toe dat ook voor deze nog te ontwikkelen projecten in de Stadskrans kansen kunnen ontstaan op subsidies en/of cofinancieringen van bijvoorbeeld provincie of rijk. Gezien het belang hiervan, ook voor de haalbaarheid, voor deze veelal complexe projecten en gebiedsontwikkelingen, is de samenhang en het laten zien van de prioriteit van deze ontwikkelingen voor de stad Zwolle, een kans voor werkelijke realisatie.

Tot slot

Met onze zienswijze willen we bijdragen aan de totstandkoming van de omgevingsvisie voor de toekomst van onze stad en haar inwoners waar Stichting Openbaar Belang zich verbonden mee voelt. Samen met de gemeente Zwolle en andere belanghouders zetten wij ons dagelijks in voor de verbetering van de volkshuisvesting in Zwolle. Natuurlijk zijn wij bereid tot een nadere toelichting.

Datum: Naam belanghebbende: Volgnummer:

26-08-2020 Particulier 45

Tekst zienswijze belanghebbende:

Het is voor een burger niet gemakkelijk om de Omgevingsvisie te doorgronden. Veel tekst, ronkend taalgebruik en veel ondoorzichtig jargon. Bovendien wordt een reactie in de vakantieperiode verwacht.

Gelukkig gaat de Omgevingsvisie uitgebreid in op klimaatadaptatie, energietransitie en verduurzaming. Thema's die een goed doordachte toekomstvisie vereisen.

Op veel punten gaat de Omgevingsvisie uit van meer, meer en meer. Maar meer gezondheid en meer leefbaarheid voor de burger, zijn veel moeilijker te vinden. Het is de vraag of alle grote ambities die in een tijd van economische groei geformuleerd zijn, in de (post-) coronantijd standhouden.

Vliegveld Lelystad. (zie ook laagvliegroute kaart blz 71)

Voor Zwolle en in het bijzonder Berkum biedt Vliegveld Lelystad helaas geen nieuwe kansen maar eerder nieuwe bedreigingen.

Trek naar de stad (blz 24)

De omgevingsvisie gaat er vanuit dat de trek naar de stad zal doorgaan. In dit verband wijst ik op de huidige tentoonstelling Countryside, The Future in het Guggenheim Museum in New York. Hier laat Rem Koolhaas zien dat kort gezegd de stad haar grenzen bereikt heeft en de toekomst op het platteland ligt.

Schaalsprong (bv blz 340)

Op vele plaatsen in de Omgevingsvisie komt de 'schaalsprong' aan de orde. Het lijkt een doel op zich zelf.Voor de bewoners van de stad is de 'schaalsprong' een

ingrijpende gebeurtenis. Zo zullen b.v. voorzieningen niet lineair meegroeien maar zich met verschillende snelheden ontwikkelen. Hierdoor kan grote overlast ontstaan voor bewoners.

Ondanks het feit dat dit een zeer cruciale ontwikkeling is, geeft de Omgevingsvisie slecht in wat summiere zinnen aan, waarom deze 'schaalsprong' noodzakelijk zou zijn.

Dit moet beter onderbouwd worden. Naar mijn mening moet de Omgevingsvisie aangeven wat de prognose voor de autonome groei is en wat hier bovenop komt en welke keuzen er dientengevolge gemaakt kunnen worden.

Kantoren (bv blz 22 en 48)

Het is noodzakelijk om de behoefte aan kantoorruimte te bekijken met post-corona-ogen.

Vechtcorridor blz 111

De Omgevingsvisie suggereert ten onrechte dat de Annigahof nog verplaatst moet worden. Dat is inmiddels gebeurd.

De Vechtcorridor is een betrekkelijk klein gebied met een grote kwetsbaarheid. Hij ligt ingeklemd tussen Vecht, A28, het nieuwe tracé van de N340 en de spoorweg.

Bovendien ligt er de schaduw van de Hessenpoort overheen. Openlucht- en

verblijfsrecreatie en landschaps- en natuurontwikkeling zijn belangrijke en ingewikkelde opgaven. Hierin is geen plaats voor kleinschalige bedrijvigheid.

Datum: Naam belanghebbende: Volgnummer:

26-08-2020 Wijkvereniging Berkum 46

Tekst zienswijze belanghebbende:

De Wijkvereniging Berkum dient op grond van haar statuten, namens de bewoners van Berkum, deze zienswijze in over het “ontwerp Omgevingsvisie” dat nu voorligt. Hiervoor hebben wij onze wijkbewoners eerst gelegenheid gegeven op een concept te reageren.

De kern van deze reacties zijn in deze zienswijze verwerkt.

Inleiding

De gemeente Zwolle heeft in de jaren zestig een zeer groot gebied erbij gekregen door de toevoeging van de toenmalige gemeente Zwollerkerspel waar ook “het dorp” Berkum bij hoorde. Deze samenvoeging is bestuurlijk gezien een succes te noemen. Zwolle is sindsdien fors gegroeid en is naar een niveau gekomenen waarin wonen, werken en leven kwantitatief en kwalitatief in goede balans zijn gekomen. De gemiddelde Zwollenaar is ruim tevreden met de stad.

In document Mijn Zwolle van morgen (pagina 107-113)